Űrtörténetek (1977) ☆ 👁

(Nemere László)

magyar dráma, sci-fi

2,6
★★☆☆☆
14 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2018-07-08 13:58:12 ipartelep (2) #10

Hát igen, Fedeb, és Sinkó László ide vagy oda, ez sajnos egy szar film. ráadásul a novella végének nagy poénját teljesen kispórolták a filmből.

2018-05-19 18:56:00 ipartelep (2) #9

Eben a filmben egyszerre szerepel Sinkó László, és a felejthetetlen sci-fi "tárgy", a fedeb? Ezt a filmet meg kell néznem, ha a fene fenét eszik is.

2018-03-23 17:58:14 betti (3) #8

Áhh, bizonytalan vagyok. Szívem szerint (és Sinkó miatt, love, végigröhögtem a teljes 2. epizódot, közben pedig nagyjából megállás nélkül gyönyörködtem a szemeiben) 4-est adnék, de az eszem meg azt mondja, h azért nagyon nem ilyen filmeket szoktam 4-re osztályozni. Most hármas, de megyek, ellenőrzöm, miket hogyan osztályoztam. :)

2018-03-23 16:44:30 betti (3) #7

Húú, még csak 5 perce nézem a 2. epizódot, de már belezúgtam Sinkóba! :)

2018-03-23 16:36:04 betti (3) #6

Ezért szeretem a kritikustömeg főoldalát: mindig találok vmit, amit még nem láttam, de szeretném. Ebből persze általában csak az lesz, h megjegyzem magamnak, h hoppá, ezt is meg kéne nézni... De most rákerestem az Űrtörténetek-re a youtube-on, meg is találtam, és az első részt meg is néztem :)

Én nem érzem olyan rettenetesnek, persze, ez a 70-es évek magyar tévéfilmjeinek technikai és színészvezetési színvonalán készült (hangsúlyozom h a tévéfilmeknek - mozifilmek voltak ennél természetesen sokkal jobbak! - legalábbis, amiket én láttam pár tévéfilmet, az nem sokkal nőtt efölé, bár persze egy decens kis irodát vagy nappalit könnyebb volt összehozni, mint egy "hiteles" űrhajóbelsőt).

A Vénusz emlegetése engem is zavart, de kevésbé. Sokkal inkább az, h a kór és a befurakodó létének megállapítása egyedül a doki érdeme, ráadásul egyetlen beszélgetés alatt kiderül. Értem én, h ez nem egy hosszú film, nem tudtak 89 csavart beletenni, de az, h A: Van egy nagyon különös probléma. B: Nahát, igen, ez tényleg furcsa, hogy lehet? B: NÉzd, hát én kitaláltam, egy idegen lény, aki befurakodik, öl, lemásol, öl, lemásol, de már a trükk is megvan, hogy hogyan csapunk le rá." - ez azért kicsit kevéske és üreske, meg szerencsétlenke is. (Bocsi).
Ettől függetlenül a végpoén tetszett. Még akkor is, ha röhejes. Ha engem lopással gyanusítanak, akkor nekem gyomorgörcsöm lesz és emelt hangerőm, sőt, lehet, h hasmenésem is (ha jól értem, a doki erre célzott a gyomorrontással), de az hótziher, hogy ha ilyen baleset ér, akkor fullosan kitakarítok magam után. Az űrhajósokat erre nem képezték ki? Vagy igen, csak a doki nem tud róla, és ezért feltételezi, h ha "nem talál nyomokat", akkor azok nem is voltak? Vagy én értettem félre vmit?

Na megyek, megnézem a 2. részt.

2018-03-23 11:56:09 tomside (2) #5

Amíg az első epizódhoz ezer és ezer hasonló vonalvezetésű sci-fit láthattunk, addig a második epizód annyiban sci-fi, hogy valamiért nem egy buszon játszódik. Mert amúgy játszódhatna ott is. Külön tanulmányt érdemelne a korszak "vígjátéka", mármint az, ahogyan a műfaji kelléktár kinéz a korszak magyar filmjében.
Ahogyan a második epizód egyetlen egy ótvar, faék egyszerűségű poénra fut ki... díszleteivel, karaktereivel, mindennel együtt mintha egy Szeszélyes Évszakok betét lenne az egész. Korlenyomat. "Köszönjük" elvtársak!

Szerk.:
Na. Azt hiszem, olyasmit akartam kifejezni, hogy nyomorult az a kor, amelyikben ez jelentette a szórakozást.

2018-03-22 23:00:34 critixx (2) #4

Érdekességnek marha jópofa, most már azt is tudjuk, hogy volt egy ilyen próbálkozás. Amolyan magyar Twilight Zone / Outer Limits, "kicsit sárga, kicsit savanyú, de miénk". A két feldolgozott novella sem rossz (a második konkrétan Hugo-díjat kapott mint az év s-f novellája 1955-ben). Inkább a megvalósítással vannak gondok. Persze, nyilván ez egy nagyon low budget tévéjáték, négy fal közé beszorítva egy műterembe, egyszerre több kamerával rögzítve videóra (Ampex vagy U-Matic, manapság a 4K korában, azt se tudja senki, ezek micsodák voltak).

Az első történetben megpróbálták nagyon komolyra (komolykodóra) venni a figurát. Bujtor nagyon túljátssza a szerepet, ami viszont inkább nevetségessé teszi az egészet. Továbbá számomra túlságosan hihetetlen volt, hogy a doktor egy "egyszerű" orvosi jelentés alapján, szinte teljesen légből kapottan felállít egy nem éppen hétköznapinak, kvázi őrültségnek mondható teóriát, ami aztán teljes mértékben igaznak bizonyul. Azt pedig tényleg nem értem, miért nem használtak valami fiktív bolygót a Vénusz helyett, amiről bárki tudhatja, aki fellapoz egy könyvet, hogy nem igazán lehet rajta sétálgatni.

A második sztori ezzel szemben elég humoros, és talán épp emiatt jobban is sikerült. Sinkó László lubickol a szerepében, a többiek pedig vígan asszisztálnak neki. A történet voltaképpen faék egyszerű és bevallom, én már tíz perccel a vége előtt magamtól rájöttem, mi is az a "fedeb".

Szóval, volt valaha egy ilyen is.

2018-03-22 21:09:34 critixx (2) #3

"A hőmérséklet forró, de el lehet viselni..." Mondják a Vénusz bolygóról. Atyaég...

2018-03-22 17:12:18 tomside (2) #2

Csak most kezdem, de... védőruha nélkül a Vénuszon? :D
Most már végignézem! :D

2018-03-22 15:24:58 ChrisAdam (1) #1

Mindig érdemes az internet bizonyos bugyraiba nem besétálni.