The White King (2016) ☆ 👁

A fehér király

(Alex Helfrecht - Jörg Tittel)

angol dráma, sci-fi

2,5
★★☆☆☆
34 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-08-13 02:54:52 Ugor (2) #20

Végtelenül sajnálom... nagyon szerettem volna szeretni a nagyon helyes kisfiút, a nagyon helyes anyukáját, a nagyon ártatlan apukát, a diktatúra meg valóban egy sötétseggű gonosz barom, akármilyen diktatúra, de erről semmit sem tudok írni, hogy ne szegjek meg szabályt, meg az aktuálpolitika tilalmát, szóval minden adott volt, hogy ez jó legyen, de egyáltalán nem lett az. Elképesztően nevetséges, naiv szereplők tökhülye reakciói, mintha nem is értené a helyzetet a rendező... annyira idétlen volt az egyéni lázadás, hogy a legborzalmasabb diktatúra halálos leheletét is inkább nevetségessé tette, oktalan kis példázatok felesleges sorozatává. Minden túl izé volt. A túlgonosz, kétarcú - mézes-mázos és gyilkos - diktatúra, a túl helyes kisgyerek, aki a túl nagy súlyt hol cipeli, hol nem érti, de mintha senki sem értené, hogy mi is folyik itt éppen...

2018-10-02 10:55:24 qanic (5) #19

Jellemző, hogy a hunger games összes része eléri a hármas átlagot, ez pedig jelenleg 2,3-en áll. A nyugati liberális demokráciákban mű diktatúrákat találnak ki (mert nem veszik észre, hogy abban élnek, csak egy más típusúban), mi pedig (40 felett) egy valódiba születtünk bele... Én ezt átéltem gyerekként, ezért engem megrendített a film. Minden egyes jelenete emlékeket ébreszt. Nagyon jó gondolat, sci-fi formájában befogadhatóbbá tenni a dolgot, de attól tartok, hogy nem fog menni. Nehéz feladatra vállalkoztak a filmkészítők, mert hogyan tudnád megértetni milyen az iskolai kórussal szovjet himnuszt énekelni a május elsejei fölvonuláson (filmbeli zászló készítés), milyen mikor rádöbbensz, hogy létezik dobozos cola (lát egy városképet a monitoron, de nem tudja, hogy mi az)...

2018-09-28 12:45:29 Mikkey (4) #18

3-4 közt vacillálok, de akkor inkább felfelé húzom az átlagot. a végére sajnos összeszedetlenné válik, de mindenfajta előismeret nélkül és egy kis fantáziával, teljesen nézhető kis ifjúsági kalandfilmmé válik :)

2018-07-30 09:35:07 betti (?) #17

Szerintem olvasd el a könyvet :) Én nem láttam a filmet, olvastam a kritikákban, hogy sok köze nincs Dragomán regényéhez, így meg nem volt kedvem. Szerintem egyébként nem ez Dragomán György legjobb könyve (nekem a Máglya sokkal jobban tetszett), de érdekes, hatásos, a csak rá jellemző stílus nagyon átjön ennél is. És mivel ketttest adtál a filmre, sokat már nem veszíthetsz :-)

előzmény: BonnyJohnny (#16)

2018-07-29 21:33:32 BonnyJohnny (2) #16

Sablonos, erőtlen, összeszedetlen, unalmas.
A könyv ismeretében valószínűleg jobban érteném a filmet, de kevesebbre is tartanám... úgyhogy ez így is úgy is rossz. :P

2017-12-18 02:09:03 csabaimate (1) #15

Nagyon rossz.

2017-03-18 22:48:24 Mathio (2) #14

Jöttem lecsekkolni, hogy ideírták e elegen, hogy mennyire nem jó ez a film vagy nekem is jeleznem kell.

Ne nézd meg, nem fog jól esni.

2017-03-08 08:39:37 TomPowell (2) #13

A film legkínosabb jelenete: mintha szegény Shawnak nem adtak volna semmilyen instrukciót, hogy itt mit is kéne csinálni, az elveszettsége pedig teljesen át is jön. Egyébként a film költségvetésének a nagy része valószínűleg az ő és Jonathan Pryce fizetésére ment el, akik - fent említett részt leszámítva - most is kiválóak.

És olyan, mint aki nem olvasta a könyvet, azt kell mondanom, hogy zavaros, hogy mit is akartak kihozni mindebből a készítők. Még így ismeretlenül is átjön, hogy bele-belekaptak a könyv egyes fejezeteibe.

előzmény: limupei (#12)

2017-03-07 22:49:15 limupei (2) #12

Hát az adaptációba sok minden belefér (lásd Rómeó és Júlia - West Side Story), de ha már nagyon megpiszkálom, akkor tegyem kreatívan. Ott sikerült, itt nem igazán. De nem írok többet, mert egyre jobban haragszom rá. Most például eszembe jutott Fiona Shaw játéka a ravatalnál. Édes Istenem de rossz volt, pedig őt alapból bírom.

előzmény: Tenebra (#11)

2017-03-07 22:33:47 Tenebra (3) #11

A filmnek ez a másik pozitívuma, hogy motivál a regény elolvasására. :D Mindenképp sort fogok rá keríteni. És lehetséges, hogy leviszem 2-esre.

Viszont a disztópiává alakítás szerintem nem volt rossz húzás, csupán így tényleg bűn adaptációnak csúfolni ezt a filmet.

előzmény: critixx (#10)

2017-03-07 22:28:54 critixx (?) #10

Olvasd el a könyvet (az kiváló és valódi, emberi mélységeket tartalmaz), szerintem utána minimum kettesre lemegy az osztályzatod. Nekem pedig ezek után semmi kedvem megnézni a filmváltozatot. Már önmagában ez a "kitalált jövőbeli diktatúra" baromság is mérhetetlenül felidegelt.

előzmény: Tenebra (#9)

2017-03-07 22:26:18 Tenebra (3) #9

Most komoly, hogy e film eredetije Ceausescu Romániájában játszódik? :D Persze Dragomán Györgytől nem lep meg, de nem ismerem a regényt, így mellbe vágott, hogy a film egy kitalált diktatúrát mutat be.

Ezzel hozzá is ad és el is vesz a sztoriból. Hozzáad, mert amúgy ez a legnagyobb pozitívuma, ez a bizarr, Legyek Urás szigeti-mediterrán disztópia. Ugyanakkor meg Dragomán regényének úgy gondolom, pont a közelmúlt emlékezete akkor a lényege, nem a diktatúra általános természetrajza.

De persze ha csak ez lenne a baj a filmmel! Egy szót sem szólnék. Viszont a sztori sajnos tényleg elég átlagos, sőt néhol nagyon gyenge, és érződik rajta, hogy lecsupaszítottak egy sokkal komplexebb, valószínűleg amúgy megfilmesíthetetlen, szubjektív történetet. A kisfiú lenne itt a főszereplő, aki gondolom, a regényben kommentálja az eseményeket, és az egész az ő stílusában, gondolkodásmódja alapján van megírva. Itt viszont úgy éreztem, van egy sablonos sztori, amiből hiányzik az erő. Így az egész lógott a levegőben a teljesen erőtlen befejezésével. Hatalmas kihagyott ziccer.

Totál nem értem amúgy, mi értelme ma ilyen disztópiát csinálni. Láttuk már ezerszer ezeket a kliséket. A gereblyés fasisztokomcsi jelkép eredeti volt, meg az is tetszett, hogy egy magyar troposzféramérőt tettek meg a diktatúra egyik központjává, de sztoriszinten semmit, de t ényleg semmit nem tud felmutatni, ami miatt emlékezetes lenne.

2017-03-07 20:30:17 limupei (2) #8

Nem vártam, hogy überelje, csak hogy valami értelmeset hozzanak ki belőle. De itt tényleg minden csak ötletszerű, nagyon jellegzetes akar lenni, de a szokásos kliséken túl csak kevés epizódja mutat. A harminc statisztás "tömegjelenet" és a többi olcsóság pedig csak rontotta az összképet nálam. Az egyik kollégám azt mondta, hogy olyan, mint az Éhezők viadala első húsz perce (mielőtt Katnisst kiválasztják) kilencven percre duzzasztva. Találó :)

előzmény: Adam Taylor (#7)

2017-03-07 16:25:31 Adam Taylor (3) #7

A Dragomán-regényt nyilván nem lehet überelni - sőt, pontosan megfilmesíteni, mivel pont attól mestermű, amilyen finom érzékenységgel ábrázolja az apa-fiú kapcsolatot, a rendszert, az őrült világban racionalitást kereső gyereket.
A film fogja ezt az egész komplex helyzetet, és egy kvázi-kommunista utópiát kreál belőle, ami alapvetően nem rossz: egész megkapó a hangulata, a jelképei stb. De mivel mégis egy könyvadaptációról van szó, néha ötlet-szerűen beemel egy jellegzetes jelenetet a könyvből (pl. sakk-gép), ami így, ebben a formában, hát, ha nem is értelmetlen, de nem sok súlya van.
Néhol viszont egészen jól sikerült Dragomán expresszív leírásait filmre adaptálni - a befejezés például jól sikerült, a limupei által említett jelenet is De az egész gyerek-szál egyébként szerintem alapvetően nem túl jól kidolgozott. Látszik, hogy mit akartak ábrázolni a filmesek: hogyan hat egy ilyen elnyomó rendszer a gyerekekre, milyen fiatalt, milyen felnőttet akarnak neveli így az iskolásokból. Ez oké, viszont ebbéli igyekezetük miatt nem nagyon törődtek az egyes jelenetek mozgatórugóival. Djata egyszer menekül a hitlerjugendek elől, utána ők menekülnek őelőle. Djata harcot kezd ellenük a labdáért, de foggalmunk nincs, mit akar csinálni, ha elkapja őket - neki se.
Nem tudok dűlőre jutni, hogy végül is jó film-e A fehér király. Kíváncsi lennék egy olyan véleményre, aki nem ismeri a könyvet. Mert én így látom a gyengeségeit, viszont akaratlanul ki is tömködöm a tátongó lyukakat a háttértudásommal. Biztos ami biztos, ahogy alattam írták, mindenképp olvassátok el a könyvet, hihetetlenül jó.

2017-03-07 08:33:11 ChrisAdam (?) #6

de mindegy is, inkább olvassátok

Ott a lényeg!

(Egyébként ez a magyar plakát szörnyen rossz. Szörnyen.)

előzmény: limupei (#5)

2017-03-07 07:54:30 limupei (2) #5

A film stáblistájában Djata van, a magyar feliratban szintén úgy hagyták. És mellesleg majdnem ez az egyetlen dolog, ami hasonlít a könyvre. Annyira átalakították az adaptáció során, hogy alig ismerni rá, a 18 fejezetből jó ha ötöt vagy hatot felhasználtak, azt is alaposan átírva. Ezzel persze nem lett volna baj, ha a végeredmény nem lenne ilyen üres és olcsó. Pont Dragomán finom megoldásaitól, a történet apró kis részleteitől lett érdekes és szép ez a történet, de itt alig maradt valami, amit még nem láttunk/olvastunk ezerszer a hasonló témájú művekben. Azért akad egy-egy jobb jelenet (pl. a labda visszaszerzése), de ettől még ez A fehér király nem az A fehér király, főleg hogy a címadó motívumnak is csak töredékét sikerült átvinni (pusztán a film alapján nem is lehet értelmezni). Szóval ez inkább "inspired by" sem mint "based on", de mindegy is, inkább olvassátok :)

2017-03-07 07:35:52 ChrisAdam (?) #4

A könyvet szokták utópiának is titulálni, akár az 1984-et, történetéből, elemeiből adódóan, sci-fi jellegét onnan venné, hogy egy szürreális közeget állít be helyszínnek, ami lehetne egy kitalált helyszín, valahol a (poszt)apokaliptikus közeli jövőben.
Való igaz, nagyon ködösen utal arra, hogy ez a 80-as évek Romániája, hiszen konkrétan ki se mondja sose, de csak a hülye nem veszi észre, hogy ez nem egy utópia, nem egy sci-fi, hanem valóság volt annak idején. De egyébként egyetlenegy közvetett konkrétum van benne, a "Duna-csatorna".
Ezt a filmkészítők, hogy a nyugati/világszéles közönség előtt érdekessé tegyék, szépen alkalmazták, azaz egy konkrét utópiát csináltak a filmből. Kivették a Romániát, kivették a 80-as éveket, helyette egy meg nem nevezett jövőbeli országba helyezték.
Mondanom sem kell, hogy nagy valószínűséggel ezzel a szép mozdulattal ki is herélték a művet. Sajnos azt szagolom, hogy egy kicsit giccses, hatásvadàsz, nyugati, túl míves stílusú film lesz, pedig aztán ehhez az alapanyaghoz pont nem ez kell.

De limupei látta, mondjon már valamit! :)

előzmény: critixx (#3)

2017-03-07 07:16:34 critixx (?) #3

Igen! :)

Egyébként egy '80-as évek Romániájában játszódó történet mitől sci-fi? Régesrégen olvastam, lehet csak én emlékszem valamire rosszul...

előzmény: ChrisAdam (#2)

2017-03-06 23:55:35 ChrisAdam (?) #2

*Dzsátá.

előzmény: critixx (#1)

2017-03-06 23:49:57 critixx (?) #1

Ha már egy magyar regény adaptációja, legalább a főhős nevét írjuk le helyesen, magyarul, ahogy a könyvben szerepel: Dzsata.