Moonlight (2016) ☆

Holdfény

(Barry Jenkins)

amerikai dráma

3,6
★★★☆☆
58 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2017-02-24 07:04:56 Adam Taylor (4) #24

Újranézve a filmet rájöttem mi az, ami nem tetszett benne - ennek ellenére mégis elkezdtem megszeretni.
Ugye Little/Black/Chiron 3 korszakából kapunk látleletet a filmben, de ez a három rész is apró szilánkokból épül fel. Egyértelműen az elsőt tartom a leggyengébbnek, ami viszont baromi fontos a továbbiak miatt, de mégis ez a legkevésbé hatásos.
Egyszerűen azt éreztem, túl kézenfekvően történnek egymás után a dolgok, túl egyszerűen következnek egymásból: Juan megtalálja a többiek elől menekül Little-t, a következő képen pedig máris szárnyai alá fogadja. Vágás, és máris apa-figurává válik, vágás és már fel is szabadítja gátlásai alól és lifelesson-öket osztogat neki. Nekem ez így túl filmszerű, túl mesterkélt.
A kis mozaikok egyébként remekül kirajzolnak egy nagyon beszédes élettörténetet - viszont ha nem az egész képet nézzük, hanem hogy ezek a kis részek hogyan illeszkednek egymáshoz, ott néha elcsúszik a dolog.
Bátyámmal néztük a filmet, és utána sokat vitatkoztunk Kevin figuráján. Hozzá kötődik Chiron egyetlen szexuális élménye, de neki emellett bőven akadtak afférjai nőkkel is. Egyikünk szerint a tengerparti összebújás Chiron-nal neki csak egy kaland volt, kipróbálta a dolgot, semmi több. Másikunk szerint pedig bár nem egyértelmű a szexuális identitása, de csak simán arról van szó, hogy elnyomja magában azt, amit Chiron nem tud, engedelmeskedik a társadalmi nyomásnak, és megpróbál betagozódni - csak úgy, mint a középiskolai verekedés esetén. Mindenesetre a film remekül felrajzolja a főszereplő identitásválságát - többszörösen hátrányos helyzetű, egy crack-függő anya neveli vagy épp nem neveli, és egy jóságos drogdíler az apafigurája. Felnőttként annak a férfi-képnek próbál megfelelni, amit látott: kigyúrja magát, kemény lesz és drogot árul. Juannak viszont mindemellett volt egy barátnője, szép háza, és látszólag mindene, ami a boldogsághoz kell; Chiron-nak viszont csak a külsőségek jutottak, ő magányos, az élete pedig üres. Kevin pedig - ugye erről vitáztunk, hogy valódi identitását elnyomva vagy sem - szintén normális életet él, még van hátra pár hónap próbaidő, de van egy munkája, amiből eléldegél, kislánya, és látszólag minden rendben. Aztán hogy ez valóban így van-e, azt gyönyörűen és sejtelmesen pedzegeti a Moonlight, aminek végre címbeli metaforáját is nem csak megértettem, de végig is tudtam követni.

2017-02-20 22:50:05 nygaben (4) #23

Mahershala Ali jelölését én amúgy meg tudom érteni, tényleg csak néhány percet van a vásznon, de jelenléte (és később a hiánya) alapjaiban határozza meg az egész sztorit, a karakter nagyon fontos viszonyítási pont a főszereplő életében. A film pedig szerintem szép, egy-két képi megoldásában talán giccses, történetében leegyszerűsített, de ízlésesen összehozott alkotás. Nem mond igazából nagyot, de bárcsak mindenki legalább úgy tudna beszélni a másságról - legyen az bőrszín, szexuális beállítottság stb. -, mint Barry Jenkins itt. (Rád nézek most, Steve McQueen, a 12 Years... c. undorítóan patetikus filmed miatt!) A zenéért pedig nagy pluszpont :).

2017-02-19 23:16:38 zsandar filip (2) #22

Körülbelül annyi mélységre futotta, mintha szinkronúszást néznénk sekély vízben.

Nem a szereplőkön múlott, nagyon szépen néztek, különösen a 3 főszereplő. Megpróbálták belevarázsolni a személyiséget, de rendezés, történetvezetés híján, kissé fuldokoltak. Ők is.Én pedig az ásításoktól...

2017-02-16 21:26:30 ChrisAdam (3) #21

Miután nyer 5 Oscar-díjat, vetíti a Balaton Plaza három alkalommal, amire elmegy 15 ember, a másik teremben pedig a fánkzabálók ezrével nézik az aktuális fingós vígjátékot. Sajnos ez ilyen. :(

előzmény: BalaKovesi (#20)

2017-02-16 21:18:29 BalaKovesi (?) #20

De jó!!! Sem Veszprémben, sem Balatonfüreden, sőt, sehol a környéken nem adják a filmet. De legalább a Pofoncsata című remekművet (mert bizonyára az) bőséggel vetítik, amelynek már a címe is alaposan meggyőzött arról, hogy ezt a filmet látnom kell! :) ... Well done! Úgy tűnik marad a torrentezés, meg a remény arra hogy egyszer majd a Moonlight féle filmeket is lehozzák ide vidékre, nem csak a látványfilmeket meg a maszlag vígjátékokat.

2017-02-10 21:50:23 limupei (?) #19

Jaja, de pont ugyanannyira, mint hetero fehér férfiak történetei. Vagy random történelmi eseményeket bemutató filmek. Vagy random történelmi személyeket bemutató filmek. Vagy híres emberek élettörténetei. Nem kell hozzá nagy kunszt, tessék elkezdeni számolni és meglátod. Csak nagy részét át sem gondolják az emberek, csak az tűnik fel nekik, amit akarnak, hogy feltűnjön.

Amúgy pedig ha ezt az elméletedet szeretnéd hirdetni, miért pont a Moonlightot választottad, ami bőven az Oscar-jelölése előtt begyűjtött millió díjat olyan helyekről is, akiknek közük nincs az Oscarhoz (Gotham) vagy olyanoktól, akik még csak nem is amerikaiak (British Independent, Torontói kritikusok stb.)

előzmény: Rorschach (#18)

2017-02-10 21:37:25 Rorschach (4) #18

Igen kérlek, mert azt mondtam, hogy kizárólag e két kategóriába tartozó filmmel lehet odakerülni a listára.

Kurvára nem erről van szó, hanem arról, hogy ha egy bizonyos kategóriát választasz, akkor sokkal könnyebb a szakma rivaldafényébe kerülni. Nem is értem, miért megy ezen a vita, miért próbálná meg ezt bárki tagadni. Ez tény.

Holokauszt, másság, etnikum, white guilt - mind olyan kategóriák, amik időről időre visszaköszönnek a díjátadókon, és ezt nem mindig indokolná a film minősége. A Moonlight esetében sem feltétlenül indokolja (amint írtam, szerintem speciel ez egy baromi decens film, ugyanakkor nem látom benne a kritikus pluszt, ami egy díjesőt indokolna), de egyszerre két érzékeny témát is érint. Ott van-e a jelöltek közt? Ott hát. De ott a 12yas - kendőzetlen white guilt film, elvitte-e a legjobb film díját? El hát.

Részemről viszont lezártam ezt a vitát, egyrészt szerintem abszurd a trend létét tagadni, másrészt csúnya dolog így szétoffolni a Moonlight topikját.

2017-02-10 21:30:06 limupei (?) #17

Tree of Life, The Fighter, Whiplash, Theory of Everything, Dallas Buyers Club, The Master, The Artist soroljam még? Nem túl gazdag, hetero, fehér férfiak éveket átívelő története/fejlődéstörténete. Vagy mind gimmick?

2017-02-10 21:24:17 Rorschach (4) #16

Nézd, lehet nekem jönni a szentbeszéddel, hogy minden a minősége miatt tart ott, ahol, de szerintem nem véletlen, hogy a tavalyi botránykodás után idén jócskán telítve van az Oscar-jelölt lista afroamerikai filmekkel ill. jelöltekkel. Egy ponton túl már nem csak a minőség számít, hanem ügyelni kell arra is, hogy a PC közvélemény bele ne köthessen, szerintem affirmative action az egész. De lehet, hogy csak én gyártom itt az alaptalan összeesküvés-elméleteket :)

előzmény: Olórin (#15)

2017-02-10 21:19:33 Olórin (3) #15

Hát az is kurvára fair, hogy mindenre találsz valami megideologizálást, hogy miért lett sikeres, és persze soha nem azért, mert tényleg annyira tetszett sokaknak, hanem mert "gimmick" meg "fekete" meg mittudomén:)

előzmény: Rorschach (#14)

2017-02-10 21:17:44 Rorschach (4) #14

Ja, mert kurvára fair az elmúlt nyolc év legnagyobb gimmickjét idekeverni a semmiből :)

előzmény: Olórin (#13)

2017-02-10 21:15:54 Olórin (3) #13

Mint ahogy a Sráckor sem érdekelte a kutyát se?

előzmény: Rorschach (#12)

2017-02-10 21:10:51 Rorschach (4) #12

"majdnem biztos vagyok benne, hogy annak a 8 Oscar-jelölésnek a kétharmada a tavalyi black-mizéria miatt van, mert amúgy totál nem érdemli meg"

Ez igaz. Szerintem a PC-kult meg a tavalyi dolog miatti túlkompenzálás juttatta az egekig a filmet - ha egy csóró, hetero fehér srácról szólna, a kutyát nem érdekelné a szakmából, nem még nyolc kategóriában jelölnék Oscarra.

Valóban sablonos amúgy végig kábé fél perc eredeti meglátás nélkül (sőt, ha nagyon bele akarunk menni a hitelességbe, a szociálisan érzékeny drogdíler simán kivághatja bárki bullshit-méterét), de továbbra is fenntartom, hogy ennek ellenére baromi jó film. Mégpedig a színészei miatt. Döbbenet, milyen kurva jól játszik mindenki egytől egyig.

előzmény: ChrisAdam (#2)

2017-02-10 16:26:57 limupei (?) #11

Akkorát nem, az a második :)

előzmény: Ágó (#10)

2017-02-10 16:22:17 Ágó (4) #10

Nem is gondoltam erre. Belőled inkább egy Manchestert nézek ki, de lehet, tévedek. :)

Igen, vannak nagyon kiemelkedő jelenetei a Moonlight-nak. Az utolsó (is) ilyen.

előzmény: limupei (#9)

2017-02-10 16:14:35 limupei (?) #9

Láttam, csak egyben fogom osztályozni a kilencet. Már ha el nem felejtem, mint tavaly :) Még egy hiányzik, és a lalala eddig ötödik a rangsoromban. És nem a Moonlight az első, mielőtt bárki... :)

2017-02-10 15:53:38 ChrisAdam (3) #8

Pedig még nem is látta és szerintem tetszene neki. :)

Egyébként így másnap már kevésbé keserű az élmény, az utolsó jelenetet kiemelném, az tényleg maradandó, plusz az elején az a jelenet, amikor megkérdezi, hogy mi az a fagot, stb. Az egy erős jelenet tényleg.

előzmény: Ágó (#7)

2017-02-10 15:34:48 Ágó (4) #7

Nyugi, mostantól nem fogja kihagyni, hogy minden Oscaros bejegyzésben oda ne piszkáljon a La La Landnek, de ez legyen az ő baja. :))

A film szerintem remek, talán Vektorhoz állok legközelebb abból a szempontból, hogy kiemelkedő alkotásnak tartom, de valami hiányzik a zseniálishoz. Én ezt úgy fogalmaztam meg magamnak a vetítés után, hogy azt a felvezetést, amit Alival produkált a film, később már nem tudta szinten tartani. Nem megy nagyon alá, csak jócskán egyszerűsödik a végére. Szerintem.
Az olyan kis dolgok pedig, hogy miért kell Caetano Veloso klasszikus dalát (Cucurrucucu paloma) benyomni úgy, hogy nem is olyan régen egy másik Oscar-díjas film is használta, csak sokkal jobban, mint itt, hát azt nem fogom megérteni. De ez legyen az én bajom. :)
Ennyi, amit "ellene" tudok felhozni, egyébként tényleg remek film, sokan fogják még hosszan dicsérni, joggal. Menjetek, nézzétek meg!

előzmény: ChrisAdam (#5)

2017-02-10 12:23:37 Adam Taylor (4) #6

Nem egy könnyű film, egy csomó dolog nehezíti, hogy megszokásból nézzük: balladai kihagyások (látjuk hogy találkozik Juan-nal, de hogy hogyan alakul a kapcsolata Teresa-val, azt nem), utalások, felvillantott képek és hangulatok - ezekből nekünk kell összepakolni a filmet. Van amelyik rész iszonyat erős, a felnőtt Chiron története például szerintem ilyen, van viszont ami egyszerűen semmilyen hatással nem volt rám. Miközben néztem, én is 3-asnak éreztem, de aztán ahogy múlik az idő, úgy állnak össze bennem szépen a darabkák, a legjobb jelenetek meg még mindig itt pörögnek a fejemben.

2017-02-10 11:41:02 ChrisAdam (3) #5

Nem volt túl sok affinitásom Googlézni hajnali 2-kor, hogy ki fekete, ki nem, annyira azért nem izgatott a dolog, sajnálom. Bár nem tudom, hogyan kerül ide a La La Land, de ok. ;)

Ettől függetlenül nem változik a véleményem, mert nem emiatt közepes a film.

Vektor: Igen, én is úgy érzem, egy 130-140 perces játékidőre lenne szüksége a sztorinak. Nem lehet szűk 105 percbe belesűríteni egy karakter három életszakaszát úgy, hogy a történet lassan csordogáló és nem életrajzi film stílusú, hanem hosszú snittek, jeleneteket mutat be, az életszakaszok egy-egy rövid történetét bemutatva. Éppen ezért nem ismerjük meg a főszereplőt. Legalábbis itt nálam.

előzmény: limupei (#3)

2017-02-10 11:10:53 Vektor (4) #4

Éreztem, hogy ez egy újabb 12YAS lesz a magyar közönség és a KT számára, csak annyi a különbség, hogy ezúttal én sem adok magas osztályzatot. Erős négyes, mert vannak kiemelkedő pillanatok a filmben, amelyek versenyezhetnének az év jelenete címért (pl. Ali utolsó jelenete, amiért meg is fogja nyerni az Oscart), de valami mégis hiányzott ahhoz, hogy zseniálissá váljon. Általában én vagyok az, aki majdnem mindegyik két óránál hosszabb filmből kivágna legalább 10-15 percet, itt mégis az az érzésem, hogy a Moonlightnak szüksége lett volna legalább egy 150 perces játékidőre. A színészgárda fantasztikus, ezért sajnáltam, hogy majdnem mindenki kevés játékidőt kapott. Egyedül Naomie Harris-nél éreztem, hogy nem kérek több jelenetet tőle, de valószínűleg azért, mert szerintem ő volt az egész gárda leggyengébb pontja. Hogy pozitív példát is mondjak, a Hidden Figures után még furcsálltam, de itt már értem a Janelle Monáe hype-ot, csalódás is volt, hogy nem szerepelt a film utolsó harmadában.

2017-02-10 09:59:26 limupei (?) #3

11 személy kapott Oscar-jelölést a stábból, ebből 6 fehér, 5 fekete. A Google még a cukormáz-sokkos La La Land mámorban is működik ám :)

előzmény: ChrisAdam (#2)

2017-02-10 02:14:53 ChrisAdam (3) #2

Hát, nagy várakozások előzték meg a filmet, már hetek óta a palettán várta sorát, aztán... aztán egy gyenge közepest érdemel csupán. Nem rossz film, de az egyetlen ereje a színészi játékokban van. Valahogyan ez a háromfelé szedett történet azt eredményezi, hogy az egyes fejezetek nem lesznek eléggé mélyek, kidolgozottak, a karakterről, az anyjáról, a környezetéről is igazából egyet tudok elmondani: sablonos. Semmi olyat nem látunk a filmben, semmi olyan nem hangzik el, amit még nem tapasztaltunk volna féltucatszor. S úgy éreztem egész végig, hogy próbál nagyon érzéki lenni, nagyon művészi, egyszerűen nem tud közel vinni minket egyik karakterhez sem, a cselekményhez sem. A színészi játék valóban erős, szinte nem tudnék kivételt mondani, de egyik sem olyan kiemelkedő, hogy Oscarra kéne jelölni, Ali díjesője engem is meglepett, a film megtekintése után. Mert egyrészt összesen ha 15 percet a vásznon van, másrészt azért nem volt olyan mérföldköves alakítása. De nem irigylem tőle, mert jó volt.
A zene kicsit túl lett spilázva, már hetekkel ezelőtt meghallgattam a soundtrack egy részét, külön nagyon tetszett, de a kép és a zene együtt már túl-túl sok. Túl Sundance, túl művészi, túl sok.
Viszont egyetlen fehér nem szerepel benne, ezek után gondolom, a stábban sem, most mondhatnám azt, hogy ezt a filmet bojkottálják a fehérek, mert miazhogy nincs benne fehér ember - persze csak viccelek, ugyanakkor majdnem biztos vagyok benne, hogy annak a 8 Oscar-jelölésnek a kétharmada a tavalyi black-mizéria miatt van, mert amúgy totál nem érdemli meg. A kamerakezelés, operatőri munka sem volt egetverő, vannak benne szép snittek, nem mondom, de néhol pedig kifejezetten zavaró, a sok felülexponált kép egyszerűen rossz, a vágások tényleg jók és a forgatókönyvet meg a rendezést sem tudnám tiszta szívvel a magasba emelni. Nincs egy igazán bravúros jelenet, amitől legalább kicsit leesik az állam. Nem kell lesokkolni, egyszerűen csak lenyűgözni. De nem, totál középszer egész végig.

Úgyhogy mit mondhatnék: hatalmas csalódás. A téma érdekes és fontos, de ugyanakkor meg pang az egész és nem sikerül átérezni a problémát, a háromfelé szaggatástól kicsit azt érezhetjük, hogy felületes a film, egyik Chiront sem ismerhetjük meg igazán, az anyja-fia viszony is inkább sablonos és kiszámítható, és bizony, sokszor rohadtul nem életszerű. Legalábbis nekem. Na, ezt éreztem tipikus Oscarra készített filmnek, amiben benne van minden, művészieskedés, kisebbség, családi problémák és a többi...
Nem az a film, amire emlékezni fogok. Ha élményként tekintek rá, inkább rossz volt. Nem kaptam semmit tőle, se gondolatot, se érzelmet, egyszerűen olyan sótlan és ízetlen, mint egy marék nyers krumpli. De lehetséges, hogy velem volt a baj. Sőt. Úgyhogy hajrá, nézzétek.
Nekem ez csak egy 50% Mérges vagyok.

2017-02-04 20:13:25 Rorschach (4) #1

Annyira erős színészi fronton a Moonlight, hogy az valami lehengerlő. Másfél-két jegyet húz a filmen a gárda teljesítménye, fantasztikusan játszik minden színész egytől egyig.
Az viszont nekem furcsa, hogy Ali díjesőt kap, miközben csak a film első harmadában szerepel. Ehhez általában szignifikánsabb jelenlét kell.