On the Milky Road (2016) ☆ 👁

Tejben, vajban, szerelemben

(Emir Kusturica)

amerikai-angol-szerb dráma

3,1
★★★☆☆
40 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-03-02 19:51:06 convar (4) #4

Sloboda Micalovic-ra, alias Milenára még visszatérve: a karakter egyik legmarkánsabb, legemlékezetesebb jelenete, amúgy meg tessék, na ilyen ám egy igazi tűzrőlpattant menyecske :D Álomnő na :) bár.... talán egy kicsit azért sokat iszik, vagyis nem is csak kicsit, hanem inkább mint a gödény :D
https://www.youtube.com/watch?v=wxpkTIG8uTY

2019-03-02 19:41:56 convar (4) #3

Kicsit sok volt benne a mese(szerű elem) (a legszembetűnőbb talán az a fáról elrepülés volt, mondjuk megszokhattam volna már Kusturicától az ilyesmit, lásd pl. hogy már a Cigányok idejében is volt repülő villa), meg különben is, nem tetszett SPOILER!!! amerre a film felénél kanyarodott a történet. Szóval ugye tényleg szinte pont a játékidő felénél jelennek meg a feketeruhás kommandósok, akik ugye brutális módon ki is nyírnak mindenkit aki csak elébük kerül. Így nagy szívfájdalmamra Milenát is - ill. (utólag) épp az zavart a legjobban hogy ez nála pont nem volt teljesen egyértelmű. (Mert pl. a bátyját nagyon könnyen be lehetett azonosítani az elszenesedett holttestéről is, Milenát nem. Mutatnak egy női alakot is szénné égve, de abban nekem nem sikerült felismerni Milenát. *) És ezért én annyira számítottam arra hogy 1x még visszatér, mondjuk úgy hogy ő menti ki végül az Emir Kusturica által mondhatni meglepően (azért meglepően, mert bár a színészkedés sem idegen tőle, ő elsődlegesen, „főállásban” azért mégis csak egy rendező volna) jól alakított Kostát és Monica Bellucci-t (akinek viszont igazából ki sem derült a filmbéli neve, amúgy Bellucci meg egész szépen elsajátította a nyelvet) a feketecsuhások karmai közül. Ezt végig tényleg annyira vártam, és mivel elmaradt, bennem egy elég komoly hiányérzetet szült.

És hogy miért? Hát mert férfiszemmel nézve hát nem vétek egy olyan jó nőt mint Milena már a film közepénél kiírni a történetből? :)
SPOILER VÉGE!!!

(És akkor magáról Sloboda Micalovic-ről - merthogy végre őt is a valódi nevén illessem, aki nekem, mint az nagyjából gondolom le is jött mindenkinek az eddigiekből még Bellucci-nál is sokkal jobban tetszett, szóval róla még egy kis esszé: hát ő nekem tényleg hiányozni fog – hacsak nem vállal még szerepet egy soronkövetkező Kusturica filmben, merthogy amúgy ahogy néztem az imdb-s adatlapját nemigen mozdul ki hazájából, viszont Kusturicán kívül nem sok szerb film jut el hozzánk, tehát ha nem lesz több Kusturica filmben szerepe akkor könnyen meglehet hogy most láttam vele filmet először és egyben utoljára. Áucs.)

Na de összességében azért egy igen szép (szerelmi) történet volt ez egy kis háborús szatírás fűszerezéssel, sok-sok finom szimbolikával és ezzel összefüggésben sok-sok állati szereplővel (kígyó, vándorsólyom, szamár, hogy csak a legfontosabbakat említsem), némelyik tényleg igencsak fontos, történetformáló szereppel is felruházva. És mindez term. itt is Kusturica hamisítatlanul nagyon egyedi stílusában, tele a rendező filmjeire szokás szerint jellemző emlékezetes, remek karakterekkel, és tele a rendező filmjeire szokás szerint jellemző remek muzsikákkal (persze ehhez kell egy kis fogékonyság is a balkáni zenék iránt). Meg különben is, néha olyan jó elmerülni az ő (kis mikro)világában ** – sőt sokszor tényleg úgy elvágyódnék oda (na persze nem pont oda és nem pont akkor amikor jön a fekete kommandó), pl. Milenával még tehenet is szívesen fejnék én is :) Meg azok a rezesbandás, egyébként végletekig felfokozott ereszdelahajam bulik (lásd pl. a fenti videót is, de ugye a régebbi filmjei is tele voltak ilyen full feelgood típusú őrületekkel), hát azokról már nem is beszélve….. Kusturica szereplői aztán tudnak élni, na! :)

Olvastam olyan kritikát is a műről hogy csak ismétli magát benne a direktor. Hát könyörgöm, akik már lassan 40 éve pályán vannak mint Kusturica is, azok közük melyik nem fut bele előbb-utóbb önismétlésbe? Woody Allen pl. minden évben megteszi ezt, ehhez képest hogy Kusturica meg elköveti átlag 5-10 évente az semmi - sőt ennyi időközönként még tőle jól is esik újrázni az embernek, újra megélni azokat az elemi impulzusokat, meg néha annyira primer de egyébként meg annyira kellemes érzelmeket amiket ő és csak ő képes adni a filmjeiben (még akkor is ha valóban sokszor csak az újrafelhasznált elemeknek, az újra és újra visszatérő filmes eszközeinek is köszönhető mindez, egyszóval az általa nyújtott „feelingnek”), teljességgel egyéni filmes látás- kifejezés- és előadásmódjának valamint világképének köszönhetően.

Meg olyat is hogy egyébként is elég sekélyes ami a mondanivalót illeti, hiszen ha lecsupaszítjuk a cselekményt ***, akkor végülis csak egy egyszerű love storyt kapunk. Erre meg azt tudom mondani, hogy ha valaki, mint ő egyszer már leforgatta minden idők egyik legszívhezszólóbb drámáját (Cigányok ideje), aztán meg a leggrandiózusabbat (Underground), majd végül a legszórakoztatóbbat is (Macska-jaj), az mégis mit csináljon, ill. mit kellett volna csinálnia? Vissza kellett volna vonulnia 1998-ban, csak azért mert az addigi életművét már úgysem lehet überelni, max. tovább színesíteni? Szerencsére ezt Kusturica sem így gondolta.


* SPOILER!!! Belliucci-t (és ezzel együtt minket) persze a végén megkímélte a rendező attól hogy véres húscafatokként lássuk, sőt igencsak fennköltté tette ezt a pillanatot is. SPOILER VÉGE!!!

** Nem véletlen fogalmaztam így, hiszen amiket Kusturica filmjeiben látunk az persze nem az igazi Szerbia/ill. 1992-ig Jugoszlávia/vagy tágabb értelemben véve Balkán, hanem csak Kusturica Szerbiája, ahogy az ő fejében létezik (mert amúgy, hogy egy másik kultikus rendező kultikus filmjéből idézzek, nyilván „ugyanaz a sz*r van ott is, mint itt”). Szóval nem az igazi Szerbiába vágyódom én olyankor, az kell a rossebnek, hanem Kusturica Szerbiájába.

*** Mondjuk miért kellene lecsupaszítani? A film szépsége, esztétikai értéke épp abban gyökerezik sztem ahogyan egy már valóban vagy 600x megírt alaptörténet összetalálkozik Kusturica stílusával.


Na és akkor zárszó: szóval minden tökéletlensége ellenére inkább 100 ilyen, mint akárcsak egy Vasember és társai marveles szuperhősös baromság, vagy a szintén igencsak infantilis Star Wars, vagy Halálos iramban féle hamis és üres parasztvakítás. Mert amiket Kusturica csinál (na persze azért nem csak ő, főleg nem itt Európában) azok legalább filmek, filmes alkotások, nem pedig csakis és kizárólag pénzügyi befektetésnek szánt celluloidhalmazok. Nem kicsit sarkos vélemény tudom, de egy délszláv, és nem mellesleg szerzői film topikjában talán megengedhetem magamnak.

2017-10-15 16:30:01 yahooboi (?) #2

Kusturica csinált egy filmet, hogy kedvére csöcsörészhesse Monica Belluccit. Persze ezért nehéz lenne őt hibáztatni, hiszen nincs olyan hetero férfi e Földön, akinek ne lenne ez vágyálma, de azért filmet építeni köré már igazán merész gondolat.

2017-10-05 02:38:00 Ugor (4) #1

Meglepő, hogy ilyen kevesen láttunk egy Kusturica-filmet. Az meg még meglepőbb, hogy senki nem írt még róla. Nem is egyszerű beskatulyázni valahová. A szokásos kusturicás vérbő délszláv káosz, háborús beütéssel. Kissé mintha Dusan Makavejev is benézett volna néha... szóval, volt egy valós, meg egy elég érdekes misztikus vonulata, minden ki lett aknázva a Balkánon, az is, ami nincs is, de az állatos vonatkozások külön lenyűgözőek! Hihetetlen, hogy mire voltak képesek a nem is annyira statiszta nememberek, sajátos miliőt alkotva a háborúnak, békének, szerelemnek.