Werk ohne Autor (2018) ☆ 👁

Mű szerző nélkül
Never Look Away

(Florian Henckel von Donnersmarck)

német dráma, thriller

?,?
 
8 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-08-16 00:02:23 ryood (5) #8

érdekesség még (valamint remek rendezői húzás) hogy Sebastian Koch alakította a nácikat majd kommunistákat kiszolgáló professzort. a rendező korábbi remek filmjében, a mások életében Koch volt az író, aki menekült az NDK-ból nyugatra...szóval a teljesen másik oldalon 12 évvel később..

2019-08-15 23:53:13 somogyireka (5) #7

Már 33 éve nem.. érdemes tőle YouTube-on is nézni, majd keresek angol nyelvűt is, mert én németül láttam, ám lehet, ilyen szimpatikus, mint a filmben egyik videóban sem lesz...

https://hu.wikipedia.org/wiki/Joseph_Beuys

2019-08-15 22:31:42 ryood (5) #6

nem ismertem. ő él még?
nagyon tetszik, ahogy megnézte a képeit, aztán elmondta, h az mennyire nem ő...és utána, ahogy jöttek a végső képek...

előzmény: somogyireka (#5)

2019-08-15 22:27:12 somogyireka (5) #5

ismered? tudod, ő Beuys, akinek az alkotásai láttán a nem edzett néző kiszalad a múzeumból. Véres katéter, sarokban hagyott seprű, zsírral töltött kalap...először én is ezt csináltam, aztán elkezdtem meghallgatni interjúkat vele. Igen, számomra is a film "szíve" ez a rész.

előzmény: ryood (#4)

2019-08-14 15:46:01 ryood (5) #4

"és megtörténik a filmben az a "csoda", hogy még a kalapját is leveszi, amit amúgy szex közben is magán hagy..és az is kiderül, mi van a filccel és zsírral készült alkotásai mögött."

nekem ő volt a film legérdekesebb figurája.

2019-08-13 10:28:40 somogyireka (5) #3

Háromórás megafilm, minden pillanata irtózatos erős. Gondoltam, három részre elosztom, de aztán egy ültő helyemben végignéztem. Teljességgel beszippantott. Kedvenc témám, kedvenc korszakom. A művészet a 20. században.
A történelem, az ember "fejlődése", ami a jelenségeken túl tényleg van a világban a művészet felől érthető meg igazán. A művészet afféle valódi lenyomat a korról. Régmúlt királyok nevét, történelem könyvek eseményeit elfelejtem, de egyes korok festményei mélyen a retinámba égtek.
A főszereplő figurája életrajzi alapokon áll, talán jobb lett volna, ha a film teljesen fikció, szerintem ez a nagy hibája..ugyanis, mióta meghallgattam egy riportot az "eredeti" festővel Gerhard Richterrel a filmről már nem vagyok annyira lelkes. Ugyanis elhatárolódik a látottaktól, e témában szeretett volna inkább csöndben maradni...talán jobb lett volna nekem is, ha nem keverem a filmet és a valóságot.
Mert a film önmagában gyönyörűen megáll és teljesen hiteles tabló a náci Németországról, a szocialista NDK-ról és a teljesen szétzuhant düsseldorfi művészvilágról.

Micsoda egy utazás..az entartete Kunst-tal kezdünk, majd a szocialista realizmusból eljutunk egészen Beuysig, sőt hozzá sem csak úgy felszínesen érünk. A kamera odaáig merészkedik, hogy szóra bírja azt a művészpápát, aki Düsseldorf egyetemének trónján ült, és megtörténik a filmben az a "csoda", hogy még a kalapját is leveszi, amit amúgy szex közben is magán hagy..és az is kiderül, mi van a filccel és zsírral készült alkotásai mögött. (persze ez azért annyira nem titok, hisz a legelső Beuys kiállítás felfedi ezt, de itt nagyon jól illeszkedik a filmbe a kitárulkozás)

És ebben a sehonnából a semmi felé tartó művészvilágban, ahol nincs fejlődés, esetleg csak változás, ahol nem tudjuk vajon a századokkal ezelőtt élő festők voltak-e ténylegesen közelebb a "lényeg"-hez vagy a modernek, hihetetlen jólesik egy őszinte alkotó, a főszereplő közelsége és támasza. Vajon Gerhard Richternek mi nem tetszett ebben? Ez azóta is nyugtalanít.

E három óra megint csak megerősít abban, hogy művészet csak ott létezhet, ahol hitelesség van. A kép csak akkor él igazán, ha átélt, ha saját. Ha minden ecsetvonásban ott van az alkotó, mert elsősorban magának fest, hisz végre valahára találkozni szeretne önmagával. Noha tudja, összes festménye csak eltakarja őt, de mégis minden egyes üres vászon előtt a lehetetlent célozza meg. És akkor itt egy festő, aki átívelve a történelem egyik legszörnyűbb korszakát jegyességet köt a festészettel és hű marad hozzá.

2019-08-12 09:39:41 ryood (5) #2

érdekes, így utólag visszaemlékezve egyre jobban él emlékezetemben a film, és egyre nagyszerűbbnek érzem.
fel is kúszik ötösre.

2019-07-25 17:44:11 ryood (5) #1

korrekt film, mely megadja a katarzist is, de a több, mint háromórás játékidő indokolatlan, szükségtelen.
nem lehet még osztályozni, úgyhogy akkor itt most: jó (négyes)