Batman: The Killing Joke (2016) ☆ 👁

Batman: Gyilkos tréfa

(Sam Liu)

amerikai akciófilm, animáció, dráma, krimi, thriller

3,3
★★★☆☆
93 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2016-09-06 22:52:08 SentryD (2) #8

Értem, köszi az infót :) persze, el szeretném olvasni, amúgy sem vagyok annyira otthon ebben a világban, mint szeretnék. Ez volt az első ilyen DC animációs film, amit láttam, így viszonyítási alap nélkül a képi világgal annyira nem volt problémám, viszont kicsit túl egyszerűnek és olyan átlagrajzfilmesnek tűnt, ami szvsz nem nagyon illett a sztori hangvételéhez. De akkor bepróbálkozok a képregénnyel is mihamarabb.

előzmény: Olórin (#7)

2016-09-06 20:12:14 Olórin (3) #7

Az atmoszféra többek közt azért is hiányzott belőle, mert az eredeti iszonyú erős, lázálomszerű képi világát totál sablonossá, ötlettelenné butította. (Ha elolvasnád a képregényt, azt javaslom, hogy az eredeti színezést szerezd be - 2008-ban ugyanis újraszínezték, és az nem olyan jó.)

előzmény: SentryD (#6)

2016-09-06 18:48:05 SentryD (2) #6

Egyelőre nem olvastam a képregényt, de jobb lett volna, ha nem ezen az adaptáción keresztül ismerem meg a sztorit. A hozzátoldott első fél óra egyest érdemelne, nemhogy mélyítené Barbara karakterét, de egy egyszerű, haszontalan Batman-fangirlé degradálja, ezen felül unalmasabb, mint az életem. Ráadásul gyakorlatilag semmi köze nincs a tényleges történetszálhoz azon kívül, hogy van benne Batman, de ez olyan, mintha meg kéne enned egy nyers krumplit, mielőtt a sültkrumplihoz nyúlsz. Pedig az sem sokkal jobb... Legalábbis engem nem igazán ragadtatott el az igazi Killing Joke. Nem mondom, hogy nem tetszett, de semmi különöst nem éreztem, abszolút hiányzott az atmoszféra. A végén Batman nevetése annyira üres és jellegtelen volt, hogy majdnem fenevettem én is kínomban. Ezt belőném magamnak olyan hármasra, így átlagolva viszont kettes jön ki. Sajnálom, pedig akartam én ezt szeretni.

2016-09-05 23:52:19 Rorschach (1) #5

Apám, ez mi a jó ég volt?

Huhh, kezdjük...
Először is a legszembetűnőbb kérdés: miért néz ki így az animáció? Tündöklőbb pillanataiban csak simán hanyag, generic és idejétmúlt, de mozgás közben egyenesen szembántóan ocsmány a Gyilkos tréfa rajzstílusa. Hová lettek az agresszív vonalak? Hová lettek az élesen váltakozó színek? A képregény vizualitása sugározta magából az őrület háborgását, de a film képileg csak amatőr, olcsó fércmunkáról tanúskodik. Egy featurette-ben a rendező nem átallott azt nyilatkozni, hogy a képregény stílusában animálni rémálom lett volna... bazmeg, akkor miért vagytok ott?

És akkor még egy szó nem esett a lényegről.
Szóval akkor: mi a fasz az az első fél óra? Tényleg akkora gond volt, hogy egy amúgy nagyszerű történetben a női karakter egyszerű áldozat, hogy az adaptáció majdnem felét túlkompenzálással kellett kitölteni? Komolyan mondom, legszívesebben megrugdosnám azt a társadalmi igazságharcost, akinek ez eszébe jutott - azokat pedig, akik rábólintottak, nemkülönben.
Tonnányi olyan történeten nőttünk fel, amiben a nő pusztán motivációs eszköz a hős számára, de pont a Killing Joke-ban, pont itt sokalltak be tőle emberek? Nehezemre esik elhinni.
Ugyanakkor mégis kénytelen vagyok, mert az első fél órát máskülönben nem lehet mivel megindokolni. Gyakorlatilag a film negyven százalékának nincs létjogosultsága. Ordas közhely olasz gengszter, vérlázítóan ciki ""pszichológia"" (egy pár idézőjel itt már rég nem elég), gusztustalan animáció, mindezt azért, hogy a gengszter-szál ne fusson ki sehova, a Batgirl-szál meg úgyis odaérkezik, ahová az eredetiben, sokkal kevesebb fölösleges háttérpöcsölés után.

A legrosszabb viszont az, hogy maga a tényleges plot így egy Jetix szintű Batman & Batgirl sorozat pilotja után olyan hirtelen érkezik, hogy nem is igazán tudjuk hová tenni. Batman szűkszavú seggfejből hirtelen életen és halálon monologizáló bölccsé válik (szinte már csak Yorick koponyája hiányzott a kis kezéből), Joker pedig a semmiből lett beráncigálva és egy fél pillanatig nem érezni a szándéka horderejét.

Bántóan amatőr ez az egész. Azon ritka esetek egyike, amikor egy csapat fogalmatlan hozzájut egy baromi erős forrásanyaghoz, majd hozzáirkálnak minden szar subplotot jobbról-balról (homokos comic relief, you got to be fucking kidding me), a végén pedig pont a lényeg vész el. Büszkék lehetnek magukra.

Kimondottan nagy kár ezért, pláne, hogy a Gyilkos tréfa azon kevés Batman-sztorik egyike, amikben ténylegesen történik valami új és izgalmas egy fontos karakterrel, nem pedig csak a bejáratott formulát koptatják tovább és tovább, nagyjából ezredik alkalommal.

2016-09-04 19:05:16 tomside (3) #4

Azért ez egy elég nagy 'dafuck! Egyelőre még nem tudom hová tenni.

2016-08-09 22:29:45 manson84 (3) #3

Hamill valóban jó, de sajnos a képregény ismeretebén egy gyenge hármasnál többet nem érdemel nálam.

2016-08-01 16:11:23 BonnyJohnny (4) #2

Nagyon fontos tényező, hogy nem ismerem az eredeti képregényt. Így nem tartom negatívumnak a képi világot (ami olyan mint a többi DC animation az utóbbi pár évben), sem a toldalék történetet.
A sokak által kifogásolt első harmad például nekem tetszett. Egyrészt érdekes, hogy Batgirlnek is kreáltak egy olyan ellenséget, akivel elmegy a szakadék széléig, másrészt Paris Franz pont olyan "batgirlösített" Joker karakter, ami szerintem nem rossz. Másrészt szintén képregényes műveletlenségemből fakad, de számomra például nem volt szentségtörés Batman és Batgirl kapcsolata. Sőt, én a Batman Beyond történetek alapján egyértelműen azt vettem le, hogy történt valami "nem professzionális" Batman és Batgirl között, ami miatt elváltak útjaik. Az más kérdés, hogy a szenvelgő Barabara és a jópofáskodó meleg barátja jeleneteiből éppen csak a nevetőgép hiányzott... :P

A lényegi rész pedig elnyerte a tetszésemet. Bár azt a a képregény ismerete nélkül is éreztem, hogy kapkodó.
Összességében számomra egyértelműen négyes, és a jobb DC animációk közé tartozik.
De igen... a nagy várakozáshoz képest egyértelműen csalódás, még nekem is. Rajongóktól megértem a közepes osztályzatot.

2016-07-29 01:34:44 slawter (4) #1

Mark Hamill újra zseniális.