The Eagle Huntress (2016) ☆

A sasvadász lány

(Otto Bell)

amerikai-angol-mongol dokumentumfilm, kalandfilm, sportfilm

?,?
 
3 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2018-09-13 22:11:38 HejjaX (4) #5

Tudja fene, nekem pont a verseny tűnt a legkevésbé papírízűnek, hiszen azt az "élet írta", nem átbeszélt jeleneteket vettek fel (és a vágásban sem éreztem manipulatív szándékot). A propaganda-filmekre én is érzékeny vagyok, ilyenkor mindig megszólal egy kis harang, hogy figyelmeztessen. Ezúttal is ott állt a harangkötél mellett egy kis alak, de végül nem ráncigálta meg a kötelet :)

előzmény: tomside (#4)

2018-09-13 21:34:48 tomside (2) #4

Különösen a verseny dramaturgiájában véltem felfedezni egy c kategóriás valóságshow előre megírtságát.
Sajnos nem jól eső érzés visszagondolni erre a filmre.

(Bocs, a Pinket benéztem, pedig nálam is többször szólt ez a zene) :)

előzmény: HejjaX (#3)

2018-09-13 21:28:10 HejjaX (4) #3

Leheletnyit valóban érződik az a megközelítés, amit említesz, de szerintem még épp nincs annyira túltolva, hogy elrontsa a filmélményt. És hát miért is ne pendítenék meg az emancipációs húrokat, hiszen ez a 13 éves lány valóban feltöri a szigorú hagyományokat és úttörő módon, elsőként válik női sasvadásszá és vesz részt a versenyen (remélem, ez így is volt a valóságban, mert itt-ott tényleg érződik az előre megírtság).Mondjuk a versenyt nyilván megnyerte és nem csak kitalálták vagy a nyugati filmesek kérésére szavaztak a bírák úgy, ahogy.
És hát az öregek, a versenybírák sem olyan vaskalaposak, mint ahogyan várnánk.
Mondjuk Sia (és nem Pink) zenéje nekem sem tetszett, mármint amúgy imádom Siát, de ebbe a közegbe rohadtul nem illett ez a melódia. Őszintén szólva nem csodálom, hogy úgy érzel, ahogy, Sia dalának ügyetlen használata nagy szerepet játszik ebben.

előzmény: tomside (#2)

2018-07-23 21:30:00 tomside (2) #2

Közben aludtam rá egyet, és ma már nem átallom egyenesen propagandafilmnek nevezni, ahol a maradi, konzervatív, már-már gonosz, többgenerációs vadász, hagyományőrző férfiak alattomosul ellenállnak a "fejlettebb" nyugati kultúrában szent és sérthetetlen nemi egyenjogúság fél óra alatt történő teljes, társadalmi szintű akceptálásának. A szép képek, állatok, népviseletek és emberi arcok nélkül tényleg nézhetetlen lenne, kicsit annak a példája a film a szememben, ahogy egy "fejlett, nyugati" látásmódot ráerőltetnek valami gyökeresen másra. Kifejezetten nem szeretem, de ha véletlenül megnézi még valaki, szívesen beszélgetnék 1-2 felmerülő kérdésről.

előzmény: tomside (#1)

2018-07-23 01:28:26 tomside (2) #1

A "B" lehetőség, hogy én nem értem a film pozícióját, és valóban valami nagyon jó és nagyon eredeti alkotás ez filmnyelvi vonatkozásait tekintve is.

Az "A" verzió viszont az, amit a sajátoménak mondok, és amivel a kettesem megindoklom. Veszel egy Daisy Ridleyt narrátornak meg egy tökös Pink számot filmzenének, és meg is vannak azok a populáris vonatkozások, amelyekkel a sikert garantálod, és amelyekkel adsz a filmnek egy tökös, keménycsajos imidzset. Értem a célját annak is, hogy egy ősi, törzsi népszokásba kössük bele a nemek közti egyenlőség doktrínáját, és még az ötlet is tetszik... csak hát itt a filmet kell osztályozni, nem az ötletet - sajnos. Mert a kivitelezés az valami egyedülállóan gyenge. Szép képeknek nem vagyunk híján, és akkor fel is soroltam minden pozitívumát. A legnagyobb gond, hogy az egész ordítóan didaktikus, bármilyen konfliktusnak vagy bonyodalomnak még csak az árnyéka sem lóg be, és az első öt perc után érzed, hogy garantált a misszió sikere. Olyan érzés volt nézni, mintha egy G.I. Joe-ruhás barbibabát néznék, aki póniháton lovagol bele a szivárványszínű dicsőségbe. Nem láttam a lányt izzadni, sírni, semmi, ehelyett végigröhögte az egész filmet. Nem igazán rémlik amúgy kettőnél több tagmondatos mondat sem nagyon a filmből, és hát a nyelvi megformáltság is sokat elárul egy alkotásról.
Összegzőleg sajnos azt a szomorú tapasztalatot kell megfogalmaznom, hogy ahelyett az elvárt és kívánatos eljárás helyett, hogy a film észrevétlen betekintést engedett volna a törzsi hagyományokba, a nyugati típusú, olcsó valóságshow-k eszköztárának felhasználásával - szinte biztosra vehetően előre megírt forgatókönyv szerint - egyszerű fogyasztói termékké silányított egy ennél sokkal többre érdemes alapanyagot. Azt hiszem, ha aki csak a trailert nézi meg, az nem marad le semmiről.