Egy döntő pillanat (2014) ☆ 👁

(Nagy Kata)

magyar dokumentumfilm, rövidfilm, sportfilm, történelmi film

?,?
 
5 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Döbbent csend borult a nézőtérre, amikor Helmut Rahn belőtte a mindent eldöntő gólt, 2:3. Négy perccel később Szepesi György elcsukló hangja hallatszott a rádióból: vége, vége... 1954. július 4-én a Népstadionban éppen atlétikai versenyt rendeztek. A nézők itt hallgatták a kihangosított közvetítést - a korábbi nagy sikerek színhelyén.
Július 4-én lesz hatvan éve, hogy Bernben a Labdarúgó Világbajnokság döntő mérkőzését a magyar és a nyugat-német válogatottak vívták. A toronymagasan esélyes, Puskás vezette magyar aranycsapat 3:2 arányban vereséget szenvedett az esélytelen nyugat-németektől. Később kiderült, mindkét ország számára sorsfordítónak bizonyult ez a mérkőzés, az a pillanat, amikor a játékvezető lefújta a mérkőzést. Nyugat-Németországnak a felemelkedés kezdetét jelentette, nekünk viszont még két év Rákosi, majd 1956 után 33 év Kádár-korszak jutott.
Budapesten a vereség hírére utcai tüntetések törtek ki. Olyan eseményekről, helyszínekről, jelszavakról számolnak be a korabeli titkos rendőrségi és pártjelentések, amilyenekre 1945 óta nem volt példa Magyarországon és, amelyek bizonyítják, hogy a július 4-ét követő néhány nap az 1956-os forradalom előzménye volt.
A filmben megszólalnak szemtanuk, az aranycsapat tagjai, a film alkotói bemutatnak eddig alig ismert archív filmrészleteket, fotókat, titkos dokumentumokat, különleges archív hangfelvételeket, rekonstruálják a tüntetések útvonalát és helyszíneit.


Bemutató

Szavazatok összes > összes v

Ki akarja megnézni? összes > összes v