Call Me by Your Name (2017) ☆

Szólíts a neveden

(Luca Guadagnino)

amerikai-francia-olasz dráma, szerelmi történet

3,9
★★★★☆
74 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2018-02-13 17:39:26 dittike (5) #13

Minden tiszteletem azoké akik fel merik vállalni a homoszexualitást a filmvásznon és ez a film romantikusan szépen árnyaltan fejezi ki az érzések forgatagát melyben a fiatal fiú és a fiatal férfi bolyonganak.

2018-02-10 20:07:14 Ugor (5) #12

Hazafelé a moziból ilyen kis himnuszok zenéltek bennem, tél ide, meg tél oda, kerestem a megfelelő jelzőket, aztán elvetettem, ettem egy vietnami phot, hogy közben továbbgondolhassam, de hát mit mondhatnék, ez a film álomszép! Álomszép a táj, a nyár, ez a kamaszkor, a megvalósítás, az elővezetés, a képek, a szereplők külön-külön és együtt, álomszép a heteroszerelem, meg a homoszerelem is. Na, nem gondoltam volna, hogy ezt valaha leírom így, bár sohasem voltak homofób, mindig elfogadónak, toleránsnak hittem magam minden tekintetben, de ha internetes turkálás közben valami melegpornó ugrott be, azért egy-két évtizede még erős viszolygás fogott el. Nem mintha ezt a filmet pornóhoz szeretném hasonlítani, de a témához való hozzáállásomat jellemzi. De ilyen intelligensen, ilyen szépen mesélni erről… áá, gyönyörű! És a szülők! Ó, egek, ilyen szülőket kívánok mindenkinek, szerte a világon! Bölcs, szép és nyitott embereket! Mindegy, észrevettem, hogy ömlengeni kezdek, leállítom magam, de boldog vagyok, hogy ezt a filmet láttam!

2018-02-09 08:59:16 tomside (?) #11

Engem az sosem érdekelt, de mostmár tuti, hogy ezt megnézem. ;)

előzmény: ChrisAdam (#10)

2018-02-09 00:12:27 ChrisAdam (5) #10

Zsenge koromban történt az exodus, azóta sok mindent én is megéltem, de örülök, hogy így lett. :) Ugyanakkor a Call Me habár sok mindenben azonos a Brokebackkel, hangulatában és hangvételében is teljesen más. Nekem ez jobban is csúszott, de ideje lenne azt újranéznem.

előzmény: tomside (#9)

2018-02-09 00:02:23 tomside (?) #9

Még nem láttam, de az, hogy a néhány év előtti exodusod után te erre ötöst adsz, azt jelenti, hogy nekem is meg kell néznem. Love You Brokeback! ;)

előzmény: ChrisAdam (#8)

2018-02-08 23:58:55 ChrisAdam (5) #8

Nagyon szerettem ezt a filmet, egy csodaszép, napsütéses nyár apró kalandjai, a helyét kereső ifjú sodródása az életben, egy olyan korban, amikor még sok minden máshogy működött. Irigyeltem őket, ahogy az egyszerű, lassú hétköznapjaikban lubickoltak. Elio filmje, az ő ritmusát vesszük fel, ahogy egy nyár alatt egészen megérik. Luca Guadagnino pedig elképesztően szenzuálisan tudja bemutatni Elio apró élet-fejezeteit. Nem feltétlenül csak a barackszexre és egyéb ínyenc jelenetekre gondolok, hanem alapvetően olyan hangulatot teremt filmjével, amit nagyon ritkán tapasztalunk. Egyrészt kitűnően idézi a múlt század gondtalan 80-as éveinek atmoszféráját, főleg ebben a varázslatos észak-olaszországi közegben (nyáron épp errefele mászkáltunk), másrészt a két főszereplő közti kémia nagyon finoman és érzékien van ábrázolva. És olyan szépen fel van építve és lezárva, hogy tagadhatatlanul Oliver és Elio románca szépnek mondható. Nem lobbi, nem tabudöngetés, a film Elio coming-of-age filmje, melyben a szerelmi szál éppen úgy van elmesélve, mintha két hetero karakter közt történne. És pontosan ezzel tudja a filmet közel tudja hozni nézőjéhez Guadagnino, sutba dobja a felesleges művészkedést, drámaiskodást, nagy szavakat és giccset - kellemes egyszerűségével nyer el minket. 90%

2018-02-08 22:11:53 DL (5) #7

Nagyon szerettem Stuhlbargot a Coen-fivérek "Egy komoly ember" c. filmjében is.

előzmény: banana (#5)

2018-02-08 22:09:02 DL (5) #6

Azt is szeretem ebben a filmben, hogy egy olyan értelmiségi, nagypolgári, antik kultúrával átitatott környezetbe ágyazza a történetet, amiben ez nem téma, amiben ki lehet mondani, hogy az érzelem számít, és nem akadnak fenn olyan lényegtelen dolgokon, hogy valaki nőbe vagy férfiba szerelmes, mert csak az számít, hogy micsoda nyarat tölt együtt a két főhős, a biciklizések, a fürdőzések, a közös utazás, nem sulykolja, hogy lám, egyneműek, nem tolakodóan, kényszeredetten téma ez. Szóval engem nem zavart, egyáltalán nem.

előzmény: TheDriver (#3)

2018-02-07 14:23:29 banana (4) #5

Az az egy jelenet nekem 1 pontot húzott a teljes filmen felfelé :)

előzmény: DL (#2)

2018-02-07 13:44:35 limupei (4) #4

És akkor szerinted ugyanez a film lett volna, ugyanezekkel a kérdésekkel, ugyanezekkel a dilemmákkal? Ne viccelj már, ennyiből A víz érintésében is lehetett volna férfi és nő, az E.T.-ben lehetett volna elveszett kiskutya és a Halálos iramban filmekben is lehettek volna biciklik, mert én jobban szeretem őket a kocsiknál és gyanítom a lapos Föld hívőknél meg a Gravitáció verte ki a biztosítékot, míg az ateistáknak biztos nem volt annyira hatásos A passió. Ne vicceljünk már...

előzmény: TheDriver (#3)

2018-02-07 13:25:49 TheDriver (3) #3

Elég ambivalens érzéseim vannak a filmmel kapcsolatban. Az elején leszögezem ezek a melegekről szóló filmek sosem érdekeltek és nem is néztem meg pl a Túl a barátságont és társait, de ez esetben a sok kiemelkedő kritika miatt úgy voltam vele, hogy teszek egy kivételt.

Ami pozitívum az a film hangulata, képi világa, aminek köszönhetően tényleg úgy érezzük, hogy ott vagyunk mi is észak Olaszországban. Az aláfestő zenék baromi jók és rengeteget dobnak a filmen, a két főszereplő színész szintén fantasztikusat alakít (a végefőcím alatti jelenet zseniális), na meg Perlman professzor akinek film végi jelenete valóban nagyon erős, de...
és ami nem tetszett, illetve nem is értem.

Ezt a filmet nem lehetett volna megcsinálni úgy, hogy a másik fél egy NŐ??! Nyilván akkor a barackos jelenet lehet kimaradt volna ( :))) ), de ez esetben engem személy szerint sokkal inkább megnyert volna a film.
Lehet homofób vagyok, de nem bírom nézni és nem is érdekel ahogy két férfi szexel egymással. Én sokkal jobban élveztem volna a filmet, ha egy idősebb nőbe szeret bele főhősünk.
Értem én, hogy ha nem melegekről szól a film, akkor nem fért volna be az Oscar díjra esélyes filmek táborába, és akkor szegény homokosok nem élvezhetnék az alkotást, de akkoris...számomra ez sokat levont a film élvezhetőségéből...

2018-02-04 12:11:45 DL (5) #2

Perlman professzor (Michael Stuhlbarg) szeretetteljes és döbbenetesen őszinte jelenete a film vége felé Elio-val számomra önmagában is elég lenne ahhoz, hogy a kedvenc filmjeim közé kerüljön.

2018-01-02 17:02:03 Morgana27 (5) #1

LG elképesztően szenzuális filmeket csinál. Itt is átjön a képeken a lustán forró mediterrán nyár, a bágyadt szieszta időtlensége, a túlérett gyümölcsök íze, a nyugtalan éjszakák hánykolódása. Kis gesztusokkal mesél, ahol a legkisebb érintésnek is jelentősége van, a várakozás és a vágyakozás elviselhetetlenségig fokozódása oldódik fel a megfelelő tempóban előkészített beteljesülésben. Nagyon szép és érzéki/érzékeny coming-of-age történet, tegnap láttuk és még mindig futnak bennem a képei, jelenetei - olyan mélyen a bőröm alá ivódott, hogy szinte már fáj.