T2: Trainspotting (2017) ☆ 👁

415 szavazat
Szerinted:
☆☆☆☆☆

2022-09-25 12:22:18 Ugor (5) #50

Volt valami beépült előítéletem a filmmel szemben, az első részt is csak pár napja néztem meg, évekig kerülgettem. Valamiért taszított, hogy kábszeres ratyimatyik kalandjait nézegessem. Na, de azért elég ronda dolog előítéletesnek lenni, az ember ne nyilatkozzon semmiről, fogja be a száját arról, amit nem ismer, tehát mégis rászántam magam, hogy eléüljek. És persze rendkívül szórakoztató is volt, első kortyra kedveltem. Ezt a második részt meg párszáz forintért találtam hozzá a MediaMarktban, na, utánaküldtem a tudatomban az elsőnek, és tiszta elragadtatás. Zseniális rendezés, elképesztően pörgős sztori, remek vágások, iszonyatjó karakterek, tulajdonképpen felértékelte az első részt is... bőszítően jó hangulat, sötét, brutális, és mégis nevetséges. Szóval nálam a közepére talált.

2021-03-20 16:04:34 sajoferenc (5) #49

Nagy kedvenc :-)

2019-12-14 17:10:56 Mario Brothers (4) #48

Az első rész szintjét valóban nem éri el, viszont még így is erős. Az első rész kultfilm, Boyle megteremtette azt a tökéletes hangulatot, amit csak nagyon kevesen tudtak előtte (és utána is). Én mindig is szerettem a társadalomkritikus filmeket, ezért ez is bejött. Mivel '96 óta megváltozott a világ, ezért az első rész mondanivalóját ráhúzták a jelenkorra és nagyon is jól működik ma is a recept! Azon lehetne vitatkozni, hogy kellett-e folytatás vagy sem, de én személy szerint örültem neki, hogy újra láthattam ezeket a lecsúszott, de valahol nagyon is emberi és szimpatikus figurákat! Erős 4-es.

2019-12-14 15:35:19 Szaracén (2) #47

Minden, amit az eredeti Trainspotting (nem, nem első rész, egyetlen Trainspotting című zseniális film létezik, ezt a 2017-es izét felejtsük is el) hozott: az egyediség, a képivilág, a zsigeriség, a nihilizmus, itt eltűnik. Az egész annyira általános és gagyi. Amikor meghallottam, hogy lesz Trainspotting 2, először azt hittem, vicc. Meg se mertem nézni tegnapig, de bár ne tettem volna. Egy film, ami az abszolút nem moralizál és reménytelenséggel, aljassággal köszön el; az miért kap folytatást?
Ne nézzétek meg, semmi újat nem ad, kis híján lerombolja az eredeti hatását...még szerencse, hogy semmi köze hozzá!

2018-09-09 17:16:36 The Cortez (4) #46

A 21 évvel később érkező folytatás sokkal viccesebb, pörgősebb és szórakoztatóbb, mint a kultfilmnek számító első rész. Az egész alkotást átjárja a nosztalgia, még erősebb a látványvilág, az ismét jól eltalált zenék pedig ezúttal is kiváló hangulatot teremtenek. Az előző felvonásban Renton karakterfejlődését követhettük végig, ennek megfelelően McGregor itt már egy valamivel érettebb figurát alakít. A többiek nagyjából ugyanott tartanak, ahol az első epizód végén, ám a T2 végére mindenkinek sikerül egy pozitív ívet bejárnia, még a főellenségnek számító Begbie-nek is.
A mozi – és az év – egyik legerősebb a jelenete a WC-s találkozás: hihetetlenül feszülten, de mégis poénosan van megrendezve, és kurva színvonalasan van fényképezve. A másik legütősebb a „Válaszd az életet!”-monológ modernebb, XXI. századi köntösbe helyezése, ami ugyanakkor egyben a legszarabb is: egyrészt nagyszerű, mert McGregor jól adja elő + mond 1-2 érvényes dolgot, másrészt viszont rossz, mert karaktere nagyrészt a sablon társadalomkritikát mondja fel, úgy viselkedik, mint egy tipikus, a 40 és a halál között lévő tag, aki nem tud túllépni azon, hogy 2017-ben létezik internet meg okostelefon, ráadásul igazi PC-hülyeségek is bele vannak írva a szövegébe.
Összességében elmondható, hogy az elődjénél atmoszférában és nyomasztásban gyengébb, ám humorban jóval erősebb alkotás lett a Trainspotting 2.

2018-04-27 22:31:37 Dorian Gray (3) #45

OFFFFFF
Még nem néztem végig, szóval értékelni később fogom. Van egy jelenet az elején, amin kiakadtam részeben azért mert 2018 van, és lenne lehetőség leszokni az ökörségekről a digitális korszakban.
Renton megérkezik a reptérre, a szórólapos csaj,meg "Köszöntöm Edinburghban", ami magyarul úgy hangzott, hogy Edinboró, amivel csak annyi a probléma, hogy az senkinek nem tűnik fel 2017-ben sem Magyarországon (fordítók, szinkronrendezők, stb), hogy magyarul egy plussz, nem is létező szótagot beletesznek? Van "boró",pl Londonban a Borough Market, de azt így írják. Olyan, rohadt nagy dolog lenne utánanézni, hogy a helyes kiejtés az Edinbrá, esetleg Edinbró, de akkor már levágják, hogy külföldi vagy:)
ON

2017-11-17 15:15:30 Szaki (2) #44

Teljesen egyetértek az előttem szólóval, amúgy meg,

a "válaszd az életet" monológ szerintem bántóan buta közhelyek sorozata. Elidegenedés, anyagiasság, blablabla. Biztos lehetne ennél árnyaltabban is kritizálni Angliát, vagy a nyugatot, vagy akármire is kell vonatkoztatni. Akkor kezd aktuálissá válni a monológ, amikor a nők helyzetéhez, meg a dizájner-drogok problémájához nyúl - apropó, utóbbi kapcsán jut eszembe: nem pont egy Trainspotting film lenne az, ami nagyon telibe tudna találni egy ilyen témát?

2017-08-31 09:32:27 kaamir (2) #43

Fáradt, céltalan és ötlettelen folytatás. Boyle-t már szemlátomást nem igazán érdeklik már ezek a figurák, igyekszik is minél távolabb maradni tőlük. Az ürességet a jól bevált stílussal próbálja palástolni, ami viszont iszonyatosan modorosnak hat. Eltelt 20 év, sajnos Boyle is már csak turista a saját világában.

2017-08-24 10:07:14 budaik (4) #42

Nekem nagyon betalált, az utóbbi idők egyik legerősebb 2 perce számomra.... :) Az első "choose life" jelenetben is volt keserű pirula, de ott még nem volt valóságos, itt abszolút az lett... szerintem ez adja meg a súlyát

előzmény: tomside (#41)

2017-08-24 09:02:52 tomside (4) #41

Bennem a határon inog az a jelenet. Olykor azt érzem, túltolták, néha meg baromira megdob, mintha csak az egész Trainspotting magja lenne. Évek múlva elég lesz ezt a jelenetet megnézni, mert ez magában hordja az egész filmélményt.

előzmény: Mizi (#40)

2017-08-24 00:32:14 Mizi (4) #40

Nagyon egy szinten mozog a két rész, sőt ezt talán még jobban is kedveltem. Persze az elsőnek erősebb a befejezése, de ennek a "Choose Life" jeleneténél lettem libabőrös.

2017-07-08 10:35:07 BonnyJohnny (3) #39

De az első részből semmit sem érzek feleslegesnek (mint itt a film egy jelentős részét), és keveset nem zseniálisnak. Onnantól a vékony story már nem hátrány...Itt már igen.

előzmény: budaik (#38)

2017-07-08 09:11:14 budaik (4) #38

Igen , érződik, hogy nagyon gyenge a sztori és a hangulatra megy rá.
De szerintem az első rész története sem valami extra

előzmény: BonnyJohnny (#37)

2017-07-08 07:09:44 BonnyJohnny (3) #37

Nálam a royalisták kirablása. Az elejétől a pin kódokig. :D
Egyébként nekem pont ez a bajom a filmmel: Zseniális jelenetek (a "válszd" monológ mellett a WC-s jelenet, vagy Spud "zuhanása" is ilyen még) közepes közegben. Begbie szála például teljesen felesleges.

előzmény: budaik (#36)

2017-07-08 06:46:00 budaik (4) #36

Ha jelenetet kell választanom az idei filmekből, akkor ez a "válaszd az életet" 2 perce ott van nálam a top 3 -ban... Eléggé erős monológ, s szerintem gyomorszorítóbb , mint az első, mert itt az eltelt idő bizonyossá tette a reménytelenséget....

2017-06-16 21:05:15 Prüstü (5) #35

Az első nagyon jól működött magyar szinkronnal, szóval azt emiatt nem kell újranézni szerintem. Mondjuk ott is lehet érdekesség, hogy Jonny lee miller milyen elementáris erejű tud lenni mikor felemeli a hangját.
Viszont ez a T2 valahogy tényleg nem az igazi magyarul.

előzmény: McCl@ne (#34)

2017-06-16 20:50:54 McCl@ne (3) #34

Köszönöm, ezzel el is dőlt. Sőt, újranézem majd az elsőt is eredeti hanggal, gondolom micsoda akcentus-parádé lehet az is.

előzmény: Prüstü (#33)

2017-06-16 20:33:22 Prüstü (5) #33

Én moziban néztem még rendesen felirattal, úgy nagyon rendben volt.
Most belenéztem a szinkronosba, és szerintem nem az igazi. Pl. Jonny lee miller hangja nagyon jó mély tónusú a valóságban, de a szinkronban teljesen más és sokat elvesz a karakterből. A szereplő csaj szinkronja meg valami borzalmas, ez a félig beszélem csak a nyelvet, magyarul nagyon rossz hallgatni.
Ráadásul volt magyar előzetes, amiben az eredeti szinkronok voltak, legalábbis Renton karaktere mintha ugyanaz lett volna, mint az elsőben, de ami most kijött szinkron a teljes filmhez, abban már nem az van.

előzmény: McCl@ne (#32)

2017-06-16 20:22:46 McCl@ne (3) #32

Egy kis - és gyors - segítséget szeretnék kérni: tegnap néztem újra az első részt, szinkronnal, mert úgy emlékeztem, hogy nagyon jó neki, és nem is tévedtem. Ma este nézem a folytatást, és érdekelne, hogy ennek is érdemes-e úgy nekiugrani? Mindent angolul nézek, kivéve azt a néhány klasszikust, ami így égett a fejembe, de ha csak megközelítőleg olyan jók a magyar hangok, mint az elsőben, akkor inkább szinkron.

2017-06-15 20:21:44 terika (4) #31

Válaszd a folytatást. Ez egy ilyen film.
20 év múlva ezek az emberek ugyan ott tartanak, ahol abbahagyta az előző film. Renton látszólag az életet választotta 20 évvel ezelőtt végül mégis negyvenvalahány évesen a gyermekkori kisszobájában táncolgat. Renton egy csalódás. Aki pont az életet választotta - szerintem - egyszerűen kiakadt attól, hogy nem halt meg, hogy még vagy 30 évig élni fog. A Beteg srác "beteg" maradt. Van egy szinten, megcsinálgatja a kis stiklijeit eléldegél, mindig ott van a nagy dolgok közelében, aztán valahogy lemarad róla - de legalább lesz mire visszaemlékeznie. Spud fejlődése, előrelépése igen erőteljes, annak ellenére, hogy ő gyakorlatilag végig drogozott és egy igazi nulla volt az elmúlt 15 évben, most mintha ő is az életet választotta volna. Begbie sorsa már születése pillanatában megpecsételődött, azonban beismerte hibáit, szóval ez is eredmény. Az ügyvédnőt először nem ismeretem fel, de aztán rájöttem ki az, elég céltudatos volt már 20 éve is, zsíros életet melózott össze magának. És végül volt egy szereplő, aki az életet választotta, Veronica. Ilyen szempontból az ő szerepe fontos volt.
Végső soron - közhely következik - a választás mindig mindenkinek adott. Szerintem nem a jó meg a rossz közül kell választani. Soha nem erről szól a választás. Egyszerűen választani kell az adott szituációban valamit (ez az a pont, ami ezernyi kérdést vet, vethet fel, mind az egyénnel kapcsolatban, mind az egyén választásának hatásait vizsgálva a környezetére nézve), ami aztán meghatározza az életünk egy szakaszát vagy az egész életünket.

Azon a kérdésen fennakadni, hogy minek folytatták?, szerintem nagy kár. Mert ebben az esetben nem veszi észre az ember, hogy a világ egy része nagyon megváltozott (az, hogy felgyorsult az élet és túlterheltté és magányossá váltak benne az emberek az tény), de egy másik része pedig egyáltalán. A mozgalmasság hiányzik innen ebből a részből, az az igazi pörgés. De ezt sem róhatjuk fel, 40 plusz évesen az ember már nem úgy pörög, mint a húszas évei elején.

A válaszd monológ pedig jóra sikerült. Velős kritika lett ez is.

2017-06-13 16:02:25 Lanie (4) #30

Igen, a fiatal lány nekem sem jött be, egy igen gyenge pontja a filmnek az ő számomra nem olyan sokat mondó karaktere és színészi játéka.

előzmény: tomasso (#29)

2017-06-12 20:53:41 tomasso (4) #29

Az ilyen folytatások általában szarul szoktak elsülni, a T2 esetében szerencsére ez nem így történt. Az alapfilmre teljes egészében épülő történet "twenty years after" mutatja be a szereplőket és viszi tovább a sztorit. 1-2 negatív elem van, Begbie példuál megszökik a rendőri őrizetből, de valamiért ez egyáltalán nem érdekli a helyi zsarukat, nem keresik, hagyják hogy folytassa csak nyugodtan a bűnöző életmódot.
Szubjektív ugyan, de a bolgár leányzó nem tetszett, valahogy nem illet annyira a képbe. Diane-t viszont jó volt újra látni, kaphatott volna nagyobb szerepet is. Leginkább Spudot emelném ki, zseniális végig, ő egy cseppet sem változott; hozza ugyanazt a figurát, talán még übereli is egykori önmagát :)
A nosztalgikus hangulat végigkíséri a filmet, amit felturbóznak némi modern vizualitással és nagyon jó zenékkel, aminek köszönhetően a Trainspotting kettőből is maradandó alkotás kerekedett.

2017-06-09 11:23:31 NothingSpecial (5) #28

"Válaszd a dizájner fehérneműt, hátha sikerül életet lehelned a döglött kapcsolatodba.
Válaszd a retikült, válaszd a magassarkút, a kasmírt, a selymet, hogy érezhesd, amit úgy hívnak, hogy boldogság.
Válaszd az iPhone-t, amit Kínában rakott össze egy nő, aki kiugrott az ablakon és dugd a dzsekid zsebébe, amit egy dél-ázsai pincében varrtak.
Válaszd a Facebook-ot, a Twitter-t, a Snapchat-et, az Instagram-ot, és 1000 másik oldalt, ahol büntetlenül fikázhatsz ismeretleneket.
Válaszd a profilod frissítését, hogy tudja meg a világ, mit reggeliztél és reméld, hogy valahol valakit érdekel.
Keress rá a volt csajaidra, remélve, hogy Te nem nézel ki olyan szarul, mint Ők.
Válaszd az élő blogolást, az első recskától a halálodig. Az emberi kommunikáció mára egyszerű adatcsere lett.
Válassz 10 dolgot, amit nem tudtál a plasztikázott celebekről.
Válaszd az abortuszharcot, az erőszak vicceket, az áldozat hibáztatást, a bosszúpornót és a nőgyűlölet végtelen depresszió hullámát.
Válaszd, hogy 9/11 meg sem történt, de, ha mégis, a zsidók műve.
Köss nulla órás munkaszerződést, utazz 2 órát a melóba és válaszd ugyanezt a kölykeidnek, vagy még rosszabbat. Ha nincsenek, akkor meg próbálj meg örülni neki, hogy nincsenek.
Aztán dőlj hátra és nyomd el a fájdalmat valami ismeretlen cuccal, amit valaki egy kibaszott konyhában kotyvasztott, bazdmeg.
Válaszd a megszegett ígéreteket, amiket mai fejjel már betartanál.
Válaszd, hogy sohasem tanulsz a hibáidból.
Válaszd az önmagát megismétlő történelmet.
Válaszd, hogy lassan belenyugszol abba, hogy Neked csak ennyi jutott, ahelyett, amiben mindig reménykedtél. Érd be kevesebbel és vágj hozzá jó pofát.
Válaszd a csalódást.
Válaszd, hogy elveszíted a szeretteidet és ahogy távolodsz Tőlük, benned is meghal valami. Amíg meg nem látod, hogy egy nap a jövőben szépen lassan mindannyian eltűnnek. És semmi nem marad belőled, se élő, se holt.
Válaszd a jövőt.
Válaszd az életet."
Válaszd az 5-öst! :)

2017-06-06 21:46:01 Rorschach (3) #27

Pofára esés, csak a végtelen jó indulat húzta rá a kezem a négyesre.

Mindenféle köntörfalazás nélkül: ez a film nem jó. Nem is rossz... de semmilyen. Méghozzá borzasztóan semmilyen - teljesen, totálisan felesleges folytatás, húsz év pihi után nem pont ennyit vártam volna. Hogy finoman fogalmazzak, lehetett volna még írni, mert ez így ebben a formájában iszonyat kevés.

2017-05-28 10:58:55 Lanie (4) #26

Ami a legerősebb úgymond üzenet a filmmel kapcsolatban, azt a jó Rentonunk a Choose life monológjában el is mondja. Örülök neki hogy nem erőltetik mindenre rá a hepiend vonalat, attól lesz olyan szörnyen valóságos és melankolikus, hogy pont olyan mint az élet, tele csalódással. Mondhatni, hogy senkinek nem jött össze és azt is bátran kijelenthetem egy Dr. House idézettel társítva, hogy; "Nem változunk. Legalábbis úgy nem, ahogy számítana."

2017-03-12 10:29:39 Prüstü (5) #25

Kellemes élmény volt megnézni ezt a filmet, emlékszek mikor először meghallottam, hogy folytatás készül nagyon nem tetszett még a felvetés sem, aztán teltek a hónapok újranéztem az elsőt, és egyre jobban éreztem, hogy de jó lesz őket újra látni, hátha mégis jó film kerekedik belőle, ha nem is akkora kult mint az első, de valami pörgős, nosztalgia film, amiben lesz humor, lesz dráma, és talán a karakterek egymáshoz fűzött viszonyát is jobban kibontja.

Úgy gondolom, hogy nem pont ez a film az aminek a létjogosultságát el kell vitatni, annál sokkal vagányabb és érdekesebb lett. Azt sem mondanám, hogy nincs benne olyan jelenet, ami ugyanúgy ne ugorna be hosszú évek elteltével sem pl. a boyne-i csata győzelmének ünneplése, Spud haláltusája és megmenekülése, Begbie és Renton egymásra találása, maga a finálé

Én kb 13-14 évesen ismerkedtem meg az első résszel, tehát nem a film berobbanása idején, hanem kb 6-7 évvel utána. Még a Born Slippy-t sem a filmből ismertem meg, előtte már volt szerencsém ilyen zenéket hallgatni, talán a Dark and Long sem volt ismeretlen, de pl Lou Reed-t innen ismertem meg, de ugye az egy másik irányzat :). Különösebben nem volt tehát popkulturális hatással rám, egy fő irány már előtte kibontakozott, a film max rá tett egy lapáttal.
Irvine Welsh Pornó c. regénye ugye csak részben szolgált a forgatókönyv alapjául, mégis sok visszatekintés van a filmben, ami már a Skagboys-t is érinti, ami határozottan tetszett, jó így hogy megtudunk dolgokat a karakterekről ,az egymáshoz fűződő és maga a világhoz fűződő viszonyuk is érthetőbbé válik.
A mi lett velünk később feeling amit lentebb említettem és számomra ezen karakterek esetében határozottan érdekes, azt jól kimerítette a film, ráadásul kis kori illetve ifjúkori barátságból mi marad, illetve mi maradhat kérdésre is választ kapunk, bizonyos esetekben tényleg kárpótolhatatlan így üt igazán a film nosztalgiája Humora szerintem van, én legalábbis határozottan kedvelem ezt a nyers vonalat amit a film képvisel. Nagyobb társasággal néztem és sokat nevettünk.
Viszont tény, hogy a közepe fele leül a film, valamint összességében kevésbé fajsúlyos, mint az első rész. Tehát nem hibátlan alkotás, de hibái ellenére nagyon is szerethető, és tuti még jó sokszor meg fogom nézni.

2017-03-11 21:38:30 ryood (4) #24

a trainspotting az én generációm egyik legmeghatározóbb kultfilmje. a 90-es évek ikonikus darabja. meghatározta az az "életérzés" kamasz éveimet. noha egészen józan életű tinédzser voltam, mégis könnyen azonosultam ezzel a világgal. ebben nagy segítségemre volt a zene, amiben volt minden: rakendroll, techno, ambient, (akkor még vagány) britpop na meg new age. egy meglehetősen szarkasztikus humorú film, sok öniróniával, imádni való lúzerekkel, tragédiákkal, és persze felejthetetlen humorral. volt valami egészen bizarr romantikéja az egésznek. most húsz évvel később visszatérnek rentonék. féltem bevallom, mindig félek a folytatásoknál, hogy valami felmikrózott pizza lesz belőle., és az előzetes is csak ezt a prekoncepciómat erősítette fel. aztán kellemes meglepetésben volt részem.
amikor beültem a moziba. elindult a varázs, és szerencsére nem a régi rivaldafényt akarta újragyártani. sikerült megújulni, új megvilágításba helyezni hőseinket, de közben azért mindenki ugyanolyan szerencsétlen most is. a zenék is kiválóak lettek, kiemelném az underworld techno himnuszainak ambient remixeit. elképesztően szuggesztívek! szóval minden a helyén van. persze azért olyan sok újdonság még sincs...de talán ez így is van rendjén.
a világ viszont, ami a hernyóba taszít, egyre reménytelenebb, én így látom..
masszív négyes

2017-03-10 15:35:50 paksiendre (5) #23

Én úgy tudom, hogy nem igaz történet, a film semmiképp, a könyvben talán vannak ténylegesen megtörtént dolgok, de erre nem mernék megesküdni. Az egyet meg szerintem minél előbb pótold, hiszen ez tényleg egy folytatás és összekapcsolódik a két rész sok tekintetben. :) Én szerintem ha keresték volna a zsaruk az full lassította volna a film iramát, meg tökre elütött volna az egész hangulatától, szóval engem egyáltalán nem zavart, sőt fel se tűnt.

előzmény: Batyu (#22)

2017-03-10 15:21:48 Batyu (5) #22

Na látom eléggé megoszlanak a vélemények.
Ha esetleg valaki nem látta az 1-et akkor azoknak itt az én véleményem mert én sem:

Nekem nagyon ütött. Felüdítő volt nagyon a film. Eredeti snittek eredeti hangok, vágások, poénok, zenék. Minden nagyon tetszett benne. Féltem hogy nagyon sok drogos őrült jelenet lesz benne amit nem szoktam szeretni de abból se volt sok. Vicces volt, pörgős. És szerintem nagy plusz volt nekem a helyszín is. Meg az európai környezet.

Én nagyon tudom ajánlani! :)
(én eredeti hanggal néztem)

Szerintem valamivel ellátta magát Begbie és összeszedte magát. De igen jó kérdés. Meg az is hogy a rendőrök pont a lakásán miért nem keresték. De én ezt elnéztem a filmnek :)

Arról tudtok valamit hogy ez igaz történet alapján van-e?

2017-03-09 22:10:56 Enigma1978 (2) #21

10/4 -történet semmi, hangulat gyenge, operatőri munka ok.

2017-03-09 19:38:42 bambula (4) #20

Egy nagyon gyenge négyes,csakis a nosztalgia miatt.Jó volt látni ezeket az arcokat.

Azt valaki meg tudja mondani,hogy mi a manóért nem kereste a rendőrség Begbiet,és hogy miért bírta ilyen jól az iramot ilyen sérüléssel? :)

2017-03-06 13:46:16 paksiendre (5) #19

Nagyrészt egyet értek minden korábbi véleménnyel, de azért az "ez történt velük később" féle megoldás egy kicsit meredek. Itt sincs szinte semmi sztori, de mégis ezeket a történéseket nem lehet egy mondatban elmondani az első rész végén. Kicsit tartottam ettől a filmtől, de 2 napja néztem és még mindig a hatása alatt vagyok. Nem nagyon nézek vígjátékokat mostanában de ezek a poénok, rohadtul eredetinek és életszerűnek hatottak, szóval a könnyesre röhögés borítékolható. Másrészről pedig elég lehangoló is tud lenni, hogy 20 év után se tudott egyik szereplő se tudott kitörni abból a bezárt világból amiben éltek. Rentonnak ugye adott volt egy lehetősége, de ezt elbaltázta, így tulajdonképpen ugyanott tart mint az első részben, max heroin nélkül. :)
Továbbá az operatőri munka is remekelt, pl a wc-s találkozás, csak hogy egyet említsek.
A nosztalgiázáshoz annyit fűznék hozzá, hogy igen ez a film felvállaltan nosztalgikus, de mégis rengeteg újat és maradandóan jót nyújt, ami szerintem 2017-ben egy kibasszott pozitív dolog.

2017-03-05 21:49:25 raptor2000 (4) #18

„Nosztalgia. Ezért vagyunk itt.” – mondja Simon ‘Sickboy’ Rentonnak és Spudnak, amikor az első részben meghalt Tommy sírjához visznek virágot. Simon ezen mondata tökéletesen tükrözi a T2 elődjéhez fűződő viszonyát. A Trainspotting 2 ugyanis nem titkoltan a nosztalgiázásra épít, kevés újítással. Ez pedig azért nem baj, mert mindenféle ízléstelen pátosz nélkül teszi.
A történet egy mondatban: Renton 20 év után hazatér Amszterdamból Edinburgh-be, hogy meglátogassa családját és ismerőseit. A négy „barát” 2 évtized múltán jórészt semmilyen jellemfejlődésen nem ment keresztül. Begbie 25 éves börtönbüntetését tölti, Spud még mindig heroinozik, Simon egy leszakadt pub tulajdonosa és a pincében cannabis ültetvényeket nevel.
Ez a folytatás egyértelműen a ’96-os első rész rajongóinak készült. Irvine Welsh Pornó című regényének adaptációja számos elemében teremti meg a múltidézést: Renton szájából újra elhangzik a Choose life kezdetű társadalomkritikus monológ korszerűsített változata, felcsendül Iggy Pop és az Underworld egy-egy emblematikus száma, a Trainspottingból átemelt rövid képsorok mellett a főszereplők gyerekkori „archív” felvételeivel a film kissé szemtelenül, de hatásosan váltja ki a nézőben a nosztalgikus érzést. A T2 nemcsak rendkívül szórakoztató, de képileg is nagyon erős. Az operatőr ezúttal nem Brian Tufano hanem Anthony Dod Mantle, mégis a két film vizuális megvalósítása igencsak hasonló. A kreatív beállításokon és a feszes vágásokon túl visszatérnek a valóságtól elrugaszkodó szimbolikus álomképek. A játékidő 117 perce alatt gyakorlatilag nem lehet unatkozni. Ugyan a film közepe felé elhanyagolható időre leül a cselekmény, a forgatókönyv szinte mindvégig fenntartja az érdeklődést drámával vagy humorral. Előbbiből jóval kevesebbet kapunk, mint megszokhattuk, ezért a T2 messze nem is olyan húsbavágó, mint a korábbi rész. Habár a történetben jelen van a droghasználat, mégsem tekinthető drogfilmnek, inkább egy groteszk módon kellemes és pörgős vígjátéknak.
A Trainspotting 2 – nem egy szolgai másolat – azonban nosztalgia-centrikussága miatt egyoldalú alkotás lett, én mégis teljesen elégedetten távoztam a moziteremből. Olyan film készült el Danny Boyle kezei alatt, ami úgy idézi meg kultikus elődjét, ahogyan az megérdemli.

2017-02-28 13:34:57 ChrisAdam (?) #17

Egyelőre csak feliratosan van mindenhol. Lemezre biztosan jön szinkronosan.

előzmény: Lorden (#16)

2017-02-28 09:06:33 Lorden (4) #16

CC honlapján feliratosan van, de korábban rémlenek szinkronról cikkek, hogy visszatértek a régi magyar hangok is.
Ezek szerint csak dvdre/bdre ?

2017-02-24 09:36:03 Prüstü (5) #15

Nem bírtam ki, hogy ne olvassak bele Geekz-en a kritikádba. Remélem rám más, ill. pozitívabb hatással lesz.

Ez az ez történt velünk később felling, amúgy lehet hogy betalál nálam, pont így ebben a formában, hogy egy egész estés játékfilm reflektál az előzményre, nem csak egy 2 perces lezárás a film végén, persze ehhez az is kell, hogy nagyon hozzád nőjenek a karakterek az évek alatt, a sokszori megtekintésnek köszönhetően.

Magyar viszonylatban hasonlóan az adott fiatal csoportból kiragadott, lázadó karakterekre épülő filmek, amit megnéztem az a Moszkva tér és a Megáll az idő volt az utóbbi időben, ahol a utolsó percek beszélik el, hogy mi lett a karakterekkel később.
Amúgy érdekes kérdés ez, hogy a lázadás és kívülállás vezet-e valahova, mi lesz ezen renitens emberek sorsa, az biztos hogy példaképek lehetnek belőlük, sőt erőt adhatnak másoknak is hogy merjenek változtatni a dolgaikon egy adott időszakban, de hogy ez tényleg vezet-e valahova az évek múlásával az egy érdekesebb téma. Mi marad ezekből a nagymenő arcokból, kik egy adott korszakban olyan legyőzhetetlennek tűntek. Ezért fontos számomra ez az alapszituáció amit a film boncolgat, ahogy az ember arcába tólhatja a deheroizált realizmust.
Végezetül lehet én is csalódok.
Amúgy irigyellek benneteket, hogy hamarabb láthattátok, még soha nem vártam így filmet, hogy láthassam mielőbb moziban. Most ez az egy hét is számít.

előzmény: Olórin (#14)

2017-02-23 22:50:41 Olórin (3) #14

Nem rossz a film, de bődületesen felesleges. Nem ad többet annál, mintha a sztoriját "ez történt velük később" szövegként ragasztották volna rá az első rész záróképeire.

2017-02-23 14:59:58 Tenebra (4) #13

Én élveztem a filmet. Szerintem bár kicsit konvencionálisabb stílusban készült, mint az első rész, és kevésbé szertelen, sőt inkább elégikus és összeszedett, de talán pont ez az, ami miatt több ez egy felmelegített franchise-nál, fanservice-nél. Néhol nagyon didaktikus, és a sztori a végére elég kusza és erőltetett lesz, de összességében szerintem erős hangulata van, és a karakterek továbbra is szerethetők. Mondjuk épp Ewan McGregor figurája volt gyengébb, de ez csak azért tűnik úgy, mert a sztori szerint hőse kiégett, kiábrándult ember lettaz amszterdami kiruccanás után. (Sokat mond el egyébként az Egyesült Királyságról, hogy míg mi, kelet-európaiak oda megyünk a jobb élet reményében, addig a sztori hőseinek meg Hollandia az álom.)

Le lehet persze húzni ezt sok minden miatt, de pont e film kedvéért újranéztem az első Trainspottingot, és én nagyjából egy színvonalon érzem kettővel. Én annyira nem voltam elájulva az 1-től sem, de azért a nemzedéki közérzet miatt tetszett, és szerintem ezt a 2. rész is teljesíti: lerajzol egy generációt, melynek tagjain úthengerként ment át az élet, és most saját posványukban tapicskolnak.

2017-01-21 06:32:46 bambula (4) #12

Miért tette át a forgalmazó februárról márciusra a film premierjét?Plusz egy hónap,ez meg mire volt jó?De egyébként,miért nem mindjárt nyárra tolták a bemutatót,ha már egyszer nem februárban mutatják be.

2016-11-07 20:21:53 cucu (?) #11

Ennel a filmnel nem volt meg letiltva a szavazas. Olyankor a csillagok helyett ezt latod: "Erre a filmre még nem lehet szavazni."

előzmény: necksprain (#9)

2016-11-07 17:02:02 Singularity8 (?) #10

Katt a csillagok melletti számra --> szavazat törlése

előzmény: necksprain (#9)

2016-11-07 15:27:10 necksprain (3) #9

héjj, kíváncsiságból szavaztam rá (nem gondoltam, hogy elfogadja), és most nem tudom visszacsinálni.

2016-11-06 15:12:19 necksprain (3) #8

szerintem szar lesz

2016-11-06 12:22:56 Prüstü (5) #7

Már én is ott tartok, hogy az is bőven elég lenne.

előzmény: Leo_Stotch (#5)

2016-11-05 23:22:34 ryood (4) #6

én ennél többet szeretnék azért, szóval ne gyártásk le még egyszer ugyanazt, mert ennyi erővel, akkor megnézem még egyszer a 96-ost, ha olyanom van.

2016-11-05 22:05:16 Leo_Stotch (4) #5

Ennél a filmnél valamiért nem zavarna. Kapjam meg a hangulatot, lássam a színészeket, legyen jó zene.

2016-11-05 18:21:06 ryood (4) #4

első blikkre olyan érzésem volt a trailer alatt végig, hogy leforgatták még egyszer ugyanazt a filmet.
na majd meglátjuk..

2016-11-05 17:45:02 Leo_Stotch (4) #3

Valami azt súgja, hogy ettől elszállunk. Igényes munkát várok és sejtek...

2016-11-05 16:57:04 Prüstü (5) #2

Reményteljes!