Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales (2017) ☆ 👁

A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja
Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge

(Espen Sandberg - Joachim Rønning)

amerikai-angol-ausztrál-kanadai akciófilm, fantasy, kalandfilm

3,0
★★★☆☆
304 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2017-10-25 06:12:58 tomside (3) #36

A Salazar bosszújának épp annyi köze lesz a Vapitihez, amennyi focistáinknak a következő VB-hez.
Ne erre pazarold az időd. ;)

előzmény: BalaKovesi (#35)

2017-10-24 21:00:21 BalaKovesi (3) #35

Ha jól tudom ennek a résznek már nem Zimmer szerezte a zenéjét. Kár, mert ez lett volna az egyetlen dolog ami érdekel is a filmben. Pedig az első részt hányszor láttam... Bele se tudok nagyon gondolni. :D A Salazar bosszúja meg marad Vapitire, de arra se biztos hogy megnézem.

előzmény: ChrisAdam (#34)

2017-10-24 00:00:27 ChrisAdam (2) #34

Sokkal jobb, mint amire (=kegyelemkettesre) számítottam. Bár az is tény, hogy legutóbb Karib-tengert vagy 6 éve láttam, ha nem előbb, amikor még zsenge gyermek voltam és emlékezőm igencsak megkopott azóta. Tervezem is már vagy két éve újranézni a szériát, felfrissíteni az osztályzatokat és az élményt. Lehet utána nem győzném adni a kettest ennek a filmnek is.
Mindenesetre az is megdönthetetlen tény, hogy baromira fáradt és sablonos film ez. Még teljesen elviselném ezt, ha lenne legalább egy jó kis Jack Sparrow, aki ahogy az első három részben, úgy most is leleményes, ravasz kalóz lenne, aki szórakoztató beszólásokkal nevetteti a karibi térséget. Az utolsó két részben viszont nagyon nagy teret nyert a rum. Jóllehet, ez azért történt így, mert az alkotók szeretnék a karaktert minél valósághűbbre alkotni, aki motivált, lelkes kalózként indulva a pályán egyre inkább a rumba temetkezik, végül alkoholistaként rohad meg a hajó vagy éppen valamilyen tömlöc alján, miközben artikulálatlanul vakkant a nagyvilágba. Szóval rossz irány, egy ilyen ikonikus karaktert hiba, méretes hiba ennyire leamortizálni.
Sparrow karakterén túl azonban van több negatívum is, mint például a látványvilág. Hollywood nyomja a 3D-t, meg a CGI-szörnyeket, okádja a biteket, de a Karib-tenger kalózai így csak veszt a hangulatából. Nem is csak a túlzott számítógépes animáció okozza ezt, hanem az, hogy nem okosan használják. A látványvilág túl sok, túl színes, túl művi és néhol mintha a renderelés utolsó fázisát kifelejtették volna. Az első részek okosan felépített színvilága, látványvilága már korántsem érhető tetten, kifejezetten hiányoznak az igazi díszletek, igazi helyszínek. A zöldháttér viszont zavaró. Ha egy film pedig nem működik rendesen agyban - a rendezés és forgatókönyv se acélos enyhén szólva -, akkor a néző önkéntelenül is elveszik ezekben a részletekben. Így aztán szomorúan konstatáltam, hogy a zöldháttér és CGI-túra aláássa az operatőri munka kreativitását és szépségét is, így a film ilyen téren totál sótlan és közhely.
Összességében, összegyúrva a labdát viszont kettest nem adnék rá. Mert egyrészt, rossznak nem érzem - az az előző rész volt -, a történet átlagos, de nem selejt, a főgonosz Javier azért elég karakteres, kisebbek önként fosnak gatyába. Megjelenik Bloom és Knightley is, ami pozitívum, bármennyire is látszik, hogy megöregedtek a kilónyi smink alatt (persze a sztori szerint is, np). Barbossa is részt vállal a kalandban, bár jelenléte nem sok vizet kavar, halála meg nagyon béna. A két új fiatal totál színtelen-szagtalan, nem is érdemelnek szót se sajnos - bár a lányka nagyon bájos teremtés.
Szóval azután, hogy lehordtam a filmet a lábáról és még most jut eszembe, hogy Zimmer is egy igencsak középszerű score-ot dobott össze... szóval azon túl, hogy semmi jót nem mondtam a filmről, mégsem tudom a kettest megadni, de azért közel van hozzá. Jól kezdődik, pörgős és vicces az első negyed óra, utána totál sablon és közhely, úgy stabilan.
Arra azért jó volt, hogy kiruccanjunk a tengerre újra, itt-ott feltámadt a hangulat, vagy inkább a vágy arra, hogy megnézzem az első részeket. Lehet utána lesz kettes is. 40%

(update: Rápillantottam az első és a második rész plakátjára. Aztán megnéztem az első részről egy rövid fanmade szösszenetet... 1 percig kellett néznem, hogy rájöjjek, ez a film baromira nem érdemel hármast, sorry fams.)

2017-10-20 14:19:50 Bubu (2) #33

Fájdalmasan önismétlő, a saját világával ellentmondó, sablonos film. A zene összevágva a korábbiakból, nem értem, ez miért egy új zeneszerző neve mellett fut. A trilógia erdeti, izgalmas akciójelenetei újrvágva, más helyszínnel. Erőltetett szerelmi szál.
A képek szépek, és voltak jó ötletek, de ahogy a negyedik részben, itt sem bántak következetesen velük. Kár, hogy nem hagyták abba a csúcson a trilógia után.

2017-10-07 16:59:33 ZoLeEe (2) #32

Jaj, azok a kagylók vagy miafrancok amik lepotyogtak róla(azt akarta jelenteni a dolog, hogy nem álom volt a jelenléte)

előzmény: tomside (#31)

2017-10-07 15:35:26 tomside (3) #31

Értem, és egyetértek.
De konkrétan azt nem értem, hogy mi volt a utolsó képkocka. Összetörve valami nedves szar az ágy mellett. Mi volt az?

előzmény: ZoLeEe (#29)

2017-10-07 14:49:33 Fatupi (2) #30

Hőn remélem, hogy a stáblista utáni jelenet csak egy kikacsintás akart lenni, mert ebből csak valami borzalmasan erőltetett dolog sülhet ki.

2017-10-07 14:35:23 ZoLeEe (2) #29

Davy Jones rusnya keze megelőlegez egy újabb felesleges folytatást aminek létrehozása így a tendencia szerint, tőle sokkal de sokkal ijesztőbb...

előzmény: tomside (#28)

2017-10-07 14:06:45 tomside (3) #28

És az mit jelent? Mert én nem értettem. :/

előzmény: ichi (#27)

2017-10-01 02:21:53 ichi (5) #27

A stáblista vége még tartogat valamit :)

2017-09-18 10:47:24 Tetovaltlany (3) #26

A latvany nagyon jo volt,viszont sztorilag...meh..arra jo volt hogy lusta vasarnap pizza mellett megnezzuk.

2017-09-10 23:38:52 Rorschach (2) #25

Jaj. Önismétlő, fáradt, erőltetett maszlag, amiben a fél játékidő azzal telik, hogy mellékkarakterek magyarázzák a plotot. Nem jobb, mint az előző, de legalább gyorsabban eltelik.

Hagyni kéne már ezt az egész kalózosdit inkább szép csendben eltűnni.

2017-09-06 20:03:33 TheDriver (4) #24

A negyedik résznél mindenképpen jobban sikerült, viszont a trilógiához azért nem ér fel. Összességében tetszett, habár nem váltja meg a világot, de a poénok jók voltak, a látvány nagyon durva, főleg Barden karaktere sikerült lélegzetelállítóra. Kikapcsolódásnak tökéletes, de már sokat vesztett a varázsából, amiért az első részt annyira szerettük. Gyenge 4-es.

2017-09-06 16:37:02 Demóna (4) #23

Az összes rész tetszett s ez is jó volt.

2017-06-26 15:41:38 ifj. Ó. Posszum (2) #22

Semmiről sem maradsz le :) Maximum az értékelhető, izgalmasabb részekről és a Karib-tenger kalózai érzésről.

előzmény: paksiendre (#21)

2017-06-26 15:10:08 paksiendre (3) #21

Kicsit off topic, de érdeklődnék, hogy ezt a filmet úgyis érthetően meg lehet nézni, ha csak az elsőt láttam (és az se túlzottan a kedvencem)? Tehát nem maradok le valami eget rengető visszautalós, összetett csavar értelmezéséről ha nem láttam a többit?

2017-06-24 20:21:43 Magnificat (2) #20

Javier Bardem kinézete (pláne haja) és pár jól sikerült viccet leszámítva szvsz elég kis béna volt.

2017-06-05 21:35:28 ifj. Ó. Posszum (2) #19

Hát nem ez lesz a kedvenc részem, az biztos. Olyan volt, akár egy Zepter bemutató: tessék, ez a termék, egy kis Sparrow, egy kis Barbosa, egy kis huhu szellem kalóz, na uzsgyi Disneyland! És attól félek nem is járok messze a valóságtól...

Viszont 3D-ben Salazarnak gyönyörű a haja és Javier Bardiem hamumohával benőtt arccal is jó CGIpasi.

Magyar szinkron: Király Attila egyre bénább. Azt pedig soha a büdös életbe nem fogom megérteni, hogy, ha egy szereplő, valamilyen idegen nyelv akcentusán szólal meg, akkor az a magyar szinkronrendezőnek csak egy lehet: orosz. Mi a francért beszél a spanyol kalóz orosz akcentussal? Vagy van valami megállapodás, még régről, újról?

2017-06-05 11:41:59 Fatupi (2) #18

Mivel már a trailer sem igért többet, ezért én sem mondhatom, hogy csalódott vagyok, de azért... Mégis, na.

Teljesen kifulladt a széria, csak az ismerős panelekből építkezik, ráadásul a történet egy pillanatra sem lassít, számomra a vége felé (ami amúgy még a legjobb része a filmnek - kár, hogy nincs jól felvezetve) már unalomba fulladt.

A rohanás mellett zavaró volt a főgenya, aki bár nagyon menő nézett ki, még Feketeszakáll szintjét sem érte el, és alig volt olyan tulajdonsága, amit ne láttunk volna korábban más gonoszoktól. Vagy ha mégse, arra már föl se kapta a fejét senki, hisz a sorozat annyira elrugaszkodott a realitástól, hogy az új misztikumoktól a nézőnek a szeme se rebben. Az első és a második részben se dobták be két perc után az elátkozott érmék vagy a Bolygó Hollandi átkát, akkor még a csontvázak/halacskák elérték a kívánt hatásfokot.

Elég hányaveti módon meg sem magyaráztak, hogy Salazar hogy a rákba maradt életben, mikor meg kellett halnia? Milyen átok ült azon a helyen? Valamint az iránytűtől függött, hogy kiszabadulnak a háromszögből? Ez mégis hogyan lehetséges? Emlékeim szerint Jack vált már meg a ketyeréjétől korábban is.

Ezenkívül nekem volt egy komoly logikai baki. Ha Poszeidón szigonyával minden tengeri átkot fel lehet oldozni, akkor Salazarnak és a legénységének nem meghalnia kellett volna tőle? Bár a film erről nem beszél, de értelemszerűen az átok az életbenmaradásuk kellett, hogy legyen, hisz Jacknek köszönhetően robbant fel a hajójuk a barlangban, amitől elégtek vagy vízbe fulladtak. Azt viszont nem tudjuk, hogy hogyan maradtak mégis életben?
A film szerint viszont a szigony az életet jelentette számukra. De akkor miért nem akarták, hogy Jackék megszerezzék? Hátradőlve megvárhatták volna, amíg ők törik magukat.
Emellett voltak kisebb dolgok, amiket furcsálltam, de most inkább azt nem írnám le.

Apropó, Jack. Ez nem az igazi Jack Sparrow volt, hiába volt köthető hozzá a poénok nagy része, valahogy mégis szürke maradt számomra az egész filmben. Mintha teljesen lebutították volna, egy szemernyit sem volt szerethető figura. De Gibbs, Barbossa se kaptak elég teret a régiek közül, az utóbbihoz köthető fordulattól pedig nagyon ideges voltam, bár később megbarátkoztam vele valahogy. Az új szerelmespár pedig hol van az eredetihez képest, a románcuk pedig semennyire sincs felvezetve. Mintha a rendezők azt gondolták volna, hogy minek, úgyis tudjuk mi lesz a sorsuk.

David Wenham és a britek pedig teljesen feleslegesen voltak beletuszakolva, arra sem emlékszem, hogy hívták a karakterét. Ugyanígy vagyok a boszorkánnyal is.

A zenéről annyit, hogy nagyon örültem a Világ végén zenei témáinak, a nosztalgia ott nagyon beütött. Zanelli viszont a Zimmer-hagyaték kevergetésén kívül értékelhetőt nem nagyon tett hozzá. Azt nem értettem, hogy Salazar témája miért az átvariált változata Feketeszakáll témájának.

A látvány fantasztikus, messze lehagyja az előző film minimalista látványvilágát. Főleg a vége, amikor megidézte egy kicsit Mózes történetének egy grandiózus részét, de ezt az előzetes úgyis lelőtte. Az igazi tengeri összecsapásokat és a kardcsörtéket is hiányoltam. Bár úgy nehéz, ha Salazar korhadt fadarabja hajókat eszeget. De ott volt a tarsolyban egy Anna királynő bosszúja és egy Fekete Gyöngy is.

Összességében elég felesleges, hangulattalan, unalmas és szerintem logikátlan záróakkordja egy szebb napokat látott kalózeposznak. A trilógiától nagyon messze van, de egy hajszálnyival a negyedik is jobb nála. A vége felhúzza hármasra, de második megtekintésre még változhat az osztályzat.

2017-06-05 06:36:00 BonnyJohnny (2) #17

Igazad van. Nem jobb. :)

2017-06-05 00:16:41 SoZi (3) #16

Ennyi. Köszönöm. Pedig elvakult vagyok...

Jack karaktere nagyon kiakasztott! Hol van már a tökös verhetetlen párbaj- és szájhős, a szellemes csaló, a rafkós manipulátor!? Csak egy pojáca maradt, akit a körülmények pofoznak jobbra-balra. Hihetetlen csalódott vagyok emiatt :(

Az előzőből a tenger hiányzott nagyon, ebből a kardozás. Meg a hangulat.

Valamint kéne egy jó pótlék a "törvény" oldalra. Jack Davenport Norrington-ja helyén jó nagy űr tátong. David Wenham nem valami meggyőző sajnos.

Egyébként szerintem nem jobb a 4-nél. Ott más volt jó, ami itt nem, és fordítva. Annyival jobb a 4, hogy ott még volt nyoma a Kalózok hangulatnak, és még a soundtrack is bőven tudott újat mutatni. Itt már egyikből sem maradt szinte semmi. :(

előzmény: BonnyJohnny (#15)

2017-06-04 19:59:46 BonnyJohnny (2) #15

A negyedik résznél valóban jobb, de a harmadiknál már nem, és az elsőhöz köze sincs. Túl hosszú, tele felesleges és sehová sem tartó karakterekkel és történetszálakkal, de a nem feleslegesek is unalomba fulladnak. Sehol az a pezsgés és életerő, mint az első részben. Túltolt látványvilágú, de érdektelen akciók. Hol van itt olyasmi, ami akár csak emlékeztetne az első részben látható kardpárbajokra... pedig azok csak egy kovácsműhelyben és egy barlangban játszódtak. A főszereplő(?) páros jobb, mint legutóbb, de nem éri el a Bloom-Knightley kettős szintjét. Jack Sparrow pedig önmaga paródiája maradt, aki még az előző résznél is többet iszik és ordít... és ez természetesen a vicces momentumai rovására megy.
Kegyelem hármas. Csalódásnak nem csalódás, mert ezt vártam.

Ui: Most nézem, hogy ez a széria legrövidebb része. Negyed órával rövidebb, mint az első... fura, mert vagy fél órával hosszabbnak tűnik. :P

2017-06-03 11:09:30 Rea (5) #14

https://www.youtube.com/watch?v=6eS4Duhnqoo

előzmény: Havierez (#13)

2017-06-03 08:46:55 Havierez (4) #13

Mi volt a stáblista után a plusz jelenet? Nem láttam mert kijöttem a moziból amikor vége volt a filmnek

előzmény: Rea (#11)

2017-06-03 03:27:14 BonnyJohnny (2) #12

Nem. Nem régi felvétel volt. De ezekszerint jól sikerült, ha nem vetted észre. :)
Ugyanaz a módszer, csak éppen nem fiatalítás, hanem alakítás, ahogy Tarkint életre keltették, egy másik színész segítségével.

előzmény: Havierez (#8)

2017-06-03 02:26:02 Rea (5) #11

+ még valami. Ezt az imdb-n olvastam, és nem tudom, igazuk van-e.

A szigony ugye minden átkot megtör. No már most. Will szívét kivágták, és a dobozba zárták a 3. rész végén. Ez esetben nem holtan kellett volna összeesnie? -- Mert ha ez baki, akkor a stáblista utáni plusz jelenet sem reális.

A másik, ami inkább talán történetbeli hiba: a visszaemlékezésben mutatják, hogy Jack kitől és hogyan kapta a tájolót. Ugyanakkor egy korábbi részben, talán a másodikban Tia Dalma említi, hogy Jack nála cserélte. Mondjuk meg tudom érteni ezeket is, hisz 14 év alatt nem lehet mindenre emlékezni. /De akkor is./

2017-06-03 01:05:08 Rea (5) #10

Az idei év egyik legjobb filmje (már amihez szerencsém volt). A 4. részhez képest, ami számomra túlontúl hosszú volt, ez sokkal összerakottabb és viccesebb. A poénok egyáltalán nem erőltetettek, és amikor icipicit leülne a cselekmény, ziher, hogy jön egy humorosabb beszólás vagy esemény.
A guillotine-es jelenet viszi a pálmát, de látványban a többi sem rossz. A bankos ötletes és vicces, hisz' ki gondolná, hogy ez esetben a bankrablás szó szerint értendő.
Depp fiatalítása eszméletlen, elsőre azt hittem, találtak egy hozzá kísértetiesen hasonlító fiatal színészt. :)))
Brenton viszont tényleg nagyon hajaz Bloomra.
Depp még mindig nem unalmas, el tudnám viselni még néhány részben. :)
Ha nem tudom előre, hogy Paul McCartney is játszik a filmben, nagy valószínűséggel nem ismerem fel. Kisebb jutalomjáték lehetett ez neki, és a jelenet is mulatságos. :)

Összességében nekem nagyon tetszett, bátran adom meg rá az 5-öst. :)

2017-06-02 22:51:11 ChrisAdam (2) #9

Mióta a face swap alkalmazások vagy a Snapchat meg tudja öregíteni az arcod, vagy bármilyen maszkot rátenni élő videóban, azóta ez már nem nagy csoda. :)

Persze a moziban azért különleges ez, mert nem szokás annyira szerencsére (eddig), de amúgy a Rogue Oneban is ez történt, talán egy fokkal komplikáltabb volt.

előzmény: Havierez (#6)

2017-06-02 22:37:49 Havierez (4) #8

A rogue one-ban a Leila hercegnőre gondolsz? Az érdekes mert ott a régi felvételeket vágták össze! Az más fajta volt szerintem

előzmény: BonnyJohnny (#7)

2017-06-02 22:17:38 BonnyJohnny (2) #7

Pedig ez vagy tíz éves technika. A Benjamin Button óta több film is elkövette. Pl. a Captain America - Civil War, vagy a Rogue One.

előzmény: Havierez (#6)

2017-06-02 21:12:13 Havierez (4) #6

Még annyit hogy Johnny Dep megfiatalitasa hogyan történt meg? Ilyet meg filmbe nem nagyon láttam! Aki tudja a választ segítsen légyszi:)

2017-06-02 19:21:36 Havierez (4) #5

Ez nagyon jó film! Tetszett mivel kalandos és izgalmas alkotás lett! :)

2017-05-27 11:51:37 Jason13 (4) #4

Bevallom, nem igazán rajongok a Karib-tenger kalózai sorozatért. Az első két részt ugyan kifejezetten szeretem, viszont a trilógia záródarabját már alig bírtam végignézni, a 4. felvonásról meg aztán jobb nem is beszélni.
Így nem voltak nagy elvárásaim a Salazar bosszúja felé, szimplán csak egy szórakoztató kalandfilmre vágytam, ezt pedig meg is kaptam.
Egyik nagy félelmem maga a főszereplő, Johnny Depp volt, akit tehetséges színésznek tartok, de néhány kivételtől eltekintve, az utóbbi években nem csinált mást a vásznon, csak ripacskodott.
Szerencsére az iszákos kapitány 5. kalandjában egésszé visszafogta magát, így nálam az ő alakítása mindenképp a pozitívumok közé sorolható. Nem kell megijedni, azért így is hozza a karakter megszokott védjegyeit, mint a totál részegen való akciózás, félrebeszélés és ügyetlenkedés, de mindezt úgy adja elő, hogy az tényleg vicces. Végre burleszk filmekbe illő mozdulatai sincsenek túlzásba véve és az elszállt zúzásokban is úgy tud ügyetlenkedni, hogy az cseppet sem hat erőltetettnek.
A film tempója is kiváló, nagyon gyorsan pörögnek az események, üresjáratokkal egyáltalán nem találkozhatunk. Nem mellesleg, most a magas költségvetés is észrevehető, nem úgy, mint a silány 4. rész esetében.
A látvány ennek köszönhetően teljesen korrekt és ugyan egy-két akció kissé rövid (a finálétól például kissé többet vártam), de legalább megtalálható bennük némi kreativitás.
A játékidő elején látható bankrablás például egy remekül koreografált hajsza, amely egyszerre szemkápráztató és mókás.
Zenei téren se érheti panasz a produkciót, bár most nem Hans Zimmer felelt a talpalávalóért. De Geoff Zanelli ügyesen építette bele az ikonikus témákat saját szerzeményeibe és ugyan a végeredmény közel sem eredeti, de jól illik a látottakhoz.
Ami szintén meglepett, az a fiatal szereplők közötti szál. Már a negyedik epizód is feldobott egy tinik között zajló románcot, de amíg az bárgyú és unalmas volt, itt egész jól működik. Ez annak köszönhető, hogy a történetet nem akasztja meg a romantikázás és a két színész között is működik a kémia. Az Útvesztő szériából ismerős Kaya Scodelario nem csak szép, de kellő kisugárzással is bír, míg Brendon Thwaites nagyjából ugyanazt hozza, mint az Egyiptom isteneiben. Csak amíg ott piszkosul irritáló volt, itt azért jóval szimpatikusabb.
Ami zavart, az a sztoriban szereplő véletlenek száma. Még a szériához és a műfajhoz képest is rengeteg az olyan eseményszál, mely nincs rendesen összefűzve és az írók inkább a könnyedebb utat választották. Ez leginkább a játékidő első felében érhető tetten, ahol összehozzák a főszereplőket.
És ahogy a sokadik folytatások esetében az lenni szokott, bizonyos múltbéli történések is a felszínre kerülnek, sajnos ezek is tessék-lássék módon lettek beleillesztve a szkriptbe.
A végeredmény azonban így sem okozott csalódást. Nem ez az idei év legfigyelemreméltóbb és legjobb látványparádéja, de így is egy pörgős, akciókkal teli szórakoztató kaland, ami csuklóból lenyomja a jellegtelen és unalmas 4. epizódot.

2017-05-26 10:00:13 Umberto (4) #3

Egyetértek, nekem is bejött, jók az új karakterek (különösen Salazar és Carina), Depp ügyetlenkedései ismét viccesek. Egyedül a 3D nem sikerült úgy, ahogy kellett volna egy ilyen látványos filmnél. Már eleve túl sötét ahhoz, hogy szépen mutasson. Na, és a finálé előtti rész is már-már túl meseszerűre sikeredett, ami nekem már sok volt. De amúgy tényleg szórakoztató, vicces és izgalmas kaland-fantasy. A guillotine-os jelenet az év egyik legviccesebbje. :-)

előzmény: mrfaktor (#2)

2017-05-25 17:01:01 mrfaktor (4) #2

Az első rész után szerintem a legjobban sikerült felvonás. Nagyon szórakoztató és látványos, nincsenek benne üresjáratok. Salazar pedig elég parára sikerült. Mindenkinek ajánlom!

80%

2016-10-06 23:49:45 Fatupi (2) #1

Hát ez nem túl bíztató... A Kapitány úr előéletéről lehetne már filmet készíteni, ha volt ideje ennyi embernél kihúzni a gyufát, akkor nem lehetett eseménytelen... :D De komolyan: régi ellenség, szuper kincs, halott legénység, nehéz lesz a régi panelekből valami nézhető filmet összeeszkábálni, ami miatt a kiöregedett Deppnek érdemes újra magára öltenie a kalózgúnyát... De ez még a jövő zenéje, bár ismétlem nem vagyok bizakodó