La piscine (1969) ☆ 👁

A medence
The Swimming Pool

(Jacques Deray)

francia-olasz dráma, krimi, thriller

3,8
★★★★☆
85 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-09-18 22:33:44 ryood (5) #5

De jót írtál!

előzmény: tomside (#4)

2022-09-18 22:07:10 tomside (4) #4

Először láttam ma, és egyből nagyvásznon. Olyan "igaz" a tempója, és annyira elfelejted közben, hogy a mozitermen kívül az embereket az új iPhone, az üzemanyagár, és a minden-elfogyasztás hajtja. Közben ennek az ötven éves filmnek van igaza: a valódi, az élni és megélni érdemes élet tempója (többek között) ebben a filmben van. Nem siet, nem rohan sehová, és erre a megengedő kényelemre ma úgy nézünk, mintha egy másik bolygóról jött volna.

Kicsit konkrétabban a filmről, igazi szemorgazmus. Miről is szólt? Színészóriások szépelkednek egy látszólag gondtalan idillben a kifogástalan outfitjeikben, minden egyes alkalommal olyanok, mint akik a kifutóra érkeznek egy újabb kompozícióban, miközben magabiztos, lassú és kíméletlen tempóban rohad meg a lelkük.

Jean-Pierre a célt tévesztett, örök második, akinek semmilyen valódi ambíciója nem maradt, leendő asszonya, aki a magány helyett inkább abba a jövőbe menekül, ahol legalább egy gyilkos ragaszkodni fog hozzá, és a megárvult lány, akit élete végéig kísérteni fog, hogy apja talán mégsem természetes halált hal. Csodálatos fényűzésben rothadó lelkek. 1969. És ha belenézel a kinti világba: 2022.

2018-07-13 10:02:14 ryood (5) #3

pont ez a lassúság, ez a "nem történik semmi" ennek a filmnek a gyönyörűsége.
aztán meg..

2018-07-11 21:32:13 somogyireka (4) #2

Egyenletes, lassú tempóval fűrészeli az idegeimen két órán át ez a film, hiába akarom, hogy gyorsítson, történjen valami már, nem kímél, játszik csak a türelmemmel, kifáraszt, kicsinál, adjam már fel, úgysem úgy lesz, ahogy akarom..Nem fogok a kedvedre se gyorsítani, se lassítani, bírjad csak kicsikém. - súgja nekem egyként a három színészóriás. Szinte eggyé lesznek a vásznon, atyaég, micsoda nász...Alain Delon, Romy Schneider és Jane Birkin..ha meg sem szólalnak, csak ülnek két órán át az is önmagában nagyszerűség..Vannak emberi lények, melyek szinte góliátok, na ők hárman ebben a fimben tutira.
(Romyról itt írtam hosszabban:https://szupervumen.hu/post/2018/05/29/romy-schneider-36-eve-orokke-el/)

2017-09-17 19:01:18 ryood (5) #1

tetszett a minimalista, csendes, szűkszavú hangulata.
nem is tudom, mi hiányzott még a zseniálishoz, talán csak egy kis feszesség, több feszültség, bár azok meg pont a fent említett hangulatból vettek volna el úgy érzem.
mindenesetre remek film így is, zsigeri élmény, erős jelenlétekkel a színészek részéről.
(talán csak kicsit több a cote d'azure-ből, az kellett volna..hm...)