The Man Who Killed Don Quixote (2018) ☆ 👁

Az ember, aki megölte Don Quixoté-t

(Terry Gilliam)

angol-belga-francia-portugál-spanyol dráma, kalandfilm, vígjáték

2,6
★★☆☆☆
67 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-03-24 15:59:12 sajoferenc (3) #4

Nekem bejött a film. Még nem láttam erről a témáról szóló humoros megközelítást.

2019-08-29 10:12:56 pietro (3) #3

Messze nem korszakalkotó, mindenesetre a mai filmek között bőven megállja a helyét, főleg ha valami egyedibb és kedvesen beteg, elborult filmre vágyunk. Ha viszont nem, akkor kihagyható. (A sci fi címke viszont totál fals!) Van íve, aminek üteme kissé talán esetlen, de a végére azért összeáll és tartalmas mondanivalója is, ami egy kalandos, fantasztikus (értsd: nem mindennapi, valószínűtlen, stb.), játékos művészfilm formájában kerül kifejezésre.

A film lényege, hogy konkrétan a főszereplő elméjén, tudatán keresztül látjuk a világot, aki egy művészember (filmrendező). "Te most vagy naiv vagy, vagy teljesen őrült!" - jellemzi valaki, mire ő azt mondja: "Egy művész legyen is őrült!". Tehát egy őrült elméjén zajlik a film cselekménye, nem pedig külső szemlélőként nézhetjük. A valóság keveredik ennek a "naiv őrült" elmének a látásmódjával, és azzal, ahogy próbálja a valóságot és tetteinek következményeit feldolgozni. Ez magyarázza a szürrealitást is. Ezt figyelembe véve kell megnézni, különben tényleg csak csalódás lehet a vége - persze akkor sem biztos, hogy tetszeni fog. Ha viszont erre felkészültünk, akkor egy keserédes, önironikus, szándékosan (!) parodisztikus, szatirikus utazás elébe nézhetünk (hiszen vélhetőleg Gilliam itt egyfajta önkritikát is gyakorol a rendezőiség(é)ről). Mindemellett egy pre-apokaliptikus korlelet is, - apokaliptikus és poszt-apokaliptikus betétetekkel, néhol szinte Mad Max - amiben a filmipar is megkapja a magáét rendesen. A mondanivaló lényegét tekintetve azonban az alkotói lelkiismeret kerül terítékre és az jár kanosszát.

2019-02-04 12:03:36 ChYga (2) #2

Az időbanditákat sem szerettem, de ennél még az is jobb volt. Talán az univerzum üzenni akart Gilliam-nek, hogy mindenki jobban jár, ha el sem készíti ezt a filmet. Bárcsak hallgatott volna rá.

2019-02-04 11:37:55 kilépett felhasználó (?) #1

Sajnálom, ha ez Gilliam élete nagy álma volt, mert számomra kellemetlenül értelemben szürreális és sokszor a rendező kezjegyeinek parodiajava válik.