King Arthur: Legend of the Sword (2017) ☆

Arthur király: A kard legendája

(Guy Ritchie)

amerikai akciófilm, dráma, fantasy, kalandfilm

3,2
★★★☆☆
274 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2017-09-18 15:33:43 schankox (4) #24

Döbbenetesen jó zene. Remek vágások és kamera kezelés. Az az 1-2 perc míg Arthur felnő zseniális.
75%

2017-09-16 09:28:30 noresz02 (4) #23

Ez a film csak a témája miatt lett anyagi bukás. Ha Ritchie valami szuperhősös faszságba tolná bele a tehetségét csúcsokat döntögetne vele. Egyébként a lehúzások ellenére egy remek hangulatú, király zenével kísért vagánykodás az egész. A színészek is jól hozzák, Jude Law nagyot menetelt végig!

2017-09-10 21:32:10 HerrWagner (3) #22

Valóban a zene vitte el a hátán. Imádom Sam Lee-t, két dala is volt benne, az igazán klasszis!

2017-08-31 22:17:08 tomside (3) #20

Nagyon faszajani kis zene!
Kár, hogy ilyen kliséhalmaz klipet készítettek hozzá.

2017-08-20 14:24:41 Demóna (3) #19

21 dik századi mese habbal :)Még Arthur király frizurája is olyan mai

2017-08-12 22:46:48 ifj. Ó. Posszum (3) #18

Objektíven:
Guy Ritchie féle vizuális látvány, vágás, lassítás, vagyis filmnyelv, ami belefért egy blocbusterbe: zseniáliiiiis!
Jude Law, egy kis pápa beütéssel: zseniáliiiis!
Látvány: zseniáliiiis!
Astrid Bergès-Frisbey minden pillanata: ööö, na érted...
A zene: übergigafaszán zseniáliiiiiiiiiis!

Szubjektíven:
Utálom a kardos, mocsokban kardozós, páncélos, lényes, középkoros fantasyt. Meglátok egy sárkányt és bealszom. De próbálkozom, tényleg, csak nem megy na, még Guy Ritchienek sem.

Egyezzünk meg egy közepesben.

2017-08-07 23:30:04 kfiro (3) #17

Hát igen, a Sherlock Holmes stilushoz jól illik ez a film is, de az igazi Guy Ritchie, akit a kezdetekkor megszerettünk, talán már soha nem tér vissza.
Úgy néz ki, most már csak ez az akciós, történelmi vonal maradt neki, ami lássuk be nem olyan ütős, főképp, hogy most még a fantasy vonal is erősebb lett.
Hollywoodi, tucat, középszerű.............. a zene valóban jó.
A látvány meg pocsék a sok CGI miatt, alig van benne igazi díszlet, fullosan művi az egész. Nem kellett túl nagy stúdió az elkészítéséhez, csak egy professzionális computer animátor csapat. :-)

Jó szórakozást!

2017-08-06 17:03:53 Reaper (4) #16

Nekem tetszett. A látvány lehengerlő, szerintem még nem láttam ennyire szép összképet. A zene is nagyon tuti, egyedül a szinkronnal nem voltam teljesen elégedett. De örültem, hogy nem viszik túlzásba a drámázást, bőven jutott idő poénkodni, és manapság ritka már, hogy egy ilyen nagy költségvetésű fantasy filmbe mernek jó humort is rakni.
Üdítőleg hatott, de lehet hogy csak én vagyok elfogult, nagyon szeretem a Hollywoodi filmeket. :)

2017-08-03 19:21:36 Leo_Stotch (4) #15

Teljesen faék a sztori. Szerintem nem akartak itt elrejteni semmit. A rendező zsenialitása kellett ahhoz, hogy ez ne egy tucat látványmozi legyen. A vágás, a dumák, ahogy elmeséli, egész frissnek hatott, nem volt biztonsági játék.
Meg is bukott.
Pedig ez egy jó film, jó zenékkel.

2017-08-01 15:15:30 Rorschach (3) #14

Kicsit olyan, mintha túlírással/túlkomplikálással próbálták volna meg elrejteni, mennyire faék az egész film.

Teljesen basic underdog hőssztori, marhajó zenével, pocsékul játszó szép emberekkel, néha tök jó ötletekkel, néha meg gagyi, túlzsúfolt megvalósítással.

Guy Ritchie-nek még mindig van stílusa, de az a stílus marhára nem passzol az óriásbüdzsés látványfantasyhoz.

2017-08-01 14:09:07 Edwest12 (3) #13

Jobb film lenne, ha nem Arthur királyról akarna szólni. Mivel nagy rajongója vagyok az Arthur-mondakörnek, egyszerűen zavar. Azt végképp nem értem, hogy egy angol ember hogy képes a legendás királyukról egy ilyen, az eredeti történethez csak nyomokban hasonlító sztorit mozgóképre vinni. De hagyjuk is, ez az én problémám!
A kapkodó kamerakezelés is zavaró volt, de még zavaróbb az idősíkok kapkodó, ide-oda ugráló kezelése. Végül is lehetett követni, csak a filmélményt rontotta. A mágusokról vajmi keveset tudunk meg, a lány neve valóban nem derül ki, Merlint csak említik, és Uther öccsének mágus mivolta sincs igazán kidolgozva. Ahhoz képest, hogy a történet mikor játszódik, nekem zavaróan modern volt a szereplők ruházata. A kötött sapkák például nagyon nem tetszettek. Guy Ritchie ne rendezzen olyan korban játszódó filmet, ahova sehogy nem képes beszuszákolni az általa megálmodott cselekményt! Tudom, elég zavaros és csapongó, amit írok: egyszerűen próbálom megfogalmazni, mi volt a baj ezzel a filmmel. Egy névtől és egy Excalibur nevű kardtól még nem lesz valami az, aminek szánják. Nemigazán tudok rájönni, mit akart a rendező ezzel a filmmel.

2017-06-29 13:23:32 Batyu (3) #12

az alap ötlet nekem tetszett... egy Guy Ritchie-s fantasy. Ilyet még nem láttunk.
A látvány nagyon tetszett és volt egy-két elég kreatív ötlet.

csakhogy a suttyó-film, tragédia, epikusság egyszerre nem működik. Semmi íve nem volt az egésznek összevissza be lett dobálva mindenféle ötlet. A tragédia részét kivettem volna én a dologból a pátoszos befejezést is és meghagytam volna akkor egy vicces bandázós, vagánykodós filmnek. Ahol nem drámázik a főhős a dolgokon.
Rettentő fárasztó volt amúgy a film. A hektikus kamerakezelés, az elején vagány később őrjítő zene (3 számot tudtak megvenni?) az iszonyat erős, durva vágások mind zenében és képben nagyon elfárasztották az agyam. Túl sok volt nekem az akció. Ha már ilyen szép látványt tudnak igazán kitarthatták volna a képeket.

Színészekkel szerintem nem volt gond. A karakterekkel inkább. Legtöbben semmilyenek. Egy-két szereplő meg egy dimenziós. Varázsló csajnak a nevét se tudjuk, kedvenc varázslónk meg fel se bukkan.

Összességében rég voltam moziban ezért nem mondom hogy nem éri meg a mozijegy árát. De nekem nem tetszett.

Még amit nem értettem:
Az a hatalmas kígyó a végén az most mi is volt? Jól értelmezem hogy a királyi vér kellett ahhoz hogy akkora legyen? Miért vált bronzzá de mégis vérezte össze a király arcát, aztán meg jelent meg 30 méteresként és söpört el mindent (de a gonoszt persze életbe hagyva? Nem értettem a végét teljesen.
Amúgy van olyan jó Guy Richie film ahol egyszálon fut a cselekmény? :D
Lehetett volna ez nagyon jó is.

szerk.:
már jó néhány nap eltelt és azért a hangulata néhány zene még mindig élénken él a fejemben úgy hogy muszáj leszek 3-asra felhúzni.

2017-06-15 13:43:38 Ficus Cucis (4) #11

Lássuk csak, igen, igen, Daniel Pemberton aztán jó volt még Daniel Pemberton, és.... hmmm, Daniel Pemberton és végül Daniel Pemberton. Évek óta nem hallottam ilyen jó filmzenét.

2017-05-18 11:44:36 bambula (3) #10

Jobb volt,mint a híre.Persze még így csalódás.A 175 millió dolláros kiadás meg totál érthetetlen.
A szereposztásba meg simán belefért volna egy-két Guy Ritchies színész,mint például Jason Flemyng vagy Stephen Graham.
David Pöckhem helyett pedig ezerszer jobb lett volna Vinnie Jones(főleg egy Bonjour-ral,hiszen úgyis fantasy a film kategóriája).

2017-05-16 22:30:24 BonnyJohnny (3) #9

Amikor fantasy környezetbe csomagolta a londoni alvilág piti figuráinak mindennapjait, az tetszett. Kár, hogy egy ilyen sótlan (de komolyan, a jó értelemven ripacskodó Law és a lubickoló Gillen kivételével bárki emlékezetes?) és unalmas (súlytalan CGI harcok, futkározás) látványfilmre pazarolta el.
Ritchie vágásai és vizuális megoldásai tartják a közepes szinten. Nélküle Transformers színvonal lenne.

2017-05-16 17:02:52 Jason13 (4) #8

Jó eséllyel az új Arthur király lesz az év egyik legnagyobb anyagi bukása, ezt pedig én nagyon sajnálom.
Engem már a legelső előzetes megvett kilóra, így nem is volt kérdés, hogy a végeredményt moziban nézzem. Ugyan a negatív visszajelzések miatt a lelkesedésemből visszavettem, azonban a vetítőteremből elégedetten távoztam, miközben hatalmas mosoly ült az arcomon.
Guy Ritchie fogta a jól ismert mítoszt és becsomagolta egy rendkívül pörgős kaland-fantasybe, miközben a rá oly jellemző humort és stílust se felejtette ki a fűszerezésből.
Ez a turmix pedig pazarul működött. A sztori hozza a műfaj alapsablonjait, de működőképes és a gengszterfilmjeivel berobbanó direktor biztos kézzel csepegtette hozzá a kézjegyeit.
Az akciók eleinte ugyan kissé nehezen követhetőek, de a játékidő közepétől kezdve egyre magasabb fokon pörögnek és a kreativitás is újra erőre kap bennük. A finálé már egyenesen lélegzetelállító a parádés lassításokkal és a jól adagolt CGI-effektekkel.
Az új Sherlock filmeket idéző humor is beleillik a sztoriba és Ritchie még néhány gengszterfilmes jegyet is belecsempészett a történetbe, amely kifejezetten frissen hatott ebben a fantasy közegben. Gondolok itt elsősorban a montázsokra, melyek igencsak dinamikusak és szórakoztatóak.
És akkor a zenei aláfestés. Daniel Pemberton olyan tételeket írt a képsorok alá, melyek önmagukban is zseniálisak, de magához a filmhez is piszkosul passzolnak. Túlzás nélkül állítom, az utóbbi idők egyik legjobb muzsikáját készítette el.
A színészek is hozzák a formájukat. Charlie Hunnam kellően karizmatikus és laza az utcán felnőtt Arthur szerepében, de Jude Law is meggyőző gonosz. A mellékkarakterekre szintén nem lehet panasz, bár talán egy kissé sok van belőlük, így nem mindegyikük kapja meg a kellő játékidőt a kiteljesedéshez.
Negatívumként még néhány következetlenséget és logikai buktatót tudnék felhozni, bár ezeket felül lehet írni a fantasy elemek jelenlétével, mint például a mágia.
Az viszont zavart, hogy eleinte a sztori kissé széteső, néhol látszott, hogy a produkció átesett több vágáson és utóforgatásokra is sor került, de ez közel sem annyira zavaró.
Mindent összevetve, A kard legendája nem egy világmegváltó fantasy, viszont egy elképesztően látványos, néhol kifejezetten kreatív, pörgős és szórakoztató fantasy, korrekt alakításokkal és zseniális zenei aláfestéssel.
Emiatt én sajnálom, hogy anyagilag megbukott, hiszen simán megnéztem volna még pár hasonló minőségű folytatást.

2017-05-14 12:59:17 zozonagy (5) #7

Szenzációs film, jó zene, látványos képek, igazi mozi. Nem ezt szoktam meg Guy R-től de ezek szerint nem tud hibázni. Jude Law frenetikus bár most kissé elhomályosította az Arthur gyerek. Végre egy film a szó szoros értelmében.

2017-05-12 11:01:15 Tenebra (4) #6

Először nem tudtam beazonosítani, hogy melyik jelenet alatt szólt, de a YouTube-on meglepő módon már vannak fenn rövid klipek a filmből, és megnéztem. Nos, lestem egy nagyot ezalatt a jelenet alatt. :D Mondjuk azt nem tudom eldönteni, hogy gagyi vagy félelmetes, de tény, hogy 3D-ben ez volt az egyetlen érdekes megnyilvánulás technikai szempontból (mert amúgy nem sokat ér a 3D e filmnél sem).

Nekem ez az egyik (már említett) kedvenc képsorom a filmből.

előzmény: Ágó (#5)

2017-05-12 00:08:23 Ágó (3) #5

Az a jelenet, amikor ez a zene megy a háttérben, na, az agyeldobós!

előzmény: Tenebra (#4)

2017-05-11 22:30:07 Tenebra (4) #4

Na, hát én bevállalom, hogy rosszízlésűnek tűnök most, mikor ezt a filmet szarrá oltják, de nekem kifejezetten tetszett. Hogy ez azért van-e, mert eleve nem vártam sokat tőle, vagy épp azért, mert nagyon bírom az Artúr-mondakört, nem tudom. Mindenesetre engem már a nyitójelenet megvett kilóra, jóllehet, a Gyűrűk Ura Király visszatér olifántjai eszembe jutottak. :D De az az erő, ami a film csatáiban van, nagyon tetszett, nagyon megnyert. Utoljára a 300-nál éreztem ezt, hogy igen, roppantmód ostoba és kiszámítható a film történetszinten, azonban akkora hangulatbomba, hogy én nemhogy nem felejtettem el 1 hét alatt, hanem máig visszagondolok egyes jeleneteire. Pl. mikor Artúr kihúzza a kardot a kőből, és a kard ereje elszabadul - zseniális!

Apropó, a kard: VÉGRE! Eddig egyik Artúr-feldolgozásban sem éreztem úgy, hogy az Excalibur több lenne egy csilivili kardnál, még John Boorman eposzában sem nagyon. Itt viszont hiába kicsit bugyuta, hogy csak akkor működik, ha kétmarokra fogják, mégis igazán erős és hatalmas fegyvernek tűnik. Gondolom, azért a készítők láttak már pár fantasy témájú videojátékot (a főellenséget például tuti egy Dark Souls-részből lopták), és megértették, hogy ha sötét fantasy-t csinálunk, akkor nem szolid kis susmusolás kell, hanem egy látványfilmbe látványos összecsapások is. Itt ezt én maximálisan megkaptam. Egyedül az utolsó összecsapás volt bődületesen erőtlen és enervált, mintha Guy Ritchie-nek nem lett volna már kedve tovább csinálni...

Viszont a film atmoszférája és merész mondakezelése tetszett. És bizony nekem bejött Guy Ritchi stílusa is. Pont azért, mert rühellem már a mai fősodor egyen-fantasztikumait, és ezt az amúgy végletesen klisés és leegyszerűsített bosszútörténetet nagyon feldobta az, hogy Ritchie ideges stílusában, kvázi gengszterfilmként mesélte el Artúr mítoszát. :D S igen, már a sajtóvetítésen gondoltam, hogy ezt bizony kurvára utálni fogják nagyon sokan.

Ja, és persze a zene: Daniel Pemberton szerintem is igen remek munkát végzett, nekem jobban bejött, mint egy mai Hans Zimmer-OST. Állítom, az ő ütős, kemény, kreatív dallamai nélkül sokkal gyengébb filmnek láttam volna az Artúrt. Mióta láttam a filmet, nyilvánvalóan az Artúr soundtrackje megy a lejátszómban. :D Persze Tom Holkenborg és Ramin Djawadi is eszembe jutottak (sőt meggyőződésem volt, hogy Djawadi komponált), de sebaj, önálló műként is nagyon ütős Pemberton munkája. Remekül játszik a zihálásokkal, a szünetekkel és a hegedűvel, s örültem neki, hogy mint Tyler Bates a 300-nál, Pemberton is elszakadt a tipikus epizáló fantasy-zenétől, és rockosra-folkosra vette a figurát.

Szóval én vállalom, hogy tetszett. Nyilván kritikusként én is látom, hogy sztoriszinten irtó klisés, és akinek nem jön be ez a posztmodern hangnem- és műfajkeverés, az is joggal utálja. De számomra ez a film ezerszer többet ér, mint Hollywood mai termékei, és azt mondom, hogy egy jobb forgatókönyvvel és többdimenziós karakterekkel ebből még egy kifejezetten zseniális alkotás is kikerekedhetett volna. Így viszont megmarad számomra egy hangulatos dark fantasy-látványmozinak.

2017-05-11 20:12:58 Umberto (3) #3

Annyira tucattermék, hogy mire hazaértem, már el is felejtettem a film nagy részét. Ha nem moziban láttam volna, valszeg kettes lenne az a hármas.

2017-05-11 16:49:19 Ágó (3) #2

Nagyon kettős a megítélése. Külföldön úgy látom, eléggé lehúzzák, itthon inkább szeretik vagy erős közepes pontszámokat kap.
A film zenéje csillagos húszas. Néhány szövegelős jelenetnél valóban érzékelhető, hogy egy Guy Ritchie nevű fickó ült a rendezői székben, egyébként csak egy marha nagy vizuális erődemonstráció az egész. Amit helyenként sajnos izzadságszag is áthat. Ritchie a Sherlock Holmes-féle vonalon megy tovább, végleg búcsút intve annak a srácnak, aki még a Blöff dialógusait írta. A szórakoztatási faktort persze magasra tolja, a vetítés végén körülöttünk "ezt így kell csinálni!" "KIRÁLY volt!" "Na, ez egy k*rva jó film!" -felkiáltásokkal hagyták el a nézőteret a delikvensek. Kollégámnak is nagyon tetszett, akivel megnéztem. Valószínűleg tehát bennem van a hiba...

2017-05-11 08:12:43 Bogyó (1) #1

Imádom Guy Ritchie-t, miatta keveredtem bele ebbe a filmes sztoriba, de ez most...háááááááát, izééééé. Lehet, hogy csak nekem nem jött át a dolog, de bődületes csalódás az egész.