A martfűi rém (2016) ☆

Strangled

(Sopsits Árpád)

magyar dráma, krimi, thriller

3,9
★★★★☆
83 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2017-03-05 22:28:04 Ugor (5) #11

És akkor itt van az elmúlt év magyar nyertese, a legfrissebb információk szerint! Gratulálok, megérdemelte!

2016-12-09 10:05:42 Killjoy (5) #10

Tegnap este néztem meg a kiskunhalasi moziban. Kifelé jövet nagyon nagy volt a csend. Mindenki kicsit magába fordult, szinte tapintani lehetett a feszültséget, azt hogy ez a film nem csak engem vágott gyomron, hanem mindenkit a moziban, legyen az fiatal vagy idősebb. Tipikusan az a film, ami komoly nyomot hagy az ember lelkében és agyában, de jóérzéssel fel sem merül a "tetszett" szó, amikor a filmről kérdezik. Tegnap este kérdezte egyik ismerősöm a film után a FB-on, hogy milyen volt. Ennyit írtam: "Kegyetlen. Olyan film, ami megragadja a torkodat, de végül rájössz, hogy az egész lényedet bedarálta. Most értem haza, de még mindig úgy érzem magam, mint akit gyomron vágtak."

A történetről, a rendezői megoldásokról már szinte mindent leírtatok, amit én is írtam volna. Úgyhogy én egy picit más dolgot emelnék ki, ami szintén a készítők odafigyelését jelezte számomra. Az pedig az egész akkori kor megidézése az apróságokkal. A Szikra gyufa, a zöld konyhaszekrény a nagymamám konyhájából, a kotyogós kávéfőző a polcon, a kézi kávédaráló a szekrény tetején, a füstszűrő nélküli cigaretta. És még ezer pici, apróság, ami tényleg tökéletes időutazássá varázsolta ezt az egyébként iszonyatosan nyomasztó, gyomorszorító és sötét történetet.

Nemrég néztem az Éjszakai ragadozókat, és azt hittem, hogy nem lesz már idén ennyire nyomasztó film a mozis programomban. De azt hiszem most ez a film nagyon keményen harcba indult az év egyik legmegrázóbb mozis élménye címért. És ahogy az Éjszakai ragadozókban is nagyon jó megoldásnak találtam, itt sem kapunk igazán feloldást, hiába szabadul ki az ártatlan és hiába akasztják fel a gyilkost.

2016-12-04 10:20:02 ryood (5) #9

ITT van egy hosszabb, kifejtősebb beszélgetés a rendezővel, sopsits árpáddal. akit érdekel a film háttere, annak feltétlenül ajánlom a megtekintését! alinda műsora.

2016-12-04 00:35:03 Ugor (5) #8

Na, most az van, hogy hűűűaztazanyját! Csak az elismerésem, meg gratulálok! Ez aztán… pedig az elején még ott lapult bennem a betokozódott bumburnyák kis filmkritikus, hogy a hibákra kell ám figyelni, nem úgy van az, nézzük, mit fikázzunk, meg hát ilyen karakterek nem mondtak ilyeneket az ötvenes-hatvanas években, nem beszéltek ilyen hangon Martfűn, gyenge izé ez… aztán persze elérkezett, amitől kezdve elfejtettem, hogy egy zabot abrakoló ménes ül körülöttem és eszi hangos hersegéssel a jászolból a szárazanyagot, ezer hülye hód rágja csámcsogva a fákat az erdőben, és maradt csak a film, ami egyre erősebb lett, egyre komolyabb, egyre brutálabb, egyre igazabb, egyre szörnyűbb, érdekesebb, izgalmasabb, fájóbb, hihetőbb és mélyebb! Mint a folyó, éppen ott.

2016-11-15 22:25:34 Tenebra (4) #7

Mint pszichothriller és mint társadalomkritika remek alkotás Sopsits Árpád filmje. Érződik A martfűi rémen, hogy alkotója nemcsak jól ismeri a zsánert, de jól is bánik a karaktertípusaival, és a cselekménytípust mesterien illeszti össze a valós történésekkel. Persze ehhez kell kicsit fikciósítani az eredeti sztorit, de ez elengedhetetlen egy jó filmhez. És érződik a filmen, hogy Sopsits tényleg nagyon belevájta magát a témába, állítólag elolvasta a gyilkos 150 oldalas vallomását is. Le a kalappal a rendező előtt cselekményszervezés terén.

Nekem csak a karakterekkel volt amúgy bajom. Mármint az, hogy igazán egyikhez sem tudtam kötődni, és eléggé klisés módon építették fel őket. Anger Zsolt például olyan volt, mintha az Aranyéletben játszana, csak most egy geci gengszter helyett egy félgeci zsarut. Aztán a kis tenyérbemászó nyomozófiú is tipikus buzgómócsing volt, elég unszimpatikusnak is tűnt. A gyilkosnál meg úgy éreztem, hogy a kötelező antiszociális pszichopatát hozta, azaz kicsit Jokerből és nagyrészt Hannibal Lecterből merített, miután elkapták, addig viszont inkább egy sérült elme volt, engem A bárányok hallgatnak Buffalo Billjére emlékeztetett. Szóval úgy éreztem, mintha nem tudta volna eldönteni Sopsits, hogy milyen gyilkosként akarja értelmezni a fickót.

Ráadásul a motivációja is sántított. Most komolyan azért öl meg egy nőt, mert kinevette? Ha igen, akkor meg miért kell behozni a feleségével folytatott szar szexuális életét? Kicsit kusza volt.

Szóval a karakterek nekem nem jöttek be. De amúgy végig lekötött, az a 2 óra szinte elrepült, olyan izgalmas volt. Végre ismét egy jó magyar műfajfilm. Ja, és a havernőmmel beszéltük is a film megtekintése után, hogy az akciójelenetek is mennyire rendben voltak magyar filmhez képest (az más kérdés, hogy érződött ezeken a "posztszoc íz", de amúgy le a kalappal).

2016-11-15 19:05:06 ryood (5) #6

ITT a cikk, amiben részletesen írnak az esetről, ebben említik ezt az argentin filmet.
EMITT pedig egy tévés beszélgetés Sopsits Árpáddal és Trill Zsolttal.

2016-11-15 16:56:08 The man who laughs (4) #5

A jegyzőkönyv szerint egy argentin filmet nézet. Most nem jut eszembe a címe, pedig a rendező mondta is a sajtó vetítésen. De annak filmnek a jogait nem kapták meg a készítők, így leforgattak egy jelegében hasonló (de azért túlzóbb) jelenetet, mint ami anno elmondása szerint annyira felizgatta Kovács Jánost, hogy elkövesse az első gyilkosságot.

előzmény: necksprain (#4)

2016-11-15 12:04:36 necksprain (4) #4

egy valamit nem értettem, mikor nézi a tv-ben az ütlegelős pornót, majd ráránt. az 50-es, 60-as években gondolom nem volt ilyen magyar csatorna (azt hiszem, most sincs), és valószínűleg a vhs sem robbant még be (ha egyáltalán létezett). szóval akkor mi ment a tv-ben?

2016-11-11 05:23:21 ryood (5) #3

az impotencia nehéz ügy, egy férfinak..ha nem kemény, aminek keménynek kellene lennie, akár bele is lehet bolondulni. ilyenkor, hogy ki mivel próbálkozik, milyen eszközökhöz folyamodik a nemes szerv merevvé tételéhez, esete válogatja, számos lehetőség van. már nagyon nagy a baj, és nagyon késő, amikor valakinek egy kettéhasított női fej, és a belőle csorgó vér látványa hozza el a régóta várt, hőn áhított merev állapotot, de hogy hol is indulhatott el ebbe az irányba a dolog? azt nem tudni. a valós sztoriban állítólag egy argentin film hatására... 1957-ben, egy martfűi cipőgyári sofőrrel ez volt a helyzet, és persze egy ilyen élmény után nem lehet leállni..jöttek az újabb áldozatok, az utolsó a sorban egy kislány volt..a sors ironiája volt, hogy egy alkalommal "hősünk" saját feleségére is rátámadt, akit csak azért nem ismert meg az éjszakában, mert paróka volt rajta, ugyanis a szeretett nő, ezzel próbálta volna izgatóbbá tenni saját magát, férje számára..az új külső, túlságosan is kívánatos lett, ám szerencséje volt, túlélte az esetet.
nos..ennek a "problémának" az igen őszinte, merész, és igazán mélységesnek mondható boncolásával kereszteződik sopsits árpád legújabb filmjében, a szocialista magyarország bűnüldözésének, igazságszolgáltatásának, működésének teljes csődje. egy valóban fullasztó vízió, sötét ez. nem esik jól nézni, de muszáj.
közben még betekintést kapunk arról is, hogy a tévesen letartóztatott, és elítélt réti ákos élete, hogyan megy tönkre egy évtizednyi börtönélet hatására.
és nem csak az ő élete megy tönkre..
mindezt kiválóbbnál kiválóbb, népszerű, és teljesen ismeretlen, színészek és színésznők tolmácsolásában.
ami pedig még inkább egy másik dimenzióba viszi a filmet, az a nagybetűs FILM csodájának köszönhető a valamint lenyűgöző operatőri munkának. örülök, hogy nemes jeles lászló után egy másik magyar film-alkotó is úgy gondolja, hogy ennek a "kémiai csodának", a filmnek a segítségével tudja csak közvetíteni, amit akar. mert ez valóban egy zsigeri élmény, a hangok, zajok, és színek, formák összessége, celluloidon megelevenedve előttünk, előttünk a vásznon. egy súlyos "gyomros", amiől jó pár órán át nem bírtam felocsúdni tegnap este a moziból haza felé jövet az éjsakában. aludni is alig bírtam. én az ilyen élményekért jérok moziba, nézek filmeket.
bár még van pár izgalmasnak tűnő alkotás hátra az éves programban, nagyon úgy fest, számomra az idei év legnagyszerűbb filmalkotása, a martfűi rém.

2016-11-10 17:58:56 zéel (4) #2

Nagyon beteg történet/film. (Erős társadalmi, szociálpszichológiai háttérrel.)

2016-09-28 16:04:50 Ugor (5) #1