Brimstone (2016) ☆ 👁

Megtorlás

(Martin Koolhoven)

francia-holland dráma, thriller, western

3,5
★★★☆☆
112 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-08-15 22:47:09 Cosmopolie (5) #13

Elsőre? : - húúú...
Ahogy telt a játékidő, úgy kerített hatalmába, szívott magába. Durva képsorok is benne, de kifejezetten erős, kemény dráma. Ez kell még egyszer, még kétszer... A zenéje is, a hangulata is.
Méltánytalanul kevesen látták. Sokan veszítenek... Vannak, kiknek már itt a földön a pokol jut osztályrészül, pedig tenni érte, semmit sem tettek. Csupán van egy végtelenül elcseszett sorsuk...

2023-04-24 05:31:19 dittike (5) #12

Számomra megtestesítette az apa figurája mindazt, amit életemben soha nem szeretnék átélni, a női szabadságjogok ennél sokkal fontosabbak.

2022-05-14 23:05:33 Ugor (3) #11

Látom, elég megosztó a film. Meg talán én is fel tudnék sorolni egy rakás dolgot, ami negatív meg pozitív benne. Szerintem most nem a filmről beszélek, hanem a gondolatokról, amiket kiváltott belőlem. Azért az velőtrázó valóság, hogy van egy (több) mitológikus története az emberiségnek, amit egyesek a szeretet, a szépség, a jóság, az erény stb. megtestesülésével azonosítanak, és ugyanennek a nevében idióta kretének garázdálkodnak szinte büntetlenül évszázadok óta. Ez nem egy elszigetelt eset, a filmes meg az irodalmi ismereteink, százszámra tudják felemlegetni a hasonló hatásokat. Jön egy hülyesita kényúr, és végül is közömbös, hogy a Biblia, a Korán vagy a Bhagavad-gitá nevében követ el rémtetteket, elkövetheti, mert a hülyeista nép azt gondolja, hogy a szájából eredő hókuszpókusz valami fenséges, megfellebbezhetetlen törvény. Semmi egyébért, csak azért, mert ez a pöcs mondta a szószéken, a mecsetben, pagodában vagy bárhol. És nincs kihez fordulni, a gyülekezetekben a híveknek sem lehet, de látod, a filmben lévő bordélyban sem lehet, az állami hatalom, a seriff is a gyülekezettel/bordéllyal van, annak kretén szabályait védi. Ha ez bárhol előfordul a világban, azt kéne gondolnunk, hogy az a hülyék országa. Márpedig bárhol előfordul, folyamatosan itt is, máshol is.

2020-01-04 20:31:35 JB007 (4) #10

Egy film, ha érzelmeket vált ki, akkor jó. A Brimstone ebben iszonyatosan erős. Lehet, hogy borzasztó negatív, de érzelmeket vált ki.

Ami egy kicsit ront az összképen, az a tiszteletes túltolt karaktere. Emiatt egy erős 4-est igen, de 5-öst már nem tudok rá adni.

2018-01-11 11:29:52 zsandar filip (2) #9

Rendkívül átérezhető a kor hangulata. Isteni szereplők!!!!! Gyönyörű tájak, fantasztikus rendezés és emotionalis részletek stb. stb. stb.

Mégis kettest ér, mert a sok borzalom elárasztás ellenkező hatású, öncélúvá vált, és a film lassanként elveszítette művészi értékét.
Sajnálom.

2017-07-25 13:30:12 kilépett felhasználó (?) #8

Horror beütéses pszichológiai thriller, amiben Guy Pearce volt az Alfa Kit Harington meg az Omega a minőség tekintetében. Érdemes is úgy nézni, hogy nem egy tipikus western kb. annyira túl van tolva, mint a Bone Tomahawk, csak az inkább kaland ez meg lélektani oldalról közelít.

2017-04-20 15:09:16 necksprain (4) #7

jó volt ez. kis kurtítás lehet, hogy ráfért volna, de néhol így is rendesen feszkós. bírtam, hogy nem kíméli a karaktereket. a vége tényleg elég bugyuta. nickless-nek nem is az Oldboy-t, hanem a Strange Circus-t ajánlom, utána nyafogjon ezen. kiscsaláddal ne nézze meg senki vasárnap esti szórakozásként.

2017-04-16 17:01:09 csabaga (?) #6

A vérfertőzés ismérve kortól is függött.

Egyenesági rokonok uralkodóknál sem házasodtak,testvérek sem,ha nem tévedek,a keresztény kultúrkörben.
Unokatestvérek igen,de ezt ma is lehet,bár nem szokás.

Viszont volt amikor a házastárs testvérével vagy a testvér volt házastársával való kapcsolat is vérfertőzésnek számíthatott.
VIII.Henrik azzal az indokkal próbált elválni Aragóniai Katalintól,hogy az a elhunyt bátyja házastársa volt,így vérfertőzést követett el,az egész érvénytelen.
Más kérdés,hogy Katalin távolról a rokona volt,akárcsak a másik öt felesége is,hála a belterjes házasodási szokásoknak!

Ferenc Ferdinánd szakított ezzel,( állítólag Erzsébet királyné,aki maga is a férje közeli rokona volt,tanácsolta neki,hogy ne szülessen annyi "kripli"),erre úgy döntöttek,az utóda nem lehet trónörökös...

előzmény: BonnyJohnny (#5)

2017-04-16 14:32:09 BonnyJohnny (2) #5

Amúgy lehet hülyeséget kérdezek, de a Biblia tiltja a vérfertőzést? Csak mert ez igen elterjedt volt uralkodói körökben. Az unakatestvérek közötti házasság a polgári körökben is. Na meg mintha Guy Pearce tiszteletese is idézne valami szöveget a tettei igazolására. Ismétlem, a kérdés elég hülyének tűnhet, de komolyan kérdezem.

előzmény: tomasso (#4)

2017-04-16 08:37:15 tomasso (5) #4

Ezek alapján gondolom az Oldboy elől is sírva menekülsz majd. Egyébként meg egy világtól elzárt középkori közösségben simán életképes a történet, még a múlt századból is hallani hasonlóan aberrált sztorikat, a családon belüli (szexuális) erőszak pedig napjainkban is jelen van. Arról nem beszélve, hogy a prédikátorok, politikusok ma is ugyanúgy megbolondítják az embereket. Persze sok helyen túl van tolva, de mindezek tükrében nem éreztem annyira öncélúnak.

előzmény: nickless (#2)

2017-04-11 22:39:11 BonnyJohnny (2) #3

Rém unalmas, és közben annyira túl van tolva a drámaiság, hogy konkrétan érzéketlenné válik az ember. A tiszteletes néha már emberfeletti karaktere egy horrorosabb megközelítésben jól is mutatott volna, de itt inkább kizökkentő volt, hogy kb. ninja képességű. Jobb lett volna, ha Robert Mitcum féle ördögi tiszteletes lett volna... nem Guy Pearce-en múlott, ő odatette magát, de aztán túl is tolta (nyilván rendezői utasításra, mert ebben a filmben minden túl van tolva).

Ja, amúgy eredetileg azért reagáltam a hozzászólásodra, hogy elmondjam, hogy engem nem háborított fel a film. Sőt, néhány hasonló kritika után durvábbra számítottam.

Kit Harington meg szerintem eltévedt: Tél, szex, gyilkosság, vérfertőzés... hirtelen azt hitte, hogy Westeroson van. Az eltévedés elméletet erősíti, hogy karaktere nem volt.

előzmény: nickless (#2)

2017-04-07 11:09:40 nickless (1) #2

Úristen, mi volt ez? Hát lehet, hogy valakinek ez filmélmény...
Nekem valamiért nem fekszik, hogy 2 és fél (!) órán keresztül nézzem ahogyan egy perverz f@sz nőket ver és gyerekeket erőszakol és közben a Bibliát értelmezgeti. Ha erre vágyom, akkor legközelebb letöltök egy soft bdsm pornót... Elég fárasztó, mikor már 3x-ra kell végignéznem, ahogyan ugyanazokat a kliséket puffogtatva, drámai zenére megveri/megerőszakolja/megfélemlíti a szadista apja a lányt, akinek valahogy a 4 fejezet alatt egyszer sem jutott eszébe, hogy lehet, ha kommunikálna a körülötte lévőkkel, akkor ez nem fordulna elő... Lehet ezt egy sötét kor elborult eszméinek filmre viteleként értelmezni, de ha ez lett volna a cél, akkor bemutatta volna a közösséget is, én meg csak egy rakás köpködő statisztát láttam.. Így csak egy magányos őrült ténykedését nézhetem, márpedig ezt 1 óra után már nem igazán tudom befogadni.. A film olyan iszonyatosan erőlködik, hogy Guy Pearce-t felruházza a kegyetlen pap vonásaival, hogy méterekkel át is esik a ló túl oldalára. Amikor 2 óra után még nekiáll, hogy ő most bizony az anyja szeme láttára megerőszakolja a 6 éves kislányt is, na ott már csak arra tudtam gondolni, hogy mit csinálhatott közben a jobbkezével a rendező a székében... Aztán hopp meggyúladt (ami onanntól, hogy ráömlött az olaj a pincében nem lehetett meglepetés), end of story? Nevetséges. Ezt követi másfél perc idill, majd hoppá megjelenik AZ a fickó, aki hoppá pont ABBAN a városban lett seriff és hoppá pont ismeri Lizt, aki ugye nem is Liz, de mindegy is, mert MÁR MEGINT NEM MONDJA EL SENKINEK, hogy mi a f@sz történt vele, hagyja, hogy letartóztassák, aztán még jól meg is öli magát mosolyogva... És ez után még a film le akarja nyomni a torkomon, hogy az otthagyott kislánya bántatlanul felnövekszik, megtartja a házat és boldogan él míg meg nem hal ebben a felvázolt világban? Egy kicsit paradox.
Lényegében fényképezésben semmi újat nem mutat, a történetvezetés klisét-klisére halmoz, a színészi játékot már ezerszer láttam, Guy Pearce hozta amit tud és, amit láttunk már tőle párszor. A készítők meg nyúljanak magukhoz, ha nekik ez jön be. Nekem annó a Visszatérő se jött be, de az legalább filmként odatette magát... Ez még annyit se tett meg értünk.
Na most ez a két vélemény egymás mellett gondolom sokak érdeklődését felkelti majd... :)

2017-03-29 12:36:21 tomasso (5) #1

Mikor már azt hinnéd, hogy benned van a hiba, jön egy ilyen mestermű és újra értelmet nyer a zseniális osztályzat. Felkavaró filmélmény annyi szent, egy sötét kor elborult eszméiről, amikor a vallás intézménye mögé bújva, kellőképpen kifordítva azt bármit megtehetett az ember. Hihetetlenül maga alá gyűr a hangulata, köszönhetően a fényképezésnek, a történetvezetésnek, a makulátlan színészi játéknak és nem utolsó sorban a rendezésnek - kiváló munkát hagytak maguk után a készítők. Én szívből ajánlom mindenkinek, mert ez a film sokkal nagyobb nézettséget érdemel, szerintem simán odaveri például a Visszatérőt.