Budapest Noir (2017) ☆ 👁

(Gárdos Éva)

magyar dráma, krimi

3,0
★★★☆☆
214 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-01-20 01:01:03 DevilTakeU (4) #27

Film-noir digitális kamerával forgatva? Hangulatgyilkos megoldás,egy kicsit koszosabb (neadjisten fekete-fehér) látványvilág nagyot dobhatott volna az élvezeti értékén. Már eleve a noir kitétel megtévesztő,a film háromnegyede nemhogy éjsötét,de egyenesen színes,szagos,habos-babos (bár a kettőnek köze nincs egymáshoz,párszor mégis a Liza,a rókatündér ugrott be),félhomályos-sejtelmes képeknek nyoma sincs,éjszakai jelenet is jó ha 5 percnyi akad,éjszakai Budapest-nagytotál pedig kereken nulla darab...mindez egymilliárdból tévéfilmnek pazar,mozifilmnek kevés. A korrajz úgy-ahogy hiteles (autók,díszletek, kosztümök),cinizmus, melankólia, szorongás,kilátástalanság pipa,ahogy a zsánerre jellemzően minimum megkérdőjelezhető lebratyizások,a tonnányi cigifüst,valamint a főhős előtt (számomra érthetetlenül) elaléló hölgyek is (90 perc alatt legalább három darab,mindez két nyomozás és egy agyonverés között,szééép). Ha már szóba került a játékidő: ritkán mondok ilyet,de legalább még 20 percet elviseltem volna,kapkodó,nem rendesen kifuttatott jelenetek akadnak szép számmal,pedig még autós üldözést,bunyót,és mint említettem,vadromantikát is láthatunk. Sajnálom,valószínűnek tartom hogy ez a kereken (!) 90 perc valahol, valakik által el lett döntve,és ebbe bele kellett férni - amire én meg azt mondom,hogy ha valakinek nincs rá ideje, kedve, pénze, tehetsége, akármije,az inkább ne csináljon filmet. Rettenetesen zavaró a dobozérzet,szinte mindig egy viszonylagosan szűk képet látunk - szobabelső, kocsmabelső,irodabelső, folyosó,lépcsőház,tetőtér,még a Szöllősy-villa belső,de sőt,még a pályaudvari jelenet is egyszerűen valahogy kicsi. Még a külsős felvételek is,visszasírom a Pogány madonnát,amikor vagy 15 méterről láthattuk Csöpi működését a zsűrihajón.

Gordon emberkedései nekem több mint visszásak,elmegy és befenyít egy főstricit csak úgy? Valószínűnek tartom hogy ott elásták volna helyben - persze a tag kitálal,sőt még segít is,furcsa hogy bár úgy tűnik,mindenki akadályoz meg titkolózik,valahogy mégis csöpögnek az infók. A történet legnagyobb butaságáról hiányosságáról meg csak annyit,hogy eltűnik a lány hullája,és PONT a boncmester nem tud róla,mikor a tettesünk szó szerint MINDENKIT megvett kilóra? Ne már...

A színészek zöme tetszett,Mucsi hálás szerepet kapott,élt is vele,Dobó Kata combja már önmagában +1 csillag,és sokakkal ellentétben szerintem Kolovratnik is jó választás volt. Kis szerepekben Bánfalvy Ági,Fodor Tamás,Anger Zsolt,Rátóti mind remekeltek,Thuróczy viszont takarékon,és sajnos Kulka is,Kováts Adél kiborulására még aludnom kell egyet. A zene remek,fun fact: a film elején,úgy 5 percnél Lusta Dick nótája szól a Macskafogóból,egy picikét átvariálva,és a későbbiekben is felcsendül még egyszer pár taktus belőle.

Nincs szívem közepest adni rá,mert mindezek ellenére jól szórakoztam,furcsa ezt megfogalmazni,de valahogy mégis többet,jobbat kaptam mint amire számítottam.

6.5/10

2020-01-09 08:51:18 Calavera (?) #26

Szerintem jó volt a díszlet, a kosztüm, egész jó volt ez a budapesti hangulat, stb.
De amit nem teljesen értek, hogy miért olyanok a párbeszédek, a színészi játék, mint amikor az iskolában el kellett játszani március 15-én valami 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik jelenetet. Pedig azért olyan színészek is játszanak benne, akikre nem ez a jellemző.
amikor a végén azt mondja a zsidó bácsinak, hogy ez Budapest, itt nem lehet baja ; mint utolsó lezáró mondat, elég erősnek érzem.

2019-04-15 19:20:55 bromi (5) #25

Moziba nem tudtam megnezni, de az rtlmost jovoltabol most igen. Hat nekem nagyon tetszett:) Bar, azt mar megfigyeltem, hogy amelyik filmben Kulka Janos feltunik, az nagyon jo:) En nem vagyok egy nagy krimi rajongo, igy igy az en lelkivilagomnak ez meg pont nezheto volt. Kolovratnik Krisztian nagyon jo volt a foszerepben. Nem is tudtam, h ilyen jo szinesz:) A hangjaba meg egyenesen szerelmes lettem:)
Egyetlen negativum talan h kicsit gyorsan peregtek az esemenyek, de igy legalabb nem ult le a sztori.
A masik furcsasag, ami lehet csak nekem volt az, de 1936-ban szerintem meg nem volt divat nok koreben a tetovalas. Mar az elso agyjelenetnel furcsa volt es egybol kizokkentett az illuziobol h egy kvazi szazadfordulos filmet nezek.
De alapvetoen klassz kis film, es mivel a foszereplo igen helyes pasi, ezert biztos ujranezem:)

2019-03-16 12:32:40 Cesare Gonzago (2) #24

Olyan, akár egy közepesen gyenge Kémeri-epizód a nyolcvanas évekből.

2019-03-16 05:57:12 dittike (5) #23

Kényes kékfénybe illő téma fülledt hangulat....

2018-10-13 18:40:51 budaik (2) #22

Nekem csalódás volt. Bár a könyvet nem ismerem. De szerintem egy jó krimit /noirt/ thrillert össze lehetett volna rakni. De itt minden rossz volt. Talán a képi világ nem. De a film tempója, dialógusok, színészi játék, szineszvezetes. Hát kár érte.

2018-03-27 10:10:58 Locke(d) (?) #21

Gratulálok a tízezredik kommentjéhez/kommentedhez! :)

előzmény: Olórin (#16)

2018-03-25 19:24:00 BonnyJohnny (3) #20

Te hozakodtál elő azzal, hogy TV filmként jó. Critixx csak arra reagált, hogy nem feltétlenül költséghatékonyan érte el azt az eredményt... és amúgy meg mozifilm.

előzmény: o0o (#19)

2018-03-25 19:17:57 o0o (4) #19

Gondolom, annál az 5000 filmnél, amiket eddig értékeltél (minden tiszteletem amúgy!), mindegyik esetben ugyanilyen gondosan számba vetted és mérlegelted a költség-megtérülés mutatókat mint fajsúlyos filmesztétikai szempontot...

előzmény: critixx (#18)

2018-03-25 18:16:19 critixx (?) #18

Csak nem mindegy, hogy ezt tévéfilmként készítik el 150 milliós büdzséből vagy mozifilmként 1,3 milliárdból ugyanazon a színvonalon.

előzmény: o0o (#17)

2018-03-25 17:08:02 o0o (4) #17

Az elmúlt 20 év magyar filmjének teljesítménye után nem igazán értem, hogy miért kell ezt most ennyire szanaszét fikázni... Igen, mozifilmnek kevés (de a kb. tíz évvel ezelőtti magyar mozis mezőnyt még így is kenterbe verné), tévéfilmenk viszont több mint jó! Általában, amit "történelemként" ismerünk, az szinte mindig az elitek, királyok, vezető politikusok, az ő döntéseik, háborúik stb. történeteként jelenik meg. A Noir nagy erénye, átélhető módon mutatja be, milyen volt a hétköznapi élet (egy bizonyos szeglete) a 30-as évek Budapestjén – ami azzal együtt is nagyszerű és fontos dolog, hogy teljesen fiktív a történet.

2018-03-25 15:03:57 Olórin (2) #16

Szégyen - a kínos-modoros-keménykedős dialógusoktól Krisztina kiherélt karakterén át az erőltetetten szomorkás szaxofonszólóig, ami kb. a '60-as években ment el utoljára noirban nem paródiajelleggel. Még Ragályi Elemérnek is mintha csak a fél szíve lett volna benne, pedig nemrég estem hanyatt az 1945-től.

2018-03-16 17:30:22 The Cortez (3) #15

Noir hangulatot csak nyomokban tartalmaz. Az alkotóknak sem az atmoszférát, sem a feszültségkeltést nem sikerült eltalálniuk. Tehát igen csak gyenge lábakon áll a kivitelezés, viszont a 30'-as évek Budapestjét korhűen lemásolták. A színészek egész jól játszanak, és Kolovratnik is jó választás volt a főszerepre. Amit ki lehetett hozni ebből a laza, züllött karakterből, azt ő kihozta, még 1-2 jobb beszólást is viccesen előadott, vagyis nem miatta lett teljesen középszerű alkotás a nagy sikerű regény filmváltozata.

2018-03-07 23:22:40 hhgygy (4) #14

Teljesen jó volt ez a film, jó színészekkel, jó atmoszférával, a fanyalgás alapján rosszabbra számítottam.
Gyenge négyes lenne, de inkább erős négyes a két poénért:
1. Erdei "Madár" Zsolt mint boxbíró
2. Gerő Ernő mint veszélyes kommunista agitátor

2018-03-07 15:21:29 berto (2) #13

Nem volt olyan elementáris olvasmányélmény Kondor Vilmos azonos című krimije, hogy tűpontosan visszaemlékezzek rá, de még így is, a kissé homályos emlékeim alapján bizton állíthatom, hogy a könyv nagyságrendekkel jobb, mint a film! Pedig a forgatókönyv egyik írója maga a szerző. Nem értem, hogy mehetett bele a könyve zanzásított filmváltozatába. Legjobb esetben is egy odakent TV-játék színvonalát sikerült hozni. Gondolom, hogy elsősorban a rendezőnő a hibás, mivel Éva Gárdos (sic!) ex vágóként vajmi keveset ért a direktorsághoz, neki eddig az volt a feladata, hogy a rendező utasításai alapján vágja és összeillessze a snitteket. Nem éppen a legalkalmasabb iskola! Vajon miért őt bízták meg a rendezéssel? Amerikából jöttem és mindent tudok a filmkészítésről? Itthon pedig a sokkal tehetségesebb igazi filmrendezők sorra kapják vissza az elutasított filmterveket. Felvetődik az a kérdés is, hogy, ha már nem is kevés (900 millió!) magyar pénzből született, nem kellett volna valamilyen ténylegesen megtörtént magyar bűnügyet a vászonra vinni, sajnos jócskán van belőlük. Ehelyett az epigon Humphrey Bogart jelent meg a vásznon Kolovratnik Krisztián reszelős hangján, nehezen érthető beszédjével. Az az indoklás, hogy egy noir jellegű darab külföldön is érdeklődést kelthet, meglehetősen csalóka, hiszen ha egy néző hamisítatlan film-noirt szeretne, garmadával talál angolszász darabokat, benne jól ismert sztárokkal, nem ilyen - hazánkon kívüli - noname szereplőkkel (bocsánat a kifejezésért!) Amennyiben még élne Dashiell Hammett, és kitalált nyomozó hőse Sam Spade plágiumot emlegetve berzenkednének, hiszen a „Véres aratás” számos ponton – fogalmazzunk enyhén! – hasonlít a filmre, egyes figurák szinte annak a könyvnek a lapjairól vállaltak „vendégszereplést”, lásd Vörös Margó figuráját. Ezzel a darabbal a magyar közönségfilm csak veszített, bár eddig sem voltunk elkényeztetve.

2018-03-04 20:13:20 bambula (2) #12

Valaki árulja el légyszí,hogy csak én nem figyeltem és elhangzott a filmben,hogy a főhős tatáját Mórnak hívják,vagy tényleg nem hangzott ahogy én emlékszem.
Mert akkor nem értem,hogy a stáblistán miért írják Mórnak és nem tatának a kisöreget,mert így az egyszeri nézőnek,aki nem olvasta a könyvet fogalma sincs arról,hogy ki az a Mór.

(Egyébként azt se nagyon értem-de itt bennem van a hiba-hogy miért Éva Gárdosként szerepel a rendezőnő neve(tudom,igazából amerikai),de ezzel az erővel Király Viktor is szerepelhetne úgy,hogy ő Viktor Király.)

2018-03-04 18:05:05 RicsiBond (4) #11

A kritikák után, rosszabbra számítottam... de remélem ha lesz folytatás (és remélem lesz) mást kérnek fel rendezőnek, mint pl. az említett Sopsitsot... tényleg a regényhez képest sok minden kimaradt, és meg lett változtatva, meg egy hosszabb játékidő jót tett volna neki. A színészek jók voltak szerintem, de tényleg úgy lett megcsinálva, mint egy tv film. Reménykedjünk a Bűnös Budapestben :D

2018-03-03 23:21:44 BonnyJohnny (3) #10

A két világháború közötti Budapest tökéletes helyszín egy film noirnak. Jó lenne egy sablonoktól és közhelyektől mentes, nem erőlködő, pergő sodrású, izgalmas krimi, ami képes megpendíteni érzelmi húrokat is. Na, ez a film nem az.
A film védelmében megjegyezném, hogy a film noirok korában tucatszámra készültek az ilyen filmek, mégiscsak maréknyi maradt meg klasszikusnak. A többsége azoknak is ehhez a filmhez hasonló unalmas, langyos, erőlködő utánzat volt.

2017-12-01 00:17:43 necksprain (2) #9

annyira azért nem volt rettenetesen fosadvány. Budapest persze nem volt, noir még kevésbé, risszrossz magyar tévéfilm annál inkább. semmit nem vártam, ingyen volt nyilván, a végén már nagyon kellett pisálnom. ennyi jut eszembe.

2017-11-05 16:06:58 critixx (?) #8

Pont őt akartam javasolni én is. :-)

előzmény: Korben (#7)

2017-11-05 14:49:16 Korben (?) #7

Pl. Sopsits Árpád-ot rendezőnek! Nálam A martfűi rém-nél ngyon jó munkát végzett!

előzmény: critixx (#6)

2017-11-05 13:16:24 critixx (?) #6

Esetleg nem egy vágót kellett volna Amerikából idehívni rendezőnek, hanem egy tehetséges magyar rendezőnek adni a filmet, esetleg még valami eredeti is kisülhetett volna belőle.

előzmény: ChYga (#5)

2017-11-05 12:52:09 ChYga (3) #5

A könyv sem volt kedvencem, de tökéletes alapot adott volna egy vérbeli noir-hoz. Ez viszont csak egy korrektül levezényelt mezei krimi (TV film színvonalon).
Nagyon nagy kihagyott ziccer.

2017-11-04 22:43:51 Hoqspok (3) #4

A szinészek jók egyet értek és akkor ezzel el is mondtam minden jót a filmről. Szeretem a magyar filmeket, és van rá példa hogy képesek tudnak jó filmeket csinálni Ez most sajnos nem sikerült a könyv után csalódás volt.

2017-11-04 20:40:52 ryood (3) #3

meglepett a film azok után a negatív kritikák után, amiket több helyen is olvastam.
szerintem teljesen rendben van, korrekt tisztességes anyag. persze vérszegényebb a regényhez képest, és sajnos az is tény, hogy az a miliő, atmoszféra, amit a kor budapestjéről megfest a könyv, az itt nincs meg olyan erősen..
a színészek viszont gyakorlatilag egytől egyig remekelnek. kolovratnik krisztián is.
hiányoltam a regényből a vidékre utazós részt a filmben..
szóval egyszeri kikapcsolódásnak tök jó. nem az a vérbeli film noir, de bőven élvezhető, még ha kissé tv filmesebb is.
jóindulattal négyes részemről.

2017-06-28 17:22:35 kilépett felhasználó (?) #2

Az első előzetestől nem lettem okosabb...

2017-04-30 09:36:12 kilépett felhasználó (?) #1

Olvastam a teljes sorozatot és jobbnál - jobbak, számomra hiánypótló volt és hatalmas élmény. A filmtől nagyon félek, szerintem nagyon könnyű elrontani. Ráadásul nem ismerem Gárdos Évát nem tudom mennyire tud felnőni a feladathoz és stílusos eszközökkel dolgozni.