The Circle (2017) ☆

A Kör

(James Ponsoldt)

amerikai-egyesült arab emírségekbeli dráma, sci-fi, thriller

2,6
★★☆☆☆
174 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2018-02-24 23:23:58 betti (2) #15

Most látom csak, hogy a 2018.02.02-i kommentem szinte végig full spoiler. Nem tudom, én hogyan tudnám utólag szerkeszteni, de ha erre jár egy admin, és kb a 2. bekezdéstől beállítja a spoilert, én maximálisan támogatom :-)

2018-02-23 20:21:44 Bubu (4) #14

Igazából én előbb láttam a filmet, és úgy is nagyon tetszett. Emberrel, családdal napokkal később is beszéltünk róla. Sok minden ebből átjött könyv nélkül is.
A könyv nagyon tetszik, igazából kötelező olvasmánnyá tenném, mert nagyon aktuális, és sok minden van a sorok között. Úgy van megfogalmazva, hogy oldalanként megálltam elgondolkodni. A filmnél konkrétabb, és a szereplők is árnyaltabbak. (Szerintem nem a színészeken múlt, a rendezés és a forgatókönyv mintha megelégedett volna ennyivel.) Az elején nagyon is lehet azonosulni a főhőssel, utána viszont egyre inkább távolodik önmagától, gerinctelen opportunista lesz, aki nem csak élvezi, de meg is követeli a figyelmet. Semmi sem lesz szent számára, és ijesztő a gondolat, hogy ez a világ megy tovább, és nem döntik meg.

előzmény: betti (#13)

2018-02-23 19:30:27 betti (2) #13

Köszi a választ, ez így el is fogadható a számomra - azzal a pici kiegészítéssel, hogy csak _így_ a te magyarázatoddal jön ez át nekem, simán a filmet nézve nem. De még gondolkodom rajta :) A könyv jó egyébként?

előzmény: Bubu (#12)

2018-02-02 20:22:08 Bubu (4) #12

Azt hiszem a főszereplő karakterére az a válasz, hogy nem naiv már, csak egyszerűen nem tud a rendszeren kívül gondolkozni. Ebben a rendszerben ő egy különleges embernek számít, hatalma van, ismerik, és szeretik, és ő élvezi az ezzel járó felhajtást. És már megváltozott az értékrendje, simán beáldoz értékes dolgokat ennek az ismertségnek, és a saját előrejutásának az oltárán. A végén ezért buktatja le a két vezetőt, de nem a rendszert. Már ebben a rendszerben definiálja önmagát, és nem tud elvonatkoztatni. (Ahogyan sokan manapság lájkokban mérik saját magukat.)
Igazából a történet nagyon sok témában elgondolkodtató, nem csak a közösségi médiáról, de a film szerintem elgondolkodtatni akar, nem állást foglalni. Így nagyobb vita alakul ki körülötte.
Annie karaktere a könyvben ki lett fejtve, ő tényleg lelkileg törik meg. (Kiderül, hogy a családfa projektjének ő lesz a tesztalanya, és kinyomozzák, hogy rabszolgatartók voltak az ősei, és az internet kb meglincseli.) A film csak elhinti, hogy tud dolgokat, és kikészül ezektől. Szerintem a néző fantáziájára bízták, mi mehet a háttérben...

előzmény: betti (#11)

2018-02-02 13:30:17 betti (2) #11

Nagyon ritkán adok kettest, de egyszerűen nem bírtam rákattintani arra, hogy oké/elmegy. Nekem az kevés az oké-hoz, hogy a témafelvetés rendben van. Igen, volt egy alaptéma, amit nem dolgoztak ki, amit egy szimpla baráti beszélgetésben, egy cikk utáni kommentelős vitában mélyebben, érdekesebben, árnyaltabban veséznek ki fél óra alatt, mint itt.

Végig olyan benyomásom volt (és amikor vége lett a filmnek, pláne), hogy több különböző irányba is el akart menni a rendező, és végül nem döntötte el, hogy melyiket akarja bemutatni, úgyhogy véletlenszerűen vágták össze a felvett jelenetek egy részét.
Az Emma által játszott karakter tényleg ennyire naív? De akkor mi az a jelenet eléggé az elején, amikor a fekete bőrű srác (bocs, nem ugrik be a neve) "lerántja a leplet". (Egyébként... miről is? Hogy hú, itt van a rendszer magja? De mégis, olyan lepellerántós a szitu, a csaj pedig megdöbben, mert jóó nagy titkot látott). Vagy oké, naiv, meg elfogad mindent, bedarálja a rendszert, de akkor a végén mi van? A haverja halála "csak" azért sokkolja, mert meghalt, és ez juj, szomorú dolog, vagy felfogja, h ő és az általa működtetett rendszer okozta? De ha felfogta, akkor miért egy olyan bosszút választ, ami pontosan ezt a rendszert teszi még hatalmasabbá, még népszerűbbé? Vagy nem fogta fel? Akkor... akkor mi történt vele, a fejében, a lelkében? Akkor mi ez a jelenet az előadáson? Ha nem bosszú (vagy igazságtétel), akkor mi?
Vagy ha ő maga se tudja, akkor legalább a rendező tudhatná, és jelezhetné vmilyen módon.

Lehet, h zavaros, amit írok, bocs. Lényeg, h úgy éreztem, mintha lett volna olyan terv, h (I) a csaj tényleg ilyen naiv, és bedarálja a rendszer, de már ezen belül is lehet két út 1) a srác halála után is zombiagya marad, ill 2) nem, kinyílik a szeme. (II) nem olyan naiv, egy pont után (pl a szülei magánéletébe való durva belemászás után) szembesül azzal, h ez gáz, és valójában csak eljátsza a tágra nyílt szemű kis hülyét, aki viszont később szépen lerántja a leplet az egészről.
Mindegyik verzióhoz vannak illeszkedő jelenetek, de egyben már nem működik. Ha az első verziót tette magáévá a rendező, akkor a befejezés nem stimmel. Ha a másodikat, akkor a megbeszélésen előadott javaslata irracionlis, agyrém, felfoghatatlan, ill a vége se "jó".

(Jah, a barátnő figurája se igazán érthető, h mit jelképez. Ő pl totál nem úgy van jelen, mint akit (emberileg, erkölcsileg) tönkretesz az, ami itt történik (pedig néha mintha erre próbálna utalni a film), hanem mint aki dolgozóként van kizsigerelve, aki napi 12-16 órákat dolgozik stb. Itt is mintha két külön sztori lenne a csajon, de mééér? Rajta kívül SENKIN nem látszik (emlékeim szerint), h agyon lenne hajszolva, a főszereplőnél max annyi, h ritkábban tud hazamenni a szüleihez, de aztán ez a szál annyiban is van hagyva.)

Nem azzal van bajom, h nyitott marad a vége - ez egy vállalható dolog lenne. Az is, ha nem látom át a szereplő motivációját, és rejtélyes marad. De itt nem rejtélyes marad, hanem értelmetlen, ügyetlen, szerencsétlen. (Kirakhatok egy puzzle-t, ami egy Dalí vagy Picasso képet ábrázol, és amikor készen van, nézhetek h jaj, de zavaros. De a puzzle darabjai baccus illeszkedjenek már össze, aztán a kép értelmezése az én bajom :-)


Ja, és a Emma nem jó színész :( Szomorúan mondom, mert helyes lány, tetszik is, de egy nagy semmi, amit letesz az asztalra.

2018-01-04 18:58:08 od.gszal (4) #10

Valóban nem annyira rossz, mint ahogy a pontszámokból adódna, olyan három és négy közé helyezném. A kérdésfelvetés jó, a kidolgozás nem annyira. Érdekes felvetés, hogy mi lenne, ha mindenki apróbb és nagyobb szemétsége kiderülne. Lehet, hogy igazából semmi?

2017-11-05 07:57:17 gerszabo (4) #9

Remek és aktuális témafelvetés. Filmművészetileg valóban nem az ipar csúcsterméke, de nagyon fontos kérdéseket tesz fel az asztalra, és egész jól érzékelteti, hogy merre tart(hat) ill. milyen metamorfózison megy(mehet) át a tömegkommunkáció.

2017-11-01 16:39:50 zs93 (3) #8

A film bemutat egy problémát közérthetően, amellyel érdemes mindenkinek tisztában lennie. Mindössze ennyi. Ehhez a feladathoz két nagyobb nevet is megszereztek, hogy a film minél több emberhez eljusson.
Aki akciódús jeleneteket, lenhengerlő színészi játékot vár, az nyugodtan keressen más filmet.

2017-09-12 23:58:51 kfiro (2) #7

Maga a fikció nagyon érdekes és elgondolkodtató, de a film az pocsék. Tom Hanks miatt néztem meg, de talán ez az egyik legroszabb film, amiben szerepel, persze nem túl sokat látni, így nem igazán értékelhető az ő munkája sem.

Jó szórakozást!

2017-09-07 18:50:19 bambusz11 (1) #6

Nagyon, nagyon szenvedtem. Borzasztóan idegesítő volt.

2017-07-15 08:09:41 Sántha Orsolya (2) #5

Olyan volt, mintha rengeteg jelenetet kivágtak volna, hogy rövidítsenek rajta. Ha nem olvastam volna a könyvet, nem tudom, mennyi jött volna át a történetből, mert még így sem sok. Amúgy a könyv sem tetszett, de ennél a filmnél azért jobb volt. A könyv befejezése is jobb volt.

2017-07-10 01:48:27 Rorschach (2) #4

Naiv, didaktikus... és valami kurrrrrvára erőltetett, konkrétan úgy éreztem, hogy ez a film hülyének néz.

Szerintem azért nem az Állatfarmban vagyunk.

2017-07-05 18:09:32 kovi1970 (3) #3

Egy Black Mirror epizódnak elmenne. Önálló, egész estés filmnek nem egy nagy eresztés.
Főleg, hogy valóban nagyon kurtán-furcsén lett vége. Mintha egy sorozathoz készült volna pilotnak.

2017-05-30 18:17:04 Bubu (4) #2

Nekem nagyon tetszett, különösen az, hogy nyitva hagyták a végét. Sok más disztópiában adja magát, hogy egy rendszer, aminek megbuknak a vezetői, szükségszerűen elbukik. Itt nagyon jól bemutatták, hogy valaki már adaptálódik egy adott környezetbe, magáévá tesz bizonyos elveket, akkor már nem tud szélsőségesen a másik irányba elmenni. Egyszerűen már nem úgy gondolkozik.
A főszereplőnő naivitása pedig nagyszerű eszköz volt arra, hogy bemutassa az egész világot, és annak a folyamatát, hogyan változik meg az egyén akár közösségi nyomásra, akár azért, mert élvezi a hirtelen jött népszerűséget, miközben pont ezekkel manipulálják. Az is tetszett, hogy nem egy gonosz, maffiózó kiállású diktátor vezette be a népet egy ilyen elnyomó rendszerbe, hanem egy kedélyes, humoros emberke, aki meg tudja szólítani és el tudja bűvölni a tömegeket, miközben egy manipulatív szemétláda.
Maga a fő téma pedig hátborzongatóan lett bemutatva, szép lassan végigvezetve az apró kérdésektől a nagyobbakig, az egyéntől a globális szintig. És a negatívumok mellett a pozitívumai sem maradtak el az online életnek.
Tetszett, hogy nem álltak meg az "önként" adott privát szféránál, és bevették azt, hogyan hagyják sokszor a másik ember kérését, jogait teljesen figyelmen kívül. A legijesztőbb pedig nem a disztópikus világ volt benne, hanem az, hogy ez a disztópia vészesen közel van. Rengeteg embernek megmutatnám ezt a filmet, akik még mindig nem értik, hogy egy dolog kirakatba tenni mindent magukról, de másokról már nem kéne. Vagy azoknak, akik egy percre sem néznek fel a telefonból, és lájkokban mérik magukat vagy másokat. Nagyon sok apró részlet van ebben a filmben, amikkel kapcsolatban napokkal később is van miről beszélgetni, gondolkozni.

2017-04-29 20:16:08 dwalker666 (3) #1

Hosszú a felvezetés és egy kis hiányérzettel jöttem ki. A film a fő témát jól boncolgatja, de szerintem egyszerűen zárja le. A sztoriban több is lehetett volna, több izgalommal megspékelve.