Lady Bird (2017) ☆ 👁

(Greta Gerwig)

amerikai dráma, vígjáték

3,6
★★★☆☆
439 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-09-09 22:42:41 The Cortez (3) #26

Független coming of age dráma, pörgős sztorivezetéssel. A film egy lázadó tinédzsercsajról szól, aki utálja a halál unalmas, vallási fanatikus Sacramentót, és minden vágya, hogy minél előbb kitörjön onnan. Nem egyszerű a kapcsolata a sokáig kibírhatatlan anyjával, kinek a karaktere később azért komolyabb fejlődésen megy át. A főszereplő életeseményei nagyrészt életszerűek, ám akadnak köztük fárasztóra, vagy éppen túltoltra sikerült megvalósítások. A mozi jól bemutatja a serdülőkori forrongást, a szabályokra való nagy ívben szarást, a széllel szemben hugyozást, továbbá magát az identitáskeresést, ráadásul egy váratlanul érkező beszóláson még fel is lehet röhögni. A lezárásban végbemegy a ”felnövés”, viszont a honvágy, mint ultimate mondanivaló, eléggé erőtlenre sikeredett.

2020-06-11 09:25:10 McCl@ne (5) #25

Azt javaslom, aki lepattant elsőre teljesen a filmről, nyugodtan tegyen vele újra próbát, nálam így lett hármasból ötös. Egyszerűen képtelen voltam ráhangolódni elsőre, nem tudnám pontosan megfogalmazni, hogy mi hiányzott, de egyértelműen nálam volt a hiba, mert már napokkal később is éreztem, hogy valami különlegeset láttam. Másodjára pedig imádtam az egészet, 9|10 minimum, zseniális film. Érdemes még hozzácsapni (utána) a Frances Ha-t, szép, kerek sztorit fog kiadni Greta Gerwigről, a sacramento-i részeknél még a Zabhegyező is eszembe jutott párszor, meg úgy általában az egészből sugárzik egy Woody Allen legjobb pillanatait megidéző hangulat.

2020-06-11 02:51:39 SoZi (3) #24

Csak egy kiegészítés: az SCC valószínűleg a Sacramento Community College lehettet a beszélgetésben, ami egy alacsonyabb főiskolai képzés. Bár nehéz ezt a magyar oktatásra megfeleltetni, de általában két éves képzést ad, és kb mindenkit felvesznek, aki jelentkezik. Egy felsőfokú kétéves assicoate degree-t ad, de társadalmi szint tekintetében valahol a mi szakmunkás képzőink környékén lehet. (Egy ilyenben játszódik pl a Last Chance U című am-focis doku dráma sorozat is) Sokan csak azért jelentkeznek, hogy ne kallodjanak el, de itt lehet felnőtt szülőként, vagy munka mellett is továbbtanulni.
De abban igazad van, hogy valóban nincs sok esélye innen a barinőnek, de megteszi amit tud a saját helyzetében.

előzmény: PG (#23)

2019-06-06 21:05:42 PG (4) #23

Azert ennel joval tobb.
Picit bemutatja a tarsadalmi hatteret, amiertis a jelenlegi elnokot valasztottak meg, amikor csak a penz szamit, hogy menyit keresel es mennyire van biztos allasod, kapcsolataid.
A leanyzo maga a termeszetesseg, a kamaszkori lazadasa visszafogott, nem kerul rossz tarsasagba es a korhazi jelenet is mutatja, hogy bar csak leitta magat, beviszik, mert drogosnak tartjak.
A vegefele kicsit raebred, hogy a lazadasa zsakutca, es ahogy egyetemre nem, de legalabb egy (egyhazi) foiskolara felveszik, (raadasul oda is csak tartalekkent, nyilvan a tanarai ajanlasa alapjan), ahol legalabb irodalmat tanulhat, amibol nem biztos, hogy jol meg tud elni hacsak nem ir majd valami bestsellert es radobben, hogy valojaban mennyire harmoniaban van a szuleivel es vegre elfogadja magat. Mikozben a legjobb baratnoje - ahogy sokan masok - szamara az erettsegi utan nem marad mas, mint valahol betanitott munkat keresni, (arra tippelek, az scc-vel arra utal, hogy egy idosek otthonaban lesz gondozono), raadasul nem sok eselye van, hogy talal egy fefit, aki eltartja.
Ez az ottani valosag (egy resze).
Kar, hogy az idezetek koze (eddig) senki se irta be a fontosabbakat.

előzmény: Ivan/ (#21)

2019-06-06 20:47:37 PG (4) #22

+1 pont Neked.;)

előzmény: mimóza (#9)

2019-02-13 23:23:58 Ivan/ (3) #21

Középszerű identitáskereső mozi, egy egészen korrekt Saoirse Ronan alakításal megspékelve.

6/10

2019-01-24 18:24:09 Alfie (5) #20

Szívemből szóltál, ugyanezeket akartam leírni a filmmel kapcsolatban. Annyi, hogy nekem a Brooklyn sokkal nagyobb horderejű film volt, mint ez, és témáját tekintve is összetettebb volt, de ez szubjektív.

Én is nagy coming-of-age dráma plusz Saoirse Ronan rajongó vagyok, úgyhogy nagyon kíváncsi voltam már erre filmre.
Nekem pont a történetvezetése és a vágás tetszett, hogy nem volt hangsúlyozva egyik téma sem és nem egy nagy fordulatra volt kiélezve, hanem egyszerűen, életszerűen sorra történtek a dolgok, drámai hatásszünet nélkül. Ilyennel nemigen találkoztam még és ez nagy pluszpont.
A főszereplőben pedig, minden környezeti, kulturális, stb. különbözőségek ellenére megláttam azt a kései kamaszt, amilyen én is voltam: következetlen döntéseket hoz, impulzív, és bizonytalan, de vannak jó pillanatai és próbál a maga erkölcsi gondolkodásához mérten helyesen cselekedni. Persze, hogy hibázik, hisz az is a tanulási folyamat része, de számomra pont emiatt lett életszerű.
Engem megvettek kilóra.

előzmény: ChrisAdam (#1)

2018-09-05 16:56:59 csabaga (3) #19

A legnagyobb baj, a főszereplő nem igazán kedvelhető.

Lop,csal, hazudik, dobja a szegény, de rendes barátnőjét egy menőbb lány kedvéért, kimarad a színdarabból.
A 18. születésnapján nem jut más az eszébe,mint a cigizés és egy Playgirl vásárlása, (sokatmondó,az USA még mindig itt tart, kocsit vezetni lehet, de az a lap megrontaná a kiskorúak erkölcseit), akárcsak a főiskola előtti szex, az egyetemen azonnal berúg és a detoxikálóban végzi, majd megint hazudik, honnan is jött....Nem tudok együttérezni ezzel az unszimpatikus törtetővel.

2018-05-06 15:02:35 kaamir (3) #18

Átlagos indie film a felnőttéválásról. Se nem elég vicces, se nem elég friss, se nem elég őszinte, se nem elég semmilyen. Jó indulattal közepes.

2018-04-02 23:05:41 cinemagi (3) #17

Tok szeretnivalo film. Kb. a felenel megereztem azt a benne szunnyado erot, ami a Csalad kicsi kincse kozeleig emelhetne - de ez vegul elmaradt.

2018-03-19 18:19:15 betti (4) #16

Voltam érettségi előtt álló kamasz, és ez a fajta magabiztosság (ami inkább a tapasztalatlanságból fakadó, öntudatlan bátorság, nem valódi, "érett" önbizalom, amire később tesz szert az ember, sőt, van aki soha) szerintem igenis benne van a 17-18 évesekben, csak nagyon is különböző mértékben. De az biztos, hogy nem egy volt osztálytársamra tudnék rámutatni, aki rendelkezett vele :)
És amit írtál, h főleg az után, h az első szerelme egy meleg srác: mire kiderül, hogy meleg a fiú, már megtetszett neki a másik srác, a koncerten... Egyébként én végig azt éreztem, h ő leginkább csak nagyon szeretne szerelmes lenni, és bár őszintén tetszik neki a fiú, az, amit érez iránta, inkább a "helyes, és bejön nekem" + a "egy hullámhosszon vagyunk, jó vele beszélgetni" összaadódása, megfejelve azzal az élménnyel-érzéssel, hogy húúú, járok valakivel. Ki volt bukva utána, de azért nem olyan borzasztóan.
Az anyával való kapcsolata: eredeti nyelven néztem a filmet, és sajnos közel sem tökéletes az angolom, szóval nyilván kimaradtak dolgok, de én a veszekedések, problémák ellenére úgy éreztem, h azért ez még bőven megmarad a kamaszkori húdegáz a kapcsolatom az anyámmal-szinten, közel sem olyan pokoli, amitől ne lehetne ilyen belevaló, kemény kiscsaj a főszereplő.

előzmény: Bubu (#6)

2018-03-18 19:24:22 budaik (4) #15

Nagyon kellemes film a tini lányokról, s úgy az egész zűrzavaros világkeresésről, irracionalitásról, pózok próbálgatásáról :) tetszett

2018-03-10 18:27:39 dittike (5) #14

Végre egy film melyben magamra ismertem én mindig is madárlány akartam lenni

2018-03-07 17:56:28 hferi (4) #13

Felnőttként kezdtem el nézni, és visszafiatalodtam a végére, aztán utána még egy kicsit. Eleinte nem tűntek nagy drámának a dolgok, aztán kiderült, hogy "csak" az első szerelem, az első szex, az egyetem,
az hogy valaki megbízik benned, aki fontos neked, valaki nem bízik benned, aki fontos, kik és hogyan szeretnek és hogyan nem.
Szóval volt itt dráma bőven és még "fel sem kellett emelnie a hangját" a filmnek.

2018-03-02 21:53:58 Sántha Orsolya (3) #12

Nos, én nem értem a nagy hype-ot. Teljesen felejthető film. Hiába próbál mindenféle problémát felvetni, végig csak a felszínt kapargatja, nem ránt magába, nem ráz meg. Langyos.

2018-03-02 19:00:19 Ugor (4) #11

Bemutatom az egyik új filmszerelmemet, ez az. Nem, nem a filmművészet csúcsa, nem volna méltó, ha díjeső áztatná rendre, mert nem... ez csak egy nagyon szerethető film. De tényleg. Őszinte, emberi, mély, meg felszínes egyszerre, mikor hogy. Viszont Saoirse Ronan... hát, elfogult vagyok, na! Irul-pirul, de így van! Mindent tud és imádom. És ebben a filmben meg még az anyukáját is...

2018-03-01 17:47:30 ilozka (1) #10

Egy tonnányi díjat kapott, gondoltam, hogy ez minimum egy újabb The Edge of Seventeen, de sajnos csak fél órát bírtam ki - nem látom, hogy hol itt a művészet, egy ilyen filmet még én is össze tudnék hozni.

2018-02-27 17:40:48 mimóza (4) #9

Ez a film tele van élettel: természetességgel, nagyon szerethető tinédzser karakterekkel, lányát imádó apával, megfelelően utálható, lányára titokban féltékeny anyával... s az iskolában, baráti kapcsolatokban, családban fellelhető és jellemzően körülírható, sokszínű játszmákkal. Christine, nagyszerű fiatal nő lesz belőled, érző szívű, szeretetteljes, gondoskodó, ugyanakkor öntudatos, tartással rendelkező Ember. Máris önmagad legjobb verziója vagy.

2018-02-26 21:05:55 caulfield (3) #8

Helyes kis életképfüzér, szép akadálymentes másfél órás sziporkázás, de a meleg srác megnyílását leszámítva bennem se hagyott igazán nyomot. Ezt a kollázs-szerű elbeszélést nézni olyan, mint a ringlispílt vidáman megülő lurkókat, akik egy idő után csak ismétlődnek, de szembe sose jöhetnek, elkerülik a nézőt. A főszereplő lány azért sokat hozzátesz, tompítja azt a fajta fontoskodó, csitrihangnemet, amelybe Gerwig fekete-fehér filmje, a Frances Ha torkollott például.

2018-02-21 21:44:51 Gameface (3) #7

cukker filmecske, és a szétszórtság koncepció lehetett, de emiatt nem tudott végig berántani. Sorsha persze szokás szerint istennő-üzemmódban ragyog.

tök vicces, hogy T-Mothy ugyanazzal a comfortably numb eszköztárral, amivel Elio-t alakította, itt egy totál ellentétes ütnivaló gyökeret formál meg.

2018-02-15 19:17:50 Bubu (2) #6

"Most komolyan, hány nő mondhatja el magáról, hogy középiskola végén de még mindig kis tapasztalatlan csitriként, ennyire ön és céltudatos, magabiztos ember volt?"
Pláne az, amelyiknek ilyen mérgező kapcsolata van az anyjával, és az első szerelme egy meleg srác. Az ilyen kis fióka utána nagyot nyekken, éveket tölt terápián, nem pedig magabiztosan száguld a happy end felé.

előzmény: Lanie (#5)

2018-02-11 11:37:53 Lanie (4) #5

A coming of age filmek általában gyenge pontjaim, nem tudom őket nem megnézni :) Viszont itt magával a történettel és a karakterekkel voltak problémáim. Saoirse mindent kihozott magából amit tudott, fiatal nőként mégsem éreztem magam közel a karakteréhez. Nem is feltétlenül értem, miért gondolta úgy Gerwig, hogy egy ennyire szuper határozott és még annál is magabiztosabb lányhoz tudnám én mint néző közel érzeni magam. Most komolyan, hány nő mondhatja el magáról, hogy középiskola végén de még mindig kis tapasztalatlan csitriként, ennyire ön és céltudatos, magabiztos ember volt? Én a környezetemben sem tudnék ilyet mondani, egyszerűen nem érzem magaménak kicsit sem. A színészek miatt megkapja a négyest mert ők egytől egyig fantasztikusak voltak. Kicsit az év csalódása nekem ez a film.

2018-02-09 00:13:35 Olórin (3) #4

Kedves film, de kicsit olyan érzésem volt, mintha a Sráckor egy egyszerre zanzásítottabb (jóval rövidebb időszakot ölel fel) és elaprózottabb (sok rövid, egy-egy hangulatot/életérzést közvetítő jelenet sorozata) verzióját nézném - ez néha jót tesz neki, de legalább annyiszor meg nem. És csak két jelenet tudott tényleg megmozgatni érzelmileg: a meleg srác vigasztalása és az utolsó telefonbeszélgetés (szép befejezés).

2018-02-07 13:28:50 TheDriver (4) #3

Kellemes coming of age film, de én nem találom olyan kiemelkedőnek (nem mellékesen semmi újat nem mutatott, azt leszámítva, hogy ügyesen használta az ismert sablonokat), hogy ennyi díjra jelölni kelljen. Ebben a felnőtté válás témában láttam már sokkal jobb filmeket, amelyek messze nem kaptak ennyi elismerést.

2018-01-13 12:14:13 Rorschach (5) #2

Az elején nem igazán jött át, de aztán szép fokozatosan megnyert magának a film. Igazi fasza coming-of-age sztori, valahogy ismerős, mégis üdítően más, mint amiket eddig láttam a témában.

A színészei pedig eszetlen jók.

2018-01-09 00:10:09 ChrisAdam (5) #1

Gyönyörű film! Hasonlóan szerethető, mint a Brooklyn, de sokkal-sokkal több annál. Saoirse Ronan előtt le a kalappal, hihetetlen, milyen erővel viszi a filmet a hátán. Szeretem az olyan filmeket, amik nem próbálnak hatásvadász módon kirívó fordulatokat belevinni egy életszerű sztoriba, hanem kihasználják az élet impulzív, lüktető tempóját és így teszik érdekessé főhősüket és sorsukat. A Lady Bird pedig tökéletesen ilyen, mégpedig a legjobb fajtából, hála a kitűnő forgatókönyvnek és jó rendezésnek. Tudom, mi lesz a film, amit legközelebb ajánlani fogok, ha valaki megkérdezi: szeretnék jól szórakozni, de közben úgy igazán elgondolkodni... és kicsit szerelmes lenni Saoirse Ronanbe, újra - de ezt már csak én teszem most hozzá. 90%