Grave (2016) ☆ 👁

Nyers
Raw

(Julia Ducournau)

belga-francia-olasz dráma, horror

3,5
★★★☆☆
194 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-06-03 14:28:52 fempolip (5) #27

Érdekes koncepció, nagyon jó ábrázolással. Van egy tini körítése a dolognak, de nem is állhat távolabb a valóságtól, mint tini horrorként beállítani. Itt kannibalizmus van enyhe zombi tünetekkel, vagy ha úgy tetszik egy bomlási folyamattal, ami az egészségtelen táplálkozás váltja ki. Azaz szimpla vírus. Mindegy kinek mi szimpatikus. A lényeg, hogy sok helyről kapunk inspirációt. Nekem nagyon erős mozi.

2021-05-12 21:45:27 Ubul (4) #26

ó, hogy én ezzel mennyire elmaradtam, és csak most sikerült megnézni. Nem egy étvágygerjesztő??? film első nézésre :D viccet félretéve, igazából az itteni kommentek zöme tükrözi azt, amire én is gondoltam az egészről, és kár a végéért. Fura volt így visszagondolva a testvér elájulása is a levágott ujja után, hisz később a karjába való harapástól, meg egyéb fincsiségektől meg még "lángra" is kapott. De abból a szempontból poén volt, ahogy itt az egyik kommentelő levezette, hogy örömkönnyek voltak igazából :D

2018-10-19 12:29:33 Leo_Stotch (4) #25

Az nekem is tetszett, hogy nem kapunk erre magyarázatot. Bármi hülyeség lett volna.. Ez a megmagyarázhatatlan borzalom igen félelmetes.

előzmény: tomside (#24)

2018-10-17 11:15:00 tomside (4) #24

Amúgy a záró mondat valami olyasmi, hogy
”remeljük, te megtalálod a megoldást.” Ezt én úgy értem, hogy megtalálja, nem úgy, mint a nővére, hanem úgy, mint az anyja. Magyarán, hogy ő is fogjon magának egy szexőrült mazochistát. Azért ez is durva egy apa szájából a lányának. Mert az ő tapasztalatuk szerint csak így tartható kordában az éhség.

Egyébként még nem tettük fel a kérdést, hogy mi váltja ki ezt az egészet. Nekem nagyon tetszik, hogy semmilyen természetfeletti mellékzöngéje nincs a filmnek, hanem az egészet úgy mutatja be, mint egy rendszertani, biológiai mutációt. Különösen, ahogyan a lányok egymást harapva küzdenek, és “pórázt” kötnek a nyakukba, mert olyanok, mint a veszett kutyák. Az meg már nem is lehetne freudibb, ahogy ez az egész a táplálkozás-szexualitás-erőszak-tisztaság elvesztése tengelyen találkozik.

előzmény: Leo_Stotch (#23)

2018-10-17 09:35:27 Leo_Stotch (4) #23

Az is kemény úgy, aláírom..

Engem már az megfogott, hogy nem csak a lány ilyen.. azt gondoltam csak róla fog szólni. Aztán bejött a nővére, majd a végén az anyjuk.. félelmetes ez így, jól felépített. Egyszerű eszközökkel rémísztőbb mint 10 másik annak szánt mozi.

előzmény: tomside (#22)

2018-10-16 20:04:32 tomside (4) #22

Védem az ing széthúzását, innen világos, hogy az anyuka RENDSZERESEN eszi apát. És innen van értelme visszanézve az apa mondatának, amit a kisebbik lánynak mondott egyszer, valami olyasmi, hogy “sose legyen két lányod, ne tudd meg, milyen nehéz”.

előzmény: Leo_Stotch (#21)

2018-10-16 18:01:18 Leo_Stotch (4) #21

Francia filmet, németül. Ha a téma maga nem lett volna elég :) :)

Rémisztő, mindezt úgy, hogy nincs ugrabugra..
olyan egyszerű, ezért hatásos. A lányok nagyon jók, a zene nemkülönben!

Az zseniális volt, mikor az ujj lekerül, elájul a nővére, a kicsi elkezdi szopogatni, rágcsálni az ujjat. Majd felébred, ránéz, kicsordul a könnye. Azért amit tesz, de nem úgy, ahogy gondolnánk. Hogy teheti ezt.. hanem, hogy Ő is ezt teszi.. jó!! :) Ha az apa, anya dolgát csak sejtetik az apa szájával..és nem húzza szét az ingjét, nagyobb katarzis ér.

2018-10-16 13:35:38 tomside (4) #20

A "nézni is fáj" nem tipikus, lehető legjobb esete.
Zseniálisba akkor húztam volna, ha sokkal nagyobb teret kap az az ábrázolásmód, hogy a főszereplők tul.képpen áldozatai a saját helyzetüknek.
Minden esetre nálam a négyesével is bekerül az elmúlt 4 évben készült 55, általam is látott horrorfilm TOP tízébe.

Külön jó: zene, "klipek", színészek és vezetésük.

2018-01-30 01:17:01 ChrisAdam (4) #19

Na, ez fincsi volt. De azért kár az utolsó jelenetért, ha nincs, még az ötösön is elgondolkodom.

2017-12-28 15:07:01 noresz02 (4) #18

Jó kis zsigeri film alapvető emberi ösztönökről, Garance Marillier nagyon tutkó volt benne. Majdnem ötös, de volt pár mellényúlás, illetve felesleges átvétel a kaptafa horror eszköztárakból. Mindenkinek ajánlós.

2017-12-16 08:21:58 Vitelotte (4) #17

Lehet kicsit off, de számomra már az amcsi filmekben is jócskán abszurd volt szembesülni ezekkel a "beavatási" ceremóniának nevezett terrorizálásokkal, hogy engedheti meg bármiféle komoly intézmény hogy a diákok kényük-kedvükre beleszarjanak egy iskola színvonalába, és saját hagyományokat kialakítva átvegyék a vezetést a diákok életének irányítása felett? Először azt hittem csak egy fiktív részlet volt abban a bizonyos filmben, aztán hallottam hogy ezek kajak léteznek. Nekem konkrétan ez az erkölcsi fertő sokkal gusztustalanabb a kannibalizmusnál...
Ez a környezet miatt nálam a film hármasról indult, amit csak a gore témaválasztással érdemelt ki, de aztán a háttérben kibontakozó dráma olyannyira lebilincselő volt, hogy a végén az ébredős jelenet után egy erős négyesre pattant. Nagyon szépen kikerekítették a kaotikusan induló történetet.
u.i.: Apróbb hiba: Vágom hogy a hatásvadászat miatt kellett, de mégis mennyire hiteles a levetkező apuka sokkolása? Soha életükben nem látta őt senki egy szál fürdőgatyában, boxerben? Eh. Namindegy.

2017-11-12 23:54:41 kajaktej (3) #16

Na végre valahára megnéztem. Nem horror egyáltalán, egyetlen ijesztős rész volt benne, de szerencsére azon sem ijedtem meg. Érdekes film, mert az egyetemi közösségek visszásságait, az ártatlanság elvesztését mutatja meg, de egyetértek Tenebrával, hogy a mondanivalót elég jól hazavágja a film utolsó jelenete, ami egy nagy fordulat, csattanó akar lenni, de szerintem csak egy "gagyi horror" utóízt kölcsönöz az amúgy elég nyers filmnek. :)

2017-08-11 18:41:06 Tetovaltlany (3) #15

3t adok ra mert nem tudom eldonteni hogy szar vagy zsenialis.

2017-06-15 00:27:46 kilépett felhasználó (?) #14

Horror ami valamit, bármit üzen. Ezt régen ezért IS találták ki. Hajrá, hajrá és hajrá Julia Ducournau ,de félek one-hit wonder

2017-05-06 10:08:08 Mikkey (5) #13

nem ijesztgetős kategória, a vér látványa meg pár tabudöntögető téma lehet az arra érzékenyeknek kicsit sok(k) :)

előzmény: kajaktej (#11)

2017-05-05 19:36:54 St4nt0N (?) #12

Némelyest. Valószínűleg nem. Első randira – talán.
(De inkább válaszoljon olyan, akinek tetszett a film.)

előzmény: kajaktej (#11)

2017-05-05 18:50:37 kajaktej (3) #11

Annak aki látta: ez a film mennyire horror? Ajánlanátok egy olyan embernek, aki nem igazán néz horrorfilmeket, mert nem bírja? :D

Szóval látom, hogy műfajilag oda van besorolva, de a leírásból, a hozzászólásokból meg a trailerből nekem nem úgy tűnik, hogy az ijesztgetős, "hirtelen-bevágódik-valami-a-képbe" kategóriájú horror lenne, nekem inkább tűnik elgondolkodtató, provokatív, gyomorforgató filmnek. Úgy tippelem, hogy amiatt horror, mert a kannibalizmusról szól, szóval gondolom vannak benne undorító dolgok... De nem amiatt, mert tele lenne instant szívrohamot okozó ijesztgetéssel. Az utóbbit sajnos nem bírom.

2017-04-22 13:53:23 St4nt0N (?) #10

Több ponton egyetértek, viszont szerintem a film fő témája nem az egyetemi szívatások bemutatása volt (ami így nem is sikkadt el), inkább a szexuális öntudatra ébredésről és hatalomról kívánt szólni, valóban túl sokat markolva, gyakran hatásvadász módon. Remélem, Ducournau készít majd ennél jobb filmet is.

előzmény: Tenebra (#9)

2017-04-22 11:52:44 Tenebra (3) #9

Megnéztem csütörtökön a filmet a pótvetítésen. Teltház volt most is. Viszont sajnos csalódás volt számomra a Nyers. Nem nagy, de azért csalódtam.

Érződik rajta, hogy Julia Ducournau első filmje. Túl sok benne a téma, és ezek természetesen nincsenek jól, mélységeiben kibontva. Azaz nem lett eldöntve, hogy ez egy, az egyetemi beavatási szertartások sötét oldalát megmutató film, egy generációs konfliktusról szóló nemzedéki közérzetfilm vagy horrorfilm akart lenni. Sőt azt is nehéz volt belőni, hogy horror vagy fekete komédia akar ez lenni. Lógott a levegőben az egész.

Ráadásul sok volt az epizódszinten is elvarratlan szál. Pl. ezt a csaj szobatársával folytatott kapcsolatot sem értettem teljesen, meg a nővérével való konfliktus is elég bugyuta volt.

Ettől persze még ígéretes az alkotó, mert a kihagyásos szerkesztést jól használta, bár nyilván hatásvadász volt azért a "mobilozós" jelenet mikor a beállt csajt a hullaházban a nővére szívatta, és alapvetően azért jól megragadta azt, ami itthon is probléma az egyetemeken, hogy meddig mehet el a gólyák szopatása, hol a határ a "jó buli" és a kegyetlen megalázás között. Csak hát mivel egy családi, személyesebb szintre terelték a sztorit a játékidő második felében, ez elsikkadt. És a végén a magyarázat meg totálisan kioltotta ezt a társadalomkritikus olvasatot jóllehet, a szülők is egyetemista korukban kezdték az aberrált viselkedést, de ez akkor is inkább egy genetikai magyarázattá silányult ahelyett,
hogy a csajok kannibalizmusát teljes mértékben az egyetemi bullyzásból vezették volna le.
Mert ezeknek pont ez a lényege, hogy a csordaszellem magával rántja az ártatlanokat is,
és a betagozódás miatt képesek az önmegalázásra.
S éppen ezért az egyetem, főiskolai közeg ellentmondásos módon egy primitív, elemi szintű hordává degradálódik, hiszen pont nem egyéniségeket, hanem egyenembereket hoz létre. Kezdő egyetemistaként én is megtapasztaltam, hogy ha nem akartam alávetni magam az idióta "beavatások"-nak, akkor egyszerűen kiközösített lettem. Persze rájöttem, hogyha a hozzám hasonlókkal összefogok, akkor kívül lehet helyezkedni ezen a klikken, illetve mivel egyetemet váltottam, és egy szabadosabb közegbe kerültem, így nyilván nekem nem lett hátrányom belőle. De a Nyers ezt a film első felében tök jól ábrázolja, és nagyon hiteles, ismerős volt az egész, hogy "elsős vagy = szardarab vagy". Csak kár, hogy a rendezőnőt ez vagy nem érdekelte tovább, vagy érdekelte, csak túl sokat akart markolni.

Majdnem 4-es, erős 3-mas.

2017-04-20 23:21:57 paksiendre (4) #8

https://www.youtube.com/watch?v=LDwFPHKuWHI&index=3&list=PLLMZUADmBZXchUQpzEYzGBGTG9i1Sr3p7
ez a szám/jelenet azért odavert rendesen!

2017-04-14 10:32:54 necksprain (3) #7

illetve pótvetítés 2017. április 20. csütörtök, 20.30, Uránia.

előzmény: Mikkey (#6)

2017-03-22 21:10:55 Mikkey (5) #6

Titanicon 2 időpontban elcsíphető:
04.07. 21:30 - Toldi Mozi (nagyterem)
04.13. 18:30 - Toldi Mozi (nagyterem)

2017-01-15 19:17:25 necksprain (3) #5

igen, és ha ehhez még odarakják a 18-ast, akkor akik esetleg vevők a horrorra, de nem tájékozódnak azt hiszik valami szoftpornó, a széplelkek pedig, akik beülnének a vérző orrú anorexiás csajszi kalandjaira azt hiszik horror pornóval.

előzmény: Mizi (#4)

2017-01-15 19:04:58 Mizi (?) #4

Mekkora kihagyott ziccer a plakát, te jó ég. :D

2017-01-15 19:02:21 necksprain (3) #3

ó, kösz. bár a 'nagyon reméljük'-ből (főleg) horror esetében legtöbbször letöltős oldal lesz, esetleg titanic vagy ilyen-olyan országok filmfesztjei.

előzmény: devidke (#2)

2017-01-15 18:19:26 devidke (2) #2

Most olvastam az origón: "A Raw március 10-én kerül az amerikai mozikba, Franciaországban öt nappal később kezdik el vetíteni, és nagyon reméljük, hogy mi is a nagyvásznon láthatjuk majd itthon."

előzmény: necksprain (#1)

2016-10-31 14:27:38 necksprain (3) #1

valaki nem tud infót, hogy valahol vetítik-e majd?