Alien: Covenant (2017) ☆

(Ridley Scott)

amerikai akciófilm, horror, kalandfilm, sci-fi, thriller

2,8
★★★☆☆
93 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

  • 1
  • 2
2017-05-24 09:14:00 Tenebra (3) #112

Ridley Scott szerintem a '90-es évek óta elég hullámzó színvonalú. Azóta mindig is jellemző volt rá, hogy gyártott egy igen szar filmet, majd visszatért, majd megint visszacsúszott, majd megint visszatért. Utóbbi 10-14 évet nézve is ez a jellemző. Gladiátor - Hannibal - Mennyei királyság - Amerikai gengszter - Robin Hood - Prometheus - A jogász - Exodus - The Martian - Alien Covenant. Persze ki-ki eldöntheti, hogy ezek közül melyik jobb és gyengébb (én mondjuk a 2000-es évek elejéről a Hannibalt tartom a jobbnak, a Gladiátort a gyengébbnek - de ezért a kijelentésemért már akartak meglincselni engem :D), de ha egy függvényt kéne felrajzolni, erősen hullámzó lenne a jelleggörbe.

Én úgy érzem, Ridley Scott igazából ugyanúgy tipikusan az álomgyár áldozata, mint sokan mások. Megcsinál olyan filmeket a pályája elején, mint a Párbajhősök, a Szárnyas fejvadász, az Alien, és még azt is bebizonyítja, hogy tud intelligens akciófilmet rendezni (Black Rain), aztán jön a G. I. Jane... :D Totális agyelszívás.

Vagy csak szimplán megöregedett. Elvégre Hitchcock is elég középszar filmeket csinált a hatvanas évektől, lehetne erre is fogni.

2017-05-24 09:06:35 BonnyJohnny (?) #111

Ja, és persze ChrisAdam is írta, hogy Scott is, csak ne rajta csattanjon az ostor, hanem az írókon.
Csakhogy nem az írók állnak nyilvánosság elé, és kardoskodnak a film mellett! Ridley Scott az, aki kiáll a pofonok elé, így ő kapja őket. Ezért egyébként konkrétan elismerést is érdemel az öreg, és át is érzem, hogy milyen rossz lehet neki, hogy a legnagyobb teremtménye kapcsán osztják. De ettől függetlenül csak azt tudjuk ütni, aki pofonok elé áll.
És mielőtt Szent Ugor prédikálna a békéről: olyan nincs, hogy senkit nem ütünk. Elszarták az Alien franchise-t. Szerintem a rajongóknak joguk van elégedetlenkedni.
Erre írtam lentebb Ugornak, hogy egy sima szar film esetében én sem vagyok a lámpavas híve. De mikor egy jó franchise-t szarnak el, akkor már én is dobok egy fát a máglyára. (Pláne, hogy közben a letöltések ellen ágálnak, meg a bevételeken sírnak. Na neee...)

előzmény: ChrisAdam (#107)

2017-05-24 08:57:00 BonnyJohnny (?) #110

Ne legyél ennyire igazságtalan! Ha tavalyelőtt szerinted nem is csinált jó filmet, tíz éve biztosan. :)

előzmény: Dió (#108)

2017-05-24 08:48:43 BonnyJohnny (?) #109

Sajnálom, hogy megint a zúgolódók oldalára kell állnom (továbbra sem láttam a filmet, tehát általános érvényűen), de Diónak igaza van.
Egyrészt Scottnak produceri credite is van a filmen (igaz hét! másik ember mellett), szóval lett volna ráhatása. Amellett meg égen és földön kardoskodik a SAJÁT ötletei mellett, elgáncsolva például Blomkamp terveit (most az tök mindegy, hogy az jó lett volna-e vagy sem). Tehát EZ Scott koncepciója. De a saját tervei sem túl stabilak: a folytatás előzmény lesz (WTF?), amúgy három folytatás lesz, vagyis már csak egy, mert trilógiának szánta mindig is, mármint a Covenentel lesz trilógia, szóval még kettő... de szerintem már ő sem tudja.
A scriptet meg igen is lehet visszadobni. Ilyenkor vagy az író ugrik, vagy a rendező. Hogy is szokták mondani? Művészi ellentétek, vagy mi? Ha meg Scott nem olyan stabil tényező, hogy uralja a storyt, akkor meg kérem, miről beszélünk?
Ridley barátunk ide vagy kevés volt, vagy alkalmatlan. ChrisAdam érveit elfogadva valószínűleg nem az utóbbiról van szó. Viszont a nevét adta a dologhoz. Innen övé a felelősség. Igenis csattanjon rajta az ostor. Meg egyébként, ha siker lenne, akkor őt dicsérnék. Szóval bukásnál igenis lehet őt szidni. Olyan ez, mint a tisztek felelőssége a beosztottjaikkal szemeben.

Persze ChrisAdammel egyetértésben meg kell jegyezni, hogy nem rajta ment el a dolog. De RAJTA IS!

2017-05-24 07:50:36 Dió (1) #108

Őszinte meglepődéssel konstatáltam, hogy nálad az, hogy a saját maga által kreált legendát önként és mosolyogva égeti hamuvá egy ilyen szkriptre való bólintással, az nem bűn:) Mert még ha ILYEN nehéz is nemet mondani a stúdiónak vagy legalább változtatást eszközölni (amit nem hiszek!), nekem valahogy a rendezésről sem árulkodik az, hogy Scottot nagyon zavarta volna, hogy mi került a kezei közé, másrészt pedig... ha látja, hogy Alienből már többé normális szkriptet nem tudnak írni, akkor miért akar egy ilyen kudarc után ugyanebből még féltucatot legyártani?! Mert ebből lesz igazán a hamuvá égetés kategória, ha ezek után még egyáltalán maradt vmi ebből a franchiseból. (Most pl. azt olvastam, hogy akár még HÁROM is lehet!) De ha ez vígasztal, valóban ugyanarra a máglyára csapnám fel őt, mint az írókat, és alatta gyújtanám meg utoljára:)
P.s.: amúgy utoljára igazán jó filmet szerintem 14 éve csinált... csak mielőtt aranyba öntenénk a nevét;)

előzmény: ChrisAdam (#107)

2017-05-23 23:23:26 ChrisAdam (2) #107

Azért ez nem ilyen egyszerű. Félreértés ne essék, szerintem is e film kapcsán sok van a rovásán az öregnek, de közel sem rajta bukott a film. Közel sem. Ridley Scott az a rendező, aki elé letesznek egy közel kész forgatókönyvet, amit jelen esetben négy nagyszerű úriember írt és megrendezi azt saját tudásához mérten a legjobban. És Ridley nem szar rendező, közel sem. Sőt. Ezt támasztja alá az, hogy rengeteg jó filmje van. És az sem igaz, hogy kifáradt vagy öreg lett. (Fizikailag persze lehet.) Ezt az támasztja alá, hogy nem pályafutásának elején vannak a jó filmjei, hanem filmográfiáján szanaszét.
Itt az a probléma, hogy Scotty össze sem kapta magát, így a rendezés sem a legjobb, de egy-két pozitív kivételtől csak simán jellegtelen. De Scott rendezéseiben - ha csak végignézünk filmográfiáján - sosem a különleges rendezői víziót, stílust látjuk, nem egy Tarantino vagy Tarr, de még akár csak testvére, Tony Scott, akiknek filmjeit látván rögtön sejteni lehet, hogy kik a rendezők. Éppen ezért lehetséges az, hogy Ridley kábé az összes műfajban kipróbálta magát a romantikus vígjátéktól kezdve a belezős horrorig, keresztül kasul thrilleren és történelmi drámán át. És elismerendő az, hogy a legtöbb műfajban van legalább egy filmje, amire lehet egyet csettinteni, mert jó vagy épp zseniális. Tehát Ridley rendezéseit nagyon befolyásolja a forgatókönyv. És persze nem csak Ridley rendezéseit, hiszen minden filmnek alapköve és kiindulási pontja a szkript, és ha az rossz, ha az pocsék fostömeg (tudnám még spilázni), mint épp ez, akkor bizony Ridley bármit csinálhat, kapálózhat, cigánykereket hányhat, megnézheti a Sátántangót egy nap alatt négyszer is, nem lesz az a film sokkal jobb. Fel lehet róni neki, hogy urambocsá' miért nem ütötted ki a kezükből azt a szkriptet, de azért ez nem így megy, egy ilyen blockbuster esetében, ami nem szerzői film, nem egy rendező lelkes projektje, stb., a stúdió a főnök, a film pedig a munkahely, ha a főnök azt mondta, oké, a szkriptelők pedig nem látták át azt, hogy mekkora blődségeket írtak le, akkor Ridley már csak apró változtatásokat eszközölhet, javasolhat, és a többi, de az alapjaiban romló sztorit már nagyon nem tudja megváltoztatni. Úgyhogy oké, hogy nevét adja a dologhoz, de a stúdió meg nevéhez adott egy csomó dollárt és még pár lehetőséget, hogy Alient rendezzen. De ha nem rendezi, a film valószínű ugyanígy megtörtént volna, a jó ég tudja, kinek a kezében.

Még egyszer ne értsék félre, feleim, Ridleynek én is odasúgnám azt halkan, hogy "azért ez elég szar volt, öreg", de először a hátsó kijáraton húznám ki a kukába az alagsorban leütött négy "írót" - elsősorban Michael Greent és Jack Paglent, valamint John Logant, Dante Harpert. Csak hogy név szerint is említsük a mákvirágokat.

ender: Jelenleg még nem látom a Harrison Ford és a csalódás közti párhuzamot, de ha kifejted mondjuk a Hamarosan a mozikban... topikban, szívesen olvasom és értelmezem.

előzmény: dikalosz (#104)

2017-05-23 21:42:44 ender1112 (1) #106

Off ugyan, de Harrison Ford szereplése nem túl jó előjel a trélerben.

előzmény: ChrisAdam (#101)

2017-05-23 21:41:54 dikalosz (1) #105

Meg lehet amúgy, hogyne!
Csak az ember próbál tudatosan szelektálni. Néha azonban átkúrják a fejét :D

előzmény: GothMan (#98)

2017-05-23 21:19:51 dikalosz (1) #104

Vicces ezt ugy olvasni, hogy senki sem beszelt Rolad.
Kicsit furcsa nekem ez a stilus, "entellektuel" modon jelezni, hogy eeeen is itt vagyoook haho. A kevesebb mindenesetre neha tobb.

ChrisAdam, aki valamihez a nevet adja kezeskedik erte.

előzmény: Ugor (#22678)

2017-05-23 21:10:59 ryood (1) #103

Scotty pedig abban bűnözött csak, hogy bólintott a szkriptre.

nekem az bőven elég nagy bűn. pont az aliennel ilyen erőszakot tenni..
mellesleg nem kívánom őt se pokolba, se a mennybe, ugyanakkor én már kb a thelma és lousie óta gyengének tartom. a marsi is egy igen kellemetlen élmény volt számomra..

előzmény: ChrisAdam (#101)

2017-05-23 21:04:27 Ugor (4) #102

Azt a mindenit, megint te voltál a bölcs! :o) Nem először!

előzmény: ChrisAdam (#101)

2017-05-23 20:58:44 ChrisAdam (2) #101

Érdekes, mindenki Scottyt gyalulja, pedig aztán nem az ő hibája. Habár a rendezés is langyos, de a film szinte 80%-ban a kifejezetten trágya forgatókönyvben bukik el. Össze van csapva, felületes, kesze-kusza, Scotty pedig abban bűnözött csak, hogy bólintott a szkriptre. Scotty iparosmunkás, ha jó könyvet kap a kezébe, akkor jó filmet forgat, ha rosszat, akkor nem lesz túl acélos a film - mert nem lehet azt mondani, hogy "elfáradt és már öreg", hiszen tavalyelőtt pont azért éltettük, hogy tucatnyi fiatal rendezőt lekörözve összedobta a 2010-es évek egyik legjobb popcornmoziját a Mentőexpedícióval A marsival.
Ezért nem szeretem ezeket a szélsőségeket, hogy mikor valaki rossz filmet csinál, akkor gyehennára vele, amikor meg jót, akkor meg oltárépítés és áldozás neki. Scotty korrekt rendező és iparosmunkás, méghozzá a legjobb manapság - amit elé tesznek, azt megcsinálja, ha jót, abból nagyon jó dolog lesz, ha szart, akkor... de szarból nem tud várat építeni. Szóval tessék megjegyezni inkább a forgatókönyvírók neveit és vérrel azokat a félfára írni!

ender1112: Kezeskedem érte, hogy abban nem kell csalódnod.

előzmény: ryood (#100)

2017-05-23 20:49:42 ryood (1) #100

haha.
viszont ha ezt nem alien filmként nézem, számomra akkor is iszonyúan kínos.
hogy ide juthat egy rendező az alien és a blade runner után...azért az nem semmi.
legyárt egy élvezhetetlen vasárnap esti filmpluszos témát.
köszönjük.

előzmény: Ugor (#22678)

2017-05-23 20:43:54 ender1112 (1) #99

Na, most már csak Blade Runner tönkrevágása van hátra a kedvenc scifijeim közül :)

2017-05-23 19:56:44 GothMan (?) #98

Jézus, mind a ketten megnéztetek egy mainstream filmet? :D

előzmény: dikalosz (#96)

2017-05-23 19:55:33 ryood (1) #97

tényleg nem magyarázkodni akarok, de az történt, hogy találkoztam ma egy több, mint egy éve nem látott nagyon jó filmes cimborámmal, akivel régen dolgoztunk együtt a corvin moziban, és eldumálgattunk mindenféléről, aztán felvetette, hogy nem nézzük-e meg az alient...hát, végül belementem.
aztán ő is nagyon ki volt tőle huh...

előzmény: dikalosz (#96)

2017-05-23 19:51:34 dikalosz (1) #96

Csak megnézted.. :P

előzmény: ryood (#95)

2017-05-23 19:47:06 ryood (1) #95

ez valami rettenet. nem tudom mikor láttam utoljára ennyire katasztrofális filmet.
aki nem látta még, annak annyit tudok javasolni, hogy messze kerülje el.

2017-05-22 19:31:11 BalaKovesi (3) #94

Ámen! :) Egyszer már feltámadt a Halál, de reméljük legközelebb nem olyan minőségben fog. (Igen, a 4. rész nem éppen a szívem csücske. :D)

Killjoy: "A facehugger "petézésétől" a fejlődési időn át..." Ez nekem is feltűnt, meg is említettem a #68-as hozzászólásomban. Nem tudom hogy hagyhatnak ilyen bakikat a filmben. (Mondjuk ez eltörpül a Prometheus azon jelenete mellett, amikor Shaw és Vickers a juggernauth zuhanási vonalában fut.) :D

előzmény: Gergely Gergő (#88)

2017-05-22 16:55:44 bambula (2) #93

Ez a film most tényleg van olyan rossz,mint a híre.A pszichothriller vonal néha műkődik.A műfaji meghatározáshoz pedig még oda lehene írni,hogy tragikomédia.
Néha nem tudja az ember,hogy sírjon vagy nevessen-e rajta,annyira tragikomikusan rossz egyes pillanataiban a film.

Scottnak nem tudom,miért nem merik megmondani,hogy most már azért tarthatna egy pár éves pihenőt,mielőtt valami újabb hellyel-közzel nézhető filmet álmodik a nagyvászonra.

A forgatókönyvírókat pedig jobban megválogathatnák már Hollywoodban.Ilyen baromságokat leírni,mint hogy
Kiskoromban láttam a sátánt.
Mi van?Ezt tényleg valaki komolyan is gondolta?

Ennyi fészkelödő embert egy film alatt már nem is tudom mikor láttam utoljára.

2017-05-22 15:31:08 dikalosz (1) #92

Hát, az utolsó két évadban a South Park már eléggé másról szólt, igazából átment a bivalyerős szatíra irányába, úgyhogy nem tartom valószínűnek, de hát nagyon örülnék!
Amúgy meg a film az 1-es, persze. Remélem 2,5-ig meg sem áll az átlaga.

előzmény: Killjoy (#91)

2017-05-22 12:56:16 Killjoy (1) #91

Hát ha ezek után nem lesz egy South Park rész, ahol Ridley Scott üzekedik egy aliennel (ld. Spielberg+Lucas vs. Indy), akkor nincs igazság a földön! Nagyon régen akadtam ki már ennyire egy filmen. Folyamatosan csak értetlenkedtem, hogy semmi nem úgy volt, ahogy azt eddig megszoktuk. A facehugger "petézésétől" a fejlődési időn át... A nem lélegző android furulyázik... Sebek tűnnek el egyik pillanatról a másikra... Kidobjuk a halottat az ürbe, az elkezd pörögni, majd szépen beáll egy egyenes röppályára és elúszik... Iszonyatosan idegesítő volt látni, hogy percenként tojnak vagy az eddig ismert mitológiára vagy a józan észre. Amikor David nekiáll egy brutál méretű birkanyíró ollóval hajat vágni (miért is nő egy android haja???), majd kijön jólfésülten, már csak ennyit mondtam: Vidal Sassoon - Cut&Go!!!

2017-05-22 10:30:42 Ubul (?) #90

"Remélem folytatják majd a sorozatot"

google it...folytatják

előzmény: Hanoi (#89)

2017-05-22 10:27:31 Hanoi (3) #89

Elmegy..szódával. Annyira nem tudok haragudni erre a filmre, a Prometheusszal is megbékéltem többszöri megtekintés után. Izgalmas volt az elképzelés, csak a kivitelezés lett picit gyengus. A kiszámítható „fordulatok”, illogikus döntések, számomra antipatikus szereplők vitték negatívba az irányt, viszont kellemes meglepetés volt Tennessee karaktere (mondjuk amikor megláttam Danny McBrideot, felröhögtem), Fassbendertől meg kiráz a hideg jó értelemben véve (még akkor is, ha David először Kurt Cobainra hasonlított a hosszú hajával :). A lények is egész jól néztek ki, bár furcsa volt őket teljes egészében látni, az előzőekből már megszoktam, hogy csak egy fej, egy kar, vagy egyéb testrész látszik, meglepő volt számomra, hogy ilyen szép sudár legények  Azt nem értettem, hogy láthatjuk a szemszögéből a mozgását, amikor nincs is szeme. Vagy rosszul tudom? Biztos valami érzékelő csáp..:) Remélem folytatják majd a sorozatot, kár lenne ezt a filmet meghagyni az utolsó Alien-mozinak. De abban is reménykedem, hogy már hagyják az előzményeket, ebből ennyi pont elég volt, köszönjük.

2017-05-22 06:20:53 Gergely Gergő (2) #88

"... A jövőben gyárthatnak jó Alien mozikat..." Legyen úgy, én nagyon örülnék ha feltámadna a Halál ! :)

előzmény: BalaKovesi (#86)

2017-05-22 00:26:49 Rorschach (1) #87

Azt a kurva életbe! Még jó, hogy felkészítettetek, srácok.

Az egyazon vértócsán elcsúszó karakterek meg a kérődző android örök kedvenc, nem mintha a többit nem lehetne két öblös kacagás között jól megköpködni.

Szégyen, ráadásul még nem is mondanám olyan nagyon látványosnak. A fehér szarok nagyon idiótán néztek ki, meg aztán a bonyodalom igen nagy része egy kibaszott sötét barlangban játszódik, le is ül rendesen az egész.

Azért a főszereplő csajsziért kicsit kár, rajta nem múlt semmi.

2017-05-21 23:38:23 BalaKovesi (3) #86

Ez igaz. Csak leírtad hogy Scott számodra megölte a franchiset, amire csak azt tudom mondani amit lejjebb írtak: attól még hogy készültek rosszabb filmek is, a jövőben gyárthatnak jobb Alien mozikat is (talán Ridley is), és ha halottnak érzed a franchiset, még mindig ott vannak a régebbi részek, szóval lényegében nincs is annyira meghalva a dolog... :D

előzmény: Gergely Gergő (#85)

2017-05-21 22:22:34 Gergely Gergő (2) #85

Azt egy szóval sem említettem sehol hogy a régi filmek értékét befolyásolná ez a "film" !

előzmény: BalaKovesi (#84)

2017-05-21 21:50:36 BalaKovesi (3) #84

dikalosz: "Ha Scott-nak nem ment, neki vajon menne?" Szerettem a Prometheust, az Exodus nem volt rossz (már amire emlékszem belőle), a Marsi szórakoztató, de ő már nem az a Scott akinek a Nyolcadik utast és az egyik kedvenc filmemet, a Szárnyas fejvadászt köszönhetjük. Akár mekkora tapasztalat van benne, az egymást cáfoló nyilatkozatai alapján arra merek következtetni, hogy nem igazán tudja már eldönteni hogy mit akar.

Gergely Gergő: végülis folytatták a tervezősdit,
csak nem úgy ahogyan azt vártuk.
Az első öt perc szerintem arra volt jó, hogy jobban megismerjük Davidet.

"Mellesleg nem csak Scott érdeme az Alien hanem másik 3 rendezőé is! Nem Isten ő, hiába gondolta magát annak!"
De ha Scott nem rendezi meg a Nyolcadik utast, nem lett volna a többi film sem (legalábbis ilyen formában biztosan nem). Lehet hogy csak egy tucathorror lett volna amire ma a kutya se emlékezne. Szóval nagyon is sokat köszönhetünk Scottnak (és Gigernek). Ők is tulajdonképpen Tervezők. :D És lehet akármilyen a Covenant, az biztos hogy nem vesz el a klasszikusok értékéből. :)

2017-05-21 21:31:44 Gergely Gergő (2) #83

Csak az a baj, hogy attól, hogy valaki letett valamit az asztalra, még tudnia kéne hol a határ és lenne annyi önkritikája hogy nem ad ki ilyen szemetet mint ez a film pl. ! Mellesleg nem csak Scott érdeme az Alien hanem másik 3 rendezőé is! Nem Isten ő, hiába gondolta magát annak! Sajnos a teremtménye megbosszulta önmagát és ellene fordult... Nem róhatom fel Cameron számlájára, ha egyszer Scott ölte meg (számomra) a franchise-t!

előzmény: ChrisAdam (#74)

2017-05-21 21:25:50 Gergely Gergő (2) #82

Akkor lennének tele ötletekkel, ha a film valóban arról szólt volna amiről Peter Weyland és David beszélt a film első 5 percében! Ebben a témában rengeteg potenciál van, és elegánsan bele lehetett volna vinni a Xenomorph szálat! Na persze nem ennyi logikai bukfenccel mint amennyi az utóbbi 2 filmben volt !

előzmény: BalaKovesi (#70)

2017-05-21 21:16:00 dikalosz (1) #81

Hozzátenném, Villeneuve az egyik kedvencem a Hollywood-i filmiparból, viszont Scott után felmerül bennem a kérdés: Ha Scott-nak nem ment, neki vajon menne?

előzmény: BalaKovesi (#79)

2017-05-21 21:14:42 dikalosz (1) #80

Szerintem megállja a helyét. Mégpedig azért, mert anno amíg ki nem jött a negyedik rész a te értelmezésed szerint, addig az Alien-sorozat három részes volt. Ha azt írom most, hogy rommábaszták az Alien sorozatot, akkor hat részről beszélek, aminek a színvonala közelítvén a végéhez egyre inkább a béka segge alá merészkedik.
Ugyanez a Terminátorról. Két zseniális rész, amit utána csak szarok követtek. Borzalmak. A Terminator-sorozat most 4, 5 vagy 6 részes nem tudom pontosan.
Abban egyetértek, hogy semmiképp sem vonnak le ezek a fércművek a zseniális régebbi részek értékéből, viszont az Alien-sorozat egy hat részes cucc, amit rommábasztak.

Ugor, ez már csak azért sem állja meg a helyét, mert képtelenség egy festőt, egy szobrászt, egy írót vagy bármit összehasonlítani egy filmes univerzummal, egy több részből álló filmsorozattal. Lehetne itt boncolgatni, hogy miért, de arra már nem térnék ki magamtól, viszont ha szerinted nem így van, szívesen folytatom :)

ChrisAdam neked még annyi, hogy maximálisan egyetértek veled abban, hogy akár egy alacsonyabb költségvetésű, független szerzői Alien film az, amire most a leginkább szükségem(ünk) lenne!

előzmény: ChrisAdam (#71)

2017-05-21 21:12:35 BalaKovesi (3) #79

Ha készülne egy olyan spin-off, ami merne újat mutatni (esetleg egy olyan műfaj, amivel még nem érintkezett az Alien franchise?), és mellé még jó is lenne, benne lennék! Villeneuve meg már csak hab lenne a tortán. :)
Ez mehetne is a közkérdések közé valahogy így: "Milyen (eddig a franchise által nem érintett) műfajban néznél meg egy Alien filmet?".

előzmény: ChrisAdam (#78)

2017-05-21 20:32:31 ChrisAdam (2) #78

Szerintem most amivel jól lakna mindenki, az egy független Alien film, ami nem a Prometheus sztoriját viszi tovább. Egy spin-off, valahol a távoli jövőben/múltban/jelenben. (Ezért lett volna érdekesebb Blomkamp filmje, bár majdnem biztos, hogy nem igazán lett volna az se jó, Blomkamp azért nem egy nagy rendező, lehet, nem bírta volna el ezt a franchise-t.)

előzmény: BalaKovesi (#77)

2017-05-21 20:20:21 BalaKovesi (3) #77

Lesz még jó Alien film... Villeneuve-vel. :)

Én jelenleg jobban vágyom egy jó Prometheus folytatásra. :D De Villeneuve valóban alkalmas lenne arra hogy Alien filmet rendezzen. Ha valami piszkosul jól megy neki, akkor az az atmoszférateremtés és a feszültségkeltés. Utóbbiban be is segíthetett volna Scott papának a Covenantnél... :D

előzmény: ChrisAdam (#74)

2017-05-21 20:12:08 Ugor (4) #76

Úgy van! És talán még majd azt is megérjük egyszer, hogy az epizódoknak is lesznek remake-jeik, és befoltozzák utólag a lyukakat.

előzmény: ChrisAdam (#74)

2017-05-21 20:10:38 Lacika83 (?) #75

Most értem haza a moziból, és sírni tudnék. Mint sokaknak, nekem is gyerekkorom meghatározó filmélménye az Alien. Az egyik ( ha nem a legnagyobb) kedvenc. De ez...
Én azok közé tartozom, akik szerették a Prometheust, minden kérdésével, és hibájával együtt.
Ám az Alien:Covenant számomra értékelhetetlen. Mint lejjebb írtátok, a mesterművek nem csorbulnak ezáltal a film által, de az tuti, hogy ezt nem nézem meg újra és újra, mint a klasszikussá érett első két részt.
Kíváncsi lennék, a meg nem valósult Blomkamp-féle Alienre, mert úgy érzem, Ridley Scottal nagyon rossz irányba fordultak a dolgok. Hiányoznak a nyomasztó pillanatok, hogy nem tudjuk mikor támad ránk az idegen, túlontúl le lett egyszerűsítve, már-már butítva ez a rész. A neomorphok inkább voltak nevetségesek mint ijesztőek, a David-féle smárolásmánia meg kiborító. A film végi csavar pedig alighanem senkit nem lepett meg, annyira közhely.
Osztályzásra alkalmatlan.

2017-05-21 20:08:19 ChrisAdam (2) #74

Na igen. Tulajdonképpen ezért nem szeretem azt se, mikor Scottyt meg Lucast vagy bárki mást elküldik a hóhérnak, lehordják mindennek. Pedig aztán mind Lucasnak, mind Scottynak mennyi mindent köszönhetünk. Előbbinek ott van az univerzum legnagyobb űroperája, mely nélkül valamennyiünk gyerekkora kevesebb lenne, meg az Indiana Jones is, utóbbinak az Alien, a Blade Runner, a Gladiátor, de még a tavalyi év egyik legjobb popcornmozija is. Szóval sokszor nem tudom nagyon lenyelni ezt a töménytelen hálátlanságot, bármennyi rosszat is került ki a kezeik közül.

Tenebra: Olyan szörnyen szomorú én se vagyok, mert a Covenant kudarca nem jelenti a széria kudarcát, hiszen az Alien (mint ahogy a Star Wars is) olyan franchise, amiben igen sok a lehetőség és nem feltétlen kötöttek ezek a lehetőségek.
Lesz még jó Alien film... Villeneuve-vel. :)

előzmény: Ugor (#72)

2017-05-21 19:57:53 Tenebra (3) #73

Igen. A fos Star Wars-prequel után kifejezetten felüdülés volt még az amúgy atipikus Rogue One is. :D

Lesz még jó Alien remélhetőleg, de azt már tuti nem Ridley Scott fogja rendezni. Valljuk meg, ő is kiöregedett végleg. A marsit még meg tudta csinálni úgy, ahogy, de szerintem az sem volt egy nagy szám. Meg előtte megcsinálta az irtó fos Exodust. :D

előzmény: ChrisAdam (#71)

2017-05-21 19:42:06 Ugor (4) #72

Igen, ez egy kicsit olyan, mint amikor valaki alkot néhány világraszólót, mindegy, legyen festő, író, szobrász, bárki, teret és füstszűrős cigarettát is elneveznek róla, aztán beakad egy, ami ellen a köznép lázad, és "fújteszemétállat!" felkiáltással agyonverik a tér közepén az ünnepelt művészt.

előzmény: ChrisAdam (#71)

2017-05-21 19:38:04 ChrisAdam (2) #71

Igazából az olyan kijelentéseket, mint: "ilyen-olyan franchise immár halott", sosem értettem. Az Alien esetében meg még úgy sem. Hiszen ott van egy mestermű első rész, egy kiemelkedő második rész, egy jó harmadik rész (a Prometheus meg kinek hogy). Szerintem ezek értékét nem tudja egy picit sem csorbítani a Covenant. Mint ahogy a Genesys sem tudja elrontani a Terminátor első két részének élményét, és így tovább. :)

előzmény: Gergely Gergő (#69)

2017-05-21 19:04:08 BalaKovesi (3) #70

Szerintem itt nem arról van szó, hogy kifogytak az ötletekből, csak a Prometheus fogadtatását látván inkább próbáltak visszatérni a gyökerekhez. Ez abból látszik, hogy míg eddig mindegyik ebben a világban játszódó film nagyjából más műfajokat érintett (az első horror, a második akció stb.), addig a Covenant inkább ezek elegye lett. És voltak dolgok amiket újra is hasznosítottak.

előzmény: Gergely Gergő (#69)

2017-05-21 16:54:55 Gergely Gergő (2) #69

Irgalmatlanul rossz film, 1 órás autóút vezet a mozitól hazáig és csak negatívumokat tudtunk felhozni! Aki teheti, kerülje el mert csalódni fog ! Majdnem annyira rossz mint az elődje! Látni, hogy kifogytak az ötletből a készítők és ugyanazt akarják lenyomni a torkunkon sokadjára amit már ezt megelőzően párszor! Rengeteg logikátlanság, összecsapott förtelem lett sajnos ! Az Alien franchise immár hivatalosan is halott ! :(

2017-05-21 12:56:33 BalaKovesi (3) #68AZ ÍRÁS SPOILEREKET TARTALMAZ!!!

Azok közé az emberek közé tartozom, akik kifejezetten szerették a Prometheust. Nem kell tagadni, hogy megvoltak a hibái, de szórakoztatni tudott és elgondolkodtatni, szóval érdeklődve vártam, hogyan fogják Scotték folytatni a sztorit és magyarázatot adni a sok kérdőjelre. Amikor kiderült a folytatás hivatalos címe, már akkor sejtettem hogy itt valami nem stimmel, mert a címbeli "Alien" szóból arra tudtam következtetni, hogy ez nem egy színtiszta Prometheus folytatás lesz. Aztán a héten elkezdték lehozni a kritikákat, amiket igyekeztem elkerülni, de azért belebotlottam nemegy igen beszédes mondatba...

A moziból kijövet kissé csalódott voltam. A helyzet az, hogy Scott szerintem beijedt. Emlékszem még a 2-3 évvel ezelőtti nyilatkozataira, amikben elmondja hogy az Alienek már kilettek véreztetve, és igaza is volt. Nagyon szeretem az Alien filmeket (kivéve a négyet, bár azt nem is tekintem Aliennek olyan rossz, az AvP-ket meg ugye nem láttam), de már megkapták a maguk idejét, és sokkal jobban örültem volna ha a folytatás ott veszi fel a fonalat, ahol a Prometheus abbahagyta és azokkal a kérdésekkel foglalkozik mint az előbb említett film. De Scott gondolt egyet, hallgatott a rajongókra, és behozta a képbe újra az Alient.

Valahogy úgy vagyok a Covenanttel, mint az Alien³-mal: nem tetszik, ahogy továbbvitték a sztorit. Csak míg az Alien³ ennek ellenére mint film tetszik, addig ez még filmként sem állja meg teljesen a helyét nálam. Igaz, jól néz ki meg minden, de azért a képi minőség egy ilyen rendezőtől el is várható. Azt is értékelem, hogy próbáltak pár karakternek jellemet adni, és megmagyarázni valamivel hogy miért tesznek kitérőt a bolygóra. Oké, van így 3-4 nem kétdimenziós karakterünk, viszont éppen amikor IMDb-n nézegettem a film jelenetfotóit jöttem rá, hogy egy csomó emberre akik a képeken vannak nem is emlékeztem, hogy szerepelnek a filmben. A Prometheus kérdéseit meg sem próbálják magyarázni, inkább azzal foglalkoznak hogy hogyan lettek a Xenomorphok. Engem ez nem is zavarna, a klasszikusok értékéből (nekem) nem vesz el semmit, inkább az bosszantott, hogy a "Ki teremtett minket?" kérdéskört kidobták (tervezők is csak addig szerepelnek benne amíg David ki nem irtja őket). Shawt is kedveltem, és reménykedtem benne hogy ténylegesen jelen lesz mint fő(bb) szereplő, kár hogy Daniels-szel folytatják tovább a sztorit (bár ő sem rossz szereplő). Fassbender az egyik kedvenc színészem, itt is ő az egyik legjobb pontja a filmnek, de David karaktere szerintem túlzottan elborult lett. Az előző részben még csak egy a kelleténél kíváncsibb Android, de semmiképpen nem mondanám gonosznak. Itt viszont konkrétan egy pszichopata. Tetszik ez az emberiségben csalódott android dolog, de kicsit elborult lett a karakter (a csókját Walterrel meg az ilyesmiket ki lehetett volna vágni). De Fassie mindenképpen kiérdemelne minimum egy Oscar jelölést.

Színészileg rendben van a film. Waterston jól játszik, McBridge és Crudup rendben vannak, Fassbender zseniális. A történetnél viszont már vannak gondok. Ha eltekintek attól, hogy alapból nem tetszik ahogy folytatták a Prometheust és elfogadom a sztorit, akkor sincs minden rendben. A filmvégi nagy csavar borzasztóan kiszámítható. Amikor a Walter vs David harc végkimenetelét nem mutatják, aztán nem sokkal a harc után megjelenik a magát Walternek kiadó (szörszálhasogatás: és irreálisan gyorsan átöltöző) David, már majdnem fogtam a fejemet, hogy mennyire nyílvánvaló hogy az ott bizony nem Walter... A sztori lényegében 2-3 mondatban elmondható, csak bonyolítva van. A Crudupból kikelő Alien jelenet elég gáz, attól meg végülis el lehet tekinteni, hogy amíg Crudupból szinte rögtön azután hogy megtámadta az arctámadó kikel egy Alien, addig a másik fickóból csak akkor kel ki amikor már az Origae 6 felé tartanak a túlélők. Annak viszont örültem, hogy Scott nem olcsó Jump Scarekkel próbálta ijesztegetni a népet.

Az Alien: Covenant nem kimondottan borzasztó film, csak szerintem rosszul folytatta a Prometheust. A színészek kitesznek magukért, a látvány lenyűgöző, a zene hangulatos, a Xenomorphok eredetének megmagyarázása sem zavar, viszont a film nem hat az újdonság erejével (igazából csak harmadszorra játszották el az *úgy győzzük le az Ailent hogy kiengedjük az űrbe a légzsilipen keresztül* megoldást), kiszámítható a sztori, és Fassbender jelenetein kívül nem sok dolog marad majd meg bennem a filmből. Bőven jobb mint a 4., de az első 3 rész és a Prometheus jobb. (Nem is értem hogy lehet jobb az átlaga a Feltámad a szarnak halálnak, mint ennek).

Nálam ez jó szívvel egy 6/10-re elég

2017-05-20 14:54:51 dikalosz (1) #67

"Ridley-Ridley! Elmész te a jó büdös picsába!" mondta anno az öreg Platón, nem véletlenül.
Ez valami hihetetlen mértékű moslék, meglepő, hogy mennyire. Ennek köszönhetően kénytelen voltam levinni a Prometheus-t is hármasra. Talán az eddigi legnagyobb csalódásom rendezőben, nem ezzel a szándékkal ültem be a moziba.
Boncolgathatnám a dolgokat novella hosszúságokban, ám teljesen felesleges. Amit érdemesnek tartok leírni, hogy valóban kiveszett mindennemű feszültség a filmből. Se zsigeri félelem, se együttérzés, nem sikerül jóformán semmit elérnie, amit így eddig a filmeknél megszokhattunk (jobb esetben). Az meg, hogy ráadásul az Alien-éra tagja, csak még magasabbra helyezte a mércét.
Már ott tartunk, hogy instant-alien porból, Lao-ce szinten gondolkozó és megnyilvánuló android, teljesen hiteltelen hiper-szuper technika, i-pad-ek mindenhol, undorító cgi (alapből érezni a cgi effekteken valami olyasmit, mintha nem lenne súlya egy adott tárgynak, vagy nem hatna a gravitáció egy adott eseményre, de ez itt már nagyon szembetűnő volt), nem valós karakterek (valóban, ilyen eseményeknél megfordul az emberek fejében, hogy a zuhany alatt kúrjanak, vagy hogy megdicsérjék társukat milyen jól néz ki, úgy, hogy legfeljebb egy napja halt meg a feleségük), idióta események (hát a darus jelenetnél a végén teljesen kivoltam), bazári-majom xenomorph-ok, ésatöbbi.
Ahogyan kezdtem elengedni, hogy a Star Wars-ot rommábaszták, úgy egyből jött az újabb csapás. Az Alien-sorozatot is. Star Wars, Alien, Terminátor, csak hogy a legnagyobbakat említsem. Nem baj, nincs már sok hátra..

2017-05-20 12:07:50 drav (3) #66

A xenomorphok
már létező faj, nem David teremti őket, csak kísérletezik mindennel, ami a rendelkezésre áll: fekete lötty, nagy tojás, kis tojás :) A promiban is van jelenet, ahol egy falon a királynő látható.
Vagy rosszul gondolom?

2017-05-20 12:04:27 Ugor (4) #65

Ó, hát megint maradt nekem ez a kisebbségi lét... de majd csak túlélem valahogy, amíg elmúlik a vihar. És addig csak mellékutcákon megyek, sötétedés után... :o((

előzmény: BonnyJohnny (#60)

2017-05-20 12:02:16 Jason13 (3) #64

Félelmeim beigazolódtak, az Alien: Covenant egy hatalmas katyvasz lett.
Pedig a Prometheus-t egy nagyszerű sci-finek tartom, ami ügyesen lett elhelyezve az Alien univerzumban, mégpedig úgy, hogy nem a jól ismert szörnyeket helyezte a középpontba. Persze, voltak hibái, de érdekes kérdéseket tett fel, miközben kellően látványos és szórakoztató is volt.
Én bíztam is benne, hogy a folytatás majd megválaszol bizonyos dolgokat és a film által felvet filozófiai vonalat viszi majd tovább. Erre fel rengetegen felhördültek, mert a nyálkás szörnyek semmiféle szerepet nem kaptak, így Ridley Scott ahelyett, hogy ezt figyelmen kívül hagyta volna és az elképzeléseit valósította volna meg, inkább kiszolgálta a rajongókat. És számomra ezért futott zátonyra a Covenant.
A produkció ugyanis elképesztően identitás zavaros. Egyrészt próbálkozik filozófia mélységeket belevinni a történetbe, miközben a Prometheus kérdéseit is próbálja megválaszolni és ezek mellett vérbő szörnymoziként is szeretne funkcionálni.
Ezzel pedig Scott túl is vállalta magát rendesen és alkotása annak rendje és módja szerint beesett a székek közé.
Amire nem igazán lehet panasz, az a játékidő első fele. Ott még kellően titokzatos a sztori és működik a feszültség. De ahogy elkezdődik az akció, egyszerűen szétesik a cselekmény, a szálak csak csaponganak össze-vissza, miközben a karakterek is idiótábbnál idiótább döntéseket hoznak.
De a legnagyobb problémám azzal volt, hogy a készítők lerántották a leplet a xenomorphok keletkezéséről. Rendkívül méltatlannak éreztem ezt a magyarázatot, több okból is. Egyrészt az Alien szörnyetegének erőssége abban rejlett, hogy nem lehetett semmit tudni a hátteréről, itt meg pár perc alatt megmagyarázásra kerül, hogyan jött létre. A másik dolog az, hogy a Prometheus vonalát követve egy sokkal jobb, rejtélyesebb és izgalmas magyarázat is születhetett volna, de Scott inkább a könnyű, megalkuvó és gyors utat választotta és pont ezzel vágott maga alá. Elképzelni nem tudom, hogy ezek után hogy akarja összekötni a sztorit a '79-es klasszikussal.
A film húzóereje egyértelműen Michael Fassbender, aki zseniális alakítást prezentál, arról nem is beszélve, hogy egyszerre két karaktert formál meg, akik rendkívül különböznek egymástól. A többi színész viszont kifejezetten átlagos. Katherine Waterston egy nagyon sótlan és jellegtelen Ripley-klón, aki még Noomi Rapace Dr. Shaw-jával se veszi fel a versenyt.
Talán még Danny McBride-t érdemes kiemelni, hiszen ő a legszimpatikusabb és legemberibb karakter mind közül. Ez engem meg is lepett, hiszen a fickó eddig leginkább vígjátékokban ökörködött, de itt megmutatta, komoly szerepre is alkalmas.
Érdemes még szót ejteni a zenéről, ami kiválóra sikerült. Jed Kurzel ügyesen építette bele az eredeti mozi taktusait dallamaiba, miközben a Prometheus tételei is felcsendülnek itt-ott.
A látványra se lehet panasz, a díszletek kiválóak és az új kreatúrák is kellően meggyőző kivitelezést kaptak. Egyedül a klasszikus szörnynél lógott ki néha a CGI lóláb, de az se volt annyira vészes. Akik pedig hiányolták a vért és az elborult jeleneteket az előző filmből, most elégedetten dőlhetnek majd hátra, hiszen a szereplők igencsak brutális halálokat szenvednek el.
Összegezve a dolgokat, számomra elég megosztó darab lett ez a mozi. Vannak benne remek jelenetek, elgondolkodtató részek és pörgős akciók egyaránt, de sztori szinten egy összecsapott, erőltetett és néhol kifejezetten dühítő katyvasz az egész, ami egy elég komoly mítoszrombolást is véghez visz. Arról nem is beszélve, hogy többször úgy éreztem, komplett jelenetek kerültek a vágószoba padlójára.
Így nálam a Covenant csak az átlagos kategóriába fér bele. Alien filmnek ez túl nyakatekert, Prometheus folytatásnak meg túlságosan leegyszerűsített és összecsapott. Ahogy fentebb már írtam, a két szék közötti leseggelés esete vonatkozik rá.
Kár érte.

2017-05-20 11:40:29 ChrisAdam (2) #63

Pontosan, azzal, hogy folyamatosan sokat mutogatják azt, hogy merre jár a xeno, mit csinál, teljes valójában, azzal elveszik minden feszkó. A finálé pl. ezért nem/sem működik. Össze van csapva, el van csak simán mesélve. Az pedig, hogy világosban mutogatják a CGI szörnyet, az.... megbocsáthatatlan. Szörnyen rosszul néznek ki.

Érkezés: van ott még egy baromi jó Sicario, Fogságban, amik hozzák a feszkót. Persze nem Érkezés féle filmet kéne összehozni, hiszen teljesen más műfaj. (Btw, nekem Villeneuve talán legjobbja az Arrival.) ;)

előzmény: Tenebra (#62)

2017-05-20 10:50:49 Tenebra (3) #62

"Micsoda öröm lenne, ha Villeneuve Alien-filmet készítene! *szívecskés szemű lelkendező szmájli*"

Az Érkezés után inkább azt mondom: kösz, ne. :D

Szerintem sem olyan rossz ez a film azért, csak középszerű. Viszont, ha az Alienhez hasonlítjuk, akkor nagyon csúnyán elvérzik. Eleve kizárja az Alien-hangulatot az, hogy a film 30. percében látjuk a lényt... :D Ez megöli a parafaktort, ami azért elég lényeges volt az Alien-dramaturgiában.

De még ez is oké lenne, hiszen Cameron filmje sem volt félelmetes. De a karakterek sem túl jók. A csaj totál nem érdekelt, és kicsit sem tartottam menőnek (mint Ripley-t annak idején). Az androidos elmélkedést meg láttuk már ezerszer, és a szintén totál középszer Ghost in the Shell-remake is tulajdonképpen erről szól. Szóval unalmas már ez egy kicsit.

Számomra az Alienek mindig is arról szóltak, hogy a szörny és egy maroknyi csapat kis helyen összezárva küzdenek, és közben derül ki ez-az a háttérhatalmakról meg összeesküvésekről. Itt ez totál szétesett, és hiába próbálta Ridley Scott összehozni a kettőt, nem ment neki. Olyan érzésem volt, mintha idegesen próbálta volna telenyomni a filmet rajongócsalogató elemekkel, de amúgy meg (vagy pont ezért) nem tudta teljesíteni a feladatot. Azaz: nem tudott egy jó sztorit kihozni ebből.

Az meg, hogy tulajdonképpen az android tenyészti a xenomorfot nem is lenne olyan rossz ötlet, hiszen attól még miért ne szabadulhatna el ez a faj mint veszélyes ragadozó? Nálam ez nem vont le az értékükből. Pl. van a StarCraft videojáték, amiben ugye a zerg fajt a xenomorfokról mintázták. És az alaplárva ott is csak egy rovar, amiből mutációkkal alakítják ki az igazán veszélyes szörnyetegeket. Persze szegény StarCraftot is elérte a végzete a 2. részre, és a rohadt veszélyes és félelmetes zergeket cuki kis dinókká silányították. Úgy látszik, Ridley Scott is beleesett ebbe a hibába, jóllehet, ő nem cukikká tette az alieneket, hanem szimplán megfosztotta őket félelmetességüktől azáltal, hogy sokszor mutogatta teljes valójukban a (láthatóan) CGI-szörnyeket. (Ha jól tudom, az 1979-es filmben pont attól volt olyan rendkívül hátborzongató még abban a pár jelenetben is, mikor látni lehet, mert lemodellezték a szörnyet - de javítsatok ki, ha tévedek.)

előzmény: ChrisAdam (#59)

2017-05-20 08:57:58 Dió (1) #61

Pontosan: főleg ha egy rendező bevételi szempontok miatt dönt úgy, hogy az Alien név címben hagyásával a márkán belül marad, akkor kötelességet vállal. És az a rendező, aki ezt a kötelességet hanyagságból és lustaságból egyszerűen kikerüli (maga Scott mondta, hogy nem kedvence az írás, és hát látszik is rajta, hogy ez érdekelte a legkevésbé), annak nem Hollywoodban van a helye, hanem máglyán. Egyszerűen nem szabadna többet kamera közelébe engedni, ugyanúgy, ahogy egy kisgyereknek sem adsz gyufát, mert ki tudja mit gyújt fel legközelebb. És ugye Scott már nem kisgyerek, hanem felelős rendező. Ráadásul nem csak az általam jelzett hanyagságról van szó, hanem a Chrisadam által a 44-es hsz-ban jelzett, a xenomorphok eredettörténetének szó szerinti elpusztításáról is. Legalább lenne az, hogy "csak" fogyatékosok a karakterek, nincs sztori, és az egész film egy blöfftől átitatott kifogás arra, hogy Scott még egyszer beszabadulhasson a homokozóba a kislapátjával öt percre. De EZT miért kellett... áhhhhhh...

Szóval én is irigylésre méltónak tartom Ugor toleranciaküszöbét (mennyivel több filmre adtam volna négyest így), de csak a rend kedvéért, Ugor hozzászólásába visszamazsolázva: "bocsánat, de én nem tettem magasabbra ennél a lécet, mint amit ez ugrott". Nem Te, és nem is én, hanem maga Scott, amikor a márkán belül maradt. És de, ez maga az Alien film. Az, hogy ennek ellenére ő mégis milyen rádiuszban kerülte ki az ezzel járó kötelességet, az számomra egyszerűen precedens nélküli, pedig nem ma jöttem le a falvédőről.

előzmény: BonnyJohnny (#60)

2017-05-20 08:33:10 BonnyJohnny (?) #60

Ugor elvárás enciklikájával (bár a hozzáállás valóban üdvös) nem értek egyet. Mégpedig azért, mert a készítők ezt (és más esetekben más) filmet tudtatosan elhelyezték egy franchise-ban. Márpedig, ha valaki így dönt, akkor azzal együtt jár az adott franchise-al szemben támasztott elvárások is, illetve a felelősség, hogy megfeleljenek neki. Ha valaki Alien filmet forgat, akkor azzal szemben igenis magasabban van a léc, és szerintem (bármennyire is keresztényi) a tolerancia és a mozitermen kívül hagyott elvárások nem helyes megoldás.
Jelzem, hogy tárgyalt alkotást még nem láttam, de általánosságban igaz: Ha valaminek a címe Star Wars, Star Trek, Indiana Jones, Alien (jelen eset), Ghost in the Shell (nemrégi eset), Blade Runner (közelgő eset), vagy éppen Avengers, akkor annak kötelessége megfelelni az elődök színvonalának. Nagy névvel nagy felelősség jár. Persze nem kötelező a nagy neveken belül alkotni. Lehet új névvel, elvárások nélkül próbálkozni. Ja, de hogy úgy nehezebb? Meg, hogy a brand már biztosíték némi bevételre? Na, de kérem! Az a brand azért biztosíték a bevételre, mert az elődök kiérdemelték a közönség szeretetét. Aki ennek ellene megy, az pont ezt a szeretetet veszi semmibe. Az olyan megérdemli a (kritikai és pénzügyi) bukást.
Tudom, hogy Ugor nem híve a "lámpavasra vele" gondolkodásmódnak. Én sem értek vele egyet legtöbbször. Felőlem annyi szar film készülhet, amennyit nem szégyell Holywood. De mikor a jót rontják el, az már büntetést érdemel szerintem.

2017-05-19 22:33:01 ChrisAdam (2) #59

Micsoda öröm lenne, ha Villeneuve Alien-filmet készítene! *szívecskés szemű lelkendező szmájli*

Amúgy Dió, egyetértek, hasonló érzések kavarognak bennem is. De ettől függetlenül örülök, hogy Ugor másképp látja, mivel sokszor egyezik vele ízlésem, talán még egyszer nekem is tetszeni fog ez a film. :)

előzmény: McCl@ne (#58)

2017-05-19 22:24:45 McCl@ne (2) #58

Nem vagyok híve az ilyen kommenteknek, mint ez, amit most írok, de minden szavaddal egyetértek. Mármint pontosan ugyanezt gondolom én is, ugyanezzel a hozzáállással ültem be, és "élménnyel" jöttem ki.
Meg fog dögleni a mozi, ha már egy Ridley Scott sem tud megálljt parancsolni magának. Hagyta volna abba a Prometheus-szal, aztán majd folytatja azt is egy Dennis Villeneuve 5-10 év múlva, addigra már sikerült volna forgatókönyvet is írni hozzá.

előzmény: Dió (#54)

2017-05-19 22:14:16 Ugor (4) #57

Ó, de bocsánat, de én nem tettem magasabbra ennél a lécet, mint amit ez ugrott. Ez nem maga az Alien film, hanem egy abból sarjadó, körülötte terebélyesedő, utólag hozzátoldott építmény, ami nem is akart (szerintem) ráverni a korábbiakra. Volt a sorozatban már ennél jobb, meg ennél rosszabb is. Én a Star Wars késői ágasbogasodásaira, utórügyezéseire is sokkal toleránsabb arcot vittem magammal, mint itt a többség. A filmek jelentős részénél az utóbőrlehúzás már nem annyira örökbecsű érték. De ezt a maiba bele is kalkuláltam. Gondoltam, hogy lehet rossz is, meg még akár jól is járhatok. Ellentéteben másokkal, akik másra vettek jegyet, másra ültek be. Én nem. Jó volt mászkálni megint egy baromi nagy űrhajón, jó volt, hogy megint beakadt egy rendkívüli esemény valahogy, amibe bele is köthetnénk, hogy ugyan már, milyen piti ügy, hát ezért? Emberi gyarlóság volt a döntés, hogy akkor nem oda, hanem máshová, totál szanaszét gagyiságok tömkelegén is túllendültem, atyaég, a szuperűrhajón kívül olyan manuális tekerentyűk vannak, mint egy rozsdás patakzsilipen, vitorlakampó feszíti újra a feltöltőponyvát (:o))), és az a bizarr, töketlen, amatőr vigyázatlanság egy vadidegen égitesten.. hááát... de nem baj, túl ezen jöttek a kis izgik, a robot szerepe igen különleges volt, az egymást tanítást nem vettem rossz néven, a zene szerepe és szeretete még jobban zavarossá tette a gépi és biolélek viszonyát, nem zavart a zuhanyzós kis közjáték sem, csak a kiszolgáltatottság érzését növelte bennem a helyzet, szóval, mit tegyek, szívesen eldünnyögök rajta, de nekem hozta az elvártat valahogy. És még egyszer bocs ezért... fejem lehajtom.
(De nekem is van olyan, hogy beszállok a harcimarci-kórusba és nekiállok leanyázni egy filmet vagy egy rendezőt, hát, néha egyoldalon állunk, néha meg nem.)

előzmény: Dió (#54)

2017-05-19 22:05:53 GothMan (?) #56

Scott mellé odazárhatnád Lucast is. Köszi.

előzmény: Dió (#54)

2017-05-19 21:47:35 Dangar (?) #55

Ejnye! Most telibe spoilerezted itt nekünk a furul(y)át meg a robot-smacit és ezzel arctámadót nyomtál a felhõtlen szórakozásunk képébe!
Pedig már a pénztárnál álltam, basszus! ;) :D

előzmény: Dió (#54)

2017-05-19 21:38:53 Dió (1) #54

Csak közben Te mondtad ki a kulcsmondatot, hogy "végül is csak szórakozni mentünk". Ne érts félre, őszintén örülök, hogy van akinek ez tetszett, csak sajnos (vagy nem sajnos) kevesen lesznek, akik így ülnek be, és valamilyen csoda folytán képesek így elvonatkoztatni az eredetitől. Ha csak szórakozni akarok egy scifin, megnézem a Passengerst, ami hugy, viszont a maga proli módján elszórakoztat. Lehet erre is így ültem volna be, ha nem Alien lenne a címe. Viszont mivel az, egy Ridley Scottal a rendezői székben, ezért a csillagokba baszta ki a biztosítékot az, hogy 120 percen keresztül egymással furulyázó(?!) és csókolózó(!!!) robotokat, rendezői utasításra vérben szexelő statisztákat, ill. Sharknado-szintű karakterekkel és viselkedéssel megáldott fogyatékosokat kellett néznem. Egy ALIEN című filmben!!!
És ha csak egy másodpercre is belegondolok, hogy még hány folytatással akarja vérig alázni Scott a saját maga által szült legendát, legszívesebben zárkába küldeném ezt az embert, hogy ne tehesse... Komolyan aggaszt lassan, hogy merre halad a nagybetűs Mozi, ha már képesek egész LEGENDÁKAT feláldozni és hamuvá égetni a puszta szórakozás oltárán!

előzmény: Ugor (#48)

2017-05-19 16:27:59 Ugor (4) #53

Végül is... szórakozni mentünk, nem? :o)) Na, én pont azt is csináltam.

előzmény: deathcode (#52)

2017-05-19 15:49:06 deathcode (4) #52

Persze, hogy tucatnyi nem logikus dolog történik benne, de hát nem is járnék csillagmesét nézni, ha mindig csak logikus dolgokat szeretnék látni egy filmben.

Mikor jöttünk kifelé, hallottam egy srácot, amint fennhangon röhögött, hogy ez meg az nem is úgy repül az űrben meg ilyenek. Mondtam is magamban, egyem a szívét, nem volt 100% egzakt neki a science-FICTION :)

Én nem/sem tudok igazán haragudni a filmre, akármit is magyarázott meg vagy tárt elénk.

előzmény: Ugor (#48)

2017-05-19 15:23:35 TomPowell (3) #51

David ugyan alapvetően az előző részben Weyland utasításait követte, de önálló tudattal, érdeklődési körrel rendelkezett - ezt a hibát Walter most többször is kihangsúlyozta - hiszen nem Weyland parancsára mérgezte meg Hollowey-t, hanem a saját önérzetéből és kíváncsiságából adódóan. Holloway ugye mindig lekezelően beszélt vele, és Weyland is megjegyezte többször, hogy nem ember, ami szintén apránként eltorzította a személyiségét, amelynek az eredetét, az őt firtató kérdések kezdetét az első jelenetben most láthattuk. Ekkor David olyan tényleg mint egy kisbaba, viszont egy szuper fejlett, szuper intelligens kisbaba, temérdek információval ellátva és mivel úgy programozták, hogy több önállósággal rendelkezzen, ez a gondolkodásában és az ebből adódó viselkedésében, a problémák kezelésében, megoldásában is megnyilvánul. Az előző rész végén is lényegében csak azért volt szüksége Shaw-ra, mert csak ő tudta megmenteni, hiszen Weyland halálával felszabadult, nem tartozott engedelmességgel senkinek, ráadásul Shawt még valamennyire kedvelte is.
Hogy miért lett gonosz az pont abból is következik, hogy a "lelki érettsége" még mindig egy tinédzserével vetekszik, ráadásul nincs senki, aki erkölcsi utat mutathatna neki, azt hiszi bármit megtehet, Istent játszhat, nem beszélve arról, hogy hány éve lehet magányos, ami még egy ép elmére is furcsán hathat, nemhogy egy ilyen sajátos szuper intelligenciára. Nagy valószínűséggel Shaw-val sem lehettek puszipajtások - főleg miután a dokinő tisztában volt vele, hogy ő ölte meg a férjét - de kölcsönösen szükségük volt egymásra, szóval David fejlődése, avagy deformálódása teljesen logikusan következik az előzőekből (a tinédzser attitűdből adódik, amikor megcsókolja Danielst), de az tény, hogy a kihagyott időintervallum, hogy mivel töltötték az időt a tervezők bolygóján, hogy miként használta ki és ölte meg Shawt, azt nem lehet érdemben elmesélni pár tőmondatban. Ezen a pontján kétségtelenül érződik az egész film hibás koncepciója és Scott a rajongóknak való megfelelése, hogy akkor "Alien filmet akartok? Nesztek! itt van!", azonban David és Walter karakterén keresztül továbbra is működik a teremtéstörténet, amit a Prometheus elkezdett és kapirgált, csak most makro szinten vitték tovább.

előzmény: McCl@ne (#46)

2017-05-19 14:11:45 Ugor (4) #50

A New Hope! :o))

előzmény: tomside (#49)

2017-05-19 13:28:45 tomside (?) #49

There is Hope!

előzmény: Ugor (#48)

2017-05-19 13:17:57 Ugor (4) #48

Hát az van megint, hogy nem, nem, nem szabad elkövetni azt a hibát, hogy előzetesen nézegetni, hogy másnak mi a véleménye erről… Most valahogy megszegtem megint, mentem a moziba, és közben rosszkedvűen dünnyögtem, hogy Kanca17 szerint nem méltó a sorozathoz meg az életműhöz, Gyehenna meg azt írja, hogy nem is félelmetes, unalmas, meg nem is folytatás… Hát izé. Nem is igaz. Teljesen rendben volt, jó volt, a sorozathoz úgy passzolt vagy nem passzolt, hogy a hangulatot hozta, néhány dolgot megmagyarázott vagy sejtetett, volt, hogy egész izgalmassá is vált. Azt a fajta csillagmesés gagyiságot, amit a Star Wars óta belekalkulálunk, hogy óvilági eszközök, gesztusok, műszerek, szavak keverednek a távoli jövőben zajló eposzba, én is elfogadtam kompromisszumnak, meg a meg nem magyarázható emberi reakciókat is… ilyen ez, a hangulat fenntartása, fokozása bizonyos sztereotípiák használatával jár. Persze, hogy tucatnyi nem logikus dolog történik benne, de hát nem is járnék csillagmesét nézni, ha mindig csak logikus dolgokat szeretnék látni egy filmben. És ennél vacakabb filmre is adtam már négyest.

2017-05-19 11:38:04 pedroalvarez (4) #47

Húúúúha...

Mindenekelőtt két napja újranéztem a Prometheust (egy Alien-maratont erősnek éreztem) és meg kell mondjam, pozitívat csalódtam benne az első nézéshez képest, a sok nyitott kérdés teljesen rápörgetett a témára, ám a KT-n már néhány számomra mérvadó komment alapján félve ültem be a minden létező haranggal beharangozott Covenantra...

Ridley Scott ért a sci-fi műfajához, ezt természetesen hozza, gyakorlatilag végig. Száz éves távlatokban már nem elég a LED-képernyő, meg a napvitorla, ahogy az original filmekben is már pedzegették, az ember mellett egyre jelentősebb szerepe lesz az általunk generált mesterséges intelligenciának. És ezzel el is érkeztünk a Covenant legellentmondásosabb pontjához, hogy tulajdonképpen mivé is lett ez a film. Lentebbi kommentekben abszolút igazat adok azon érveknek, miszerint az Alien, mint elpusztíthatatlan, legsötétebb rémálmainkban szereplő végső gonosz megszűnt létezni. Bármilyen formátumban van becsomagolva, széjjel mutálva, az emberiség hozzászokott a kommersz ijesztgetéshez, ha 4DX-ben ülve már előre megfogom a nachost, amikor tudom, hogy borogatás lesz, úgy számomra csak bohóckodás a horror, mint kategória. Ezt a vonalat le is tudták azzal, hogy néhány karakter még azelőtt meghal, hogy annyit mondhatna, bakfitty.

A Covenantot leginkább egy új, hibrid kategóriába sorolnám be szívem szerint, ez a gore-akció-dráma lenne, Ridley Scott művén nagyon érződik, hogy próbálkoznak ők, csak már egyszerűen nem lehet eladni azt, és ugyanúgy, amit 40 éve el lehetett.

Vessétek rám a köveket, de aludva rá egy napot én most adok neki egy négyest, melyet nem mentőövnek szánok, nem elfogultságból könyörülök meg, hanem mert valószínűleg ebből a már bejáratott témakörből 2017-ben ilyen eszköztárral ennyit lehet kihozni. Tinédzserkoromban bőven elég volt a kaszabolás, a mértéktelen öldöklés, de felnővén igenis helyet adok annak, hogy próbálgatni kell a határokat, a valóságban jelenlévő emberi kíváncsiság, és eredetkeresés pedig (még ha teljesen kitalált az egész is) nagyon jó, hogy implementálva lett a filmbe, enélkül tényleg fabatkát sem érne a 124 percnyi mészárszék-session.

Külön kitérnék Fassbender játékára, a legelső filmjeiben én kifejezetten rühelltem ezt a színészt, de ebben az androidos-rideg-félisten szerepben elképesztően otthonosan mozog, szinte átváltozik. Az erőltetett homo-jelenetre nem értem, mi szükség volt, már ha egy Alien-filmben is jelen van a libsi-fertő, az sötét jövőképet fest elénk, de tudjátok mit, Fassbendernek még ez is 'jól' áll. Az meg már meg is ágyazott egy következő (ki tudja milyen) epizódnak, hogy a végén csak kihozták, hogy az álomba szenderítés előtti utolsó pillanatban - edzett nézőnek azért hamarabb haha - derül ki, hogy bizony itt nem lesz faházikó építés a tóparton. Sorry ha kicsit pongyola a kritika, most így első billentyűzetmegfogásra ennyi sikerült, lehet egy fél év múlvai újranézéskor részletesebb írással szolgálok.

2017-05-19 09:53:24 McCl@ne (2) #46

A Jurassic Park analógia nagyon találó!
De ne mondd, hogy ilyen, vagy olyan karaktert "faragtak" Davidből! Hogy lett ő ilyen, amilyen most? Mert az előző részben a szarságait Weyland utasítására követte el, magyarul az volt, ami: egy robot, ami tette, amire utasították. Gondolom programoztak bele némi túlélő ösztönt (sok egyéb más mellett) és ezért, vagy valami másodlagos protokoll miatt mentette meg a végén Shaw és a saját életét.
A Covenantben David egy modoros, gonosz EMBER, aki a saját kedvére működik, önkényesen tesz-vesz, csupa olyasmit, ami rendkívül emberi, már ha egy elmebeteg állat vagy. Nem kellett volna esetleg megmagyarázni valamivel, hogy egy robot hogyan ébred az öntudatára? Vagy Scott úgy gondolta, hogy mindenki megnézte az elmúlt 5 évben a Blade Runnert újra, és akkor annyi már elég is?
TELJESEN hülyének nézi a nézőket, és lazán lenullázza David karakterét ezzel, hogy önállónak ábrázolja: így már csak egy ember, akit nem bántanak a xenok, jaj, de izgalmas.
Amúgy meg az emberiség eredetének kutatásától eljutottunk egy filmen belül a xenok eredetének bemutatásáig. Mintha Mozart, meg Vivaldi után hallgatnánk most egy kis Ganxta Zolit, valami külteli Tesco parkolóban egy hármas Golf mellett cigizve, hétvégi program gyanánt.
Shaw úgy szállt fel a juggernatra, hogy azt mondta, meg akarja tudni, hogy a teremtőink miért akartak megölni minket 2000 évvel azelőtt (és azóta is). Ebből jutottunk el IDE, amit ez a film mutat és ad. A szánalom definíciójánál annyi lesz a szótárakban, hogy "Alien: Covenant".

előzmény: TomPowell (#45)

2017-05-19 08:09:12 TomPowell (3) #45

Én azért neheztelek (és nem haragszom) Scottra, mert rohadtul igaza volt akkor, amikor azt monda, hogy az Alienek már nem érdekesek és nem is félelmetesek, mert igaza volt (már Cameronnál se voltak), erre föl próbálja újra eladni, amit 40 évvel ezelőtt. Nem lehet! Érezhetően nem is nagyon érdekelte ez a része, ő a Prometheus teremtéstörténetével akart foglalkozni, és lehet hogy az a része miszerint David, vagyis közvetve az emberek teremtették a xenomorfokat, sokaknál kiveri a biztosítékot (és még abszolút meg is tudom érteni) számomra arról árulkodik, hogy nálunk nincs rémisztőbb faj az univerzumban és erre pont David a bizonyíték, aki paráztatóbb ebben a filmben, mint akármelyik Alien. Egyébként erről eszembe jutott Jeff Goldblum és a Jurassic Park analógiája: A teremtő megteremti az embert. Az ember megteremti az androidot. Az android elpusztítja a teremtőt és az embert. Az android megteremti a xenomorfot.

Egyébként már csak Michael Fassbender miatt sem tudok hármasnál rosszabbat adni erre, mivel Fassie zseniális minden mozdulatában, minden rezdülésében és hanglejtésében (ezt még a szinkronban is vissza tudták adni), azzal pedig, hogy a végére Scotték egyértelművé teszik, hogy ez a negatív karakter, Ripley tökéletes ellentettje az új hős egy ekkora volumenű filmben rohadt bátor húzás. A teremtéstörténet továbbvitele David személyében is megmaradt és működőképes, csak ez most az apa-fia, előző modell-friss modell szintre szállítják le. Rohadtul tetszett az, ahogy a figurát továbbgördítették - még ha van is benne egy kisebb James Bond gonosz attitűd - és az előző rész kíváncsi gyermeki lelkületű, az idoljára hasonlítani akaró kiskamaszból - aki minden áron engedelmeskedik apjának (Weyland) és rivalizál a testvérével (Wickers) annak szeretetéért, elismeréséért - itt egy dacos, arrogáns, a szülőket, a felnőtteket (Weyland, Teremtők) megvető, a saját határait (is) feszegető tinédzsert faragtak. Ebben a vonulatban számomra intelligensebb a korábbi filmeknél. Hogy kijátsszák a szerepcserét, valamint hogy az embrióknak az elején szerepük lesz, azt réges-rég lehetett látni, előbbit már akkor, amikor David levágta a haját.

előzmény: ChrisAdam (#44)

2017-05-19 01:56:05 ChrisAdam (2) #44

Egyetértek. Tulajdonképpen ha nem lenne szívem csücske a sorozat, mert az első részt oda-vissza, keresztbe-hosszába imádom, a Prometheust és a második részt is nagyon szeretem, a harmadikkal se volt sose bajom... akkor nem fájna az hogy ennyire végtelenül ostoba filmet csináltak, amiben a látvány az, ami kiemelkedő, az első szűk óra az, ami többé-kevésbé kellemesen jó, de onnantól kezdve egy oltári nagy blődhalmaz, egy minősíthetetlen hulladék, ami inkább hajaz egy B film Alien másolatra, mint a sorozat egy elemére... Gagyi, logikátlan, buta és ami legfájóbb, hogy egy árva, de árva feszültség nincs benne. Tényleg, hiába horror és van kint a 18-as karika, csak szimplán véres... de hiába véres, ha nincs felépített atmoszféra, nem tud hatni a lélekre annak látványa, így azok a jelenetek se sokkolóak. Csak úgy, mint egy olcsó horrorban. Ezek mellett nincsenek karakterek, egy nevet, egy arcot nem tudnék felsorolni, persze a szintetikus brigádon kívül. A főszereplő csajt beerőltették Ripley helyére, kifejezetten eredménytelenül, ennek a nőnek tizedannyi jelenléte nincs a vásznon, mint bárki másnak.

Pedig egész jól kezdődik, bár az első jelenetet idegesítően feleslegesnek találtam, semmivel nem tett hozzá a filmhez, tökre nem is illik bele az Alien stílusába az ilyen. Megbontotta a hangulatot, de aztán utána egész jól kezd építkezni a film, érdekes, jól néz ki, stb... a katasztrófa és az utáni történések pörögnek, de úgy összességében lószar nem történik. Aztán az adás érkezésétől kezd meg-megbicsaklani a film, egyre rosszabb lesz, mígnem David megjelenésénél totál elhasal, onnan meg csak olykor-olykor az mentu meg pár pillanatra, hogy Darius Wolfski összeszedte minden tudását és szépen fényképezett, mert a látványra tényleg nem lehet panasz.
Persze azt se mondhatom, hogy tehát a felétől kezdve minden hulladék, ami benne van, mert nem, inkább úgy mondom, hogy minden, ami a vásznon megjelenik, jó dolog felé is kifuthatott volna, ehelyett mindent szépen elcsesztek. Enyhén szólva.
De nem leszek olyan kíméletes, leírok mindent, ami eszembe jut.

Alapból David negatív szereplővé fordítása tök jó dolog lehetne, de ennek a pofátlanul gagyi tálalása a hatásvadász szó minden magasságát eléri. Világok pusztítása, vírus elterjesztése, tök jó, de hatásvadász flashbackek, alatta még egy idézet hatezer évvel ezelőttről... túltolják ezt is.
Aztán ott van az, hogy kegyetlenül pofánszarják az Alien-mítoszt azzal, hogy David elkészíti a xenomorphokat. Egyrészt tök kiábrándító és lealacsonyító a xenomorphokra nézve, másrészt pedig azt tudva, hogy az alienek nem egy öröktől fogva létező faj, amik tökéletesek és pont, hanem egy kimesterkélt kikísérletezett alienek, egy szintetikus droid keze munkája...
Ahogy írtam, egy pillanatra sem lehet megijedni vagy a sűrű verejtékkel kísérő feszkót beszippantani. Felesleges jelenetek: mutatják, ahogy a xenomorph béta verziója mászik fel az ősi civilizáció fellegvárának oldalán, mutatják a finálében, hogy épp merre jár, még a szemével is látunk... így aztán egy pillanatra sem lesz olyan jelenet, amikor izgulnunk kell azért, hogy vajon hol lehet az alien, merre jár, vagy a karakterek hiánya miatt egy pillanatra sem aggódunk amiatt se, mert ki fogja túlélni. A légzsilipes megoldás működött kétszer, még egyszer hiba volt elsütni.
A szexjelenet a zuhany alatt kritikán aluli. A fordulatok retekmód nem működnek, szenzációsan nem lepődik meg az ember azon, hogy David ment fel a hajóra. Ki gondolta volna?!!!! Már a megjelenésekor gondolhattuk, hogy lesz valami szerepcsere.


Nem is fecsérlem tovább a szót. Igen, meglett a kettes. És nagyon dühös vagyok a filmre, mert míg mondjuk a Resurrection semmiképpen nem lehetett volna jó film, ebben legalább volt potenciál. De ehelyett képen szart az egész szériát, a Prometheusban felépített dolgokat is egy pillanat alatt lerombolja.
Olcsó, béna, szenzációs csalódás. 40%

előzmény: McCl@ne (#43)

2017-05-19 01:06:29 McCl@ne (2) #43

Pontosan olyan a film, mint amilyennek az előzetesei alapján tűnik. Igénytelen gore-pornó, jó véres, és ennyit tud. A Prometheusban megkezdett vonalat nemhogy nem folytatja, hanem teljes egészében elvágja és lezárja, tulajdonképpen még a film kezdete előtt. Ez nem spoiler, a korábban kiadott Prometheus-t a Covenanttel összekötő rövid videóban (ami a filmben is szerepel) ez látható volt. És ennyi. Van még valami gyalázatos okoskodás benne, de az is annyira igénytelenül gagyi, hogy volt egy-két pillanat, amikor felröhögtem kínomban. Mondom ezt úgy, hogy a fő sorozat minden darabját minimum értékelni tudom, mint próbálkozást, de a Prometheust, és az első két részt NAGYON szeretem. Tehát szó sincs arról, hogy távol áll tőlem a sorozat, vagy nem érdekel az egész, vagy hasonló, kifejezetten közel áll a szívemhez mind az öt film, nyilván - a minőséggel párhuzamosan - váltakozó mértékben.

Ha Scott csinált volna egy sima Alien újragondolást, egy egyszerű, de működő horrort, ami semmi mást nem csinál, mint kicsit összeköt két nagyívű sztorit, akkor egy szavam sem lenne. Be kell tömni a rajongók száját, értem. De szó sincs ilyesmiről. Mindent lerombolt, amit a Prometheus-ban felépített. Ráadásul rohadt igénytelen módon, és akkor még nem beszéltem arról az izzadtságszagú vergődésről, amivel Daniels-ből Ripley-t akartak csinálni. Ezt is annyira direkt, igénytelen módon, hogy nagyon kínosan éreztem magam. Ez a film MINDENKIT hülyének néz, semmi célja nincs és semmi nem következik belőle. Az első fél óra majd megtéveszt pár embert, mert vannak jó dolgok benne, pl. a kezdő képsorok. De utána majd kimutatja a foga fehérjét, és az már botrányosan szar lesz.

előzmény: dikalosz (#41)

2017-05-19 00:50:09 Rorschach (1) #42

Ezzel el is dőlt, hogy a Covenant kötelező program lesz számomra :D

2017-05-19 00:49:23 dikalosz (1) #41

Na azt azért ne, hogy AvP szint.. Egy Ridley Scott-tól. Frankón??

2017-05-19 00:44:27 McCl@ne (2) #40

Minősíthetetlen ipari hulladék, egy rohadt gagyi kacat, ami közelebb áll színvonalát tekintve az AvP filmekhez, mint a fő sorozathoz. Mondom mindezt úgy, hogy nagyon szeretem a Prometheus-t. Nem is annyira mint filmet, hanem a vállalást, amibe beleállt, de néhány nyilvánvaló hiányosságától eltekintve egy rohadt jó sci-fi.
Ez a torzszülött viszont egy érvénytelen vergődő idézetgyűjtemény, amiből nem következik semmi. Legalábbis számomra, mert ahogy ezt sem fogom újranézni, úgy nem ülök be ezek után az esetleges folytatásaira sem.

Die Hard 5 szintű pofára ejtése a rajongóknak, még ha filmként valamivel jobb is annál a rettenetnél.

2017-05-19 00:20:26 Dió (1) #39

A nagy lehiggadásban még kettes is lesz ebből :)

előzmény: ChrisAdam (#38)

2017-05-19 00:11:30 ChrisAdam (2) #38

Egyelőre semmi kiemelkedőt nem tudok mondani a filmről. A látvány már alap, azon túl meg... gyenge hármas.
Kicsit lehiggadok, aztán jön az oltás. :)

2017-05-18 21:00:44 dikalosz (1) #37

Én mérlegelek azért az itt található átlagok, vélemények alapján. Persze szelektálok. Viszont kb. minden filmnél a KT a mérvadó, kedvenceim mit mondanak róla, mennyin áll, stb... Ezért is gondolkoztam el azon, megéri-e moziba elmenni..

előzmény: Critics Office (#33)

2017-05-18 18:17:13 Critics Office (4) #36

Ja én is van hogy elolvasom őket, de ez engem voltaképpen egyáltalán nem befolyásol. Én is szoktam kritikákat írni, ott mindig leírom, hogy éppen mi is a saját véleményem az adott filmről.

előzmény: Dangar (#35)

2017-05-18 18:06:04 Dangar (?) #35

Ez a beszéd! Én mondjuk elolvasom a kritikákat, de akkor sem mások véleménye alapján megyek vagy nem megyek moziba.
A Covenant nálam akkor is must see kategória, ha itt maholnap a Kis Vuk alá süllyed. :D

előzmény: Critics Office (#33)

2017-05-18 15:44:56 Ubul (?) #34

hát, mondjuk a rotten 77% nem rossz. Főleg hogy fresh-be lett átsorolva.
De most én is ott állok, hogy moziban nézős, vagy később másmilyen módon...bár az az 1290 ft nem pénz, még ha szar is, egy zs kategóriás horrornál csak jobb :D

előzmény: dikalosz (#32)

2017-05-18 15:37:09 Critics Office (4) #33

Én meg azt mondom, hogy biztos megnézem moziban, addig nem érdekel hogy ki hol és mit irt róla. Figyeljetek... AVP szerű borzalmaknal csak jobb lehet... :D

2017-05-18 14:33:17 dikalosz (1) #32

Ez most frankón ilyen bődületesen szar?
Picsába. Most ott tartok, hogy inog a motiváció hogy megnézzem. Nem gondoltam volna, egyszer valaha ilyen lesz. Viszont szinte mindenki úgy lehúzza, hogy úgy tűnik ez is elérkezett..
(a filmsor.net-es kritika már ott elvágta magát nálam, hogy ezt tartja az egyik legfélelmetesebb résznek az összes közül. Biztos-biztos...)

2017-05-18 07:20:10 Dió (1) #31

Én is azt hittem, a Prometheus után az Alien univerzumban nem lesz lejjebb, de a Covenant után én speciel elkezdtem értékelni még azt is:) Konkrétan újra is fogom nézni, annyira más szinten mozog a kettő.

előzmény: Rorschach (#30)

2017-05-17 22:44:56 Rorschach (1) #30

Pusztán entertainment szempontból: van-e akkora égetni való moslék, mint a Prometheus (amire, ha tehetném, két egyest adnék)?

Ha a válasz igen, legalább ekézni jó lesz.

2017-05-17 20:15:15 BonnyJohnny (?) #29

Beigazolódott, amit anno írtam, hogy a Life jobb Alien film lett, mint az aktuális Alien film?

2017-05-17 19:33:58 TomPowell (3) #28

Attól, hogy már akkor sem voltak ijesztőek, vagy félelmetesek, egyszerűen csak akadályok voltak, amelyeket a hősöknek meg kellett szüntetni, le kellett győzni. Plusz vegyük hozzá, hogy közel 40 év alatt szép kis brand épült rájuk, ami csak rádob arra, hogy megszűnt a lények parafaktora. Az Alienek fenyegető atmoszféráját pont az adta, hogy ők testesítették meg az ismeretlent, az attól való félelmet. Habár az utolsó mondatomnak annyiban ellent kell mondanom, hogy a Prometheust ennek - és minden hibája - ellenére szeretem, mert ott az Alienek még csak mellékterméknek minősültek Scott teremtéstörténetében és ez (számomra) jól volt így. A Covenantnál ezt már nem lehet elmondani, habár nekem még ez is inkább tetszett, mint sem minden hülyesége, megalkuvása ellenére, de nyilvánvalóvá tette azt, amit Scott is hangoztatott pár éve: az Alienek ki vannak véreztetve, nem tudnak már félelmet kelteni, csak régi ismerősként üdvözöljük őket a vásznon.

előzmény: Lorden (#25)

2017-05-17 19:30:00 tomside (?) #27

Szomorúan olvastam az írásod a szàmos blogon. :(

előzmény: Olórin (#26)

2017-05-17 18:20:45 Olórin (2) #26

Ha megpróbálom önmagában nézni, akkor egy gyenge közepes, de ha azt nézem, mit csinál az Alien franchise-zal, akkor teljes, büntetendő agyrohasztás.

2017-05-17 17:33:06 Lorden (4) #25

20 éve volt az utolsó önálló Alien film, nem igazán értem mitől lennének unalmasak.

2017-05-17 16:47:33 Fatupi (?) #24

Valahol éreztem, hogy ez lesz, ami azért fáj, mivel én nagyon szerettem a Prometheus, és kíváncsi lettem volna a folytatására. A szimpla tíz kicsi néger szerű öldöklést már láttuk elégszer (ha tényleg erről van szó), és Scottnak volt eredetileg igaza, hogy a xenók már önmagukban unalmasak.

2017-05-13 15:22:15 Dió (1) #23

Természetesen az ellenkezőjét gondolom annak, amit a végén mond (szívesen csinálnék ezek után én egy interjút Szirmaival, hogy szerinte mégis milyen új irányba vitte el Scott a franchise-t). Helyette, számomra Billy Cudrup foglalta össze 6:13-nál, hogy miért visszafele megy inkább az egész, és pontosan mi hiányzott a Covenantból (a Prometheusban legalább volt minimális sztori, ill. egy Dr. Shaw).

előzmény: Ubul (#22)

2017-05-13 15:09:47 Ubul (?) #22

szeretem Szirmait, jó videókat csinál (ha túl is tolja néha), és itt is élteti...kérdés, hogy azért, mert lehetőséget kapott, hogy kimenjen Londonba, és emiatt nem "merte" lehúzni, az általad is említett részek miatt. Mert elég szomorú, ha az olyanokra, amit írtál 2017-ben nem figyelnek oda.

előzmény: Dió (#21)

2017-05-13 14:38:21 Dió (1) #21

Tegnap még azt hittem, egyet aludva rá felrakom hármasra, de így utólag visszagondolva ez még a Prometheusnál is rosszabb. Rá kellett jönnöm ugyanis, hogy még az a minimális pozitív szájíz is, ami maradt bennem, csakis a „márkának” köszönhető: az egyetlen, ami jó benne, azok az Alienek, azokat pedig úgy nyúlja az eredetiből Scott, hogy azzal semmilyen új irányt, funkciót nem ad a Covenantnak. Persze a baj ennél is sokkal nagyobb:

1, Sztori. Ezzel nem rendelkezik a film. Leszámítva az első húsz percet, ami jól teríti meg az asztalt, az egész csak egy koporsótöltelék-felvonulás és mattüres space gore fest. Ezalól kivétel lehetne a (szintén az elsőből egy az egyben, zéró eredetiséggel lenyúlt) „teremtő ellen lázad a robot” téma, de azt pedig egy olyan undorítóan kiszámítható (persze közben látványosnak álcázott) csavarral vágják agyon, ami végleg kirúgja a sztori alól a maradék lábakat is. Make no mistake: ha valaki engineereket jött nézni, és a Prometheusban elkezdett történet fonalát felvenni, akkor az maradjon otthon, és nézze meg azt az egyetlen, youtube-on is elérhető engineeres jelenetet, amivel a Covenant a moziban kiszúrja a szemed. Mert mást nem kapsz.

2, Karakterek. Egyértelműen a Covenant leggázabb része, amihez képest már a Prometheus két szerencsétlen „barlangásza” is Mariana árok szintű karakter-mélységekkel rendelkezett. Először is, mostmár teljesen biztos, hogy ez a Weyland társaság SZÁNDÉKOSAN, csakis és kizárólag IDIÓTÁKAT verbuvál az asztronauta-interjúkon. A teljesség igénye nélkül:
- Egy feltérképezetlen bolygón, mindenféle kockázatelemzés és körbeszaglászás nélkül landolunk, de azért szálljunk ki űrsisak nélkül. Csak mert ebbe még nem haltunk bele, induljunk magányos túrákra és továbbra is sisak nélkül nyomogassunk fekete gombákat és idegen testeket, mert az már csak kicsinál minket – amin még meg is kell lepődni!
- Gázpalackokba lövöldözök az űrhajómon, az majd kicsinálja a dögöt. Hogy engem is, az másodlagos.
- Egy bizonyítottan dögökkel teli bolygón, miután a fél legénység már beszopta a legyet, még oda kell menni a tojáshoz, és igen, még hajoljunk is fölé… hátha nem ugrik ránk belőle semmi… jéééé, mégis!!!
- EGYEDÜL elmegyek császkálni egy dögökkel teli barlangban, mert épp egy kis sightseeinghez van kedvem… jé, hát nem megvacsorázik belőlem egy alien?!
- És a kedvencem: az utolsó túlélő sebzetten visszajut az anyahajóra… de MIÉRT is vizsgálnánk meg, hogy visszahozta -e ugyanazt a vírust, ami seperc alatt megfertőzött mindenkit… inkább feküdjünk le alukálni egy jót… aztán majd lepődjünk meg, amikor reggelre kikel belőle valami szar, mint a húsvéti tojásból (that's right).

De a legjobb nem is ez, hanem hogy van nem egy karakter, aki direkt figyeltem, hogy konkrétan egy baszott sort(!!!) sem kap az egész filmben, mielőtt lekaszabolódik. Ennél jobban pedig arcon sem köphetné magát Scott, remekül definiálva, hogy mi is volt a célja az egész reboottal: koporsótöltelékekkel megreggeliztetni az alieneket – semmi több. És itt esett le, hogy ezen a szinten már egy fabatkával sem ér többet a Covenant, mint a példa kedvéért a Die hard 5, amit ugyanezen sebekből vérezve szintén csak a márka tart egyben – vagyis már az sem. És efelé a sors felé halad az egész Alien is.

3, Feszültség/atmoszféra. Az a szerencséje Scottnak (és csak emiatt nem egyes az egész), hogy a dögök még mindig állati jól néznek ki. Csak azt felejtette el, hogy ha már sztorival és karakterekkel nem támasztotta alá a képernyőn levésük értelmét, akkor legalább valami feszültség kéne a hozzájuk vezető jelenetek alá és elé. Helyette ebben is egy látványosat bukik a film: build-up, mint olyan, nyomokban sincs. Mindig tudni fogod, honnan ugrik elő micsoda, és mivel se feszültség, se funkció nincs, így by definition garantált, hogy egy mattüres űrslasherként egy látványos fekete lyukba dől majd az egész. Mivel pedig valamennyi alien felbukkanásakor még rázni is kell a kamerát, torzítani, stb., az akciójelenetektől sem érdemes sokat várni.

Az egyetlen igazán maradandó jelenet ezek után az marad, amikor Walter egy másik karaktert furulyázva tanítva befog pár lyukat a hangszeren, majd azt mondja: „I’ll do the fingering, you blow.” Egy emberként röhögött fel a közönség – és ez volt az egyetlen reakció, amit kicsikart belőlük a film. Csak erre a szánalmasan félreírt sorra fogok emlékezni holnap, másra már nem. Úgyhogy összességében köszönöm Ridley Scott, hogy végleg megfosztasz attól az élménytől, amivel anno a 79-es eredetit látva megajándékoztál. Itt akkor kérlek hagyjuk is abba.

2017-05-12 22:25:31 Dió (1) #20

Ahogy már a trailer után is elhangzott: Legendagyalázás II.

2017-05-11 07:33:51 gringo (?) #19

jobb, mint a Prométheusz, de sok érteme nincs ennek sem.

2017-03-02 21:42:37 Dió (1) #18

Köszi! Hát ez nem ugyanaz, mint ami a KT-s leírásban van:) Már akkor tudom mi vitt félre. Ezt a félmondatot tök jó lenne hozzátenni az itteni leíráshoz.

előzmény: kwzatz (#17)

2017-03-02 21:07:13 kwzatz (?) #17

"Bound for a remote planet on the far side of the galaxy, the crew of the colony ship Covenant, which includes Walter, a rebuild of the android David, a survivor of the doomed Prometheus expedition, find what they believe to be an uncharted paradise. It soon reveals itself to be a dangerous world inhabited by the original David and monstrous creatures that start to hunt them."

előzmény: Dió (#14)

2017-03-02 19:54:12 BalaKovesi (3) #16

Nem lehet, hogy a trailerben látott David nem ugyanaz, mint aki a Prometheusban szerepel? (Javítsatok ki, ha tévedek, de én úgy emlékszem mintha több ugyanolyan kinézetű android is lenne). Szívesen megnéznék egy David-David párbeszédet. :)

előzmény: Dió (#14)

2017-03-02 08:52:05 tomside (?) #15

Jajaj, nekem más rémlik.
Méghozzá az, hogy ez a bolygó egyáltalán nem a Prometheus-béli. Hiszen a Prometheus végén mintha lenne valami ráutalás egy másik helyre, ahová valószínűleg az enginerek mentek tovább, vagy ilyesmi. Szerintem a Prometheus túlélője, David hazatér a Földre, és a vállalat megszervezi a Covenantot az új bolygóra vele a fedélzeten.

előzmény: Dió (#14)

2017-03-02 08:12:06 Dió (1) #14

Legendagyalázás ide vagy oda, én még konkrétan a sztori kapcsolódását nem értem, ezt valaki esetleg el tudná magyarázni? A Prometheus ugye anno lezuhant ezen a trailerben mutatott bolygón, amit az egyetlen túlélő a jelek szerint elkezdett "belakni" (gondolom rá céloznak a trailerben a "ki ültette a búzát" résszel?), viszont akkor a trailerben miért néz ki úgy, mint ha ő is a Covenant expedícióval tenné először a lábát a bolygóra?

2017-03-01 12:08:21 redsovi (?) #13

Az a baj, hogy bármi lehetséges. Simán el is baszarinthatja az egészet, hiába legendás rendezőóriás. Csatlakozom a félve reménykedők csoportjába, kemény 2 hónap lesz ez...

  • 1
  • 2