Blair Witch (2016) ☆ 👁

(Adam Wingard)

amerikai horror, thriller

2,2
★★☆☆☆
70 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-09-09 00:15:17 Benny Bug (3) #11

Az első Blair Witch nem tartozik a kedvenceim köze, pedig sokan alaphorrornak tartják, a második pedig olyan szinten szánalmas, hogy nagyjából neki találták ki az egyes osztályzatot. Ez a legújabb viszont nem is annyira rossz igazából. Az első fele csak kliséket és némi mítoszépítést, a többi része azonban jóval izgalmasabb dolgokat ígér. Adam Wingard sem tudott csodát alkotni ebből az alapanyagból, de ez a film teljesen korrekt. Kár a logikai bakikért és sablonokért, mert egyébként az utolsó 20 perc elég jó nyomasztás és feszültségkektés terén is. Semmi extra, de mégis (szerintem) ez a legvállalhatóbb Blair Witch-film. 60%

2017-09-06 21:35:37 noresz02 (3) #10

Nem volt ez olyan rossz. Nekem aki az első részt annyira szerettem, tudott egy kis nosztalgiával vegyített flasbacket adni. Eszembe jutott a bekussolt moziterem 18 évvel ezelőtt, még a popcornt sem merte senki a szájához emelni, a végefőcímnél pedig ülve maradt mindenki. Utána pár hónapig szürkület után akkor sem mentem volna erdőbe, ha fizetnek érte.

2017-09-03 17:09:33 Reaper (1) #9

Annyira rossz volt... :( Alapból nem rajongok ezért a kézi kamerás cuccért, de ez még így is kritikán aluli volt. Most lett vége, azaz a háttérben még megy a stáblista, de már nem emlékszem egyik szereplőre sem. Meg úgy a filmre se. Rossz színészek, akik rosszul is játszanak. Elmebeteg hangok, vérlázítóan szar történettel. Nem mondom, hogy az első rész magasra tette volna a lécet, de még azt sem sikerült megugrani. De az, hogy már kb az első 20 perc után hányingerem lett a megvalósítástól, amire az éjszakai jelenetek még rá is tettek egy lapáttal, az már katasztrófa.

2017-06-19 09:24:46 Leo_Stotch (2) #8

Nem mondom, hogy vártam, inkább bíztam, hogy jó lesz.
De nem. Ez az egész egyszer működött, 18 éve..

2016-12-31 19:59:06 Rorschach (2) #7

A rendező miatt kifejezetten vártam ezt a filmet, még annak dacára is, hogy az eredetit jaj de rühellem. Aztán megjöttek az első vélemények.

Hát... Blair Witch. Nagyon nincs mit ragozni rajta, szinte egy az egyben olyan, mintha az elsőt kicsit átfazonírozták volna a 2016-os ízlésvilágra. Ergó minden több-több-több, csak a film marad egy üres gagyi.

Nem tudnám észérvekkel megindokolni, mire is adtam kettest amúgy. Talán nincs szívem a fasza Guest után ráhúzni a karót a következő Wingard-filmre, plusz a színésznők is csinosak voltak, meg egész jól is játszottak (férfi társaikkal ellentétben), nem tudom.

Meghökkentő amúgy, hogy mennyire hasonlít egy felpörgetett Blair Witch a valahány évvel ezelőtti Grave Encounters-re, mégis mennyivel szarabb annál.

2016-12-23 16:13:37 Majvaldo (2) #6

A teljesen értelmetlen gagyi jump scare-ek élvezhetetlenné teszik az amúgy is elég gyenge horrort :(

2016-12-23 15:03:01 Jason13 (2) #5

Az 1999-es Ideglelés a found footage műfaj egyik meghatározó darabja. Igaz, jóval előtte már a Cannibal Holocaust letette az alapokat és a műfaj virágzását a Paranormal Activity indította el, mégis, Eduardo Sanchez és Daniel Myrick alkotását tartják a zsáner egyik alapkövének. Ez pedig érthető is, hiszen a rendkívül alacsony költségvetés sokszorosát termelte vissza a produkció a kasszáknál és egy olyan marketing kampány állt mögötte, mely előtt még én is kalapot emelek.
Viszont maga a film szerintem egy igencsak gyenge szösszenet, piszkosul idegesítő karakterekkel és álmosító cselekményvezetéssel. Sebaj, ennek ellenére sok rajongója van az alkotásnak és az idők során egyfajta kult-státusz is kialakult körülötte. Így nem is volt kérdés, hogy előbb-utóbb előkerül majd a blair-i boszorkány története. Idén bemutatásra is került az új fejezet, mégpedig egy elég tehetséges gárda tolmácsolásában.
A rendezői székben ugyanis az az Adam Wingard foglalt helyet, aki letett már az asztalra egy jól sikerült házfoglalós slashert, a You’re the Next-et és egy stílusos thrillert, a The Guest-et. A forgatókönyvírói feladatokat pedig Simon Barrett látta el, aki az előbb említett filmeket írta. Sőt, a marketing is érdekesre sikerült, hiszen az első előzetesek még The Woods címen reklámozták a mozit, majd csak a bemutató előtt derült ki, hogy valójában a Blair Witch harmadik felvonásáról van szó. De vajon a kész műnek sikerült felnőnie az elvárásokhoz?
A történet főszereplője néhány fiatal, akik kamerákkal felszerelve bevetik magukat az első részben már megismert erdőbe. Céljuk az, hogy megtalálják az előzmény egyik fontos figuráját, Heather-t, hiszen ő az egyik barátjuk nővére. Azonban hamar világossá válik számukra, hogy a vadonban egy természetfeletti lény rejtőzik.
Maga a sztori van olyan egyszerű, mint az előzményé. Nem igazán vannak túlbonyolítva a dolgok és rögtön az első percekben meg is kapjuk az összekapcsolást az eredeti Idegleléssel. Ez viszont kissé erőltetettre sikerült. Azt azonban meg kell hagyni, hogy Barrett előállt néhány ötlettel és próbált magyarázatokat belevinni a forgatókönyvbe, így sokkal jobban körvonalazódik a misztikus történet, mint a ’99-es verzióban.
Ez viszont kevés. Az utóbbi időkben ugyanis a kézi-kamerás műfaj rendkívül túl lett használva és a film vesztét is ez okozza. Hiába próbálkoztak a készítők, a zsáner betegségei erősen meglátszódnak a végeredményen. Egyrészt az ijesztőnek szánt jump-scare jelenetek kiszámíthatóak és izzadságszagúak, míg a karakterek az előzményhez híven kifejezetten idegesítőek.
Így kapunk egy csomó idegtépő siránkozást és veszekedést, miközben a logikus gondolkodásra se képesek hőseink. Mikor már tisztázódik előttük a baj, akkor is vígan maradnak egyedül, még véletlenül se törekszenek arra, hogy együtt maradjanak. Azt is kiderítik hogy a kedves boszorkány ellen hogyan lehet védekezni, de aztán lazán ellentmondanak maguknak, hogy még véletlenül se legyen esélyük a túlélésre. És ilyen logikai buktatókból még van bőven.
Az alkotók a korral is próbáltak haladni, ennek köszönhetően hőseink modern kamerákkal felszerelkezve indulnak útjuknak és még egy drónt is visznek magukkal. Ezeket a kütyüket simán fel lehetett volna használni néhány ijesztgetéshez, de ilyen téren semmivel nem rukkol elő a film.
Említettem már, hogy vannak azért itt ötletek, viszont maga a sztori nem csak egyszerű, de gyenge lábakon is áll, így hiába van néhány újítás, ezek nem állnak össze. Teljesen légből kapott dolgok, melyek azért nem néznek ki rosszul, de alapvetően sok értelem nem szorult beléjük.
Egyedül néhány véresebb képsornak tudtam örülni, melyekből azért nincs sok, viszont kellően brutálisra sikerültek.
Így a sok negatívum után szót ejtenék a pozitívumokról is. A tempó kifejezetten pörgős és ugyan az ijesztgetések nem valami meggyőzőek, de legalább bebiztosítják azt, hogy ébren kihúzza a néző a befejezésig. Az eredeti megtekintése közben én már a játékidő felénél azon töprengetem, hogy fogpiszkálókkal fogom kipöckölni a szemhéjamat, el ne bóbiskoljak a látottak hatására.
Aztán a hangkeverés is megérdemel egy piros pontot. Itt nem az ész nélküli zajos effektekre gondolok, hanem a háttérzajokra és az erdőben éjszaka hallható üvöltésekre és sikolyokra. Azok voltak a kedvenc jeleneteim, ahol egy-egy szereplő egyedül bolyong a semmi közepén és a távolból furcsa neszekre lesz figyelmes. Ezek a képsorok tényleg hátborzongatóra sikeredtek.
Annak is tudtam örülni, hogy ha csak rövid ideig is, de legalább megpillanthatjuk azt a teremtményt, ami levadássza a fiatalokat. Oké, elég erős Slender-Man utánérzete van, ennek ellenére kellően ütősre sikeredett.
És igazából ennyi. A finálé sajnos a szokásos found-footage őrület, azaz mindenki rohangál össze-vissza, jönnek az észnélküli jump-scare-ek és hirtelen stáblista.
Összegezve a dolgokat, az új Blair Witch bizony méretes csalódás. Igaz, én jobbnak tartom az eredetinél, de ez nem nagy dicséret. Wingard és Barrett sajnos nem tudtak friss vért csepegtetni a zsánerbe, szimplán csak a legalapvetőbb kliséket lőtték el, szinte ész nélkül. A végeredményre meg ráhúzták a népszerű címet és ennyi.
Bevallom, én nagyon sajnálom ezt a produkciót. Hiába nem vagyok oda ez eredetiért, az előzetesek alapján arra számítottam, hogy az ígéretes gárda majd összehoz egy olyan Blair Witch mozit, amit végre én is tudok élvezni. De nem ez történt.
Remélem azért a direktor és a forgatókönyvíró pályáját nem töri meg ez a fiaskó, mert szeretnék tőlük még azért olyan erős szösszeneteket látni, mint a You’re the Next és a The Guest.

2016-09-26 00:15:17 Mizi (1) #4

Én pedig zseniálisnak tartom az eredetit, erre meg dobok egy karót. Hihetetlen, hogy a "rendező" mennyire nem volt képes felfogni, hogy mitől is volt annyira hatásos a The Blair Witch Project...
Ez a film szánalmas, pitiáner, ócska etc., és külön fájó, hogy egy régi sikerfilm címével próbálják eladni ezt a szarkupacot.

2016-09-24 22:00:44 BonnyJohnny (2) #3

Megjegyzem, én az eredeti Blair Witchet is később láttam, és ezért számonra nem volt több, mint egy átlagosnál jobb found footage horror, ami azért ugyanúgy magán hordja a stílus elkerülhetetlen hátrányait, amit eddig kevés film tudott kikerülni (pl.: Chronicle, Europa Report), és ami miatt igazából számomra nem képes kilépni a közepes kategóriából, ellenben lefelé bőven vezet az út, egészen a nézhetetlenig.
Persze akkoriban ez még új volt, és kellően meg is alapozta a marketing, és akkora sikert aratott, hogy quasi mérföldkővé vàlt (pedig ugye a Cannibal Holocaust két tizedet ráver), és máig utánozzák, jóval kisebb sikerrel, de az alacsonyan tartható büdzsé miatt még így is jövedelmezően.
Na, ez, semmiben sem tűnik ki a found footage átlagból, ami nálam kettes osztályzatot jelent.

2016-07-23 13:08:08 GothMan (?) #2

Igen, mint kiderült, ez valójában a harmadik Blair Witch film lesz. Nyilván az első rész színvonalát nem tudja majd elérni, viszont a gyalázatos második résztől csak jobb lehet. Én személy szerint nagyon várom. Trailer

2016-07-23 11:17:39 Leo_Stotch (2) #1

Át is lehet írni a címet Blair Witch-re....
Ugyanis hivatalos harmadik rész!!!