Split (2016) ☆

Széttörve

(M. Night Shyamalan)

amerikai horror, thriller

3,5
★★★☆☆
490 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2017-10-22 22:53:14 crossroads (?) #75

Számomra ez a film a 10 pontból maximum 4-et kap, azt is jóindulattal.... Az első másfél óra gyakorlatilag dög unalom, a maradék kb 20 perc pedig teljesen átlagos.
Az, hogy sok kritika az Anthony Hopkins filmekhez hasonlítja egyszerűen nevetséges.
A főhős színészi játéka remek, de ettől ez még egy gyengécske produkció.
A zseniális magyar szinkront pedig elfelejtik a kritikusok megemlíteni...

2017-06-18 20:01:19 Reaper (4) #74

Ez egy baromi jó film. Okos, és nagyon jól írt forgatókönyv, a párbeszédek is remekül működnek. A színészi játék egyszerűen pazar, legalábbis McAvoyé.
Két csaj csak látványelemnek van benne, semmi funkciójuk nincs, egyszerű töltelékek. Bár a barnának elképesztően jó teste van... :D

Bárkinek ajánlható, aki szereti a pszihológiát, és a feszült hangulatú filmeket, nem fog csalódni. A történet egyedi, de sok csavart nem tartogat.

2017-05-30 11:18:22 banana (3) #73
2017-05-22 00:33:32 kwzatz (4) #72

Tetszett a film, McAvoy játéka meg különösen. Amikor egy jeleneten belül váltogatott a személyiségei között... Hátborzongató. :D Emellett volt néhány abszurd, morbid pillanat, amin én kifejezetten jót röhögtem. Horrornak nem igazán nevezném mondjuk, mert egyáltalán nem félelmetes a film. A kritikákat olvasva nem teljesen értem, hogy az utolsó 15 perc miért negatívum, illetve miért lepett meg bárkit, mikor elég konkrétan és hosszasan beszélnek erről korábban a filmben, a doktornő is taglalja - az elég szürreális - lehetőségeket, amire McAvoy rátesz még egy lapáttal a beszélgetésükben. Én valójában a megelőző másfél óra játékidő alapján egy a valóságtól sokkal látványosabban elrugaszkodó dologra számítottam, így nem lepett meg, amit kaptam, valójában így kicsit hiányoltam is a "csavart", amiről mindenki beszélt a film kapcsán.

Tenebra:
"De nekem is az utolsó fél órával volt a bajom. Meg persze eleve azzal, hogy mit kell a csaj múltjával ennyit nyűglődni? Ezt a filmet egy zárt szituációs pszichohorrorként kellett volna megcsinálni, sőt kamaradrámaként, ala Cloverfield Lane, melyben végig be vagyunk zárva ezzel az agyamenttel és társaival. Ehelyett Shyamalan szépen elcseszi ezt a külvilág, a pszichológusnő és a csaj múltjának behozásával."A csaj múltjában a szenvedés volt a lényeg, ami a Szörny létfilozófiájának a mozgatórugója, ezért menekülhetett meg. Emellett nekem tetszett a végén, ahogy a rendőrnő szól neki, hogy megjött a gyámja: Egyik szörnytől - aki a legvégén megérti őt, együttérez vele - visszakerül a másikhoz, és látni az arcán, hogy ő maga sem biztos abban, hogy ez a jobb. Emellett elejét vette a rendező az ilyenkor rendszeresen felbukkanó "de mé' tudta haszná'ni a puskát a "kiccsaj?" jellegű kérdéseknek is. :D

2017-05-13 09:16:09 Raul (2) #71

Eleinte csak simán dögunalmas, a végére, amikor átmegy fantasy-be, már kifejezetten rossz is. McAvoy meg a csajok azért jók.
4/10

2017-04-20 23:13:59 critixx (?) #70

Nem, hanem egyszerűen nem tetszett. Miként a Jelek sem. Pedig utóbbit legalább háromszor láttam annak idején. A hatodik érzék ellenben (pedig nem éppen egy nagy szerzői film) tetszett. Ennyi. Ízlés dolga. Mindenkinek más.

előzmény: dikalosz (#69)

2017-04-20 23:10:59 dikalosz (2) #69

A Sebezhetetlen egy rohadt jó film, gyermekként is az volt, és felnőtt fejjel nézve is az maradt. Szerintem neked nehéz is lenne megérteni, mit is esznek ilyen (vagy ilyesmi) (vagy egészen más, de nem szerzői) (stb..) filmeken mások. Azért tartottam válaszra érdemesnek a hozzászólásod, mert amolyan 'lássák már, hogy szerintem ez is szar' feelingje volt (rengeteg ilyen hozzászólásoddal találkoztam már, sőt volt olyan topic, ahol ezt kétszer is sikerült leírni). Sokadjára már nem sikerült szó nélkül hagyni. Bocsi.

előzmény: critixx (#68)

2017-04-20 11:31:57 critixx (?) #68

A Sebezhetetlen és a Jelek két olyan film, amin sosem értettem mit is esznek sokan. A hatodik érzék tényleg jól sikerült, de kb. ott ki is fújt Shyamalan nagy művészete.

előzmény: Tenebra (#67)

2017-04-20 11:19:15 Tenebra (3) #67

Egyetértek azokkal, akik azt írták alább, hogy Shyamalan egy szar, de szerencsés rendező. A Sebezhetetlent és a Jeleket eltalálta, meg a Hatodik érzékben is van valami, ezt el kell ismernem, de mint a korábbi művein, úgy ezen is érződik, hogy egy idő után nem tudott mit kezdeni a tökéletes alapanyaggal. Ez a multi személyiségzavar egy nagyon érdekes, tényleg létező pszichés betegség, és ez önmagában volt olyan érdekes, hogy simán elbírta volna a film. Ráadásul James McAvoy lubickol a szerepben, ahogy mondani szokás, és hálás is ez a szerep, mert itt aztán meg lehet mutatnia egy jó színésznek, hogy mit, kit tud eljátszani. És McAvoy félelmetesen jó szerintem, ahogy váltogat a személyiségek között. Persze a 23 szerintem is sok volt, és nem is tudta megmutatni mindet, de ettől még a játékidő nagy részében működött.

De nekem is az utolsó fél órával volt a bajom. Meg persze eleve azzal, hogy mit kell a csaj múltjával ennyit nyűglődni? Ezt a filmet egy zárt szituációs pszichohorrorként kellett volna megcsinálni, sőt kamaradrámaként, ala Cloverfield Lane, melyben végig be vagyunk zárva ezzel az agyamenttel és társaival. Ehelyett Shyamalan szépen elcseszi ezt a külvilág, a pszichológusnő és a csaj múltjának behozásával. Megmondjam mennyire érdekelt a csaj múltja? Egy kicsit sem. Ennek az elmeháborodttnak a 23 személyisége érdekelt.

És egy jó rendező simán zseniálist, emlékezetes filmet kerekít ebből. Shyamalan nem ez a kategória. Kár.

A Sebezhetetlen-utalást fel sem fogtam eleinte, utána kellett néznem. Bruce Willist meg betudtam annak, hogy szerepelt korábbi Shyamalan-filmekben. Már megbocsásson a kedves rendező, de nekem miért kéne emlékeznem egy 17 évvel ezelőtti filmre, amit megvallom, láttam 2-3 alkalommal, mert tetszett, de azért mégsem akkora kult, mint mondjuk egy képregényhős sztorija, hogy azonnal beugorjon, hogy most ez a film is a Sebezhetetlen világában játszódott. Sőt totál hülyeségnek tartom ezt a természetfeletti vonulatot, mert a film önmagában megállta volna a helyét egy pszichohorrorként. Ehelyett el kell kezdeni "brandet építeni".

2017-04-11 08:35:52 lizardking (4) #66

Szerintem ez nem csak egy frappáns cameo akart lenni, véleményem szerint a rendező univerzumot épít, illetve elkészít egy régóta ígért folytatást. Nekem egyébként bejött, rögtön újra is néztem A sebezhetetlent.

előzmény: Dió (#65)

2017-04-10 07:15:55 Dió (4) #65

Ok köszi. Ettől függetlenül szerintem ez egy teljesen aberrált, erőltetett és természetellenes húzás. Sajnos nem bírta ki, hogy ne tegyen csavart a végére, de jobbat meg nem tudott. Pedig én nagyjából bekajáltam még a Pókembert is, Shyamalan filmtől ez várható volt, és alaposan elő volt vezetve ill. meg volt magyarázva. A csavarról ugyanez azért nem mondható el, mert ennyi erővel az is lehetne a vége, hogy a kamera a reggeli kávéját szopogató Edward Nortonnal zárja a filmet, aki az end titles előtt tesz egy gyors utalást a Fight club szintén hasonló főhősére. Röhej. Pedig Shyamalan olyan jól terelgette a forgatókönyvet, hogy a második felére még egy kis dráma is megcsillant benne. Ha már minden áron túl kell rendezni a finálét, akkor én már inkább erre futtattam volna ki egy plusz jelenettel... nem pedig paródiára... ez nálam egy osztályzat levonás.

előzmény: lizardking (#64)

2017-04-10 02:54:55 lizardking (4) #64

A nő a skizo fickó neve (The Horde/Horda) miatt említi meg a szintén furcsa elnevezésű Mr. Glass-t (akinek a nevére nem emlékszik, Dunn azonban igen).

előzmény: Dió (#63)

2017-04-09 22:58:32 Dió (4) #63

Valaki segítene, hogy a végén pontosan mit mondott az étteremben a nő? Hogy ez emlékezteti egy korábbi esetre (Mr Glass) vagy hogy maga a skizofréniás elkövető ugyanaz mint Mr Glass? A józan ész reményében remélem hogy rosszul hallottam, hogy a másodikat mondta. De az első sem világos: mégis mi a fene köze lenne egy skizofrén emberevőnek egy 15 évvel ezelőtti kerekesszékeshez?

2017-04-09 17:38:36 miraculum (4) #62

Az utolsó jelenet miatt megérdemelne egy ötöst az egész. Illetve azért is, mert szerintem ilyennek kellene lennie egy másik univerzumban is egy szuperhősös spinoffnak, vagy előtörténetnek, és egyetértek azzal is aki szerint a Sebezhetetlen az egyik legjobb szuperhősös film ami nem képregény alapján készült. Nincs robbanás, akció, őrület, nincs 150 millió dollár a lefolyóban, hanem karakterépítés van ezerrel. Azért persze legyen egy négyes, mert önerőből ennyit tud körülbelül, McAvoy fantasztikus benne, de rettenetesen egydimenzióssá is teszi emiatt a filmet.

2017-03-19 13:15:25 gerbence (4) #61

James McAvoy elkészítette a "hasadás-trilógiáját" (Trance/Filth/Split). :) De komolyan, szinte ijesztő, hogy ezek a beteg karakterek mennyire jól állnak neki.
Ezt a tulajdonképpen szimpla kis thrillert is az ő játéka (na és az idős doktornőé) emeli ki elsősorban a pszichopatás emberrablós tucatthrillerek közül. Na meg a gyönyörűen vészjósló (vagy fordítva) fényképezés.
Sajnos a sztori, illetve amit végül kihoztak belőle, nem merül igazi mélységekbe, illetve nem hoz a felszínre onnan igazán maradandó tartalmat, de a hangulata nagyon erős. A sokat markol, keveset fog esete: lehetett volna igazi lélektani dráma is akár, de végül megelégedett a hatásos borzongatással. És ez a hatás így is valós, de hamar elillan, nem maradandó. Ami nem baj, csak éppen kár, mert lehetett volna több is.
Shyamalan mintha nem tudta volna eldönteni, hogy mely ötleteit bontsa ki, melyeket hagyja el: így végül minden benne maradt, de egyiknek sem ment a mélyére.
Pedig van itt minden, amibe bele lehetne túrni. Például az antagonista tragédiája: van is egy jelenet, ahol kapunk egy villanásnyi flashback-et, de aztán ez se mutat semmit. Mondhatjuk persze erre, hogy a rendező éppen a nézői elvárásokkal játszik tudatosan: mert tudja, hogy ezt várjuk, hogy kapjunk egy kulcsot a szereplőhöz, de aztán jól pofán vág azzal, hogy amikor azt hisszük, megkapjuk, akkor valójában épp csak felvillant valamit, amiről azt hisszük, hogy az, de rögtön a háta mögé is rejti, így valójában nem kaptunk semmit. Most akkor ez üres szemfényvesztés, vagy pimasz játék a műfaji klisékkel és a nézői elvárásokkal? Vagy éppen ilyen a főhős lány tragédiája: súlyos traumák lappanganak itt is, de megint mindent ránk bíz a rendező (bár hozzáteszem, ez végülis egyszerre megúszós, de egyben elegáns megoldás is). Vagy a doktornő személye: először azt hittem, ő is skizo, mert van egy jelenet, amikor az aznapi utolsó páciensétől is elköszön és egyből felbukkan egy vele egyidős hölgy, akivel aztán együtt tévézget a kanapén és aki láthatóan nagyon otthonosan érzi magát, na itt azt gondoltam, ez egy második személyiség; aztán később az előadása során el is mondja, hogy vannak ritka esetek, amikor két személyiség egyszerre van jelen - de aztán sem ezzel a szereplővel, sem ezzel a szállal nem történik semmi.
Mind olyan, mintha elkezdene egy mondatot, de aztán félbehagyja, mielőtt valódi állítást tenne.
Shyamalan tehát a tőle szokásos olcsó, de hatásos bűvésztrükkjeivel operál: nem mutat meg mindent, ezzel a nézőre bízza, hogy a fejében gondolja tovább a dolgokat. Így a munka nagy része ránk van lőcsölve, míg ő csak kis csuklómozdulatokkal, pöccintésekkel elindítja a folyamatot. Mint egy bűvész, aki leplezi a trükkje mögötti semmit, hogy a nézőben már a mágia érzete szülessen meg. Vagy éppen mint egy pszichoterápia; ahol a páciens dolgozik, a doktor épp csak terelgeti.
Így megint az az érzetem, mint S. korábbi sikerültebb filmjeinél (Hatodik érzék, Sebezhetetlen): hogy nincs igazán kiérlelt gondolkodó a kamera mögött, csak egy panelekből ügyesen építkező "szakember". Egy dekoratőr, aki szépen rendezgeti az elemeket és ezzel tulajdonképpen valamiféle tartalmat kreál, de inkább csak érzeti, mint tudati szinten.
Az utolsó jelenet, ahol Marvel-féle univerzumépítést alkalmaz, teljesen felesleges, lelóg a filmről, nyilvánvalóan csak az a célja, hogy a rendező saját legendáriumát építse. Csakhogy a legendák születnek, a közönség emeli ki őket, nem magukat választják vagy koronázzák meg.
Shyamalan itt is eladja a komolyságát egy poén kedvéért. Ez aztán kellőképpen leleplezi a többi trükkjét is, sajnos: itt egy narcisztikus entertainer áll a kamera mögött (aki időről időre próbál a kamera elé kúszni), nem egy igazi, a munkájával szemben alázatos alkotó.
A film ettől még jó, épp csak lehetett volna még jobb, sőt, akár kiváló is.

2017-02-19 11:42:36 Lanie (5) #60

Engem sem zavar a személyiségek száma, úgy gondolom, nem lehet mindent egyszerre, de remek felvezetése annak, hogy láthatunk még sokkal többet is, egészen más hangulatú, más típusú "emberekkel". A színész pedig szerintem meg fog birkózni a feladattal, tartom őt olyan jónak.

2017-02-18 20:18:01 drav (4) #59

Szerintem semmi gond nincs azzal, hogy csak néhány személyiséget ismertünk meg.

Mivel én ezt a filmet A sebezhetetlen spin-offjának tartom (van, aki nem? :), így majd a folytatásban, vagy A sebezhetetlen 2-3-ban megismerjük a többit.

Legalább is, remélem. :)

2017-02-18 17:31:35 ChrisAdam (2) #58

Nem sok hozzáfűznivalóm akad ehhez a kommenthez, mert mindent megmagyaráztam lejjebb, de azért ennyit ideírok: A kevesebb néha több, a 23 személyiség tökéletesen felesleges. De ha nem, akkor támaszd alá érvekkel és akkor talán létrejöhet egy konstruktív vita, mert amiket írtál eddig, az többnyire csak fröcsögés volt.

Fikáztam is, itt meg itt, de ha kell még, szólj. A hangnemet kicsit csiszoljuk még, köszi.

előzmény: unrealnoise (#54)

2017-02-18 17:27:23 dikalosz (2) #57

A hangnem meg vélemény szerint lehetne kicsit nyugodtabb is.

előzmény: unrealnoise (#54)

2017-02-18 17:26:27 dikalosz (2) #56

A direktor úrnak meg volt a lehetősége, hogy válasszon egy számot. A 23-ra esett a voksa. Ezt igenis lehet kritizálni, teljesen felesleges ennyi személyiségről beszélni, a kevesebb néha több. És átérezhetőbb. És hihetőbb.

előzmény: unrealnoise (#54)

2017-02-18 17:06:27 BonnyJohnny (4) #55

A 23 nekem is feleslegesen soknak tűnik. Jobb lenne, ha a film adna némi kapaszkodót, hogy ez most mégis mekkorának számít. Világrekord, vagy átlagos? Enélkül csak egy jó nagy(nak tűnő) szám, amiből bemutat féltucatot.

A természetfeletti egyébként engem nem zavart. Hiszen korábban elmondják, hogy egyes személyiségek képesek az alap test erejét meghaladóan teljesíteni. De ettől még rosszul lett tálalva, és ront az addigi filmen szerintem. De nálam nem annyit, hogy kicsússzon a négyesből.

előzmény: unrealnoise (#54)

2017-02-18 16:44:42 unrealnoise (5) #54

Jézus atya úr isten. Te most komolyan egy számot, mint a 23 személyiséget is negatív dolgok közé sorolsz? Komolyan az eszem megáll.

Miért? Azért csak ennyit mutat be, mert ezek gondolom a legérdekesebbek, esetleg legszélsőségesebbek. Ha bezzeg mind a 23 be lett volna mutatva, jönne a fika, hogy hát egy csomó kihagyható lett volna... A 23 csak egy kicseszett szám, mondhatta volna M. Night, hogy 666, meg ilyesmi, az lett volna ordítóan ostobaság, de egy rohadt számtól kiakadni, ami még akár hihető is lehet... Vicces. Simán lehet olyan ez a betegség, hogy bizony egyes "éneket" előszeretettel ölt magára az ember...

Természetfeletti szörny meg etc? KÖNYÖRGÖM, az istenit neki, te komolyan nem vágod, hogy ez egy "szuperhősős képregényfilm" lényegében?! Eszem megáll...

Az összes képregényfilmhez elnézhetnél akkor fikázni...

előzmény: ChrisAdam (#48)

2017-02-17 23:09:47 unrealnoise (5) #53

Számomra M. Night örök kedvenc marad. Imádtam A falut, (a zenéje minden idők egyik legjobbika), a Jelek-et, a Hatodik érzéket és a Sebezhetetlent is. Ezután a Lány a vízben bár nem tetszett, és jó pár filmjét kihagytam, a legutóbbi alkotását ismét megnéztem. A látogatás viszont nem tetszett különösebben.

A Split viszont nálam csont nélkül 10/10.

Túlértékelem? Lássuk.
Nyilván a 10/10-el egy olyan ligába kerül, mint a Keresztapa, a Heat, a Hetedik, "éssatöbbi", de megtanultam bátran, merészen pontozni, egyszerűen ha valami nagyon tetszik, rá merek nyomni a maximumra. Ez pedig megérdemli. A feszültség, a színészek és a forgatókönyv elég jó hozzá, a zenéje helyenként kimagaslóan jó, és mivel meglehetősen kevés hasonló jó film készül, egyszerűen nem tudnék rá ennél kevesebbet adni. A vége pedig, nos, nekem nagyon adta, lehet valakinek csalódás lesz ez a "csavar", "csattanó", de komolyan, M Night még mindig meg tud lepni, ez pedig ismét csak felfelé húzza azt a bizonyos pontszámot...

A mozikban baromi sikeres, rohadt mód örülök neki, imdb-n pedig 7.5 ponton áll, ami azért elég véleményes. Haverral amikor a film végén a moziban összenéztünk, nos igen, _ezért_ az érzésért szerettem bele a filmezésbe is...

2017-02-17 10:55:25 dikalosz (2) #52

Na igen. Csak akkor kevesebbek lettunk volna egy eleg mely mondanivaloval.. :D

előzmény: Ubul (#51)

2017-02-17 09:19:49 Ubul (3) #51

csak ha
hamarabb levetkőzteti, hogy kimossa a ruháit,mint a többi csajnál, már rég kiderült volna :D

előzmény: dikalosz (#50)

2017-02-17 00:09:34 dikalosz (2) #50

Nem-nem, errol volt szo en is igy vettem le. Lentebb szova is tettem, hogy szep kovetkeztetes.

előzmény: HejjaX (#49)

2017-02-16 23:55:58 HejjaX (2) #49

Emlékeim szerint ott arról volt szó, hogy meglátta a kiscsajon a vágásokat, amik a nagybátyja által rajta elkövetett erőszak(ok) miatti önkínzás következményei, vagyis meglátta benne a hasonlóan keserű sorsot, ezért kegyelmezett meg neki - de lehet, én értettem félre.

előzmény: ChrisAdam (#48)

2017-02-16 12:34:21 ChrisAdam (2) #48

Én is hasonlóan érzek, mint lejjebb dikalosz. Egyrészt, kár, hogy nem jegyzeteltem közben, mert akkor tudnám sorolni, hogy mik azok, amik zavarnak és most komplett listát tudnék beszolgáltatni. A másik pedig, hogy igen, közel sem jó film, a hármason még elgondolkodtam, de igazából mérges vagyok a filmre, mert egy nagyon jó történetet, nekem tök új témát, ötletet sikerült elszabni.
Ostoba rendezés, nulla feszültségkeltés, zéró forgatókönyv, buta történetvezetés, szörnyen suta dialógok, James McAvoy tényleg remek, a főszereplő csaj szintén jó, de azon kívül minden színészt kábé mintha a középiskolai színjátszó-körből szalajtották volna, leginkább a két másik csaj, régen láttam ilyen szinten irritálóan amatőr játékokat. A film egyik súlyos hibája, hogy olyan lagymatag az egész, semmi feszültséget nem áraszt, miközben elvileg horror és thriller, hogy mikor félelmetes akar lenni, csak álmosan ásítok egyet, vagy jobban belehelyezkedem a párnáim közé, hogy a hamarosan véget érő játékidő után minél hamarabb elaludjak. Az ominózus, többetek által kiemelt jelenettől falra másztam, simán az egyik legszarabb jelenet az utóbbi évekből, de az utána következő szcénák is már csak lejtmenetben haladnak, kevés értékelhető maradt a fináléban.
Talán ott rontották el ezt az egész koncepciót, hogy belevonták ezt az őrült természetfeletti dolgot, semmi értelme. Csak még inkább hiteltelenné, nevetségessé, kevésbé félelmetessé teszi az egészet. Nem kellett volna semmi átalakulás, szörnyes dolog (vagy utóbbi csak fantáziában). A másik pedig az, hogy ez a 23 személyiség feleslegesen sok. Csak nagyot akar a szarka, de nem bírja a farka. Szerencsére nem akarja felvonultatni az összeset, éppen csak belepillantunk pár személyiségbe, párat jobban megismerünk, ezeket sikerül szépen felvázolni, leginkább McAvoynak köszönhetően. De akkor minek a 23? Nem lett volna elég 6, netán 9? Hogy ilyen bűvös számokkal éljek. Csak parasztvakítás, mint a kínai android telefonokban a négy giga memória, sose látod, se érzed az összeset, de megvannak... valahol. És természetesen emiatt is kevésbé hiteltelen és komolyan vehető lesz a történet. Hogyismondjam: így inkább besorolom első blikkre is a középszerű, nem túl komolyan vehető filmek közé, mint mondjuk a súlyos, komolyak közé.
Amit még érdemes elmondani: a folyamatos visszatekintések és doktornői látogatások, konferenciák folyamatosan "széttörik" a sztorit, így amikor éppen történne valami érdekes és izgalmas (Hedvig szobája, menekülés, stb.) és megteremtené a hangulatot, kis feszkót, szét is oszlatja ezekkel a kis szcénákkal.
Ja, most hirtelen egy logikai baki: leírja a nevét a doki a papírra, de ki nem mondaná, inkább meghal, hát én sírva nevettem.

A rossz osztályzat ellenére vannak jó jelenetei a Splitnek, ezekben javarészt McAvoyt kell keresni, de Anya Taylor-Joynak is van pár maradandó jelenete, pl. Hedvig szobája egy az egyben talán a legjobb jelenete a filmnek. (Apropó: Taylor-Joy majdnem pontosan egyidős velem, ez nem lehet véletlen!:) Sokkal-sokkal jobb lehetett volna ez a film, kész méregbomba látni azt, hogy egy kitűnő ötletet hogyan cseszett el Shyamalan. Lehet, hogy mérföldekkel jobb, mint a rendező korábbi filmjei az utóbbi évekből, azokat én nem láttam (valószínű ez így is marad), de önmagában nem állja meg a helyét a Split.
Az utolsó jelenetről nem tudok mit mondani, nem láttam A sebezhetetlent, bár tervezem. A finálé "zseniális" csavarja, miszerint a csaj is szörny és hasonló "teremtmény" (ugye jól értelmeztem?), egyszerűen pocsék.
Egy pillanatig végigfutott az agyamon, hogy James McAvoy lehetett volna az Oscar-jelöltek között, de egyrészt a film idén lett bemutatva odakint is, így a jövő évi jelöltek között lehet ott (vagy nem?), másrészt viszont nem is nagyon érdemelné meg, mert lehet, hogy tényleg viszi a filmet, a sok-sok karakter eljátszása tényleg maradandó, de közel sem a nagy színészi játékra utal. Úgy értem, túljátszani a dolgokat nem olyan nehéz. Eljátszani egy pösze, affektáló 9 éves (vagy mennyi) kisfiút nem nagy teljesítmény, mindegyik karaktere a 23-ból sablonkarakter, amikről egy-egy jellegzetes jelzőt lehet elmondani, s mindegyikből csak épp keveset mutat és mindig ugyanazt. Tényleg vannak nagyon is jó momentumai, de ez nem feltétlen azt igazolják, hogy zseniális színész, akinek az Oscar-jelöltek között kell lennie.

Na, hát szépen lehordtam a lábáról a filmet, de sajnos megérdemli, mert mérföldekkel jobb lehetett volna. Így ez csak egy erős kettes. 40%

2017-02-05 12:44:35 drav (4) #47

Az utolsó perc tudattágító hatású...

2017-02-03 22:03:17 Korben (4) #46

A fanyalgókkal meg az a 'baj', h Hatodik érzék vagy Sebezhetetlen-hez hasonlítgatják (tehát túl magasra teszik az elvárásukat), és persze hogy csalódnak. Az Ő helyükben énis csalódnék.

előzmény: Proxyi (#43)

2017-02-03 21:58:52 Korben (4) #45

Egyébként A falunál is sokaknál vmi ilyesmi történt. Lehet h közhely, de ezek a filmek többnyire Shyamalan rajongóknak készülnek. Én az vagyok. Nekem tetszett a vége is (de azért elismerem jobbat is kitalálhattak volna).

előzmény: Ubul (#44)

2017-02-03 10:23:46 Ubul (3) #44

igen ám, de aki nem ismeri a rendezőt...
pl én is barátnőmmel mentem, neki tökre tetszett az előzetes alapján a film koncepciója, de számára tönkre lett vágva a vége ezzel a végkifejlettel, és neki tökmindegy hogy Syamalan-t eszik -e vagy isszák :D

előzmény: Proxyi (#43)

2017-02-03 09:50:19 Proxyi (4) #43

Olvasom itt a sok fanyalgást az utolsó 15 percről, és nem igazán értem, hogy azok a kritikustömeg felhasználók, M. Night filmre ültek be, azok igazából mit is vártak?
A rendezőnek ha jól emlékszem egyik filmje sem a teljes realitás talaján mozgott, hanem volt benne valami természetfeletti.

A film vége teljesen beleillett az ő repertoárjába és szerintem semmi gond nem volt vele, igazából vártam is egy ilyen húzást, mondva ezt úgy, hogy elég kritikus vagyok a filmek realisztikusságával kapcsolatban, és általában apróságok ki tudnak zökkenteni. Viszont itt nem lehet, de egyáltalán nem is kell sziklaszilárd komolysággal venni a filmbeli történéseket.

A mozi eleje számomra nagyon nehezen, erőltetetten indul be, Anya-n kívüli két csaj színészi játéka és karaktere rendkívül gyenge és művészi lett, nem is igazán tudtam komolyan venni. Kb 30-45 perccel később kezdődött nekem a film maga, olyan volt, mintha a kezdeti lámpalázat sikerült volt leküzdenie mindenkinek, rendezőnek, dialógusoknak, színészeknek.

Érdekes alapszitu volt, egyetértek, hogy McAvoy zseniális volt, közepe táján(tól) már a thrillerek feszültsége is felsejlett. Összességében nekem jó moziélmény volt, gyengébb 4-est adok rá.

Jah, a végéhez meg, tudom, hogy ez nem egy Marvel-film, de elfért egy ilyen vicces snitt, díjazom az ilyen fajta csibészséget, humorérzéket.

2017-02-02 22:59:14 chervoice (4) #42

Abszolút magával rántott a film (igaz nem az elejétől fogva). McAvoy zseniális volt (még a szinkronhanggal is), a lányok úgy...elmentek, de nem rontottak a filmen. Lehet azért nem fogtak meg eléggé, mert viszonylag keveset tudtunk meg róluk és nem volt teljes képem a karakterükről (persze kicsit kivétel Anya T.J.). A vége különösen dinamikus lett, és muszáj lesz újra néznem, mert biztos van olyan mozzanat, ami újdonságként hathat. Ami apró kis csalódásom volt az a 23 személyiséggel, illetve azok létezésének tényével kapcsolatos. Kicsit hiányoltam azokat a tárgyi, díszletbeli utalásokat (bár volt pár), ami a létezésüket jelezte volna. Nem volt meg a fejemben az az "aha" élmény, amit a létezésüknek a ténye, súlya kiváltott volna. De még így is nagyon élvezetes film lett.

2017-02-01 12:51:58 Jason13 (4) #41

Shyamalan ismét a jó úton.
Nekem különösebben nem tetszett a The Visit, de még így is hatalmas minőségi ugrás volt a rendező előző nagy buktáihoz képest.
Így én nagyon bíztam benne, hogy a Széttörve a direktor pályafutásában ismét egy nagy lépés lesz, ami után végre maga mögött hagyja az utóbbi évek méretes kudarcait.
És szerencsére nem kellett csalódnom. A sztori ugyan egyszerű, de a téma kellően érdekes és a feszültség és végig tetten érhető a játékidő során. A színészek alakításaiba se lehet belekötni, sőt, James McAvoy egyenesen brillírozott a tudathasadásos fickó szerepében. Meggyőzően játszotta a különböző személyiségeket és mindegyik karaktert rendkívüli természetességgel adta elő. De a Boszorkányból megismert Anya Taylor-Joy is hiteles volt, remélem fogok még vele találkozni a vásznon a jövőben.
Nekem a befejezés is tetszett, ahol ugyan elmarad a megszokott Shyamalan fordulat, de helyette kapunk egy jópofa utalást, mely néhány földtől elrugaszkodott jelenetet is megmagyaráz.
Közel sem ez az egykor csodagyereknek kikiáltott rendező legjobbja, de nehéz is lenne felülmúlni olyan műveket, mint a Hatodik érzék, vagy a Jelek.
De a Széttörve így is egy szórakoztató thriller, kellően feszült atmoszférával, kiváló alakításokkal és pazar zenei aláfestéssel. Bízom benne, hogy M. Night a későbbiekben sem adja már lejjebb.

2017-01-30 10:57:57 Lacika83 (4) #40

Összességében tetszett. James McAvoy-t valahogy baromira nem kedvelem, de le a kalappal előtte, szerintem zseniálisan adta a lendkerekest. De mint már előttem is elmondták, baromi kár az utolsó 15 percért. A falmászás, meg a pókemberszerű csöveken ugrálás, levon az értékéből nálam. A Bruce Willis cameo meg aztán végképp betette a kaput...
Néha azt sem értettem az emberek mi a fenét nevetnek mellettem a moziban, mintha nem érezték volna át a történet alapját adó súlyt. Bár voltak komikusnak szánt jelenetek, mint Hedwig tánca, de szerintem az sem vicces volt, sokkal inkább érdekes, hogy egy testben mennyi különböző lélek lakozik, és mennyire másképp viselkednek. Csak a vége miatt lett 4-es. Kár, mert addig a bizonyos 15 percig tényleg nagyon lekötött

2017-01-29 14:24:08 dikalosz (2) #39

:D
Pedig csak hasonlo a velemenyunk.

előzmény: Mikkey (#38)

2017-01-29 10:56:10 Mikkey (3) #38

ez a párbeszéd meg olyan volt mintha dikalosz és ryood egy nick, több személyiséggel, siiiiiick, pont ide való eszmecsere :P

előzmény: dikalosz (#37)

2017-01-29 01:46:10 dikalosz (2) #37

Barcsak mutattak volna akkor ezelott a film elott is, meg idejeben ki tudtam volna rongyolni..:)
Mindenesetre egy kör remake-be beleszaladtam.......
De ez mar nagyon off

előzmény: ryood (#36)

2017-01-29 01:38:26 ryood (?) #36

off: egyébként én sem. ezt az előzetest moziban láttam..

előzmény: dikalosz (#35)

2017-01-29 01:30:48 dikalosz (2) #35

Na.. En meg ugye nem nezek elozeteseket. Lehet megsporoltam volna most ezt (is).

előzmény: ryood (#33)

2017-01-29 01:29:32 dikalosz (2) #34

Valamint ami meg iszonyat nevetseges volt: adva van ket sotet haju lany (de teljesen, csumira sotet). Az egyik fekete a masik feher. Amikor McAvoy bezarta a neger csajszit, mit mondott a baratnojenek (szinten sotet haju): -A sotet hajut bezartam a masik szobaba! Van az a vicc a feher meg a fekete tehennel. Na nagyjabol hasonlo, cenzurabol adodo idiotasag kerekedett ki ebbol :D
Ilyen ostobasagok is le tudnak vonni egy film ertekebol. Az izzadtsagszagot mindenesetre gerjesztik.
Legalabb a kvota-negerekre figyeltek, volt energiam szamolni.

2017-01-28 23:51:26 ryood (?) #33

Kár, hogy nem jegyzeteltem közben, hogy legyenek konkrét példáim, annyi szent, hogy a párbeszédek egyes szituációkban valami borzalmasan vannak megírva. Teljességgel szembemennek a realitással. Annyira anti-életszerű a lányok viselkedése, annyira művi az egész, hogy nem tudtam elhinni, bajban vannak. Ahogyan azt sem, hogy félnek.
valami ilyesmit éreztem anno az előzetes közben én is...

2017-01-28 22:22:21 dikalosz (2) #32

Shyamalan visszatért. Fizikailag mindenképp. És ennyiben ki is merül az ő hatalmas coming-backje.
Mi volt ez a film? Borzalmas. Én nem értem egyszerűen, ennyire elszoktam a moziktól (tudniillik szinte csak laptop-on nézek filmet), vagy mi a fene? Először a Vaksötét (ami az akkora repertoárból igencsak ki lett emelve), most pedig ez (ami szintén a jelenlegi CinemaCity-s választékból az egekig van promózva, kemény médiahátszéllel). Ó, már a film első 5 percében, amikor a lányokat elrabolják felhúztam magam. Most komolyan, egy idegen ember beül az autóba, és senki nem reagál rá? :D Oké, bújjuk a mobilunkat, meg csacsogunk össze-vissza, persze. Na de nehogy már, ilyen a való életben nincsen (de még ha lenne is, ha észrevesszük azt mondjuk neki: -Uram, rossz kocsiba ült? :D). Az ember ha esetleg periférikusan nem is látja, hogy egy teljesen más illető száll be a kocsiba, akkor is érzi, hogy valami nem stimmel.
Kár, hogy nem jegyzeteltem közben, hogy legyenek konkrét példáim, annyi szent, hogy a párbeszédek egyes szituációkban valami borzalmasan vannak megírva. Teljességgel szembemennek a realitással. Annyira anti-életszerű a lányok viselkedése, annyira művi az egész, hogy nem tudtam elhinni, bajban vannak. Ahogyan azt sem, hogy félnek.
A film középső harmada még úgy ahogy elment, egyfelől addigra már beleszoktam, hogy ezt itt nem nagyon lehet komolyan venni, másfelől McAvoy játékát azért jó volt nézni. Kihozta a maximumot a filmből, abszolút.
Aztán jött a totális bohócavatás, szörnnyé változtunk, aki embereket fal fel (vagyis a belüket, nem tudom), nem fog rajtunk a sörétes 5 méteren belülről elsütve, valamint úgy mászunk a falon, hogy azt még egy 4 éves gyerek sem hiszi el, hogy megtörténik (annyira nomád módon volt megcsinálva, hogy ott majdnem felszakadtam).
Valamint vártam, hogy a másik szál hogyan fog kapcsolódni a fővonalhoz, hát mit mondjak, nem nyűgözött le. Most komolyan, ha jól értettem azért volt rá szükség, hogy magyarázatot adjon, miért kíméli meg McAvoy a csajszit. Mondhatom szép következtetés, ha valakit megerőszakolnak, az tisztalelkű. Bravó!
A kettesemet McAvoy játékán kívül az utolsó 10 másodpercével érdemelte ki, ahol a rendező úr szabályosan tökön rúgja magát, rettentő büszkén, emlékeztetve minket, hogy csinált egy zseniális filmet anno. Ám ezt ebben a kontextusban felhozni hatalmas ostobaság volt, csak még inkább lejjebb vitte számomra a Split igencsak halovány érdemeit. Másfelől viszont aki ekkora öngólt lő, már-már értekelendő :D
Egyet nagy valószínűséggel eldöntöttem: ha Coen-éken és Fincher-en kívül amerikai "mestermű" érkezik a plázák mozijaiba, nem nézem meg. Talán túlságosan magasak az elvárásaim vagy én nem tudom, de ez az egész bugyuta, izzadtságszagú ipar most töltötte be nálam azt a bizonyos poharat.

Ui.: ryood, ezentúl hallgatok Rád!

2017-01-27 06:59:17 Ubul (3) #31

A film számomra egy k.va nagy blöff volt. Nincs bajom a rendező úrral, de a rendezéssel vannak gondok (amiket lentebb említettek, eléggé irritáló volt számomra is).
Külön fájó, hogy Az utolsó ~20 perc átment egyfajta természetfelettibe, és később belegondolva, talán azért, hogy az utolsó fél perc szerepelhessen...de ha tovább akarja vinni ezt az egészet Syamalan, , akkor megbocsátok, és teljesen más szemmel nézek erre a filmre is.

Ettől független McAvoy egy állat :D

2017-01-24 12:11:34 Coxika11 (4) #30

Nagyon tetszett, mondhatni zseniális film

2017-01-23 09:02:06 oscarmániás (4) #29

Elviselhető/jó. De eredeti hanggal biztos jobb.

előzmény: Korben (#27)

2017-01-23 07:15:37 Ubul (3) #28

"Meglátjuk, őutána most úgyis kapkodni fognak (persze megérdemelten)."

ha így folytatja, eléggé emlékzetetni fog Alicia Wikander pályafutásának kezdésére...valahogy őt is a semmiből lehetett megismerni (Ex Machina pl)

előzmény: HejjaX (#26)

2017-01-22 19:19:10 Korben (4) #27

Magyar szinkron milyen lett?

2017-01-20 23:08:38 HejjaX (2) #26

Igen, ezeken én is jót mosolyogtam.
Nekem amúgy Anya Taylor-Joy tetszett piszkosul, bár kíváncsi lennék, hogy alapvetően másféle (nem a szűkszavú, fura lány) szerepben hogyan teljesítene. A boszorkányos karaktere eléggé hasonlított ehhez. Meglátjuk, őutána most úgyis kapkodni fognak (persze megérdemelten).

előzmény: GeryFlash (#25)

2017-01-20 21:43:53 GeryFlash (3) #25

Ja meg a logikai bukfenc se volt rossz a végén, hogy leírja az öregasszony a nevet, de ő nem mondaná ki érted... Meg amikor be van nyomva a dilidoki akkor KÜLSŐ KAMERÁBÓL mutatja hogy homályos a dolog, a néző azt látja hogy a néni homályos, komolyan ez a rendezés legalja. Ez a csávó csak jó alapanyagokat kap de rendezni nem tud. Nem is tudom miért adtam 4-est, de Mcavoy miatt tartom egyelőre.

előzmény: HejjaX (#24)

2017-01-20 00:07:49 HejjaX (2) #24

Köszi, eddig én is eljutottam. Azt hittem, valami elkerülte a figyelmemet, de ezek szerint Shyamalan tényleg képtelen volt egy épkézláb befejezést összerakni. Leszámítva a Szörnyeteg Asylum szintű falmászásait és az égők egyenkénti kitörését a plafonon (ez mekkora szánalmas volt, te jó ég), meg a gyorsított faltól falig rohangálásokat a végén.
Azért remélem, nem "Kevin, the Beast vs. David Unbreakable Dunn" lesz a folytatás címe.

előzmény: GeryFlash (#23)

2017-01-19 23:54:11 GeryFlash (3) #23

Nem sok, alapvetően a rendező korábbi filmje, Unbreakablere való utalás illetve annak kinyilatkoztatása, hogy lesz folytatása a filmnek...

előzmény: HejjaX (#22)

2017-01-19 22:48:39 HejjaX (2) #22

Valaki elmagyarázná, mi volt a csattanó a film végén?

2017-01-19 16:47:12 GeryFlash (3) #21

De szerintem ez irreleváns, hogy a kritikák hány %-a pozitív. 5 ember véleménye szerint akivel együtt néztem a filmet ötből öt azt mondta, hogy a film a vége előtti 15 percig zseniális volt, utána meg... Most az, hogy ez kit, mennyire zökkent ki az más kérdés. Mindenesetre lehetett volna sokkal jobb, és ez bosszantó. Szerintem a legtöbb embernek a 3-4 között fog mozogni az értékelése.

előzmény: Korben (#19)

2017-01-19 16:17:34 Olórin (4) #20

Az, hogy van egy ilyen (non-fiction) könyv, aminek az alapvetése hasonlít, nem jelenti azt, hogy az alapján készült a film. Mint ahogy nem is.

előzmény: GeryFlash (#17)

2017-01-19 15:57:47 Korben (4) #19

Sztem ez a film a Shyamalan-rajongóknak többnyire be fog jönni (valljuk be nekik készült, a többieknek meg úgyse fog tetszeni). Már az ezt megelőző filmje (A látogatás) is mérföldekkel jobb volt mint mondjuk A Föld után. Fokozatosan tér vissza. Persze legtöbben megint a legjobb filmjeihez hasonlítják, azokkal még nem ér fel azért. De a kritikák 70%-a pozitív, és ez a lényeg!

2017-01-19 15:21:58 tomside (4) #18

Magam is "csak" négyest adtam rá, de szerintem már az is mérföldekkel előrébb van a légcsavaros fiútól meg a földutáni matinétól.

előzmény: BonnyJohnny (#16)

2017-01-19 15:14:04 GeryFlash (3) #17

Daniel Keyes: Szép álmokat, Billy!

előzmény: Olórin (#15)

2017-01-19 12:58:25 BonnyJohnny (4) #16

Nem mindenki szerint volt az olyan jó film...

előzmény: tomside (#13)

2017-01-19 12:53:29 Olórin (4) #15

Milyen könyv? Sehol nem látom nyomát, hogy ez egy adaptáció lenne.

előzmény: GeryFlash (#14)

2017-01-19 12:28:22 GeryFlash (3) #14

Borzasztóan gyenge 4-es, igazából gyakorlatilag egy erős 3 film. Nem akarok spoilerezni de a film utolsó 10-15 perce az egészet hazavágja, pedig addig egy rendkívül jó film. Shyamalan szerintem egyáltalán nem jó rendező, csak kapott megint egy jó anyagot, amiből aztán megint nem hozta ki a maxot. Aki látta szerintem érti. Aki meg olvasta a film alapját adó könyvet az roppant mód dühös lesz a film végére.

Pozitívum, hogy a színészek nagyot mennek, Anna Taylor Joy korrekt, Mcavoy zseniális. A helyzetkomikumok nagyon poénosak (köszönhetően Mcavoy játékának is).

2017-01-19 11:53:26 tomside (4) #13

Az megkérdőjelezhetetlen, hogy legutóbbi munkáihoz képest megint elemében van.

Idézet a linkelt kritikából. A kritikus valószínűleg nem látta A látogatást...

előzmény: Tenebra (#12)

2017-01-19 11:16:46 Tenebra (3) #12

Engem például ez a kritika arról győzött meg, hogy bár érdekes a film, várjak még vele. :D Mert az alapszituáció sokkal érdekesebb, mint az utóbbi, félresikerült Shyamalan-filmekben, habár én igazából csak A sebezhetetlent szeretem a rendezőtől, sem a Hatodik érzékkel, sem a Jelekkel nem vagyok kibékülve (melyeket általában szeretnek tőle).

előzmény: dikalosz (#11)

2017-01-19 07:31:54 dikalosz (2) #11

Tanácstalan vagyok. Rohanjak a héten megnézni, vagy várjam meg, míg felkerül valami 'netes' oldalra, felirattal (gondolom moziban úgysem fogják vetíteni csak szinkronosan)?

2017-01-18 17:09:52 Korben (4) #10

Az a baj szinte mindenhol magyar szinkronnal megy, vagy vetítik még eredeti nyelven magyar felirat nélkül! Nemigaz, h nem volt idő készíteni egy magyar feliratot! Bezzeg szinkronra volt idő, de attól nagyon félek, főleg egy ilyen színészközpontú filmben.

2017-01-17 22:09:21 bambula (3) #9

Ilyenkor sírom vissza azt az időszakot amikor a Hatodik érzéknek és a A sebezhetetlennek nem volt szüksége szinkronra,hogy boldogulni tudjon a moziban.Nem biztos,hogy a McAvoynál megszokott Hevér Gábor volt most a jó szinkronhang választás.

2017-01-13 09:24:42 ryood (?) #8

hát, ha egy vígjáték lenne...:)

előzmény: dikalosz (#6)

2017-01-13 06:58:58 Ubul (3) #7

Itt és elég sok oldalon magasztalják a filmet. A szinkront kerülöm én is azonnal, de itt nem feltétlen a szinkronszínész esetleges tehetségtelensége miatt fog megtörténni.

2017-01-13 01:04:39 dikalosz (2) #6

A fene tudja, én adok neki egy esélyt. Persze előzetes nélkül, a magyar szinkront kerülvén. Aztán majd szólok... :)

előzmény: ryood (#5)

2017-01-12 19:43:56 ryood (?) #5

moziban láttam ennek a filmnek az előzetesét.
nagyon vissza kellett fognom magam, hogy ne röhögjek hangosan..

2017-01-01 19:11:52 bambula (3) #4

Azért ez,ha jól értelmezem,akkor még érdekesebbé teszi a filmet számomra:

http://dvdnews.blog.hu/2016/12/24/szettorve_split_a_magyar_hangok

2016-12-30 16:16:09 bambula (3) #3

Nem tudom.Lehet.Még nem próbáltam. :)

előzmény: Ugor (#2)

2016-12-30 15:36:05 Ugor (?) #2

Áá, még mindig jobb, mint a jeges Dunába!

előzmény: bambula (#1)

2016-12-30 15:25:39 bambula (3) #1

A manó vinné el!Hiába figyelmeztettek,belefutottam a spoilerbe. :(