geci hosszú
Valamikor tavaly letöltöttem és tegnap este úgy kezdtem neki hogy azt sem tudtam mit fogok nézni majd 2,5 órán keresztül. A film hossza nem zavart mert végig izgalmas a film, nem ül meg 10 percre sem. Fenntartotta az érdeklődésemet annak ellenére hogy a film közepén már lehet sejteni a végkifejletet nagyjából. Nagyon jól fényképezett film, a kastély és környezete gyönyörű a kórtermek, kórházi képsorok pedig kellően visszataszítóak és félelmetesek. Ami zavart, hogy a főszereplő többször úgy közlekedik a lezárt területeken kijátszva az alig létező biztonsági intézkedéseket mintha a kastély/kórháznak nem lenne érdeke eltitkolni a dolgokat. Teszett hogy a a film egyes részeinél elbizontalanodtam a főszereplő éppelméjűségével kapcsolatban. Dane DeHaant először nem tudtam hová tenni (aztán rájöttem hogy tavaly is láttam már a Valerianban) unszimpatikus volt, de hát ez volt a szerepe, milyen legyen egy huszonéves milliomos akit csak a pénz érdekel... később szimpi lett és szerintem nagyon jól játszott. Remélem sok jó alakítást latunk még tőle.
Semmiféle kritikát nem olvastam el, még a trailert sem néztem meg, így végül kellemes meglepetés lett a film. A mozi leginkább hangulatban erős, amire rájátszik a kiváló helyszínválasztás, meg az igényes fényképezés is. Akit be tud szippantani a rejtélyes atmoszféra, azt nem fogja csesztetni a közel 2 és fél órás játékidő és a lassabb történetvezetés, de aki már az elején halálra unja magát, annak pokoli kínszenvedés lesz az egész alkotás.
A sztori remekül fel van építve, bár akadnak benne feleslegesnek tűnő jelenetek (ilyen például a kocsmában játszódó rész). A hibák közé tartozik még, hogy a csavar egyik eleme viszonylag hamar kitalálható, és a finálé is elég röhejesre sikeredett, leginkább a látványeffekteknek köszönhetően. Ráadásul az elejétől kezdve koppintásszag érződik a filmen: az intro alatt szóló zene kísértetiesen hasonlít a Rosemary gyermeke főcímdalára, a cselekmény pedig olyan, mintha a Viharszigetet 1 kissé átírták volna.
Gore Verbinskinek az A kör volt a legütősebb munkája, tehát jól érezte, hogy vissza kell térnie a horror/thriller zsánerhez. Van hasonlóság a 2 mozi jellege és felépítése között, csak az Egészség ellenszerének nincs olyan kemény atmoszférája, mint a másiknak. Viszont ez 1 sokkal betegebb agymenés, igaz ezt csak a vége fele tudjuk meg.
Gyönyörű, veszettül hangulatos, viszont túlhúzott és üres gótikus horror. Bár engem tökre magával ragadott ez az atmoszféra, de a sztoritn/tempón bőven lehetett volna áramvonalasítani. Ráadásul az sem teljesen tiszta, hogy akart-e ezzel a filmmel Verbinski mondani valamit a kapitalizmusról/rohanó életünkről, vagy annyira nem is. Felemás film nagyon, de a Wicker Man-t eszembe jutató hangulata miatt hajlamos vagyok felfelé kerekíteni.
Ez a befejezés annyira nem illik bele a hangulatba...ha a csőlenyomós rész végén a cseppenés után elvágják az többet ért volna mint ez a utolsó cca 10 szánalmas perc.
de esztétikailag csúcs a film, rengeteg zseniális jelenettel
Az átlag és a kritikák lesújtó számai alapján egy kínosan rossz filmet vártam. Ráadásul szokásommal ellentétben elolvastam pár véleményt itt alább, amik igencsak elátkozták a rákba, ennek ellenére kíváncsiságom nőtt, mégis hogyan lehet elrontani egy ilyesfajta filmet ilyen csúnyán.
Kellemes meglepetés ért, tulajdonképpen a 120. percig azon túl, hogy baromi lassú, nem tudnék semmit felhozni a negatívumok listájára. Persze nem túl acélos, de úgy jó. Csak lassú. Viszont az, hogy lassú, sem feltétlen rossz dolog. Választhatott Verbinski: vagy ledarálja a történetet kevesebb, mint másfél órában és hozzáteszi a (pocsék) finálét, vagy pedig teret hagy mindennek, harapható hangulatot kreál és nyakunkba önti a kígyókkal, piócákkal teli gyógyító víz atmoszféráját. Alapból engem nagyon könnyen meg lehet venni az ilyen alpesi szanatóriumok hangulatával, már mikor a James Bond-filmben végigakcióznak egy ilyen helyszínt csak tíz percig, már elönt a boldogság. Itt pedig két és fél óráig boldogítják az embert (már akit), méghozzá a legnagyobb profizmussal. Merthogy a látvány brutálisan precíz, ezáltal a hangulat is már az első tíz percben a véráramba jut, onnan lélegezünk mi is és ha ezt az ember elszalajtja, akkor nincs sok lehetősége élvezni a filmet.
A történet valóban papírvékony és baromira nem eredeti, nem is meglepő, néhol felbukkannak klasszikusok - leginkább a Viharsziget az, amire gondol az ember, de nekem beugrott a Ragyogás is, más okból. A végső csavar is kiszámítható, illetve erőltetett. A színészi játékok sem szolgálnak semmi újjal, habár Dane DeHaan egyébként jól játszik. Mi marad akkor más? Hogy mi magunk körbejárjuk az erőd/szanatórium minden zugát. Hála a zseniális látványtervezőknek és az operatőrnek ez igencsak sikerül, én pedig önként csobbantam bele a fülledt atmoszférába, amit kínált a film és habár olykor-olykor ollóért kiáltottam, összességében a lassú jelenetek ellenére is élveztem a filmet.
Egyedül a finálé, pontosabban annak egyes momentumai azok, amik fertelmesen tönkrevágják a filmet. Tulajdonképpen az, amikor leszedi a bőrt az arcáról, majd az utána levő kis terminátor akció totál paródia és alapvetően baromira degradálja a film értékét így a végére, ahogy átcsap akció-horrorba. Ez az, ami pitivé teszi és sablonossá a filmet. Évtizedek óta erre vár a doktor, végre eljön a pillanat, de a főhős élete kockáztatásával megmenti és elhúznak az éjszakába. Semmi váratlan, semmi fordulat, semmi. Szóval így a végére nagyon mérges lettem, de az utolsó snitt tartogat egy utolsó fricskát, hogy azért az ember gondolkodjon el, nehogy nyugodtan álljon fel a székéről. De egyébként totál értelmetlen.
Összességében tehát nem rossz film. Tőlem megkapja a négyest. Habár az első kettő óra baromi lassú, fontolva építi magát a film, kreatív megjelenítésmódjában, hihetetlen hangulattal van megáldva, amire kevés film képes. Látványvilága egyedülálló, szinte ott tud lenni az ember, totálisan be tudja a néző szívni az alpesi levegőt, át tudja érezni a régi, ódon szanatórium dohos atmoszféráját. Szóval ez olyan pontja a filmnek, ami miatt nem lehet csak úgy elfelejteni. Persze lehetett volna többet is kihozni belőle, meg volt rá a lehetőség.
Érdemes megnézni, nyugodtan, éber állapotban.
60%
nem volt ez annyira rossz. tulajdonképpen az első két óra abszolút fenntartotta a figyelmemet, bár én nem vettem észre óriási feszültséget, mint ahogy lentebb írták.
Összességében 3-as, mert a vége
szerintem paródiába hajlott. A biciklizés a lejtőn már szinte röhejbe fulladt.
Javára írandó még, hogy "szép" volt a film.
Kicsit furcsállom a pontszámot én is. Igazi nyugtalanító horror, ami eléri, hogy fel akard kapcsolni a villanyt. Brutális, amikor kell, félelmetes, amikor kell és végig nagyon hangulatos.
Egyet értek, szerintem is iszonyúan hangulatos, lassú terrorral építkező, rémálomszerű, szürreális darab, aminek minden vészjósló pillanatát élveztem.
előzmény: ifj. Ó. Posszum (#14)
A horror műfajának ez az ága, mint egy falat kenyér, úgy kéne, de mostanában csak extrudált kukoricalapokat adnak. Jó, meg egészséges, fosol tőle rendesen, de azért az az ízes feszültségkeltés, megfontolt, kimért vizuális inger para... elegáns és maradandó.
Nem tökéletes a film, de nagyon jó, hogy még vannak rendezők akik vissza-vissza nyúlnak a klasszikus irányokhoz.
A hangulata. Nos az a leírhatatlan valami ami vagy megkap vagy nem (akárcsak a kapcsolat választásban) nekem most működött. A táj, a rejtélyes helyszín próbálja velem feledtetni a nem annyira csavaros történetet, de nekem így, egyszeri nézésre lekötött.
Nem értem a fanyalgást. A film teljesen nézhető és élvezhető. Egyetlen negatívumaként a túl hosszú játékidőt tudnám említeni.
Verbinski a Kör nélkül egy semmi rendező, mert a Karibi hajós filmekhez nem kell nagy varázslat. Itt ezt tökéletesen bebizonyítja.
Az egész mindenhonnan összelopva, Viharsziget, Lélekszám 436, látvány és fényképezés Budapest Grand Hotel egy kis Tim Burton-ös látvánnyal.
A történek nagyon tetszett...egy ideig, amikor leveszei az arcát és ott elkezdenek verekedni és az egész balfaszkodás. Túúúúlságosan hosszú a film és nagyon nagyon jó akar lenni, erölködik hogy elkápráztasson és ámulatba ejtsen, de aztán csaknem leszáll.
Nem tudja, hogy most megijesszen és egy kis horror is belekerüljön, vagy inkább ne: Amikor már egyre jobban egyre jobban ott tartana a néző, hogy na most összefo$om magam, akkor nesze semmi.
Biztos hogy nem nézem meg mégegyszer, de azért jó volt.
igen, sok helyről építkezik, de énis szeretem ezt a gótikus környezetet. Tim Burtoni látványvilág, de azért erősebb alapokkal megtámogatva mint a mester legutóbbi munkái. nem éreztem a képek mögötti ürességet, valahogy lekötött a story. crimson peak, livide ifjúsági tagozat.
olyan mintha a viharsziget meg a vándorsólyom kisasszony elcseszett szerelem gyermeke lenne, de nálam mégis működött :)
Kicsit túl lett tolva, és a gore nagyon messze esett a film egész addigi, egyébként nagyon jó hangulatú, és mindeddig koherensen, konzekvensen építkező világától. Nálam a szanatóriumi környezet eleve kiemelt téma, nagyon szeretem, ez a wellnesses kastélykórház viszont már tényleg egy csoda volt. Ha csak a helyszínt nézem, le tudnám ott élni az életem. Persze azok nélkül a bizonyos mellékhatások nélkül... :)
Egyszer meg lehet nézni, de nem hozták ki belőle a maximumot, és számos olyan eleme van, ami már ismerős lesz innen-onnan-amonnan...
Az 54. percben be is igazolódott a gyanúm, hogy ezt a filmet Thomas Mann A varázshegy c. regényének hatásai nélkül meg sem lehetett volna rendezni, ugyanis az egyik alkalmazott ezt a regényt olvassa a fiatalember kezelése alatt. Öröm ezt látni. :)
Gore Verbinskit én egy nagyon tehetséges rendezőnek tartom, akinek ugyan van egy két olyan alkotása, mellyel nem igazán tudtam mit kezdeni, de ha meghallom, hogy dolgozik valamin, az azonnal felkelti az érdeklődésem.
Így volt ez az Egészség ellenszere kapcsán is. Az előzetesek is kifejezetten tetszettek, így a negatív visszajelzések sem vették el a kedvemet a produkciótól. Végül aztán mégis csalódnom kellett.
Pedig a film első 1 órája kifejezetten lekötött, maga a sztori is érdekesnek tűnt és a lassú cselekményvezetés ellenére se untam a látottakat. De aztán ahogy kezd tisztulni a kép, hogy miről is van szó, már csak nagyokat sóhajtoztam elégedetlenségben.
Ugyanis az indokolatlanul hosszú játékidő felénél már sejthetik a gyakorlott nézők, hogy ez egy hatalmas blöff. Hiába a rengeteg szimbólum és az elvont, kellően beteges jelenet, ha a történet a legalapvetőbb és legegyszerűbb pontra fut ki.
És mikor ez megtörténik, kb. dobhatjuk ki az ablakon a rengeteg művészi képsort, mert hiába néznek ki jól, igazából semmi keresnivalójuk nincs itt.
De ami miatt mégis megadom a filmnek a közepes osztályzatot, az a látvány és a zene. Az operatőri munka egyszerűen gyönyörű, az aláfestő dallamok pedig jó táptalajt nyújtanak az elborult, rémálomszerű atmoszférához. Ilyen téren látszik, hogy a készítők nem vették félvállról a munkájukat, kár, hogy a forgatókönyvön ez már nem tükröződik vissza.
Összegezve, az Egészség ellenszere egy pazarul becsomagolt semmi, amit azért egyszer végiglehet ülni.
Azért bízom abban, hogy a sikertelenség ellenére Verbinski azért még bizonyíthat a későbbiekben.
Ennyit még soha nem fészkelődtem a moziban és még a telefonomra is ránéztem, hogy meddig tart még... Nekem nagyon gyenge volt, elvarratlan szálak, sok kérdés, béna kivitelezés. Csak azért kap kettest mert nálam a nézhetetlen amit ténylegesen kikapcsolok..
Volt ennek a filmnek olyan pontja, amikor azt gondoltam, nem elkeserítően betonszar alkotás.
Aztán tovább néztem...
Értékelem a bele fektetett energiát(azért látszik az igyekezet), csak számomra ez olyan, mint amikor finggal fújjuk a vitorlát, hátha sikerül.
Nem nézhetetlen, csak megterhelően watafakkosan danedehaan.
Jól gondolja meg, aki 2 és fél órát szánna erre a nagy zsák foschra. Pedig nem is francia.
akkor végülis az angolnák okozták a hosszú életet?
Én úgy vettem ki, hogy az ottani víz kiszárítja az embereket, hiába isszák, de le lehet csapolni belőlük a fiatalon tartó szérumot. Az angolnák meg valami katalizátor. Mert mondta a doki, hogy más vízben 10 évig élnének, de abban a vízben 300 évig. Tehát nem ők a kulcs, hanem a víz.
miért hallucináltak a víztől?
Száradt ki, és nem tudta eldönteni, mi igaz és mi nem.
a baleset hallucináció volt? mert a lába nem volt eltörve.
Nem, az megtörtént. Csak nem sérült meg annyira. A sofőr sem sérült meg, csak a kocsi ment tropára, de kapott helyette egy másikat, hogy csendben maradjon.
miért rohadt apu feje, benn égett a tűzben, azért?
Szerintem igen. A felújításkor készült képen pl. teljesen be van kötve a feje.
de ő azért nem mert 7évesen egynek számított
Nem, a gyerekkori trauma miatt nem beszélt, de ezt a doki is mondta.
miért voltak rosszban a falubeliek a szanatóriumosokkal?
Mert tudták, hogy valami susmus van, és féltek tőlük.
Igen.
miért fúrták ki a fogát, azt miért kellett???
Az lecke volt... de nem tanult belőle... :P
előzmény: dosaeszter (#2)
én egy csomó mindent nem értettem.... :( ha benyomom a spoiler gombot előtte és utána, akkor remélhetőleg elrejti (első kommentem :D)
szóval a retard kérdéseim:
akkor végülis az angolnák okozták a hosszú életet? de miért alakult ez így? belőlük nyerték ki a gyógyszert, de embereken át, oké. miért hallucináltak a víztől? mert van amit hallucinált (szarvas), van amit nem (angolnák). a baleset hallucináció volt? mert a lába nem volt eltörve. miért rohadt apu feje, benn égett a tűzben, azért? miért rajzolt az állatorvos fia égő kastélyt, a múltat jelezte vagy a jövőt? van összefüggés, hogy ő sem beszélt és 7 éves koráig Hannah sem? (de ő azért nem mert 7évesen egynek számított kb, fordított kutyaév mert lassan érett :)) miért voltak rosszban a falubeliek a szanatóriumosokkal? akkor az igazgatónak nem csak a gyógyszerért kellettek a páciensek, hanem az arcért is ami nem volt neki? miért fúrták ki a fogát, azt miért kellett??? :-o komolyan.....
Eddig kedveltem Verbinskit,szerintem a A magányos lovas is szórakoztató volt.De ezt a két és fél órás unalmat?Néha jobb a kritikákra hallgatni.Nem is értem miért ültem végig a filmet. :(
Ennél egy kicsit bővebben, de hasonló minőségben: Felfedezhető benne némi társadalomkritika, 2.5 órába belefér, de összességében annyira volt érdekes nekem a film, minthogy egy gótikus thrillerben Goth az egyik főszereplő. Ráadásul horrornak sem igazán lehet nevezni, pedig a Gore megvolt hozzá
előzmény: necksprain (#23)