Ghost in the Shell (2017) ☆

Páncélba zárt szellem

(Rupert Sanders)

amerikai akciófilm, krimi, sci-fi

3,3
★★★☆☆
119 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2017-05-08 10:25:15 Ragemarci (3) #28

Olyan esetleges. Az ímmel-ámmal megalkotott világba beküldték a karakter nélküli karaktereket. A jelenetek is néha csak úgy ad hoc sorjáznak, ez nekem nem szokott feltűnni, érdekes ki lehet a hibás érte a rendező vagy a vágó? Az őrnagy és Batou között sincs meg a buddy hangulat, mint ahogy Binoche sem biztos, hogy volt már ennél rosszabb. Az egész film csak egy burok és sajnos minden szellemességet nélkülöz A legnagyobb pozitívum Scarlett Johansson ő próbálkozott. Például látogatást tett a Hülye Járások Minisztériumában is...

2017-04-21 23:34:43 Ugor (4) #27

Mielőtt elmegyek a moziba - gondolom, mindenki így van ezzel – nézegetem a sapkáimat, hogy ehhez a filmhez melyik illik jobban, melyiket vegyem fel… van a nagyarc entellektüel, van az ábrándos, kis mesenézős, a perverz kéjsóvár, meg pl. zúzós dirrdurros is… szóval, kettőt vittem, a mesenézőt meg a zúzóst is. Tök jó volt, egymásra húztam őket. Abszolút működik! Pazar látványvilág, néha örömteli 3D, néha felesleges, persze, vannak benne visszatérő elemek, amiket már mintha láttunk volna, de lehet szeretni, jó kikapcsolódás, még ha nagy világmegváltás nem is lett belőle. Lehetne itt izzadnom az ellentmondásain is, de minek, nem tudományos mozi volt, hanem könnyed eltévelyedés a lazába. A történet kicsit vékonyka, na, de nem az ilyenekért osztanak irodalmi Nobel-díjakat.

2017-04-20 09:59:54 andraas (5) #26

Közben csak most olvasom, Zalaba Ferenc profin megírta az én véleményemet is:
http://hu.ign.com/ghost-in-the-shell-2/21968/review/kritika-pancelba-zart-szellem
:)

2017-04-19 09:16:45 terika (3) #25

Szerintem nem is lehetett volna jobbat választani, ő az igazi erre a szerepre, nekem nagyon tetszett, ráillik. Eleinte Batout is megnéztem volna egy Segallal, ha már ő volt a karakter alapanyaga, de csak a fiatal Segallal.

Tegnap este megtekintésre került eme alkotmány. Kíváncsi voltam rá nagyon. Írom a közvetlen benyomásaimat. Csomó ideig unatkoztam rajta. Nem azért, mert tudtam mi fog történni, hanem egyszerűen unalmas volt - hiába volt látványilag rendben.
Komplett jelenetsorok lettek átvéve az animéből (filmből, sorozatból egyaránt dolgozott), szinte mozdulatra pontosan. De mivel itt más Motoko múltja, mint az animében, így mondjuk a hajós/merülős jelenetnek nincs értelme. Szerintem.

Úgy gondolom annak, aki látta a 1995-ös animét nem igazán tud elvonatkoztatni. Egyszerűen képtelenség, mivel direkt, kifejezetten, szervesen abból építkezik ez a film is. Annak meg szívesen olvasnám a véleményét, aki nem látta az "alapanyagot" és fogalma sincs az egész cuccról.

Meg sem próbált újat mutatni. Megmásították Motoko múltját és ennyi. A hangulat hiányzott nagyon, nem sikerült igazi hangulatot teremteniük - szerintem pont azért, mert egy szép másolást láthattunk.

És nekem végig nagyon hiányzott az anime zenéje, végig azt dúdolgattam magamban, amíg a filmet néztem. A film zenéje nagyon gyenge lett, rossznak mondható szerintem.

andraas
Pont a fentiekben leírtak miatt nem lehet előzményfilm. Nem is törekszik erre szerintem.
Ez egy belépő, szerintem a mai 20 évesek nem néznének meg egy születésük elött készült 'rajzfilmet'.
Szerintem ez csak sztereotípia. Több 20 és huszonéves ismerősöm van, akik simán, minden filmes előképzettség nélkül megnéznek régebbi alkotásokat, mint ők. És mivel ma már az animáció fénykorát éljük nem hiszem, hogy túlságosan riasztónak hatna egy régi "rajzfilm" (ahogyan Te írtad) megtekintése.

Olórin
Azért amikor a végén az őrnagy Batmanként áll a háztetőn, és "watchful guardian" monológgal tekint végig a városon, akkor majdnem elsírtam magam.
Ez a jelenetsor kompletten benne van a sorozatban (SAC). Onnan jött "át".

előzmény: nejmed (#19)

2017-04-18 22:28:13 Havierez (5) #24

Az animevel össze se lehet hasonlítani annyival rosszabb. Egy sima akció-scifinek elmegy na de így hogy milyen jó alapanyagbó dolgozhatottt a director Rupert Sanders óriási csalódás! :(

2017-04-13 11:12:11 Domonkos (3) #23

Egy percig nem akartam magam kivonni a tömegkultúrából :D egyértelmű, hogy a részese vagyok...
És az is, hogy a film tömegkultúrális termék, Walter Benjamin írta azt, hogy a technikai reprodukálhatóság az alapja a tömegkultúrának. (természetesen most nem idéztem :D leegyszerűsítettem)
A GitS is, mármint az eredeti is az, bár az már feszegeti azt a határt, amit a frankfurti iskola keresett, azaz egy olyan lehetőséget, ami bár a tömegnek szól nem lehúzza, hanem felemeli azt. Ehhez kétségtelenül szükséges az önkritika, és az önmagam kétségbevonása. Az eredetiben szerintem ez pislákol!
Azért adtam rá 3-ast, mert ahogy írtam, a végén ez egy semmi, de szép köntösben... Mivel a jelenlegi filmgyártásban ez az alap, ezért próbáltam egy sima sci-fi-re beülő ember szemszögével nézni, ahol egy elmegy belefér... A másik indokom, meg az, hogy legalább megadta rá az esélyét, hogy jó legyen... egészen sokáig hittem abban, hogy kihoznak belőle valamit (nekem már ez is számít :D, meg a végét leszámítva nem szenvedtem annyit a film alatt, mint amennyit szenvedek egy 2-esen)!
Azért Hollywoodot írtam, mert hivatalosan azt tekintjük filmgyárnak. Ez pedig egy tömeg gyártott termék volt, egy kis gyári hibával, majdnem más lett, de szerencsére korrigálták (irónia). Meg azért, nem akartam lebecsmérelni az egész USA filmkészítését, mert az is hamis lenne... Vannak jók is, gondolok itt például Jarmushra.

2017-04-12 18:29:50 Dangar (?) #22

A tömeg Te, én, mi vagyunk. A kultúra más lap, de azt ne feledd, hogy a film tömegcikk, az amerikai filmgyártás pedig - fõleg az ilyen klasszik multikulti-underground címekkel, mint pl. a GitS - globálban gondolkodik és ennek megfelelõen rakják össze a témát. Ebbõl persze mindezek ellenére (vagy inkább pont emiatt) kisülhetnek orbitális gagyik is, de én azt mondom, az ilyen jellegû mozikat még így is milliószor inkább az USA csinálja, mint mondjuk bollywood (õk más mûfajban jók) vagy neadjisten a magyarok (nekem legalábbis erõs ellenérzéseim vannak egy Gesztesi Károly által megformált, szünet nélkül ordibáló, káromkodó örnagyot illetõen...az okfejtésed alapján a mi kultúránk meg ez lenne?).

Amùgy meg jól összezavartál! Nyomsz rá egy okés hármast, majd egy minimum rossz szájízû "elénk hánynak valami szart" hasonlattal búcsúzol. Huh...what? ;)

előzmény: Domonkos (#21)

2017-04-12 16:48:15 Domonkos (3) #21

Lehetett volna jó is.... De nem lett az... Ahogy elkezdődött, egészen megütött az eredeti hangulata, a látványban kifejezetten okos vizuális megoldások is voltak, sőt ami a legfontosabb, hogy nem akart akció film lenni, ezért bizakodni kezdtem, azt hittem, hogy mindez oda vezet, hogy belerakják, ha nem is az eredeti gondolatiságát, de egy hozzá méltót, TÉVEDTEM.
Mert mi volt itt a gondolati háttér? az amerikai filmekben imádott tanulság: nem a múltad, hanem a tetteid határoznak meg. Hazugság, hülyeség, de fogadjuk el nekik ők csak tudják...
És e mellé mit kaptunk az őrnagy válságából? nem emlékszik a múltjára, és már azt hiszi nem is ember
A film, a kettő borzasztóan egyszerű dologból kihozott egy szörnyen ellentmondásos véget... az őrnagy egzisztenciális válsága úgy oldódik fel, hogy visszakapja az ő eredeti múltját... Emberek senki sem gondolta végig, hogy ez a kettő ellentmondásos? hihetetlen.... ráadásul a vágó ezt a kettőt egy időben elénk is tárja.. a film legvége, amikor a lány átöleli az anyját, és azt mondja: most már nem kell kijárnod a halottnak vélt lányodnak a sírjához = múlt. Keveredik azzal, hogy az ölelkezős végső jelenet alatt bemondja az őrnagy, hogy: nem a múltad határoz meg... szörnyű
és akkor arról már nem is kellene beszélni, (de mégis fogok) hogy az indokolatlan gonosz karakter legyőzése úgy volt beállítva, mintha valamit jelentett volna... senki nem érti a motivációját, azon az egy buta, ostoba amerikai "gonosz indítékon" kívül, ami kb az egyetlen elhangzó mondata: ő nem ember, hanem csak egy fegyver... fáj... fizikailag...
Szóval gratulálok Amerikának, megint sikerült... Ezt nevezzük tömegkultúrának... megrágva, leegyszerűsítve a végletekig, elénk hánynak valami szart, szépen becsomagolva, drágán, aztán egyétek. Bon appétit!

2017-04-04 19:07:40 Bogyó (3) #20

Egy remek alapanyagból egy piszkosul középszerű valamit sikerült mozikba küldeni. Már az piszok gyanús volt, hogy a UIP 22 (!!!) videót dobott ki hozzá, eddig a Minyonok volt a "csúcstartó" 17 videóval. Üvöltött a dologról, hogy "akkor is el akarom adni neked ezt a filmet". Aki akcióra vágyna keveset kap, látványvilága viszont hibátlan, aki pedig ismeri az eredetit,ma sorozatot azok számára még csalódás is lehet.

2017-04-04 01:56:24 nejmed (4) #19

Jó volt nosztalgiázni. :) Szépen megcsinált iparosmunka ez, Scarlett Johanssonnak nagyon passzolt ez a szerep (pedig hogy sírtak, hogy nem ázsiai színésznő játsza). Igazán az ő játéka adott pluszt, ami négyesre billentette az osztályzatom. Néhány kultikus jelenetet ugye megpróbáltak megcsinálni ugyanazokkal a beállításokkal és tényleg lenyűgöző látványvilággal tárulnak elénk ezek, de én hiányoltam az eredeti mű ritmusát. Csillogásban igen, de kifejezőerőben nem éri utol az animét, nah!

2017-04-03 09:37:15 Yuriko-chan (4) #18

"Ez egy belépő, szerintem a mai 20 évesek nem néznének meg egy születésük elött készült 'rajzfilmet'.
Ha tetszett akkor Isten hozott a GitS univerzumban, fáradj beljebb, van hová!"

Pontosan erről van szó! Magam sem fejezhettem volna ki szebben. :)

előzmény: andraas (#16)

2017-04-03 08:12:06 Ubul (?) #17

miért kellett újat mutatni?

előzmény: gomez1000 (#15)

2017-04-03 07:45:39 andraas (5) #16

Teljesen egyetértek, ez egy hollywood-i feldolgozás, már az elején lehetett sejteni hogy nem fogja utolérni az elődjét, és ezt még a legközepesebb filmkészítők is fel tudták mérni.

Ugye nem csak én érzem azt hogy ez akár a '95-ös eredeti, előzményfilmje is lehetne akár? Az őrnagy névváltoztatásával is erre utalnak. Így aztán az önkeresés után eljuthat az "általános kiborglét problematikájához", és "a mindenkit érintő, az egész létezést átható dolgokig"...

Ez egy belépő, szerintem a mai 20 évesek nem néznének meg egy születésük elött készült 'rajzfilmet'.
Ha tetszett akkor Isten hozott a GitS univerzumban, fáradj beljebb, van hová!
Ötös alá.

előzmény: Yuriko-chan (#4)

2017-04-02 23:48:45 gomez1000 (2) #15

Ez nagyon gàz volt. Gyakorlatilag nulla ùjat tudtak mutatni.

2017-03-30 19:55:50 kwzatz (?) #14

Tudom, az sorozat, így több ideje van kibontakozni, de számomra a SAC két évada, illetve a Solid State Society jelenti a Ghost in the Shellt. Én ChrisAdamnak (meg kb. mindenkinek) is inkább azt ajánlanám, ha jól akar szórakozni. :) (az első film azért jó, de annyira nem tudta belopni magát a szívembe, mint az előbb említettek)

előzmény: flake (#11)

2017-03-30 15:26:59 Olórin (2) #13

Azért amikor a végén az őrnagy Batmanként áll a háztetőn, és "watchful guardian" monológgal tekint végig a városon, akkor majdnem elsírtam magam. Ez a szuperhősösödi olyan helyeken is kezd becsípődni Hollywoodnak, ahol nagyon nem kéne neki.

előzmény: Tenebra (#12)

2017-03-30 14:11:33 Tenebra (3) #12

Igen. Sajnos én is ettől tartok, hogy jön még egy film :D. Nagyon ilyen levegőben lógós volt az egész finálé, én konkrétan nem fogtam fel elsőre, hogy ez a finálé volt, annyira harmatos volt. Bár ugye az anime miatt sejtettem, hogy ez egy végső leszámolás lesz. De azt gondoltam,
még a főgenya kavarni fogja kicsit a szart.


Nagyon össze kell kapnia magát a készítőknek, hogy egy esetleges folytatás már combosabb legyen.

előzmény: Yuriko-chan (#10)

2017-03-30 12:41:43 flake (2) #11

Persze, de attól még mélységet adhattak volna neki. Azért a GitS világa erre bőven ad lehetőséget. A Stand Alone Complex bármely része kitűnő bizonyíték erre :)

előzmény: Yuriko-chan (#7)

2017-03-30 09:33:57 Yuriko-chan (4) #10

Na mindegy, én jól szórakoztam, és ennek megfelelően osztályoztam, dehát valamilyen szinten ez a filmnézés lényege, nem? :D Megértem azokat is, akiknek nem tetszett, hiszen tényleg csak egy újabb látványos akciófilm (abszolút folytatható, még sok bőr lehúzására alkalmas módon lezárva). Ugyanebben a témában az A.I. sokkal hatásosabb érzelmileg, azt a mai napig nem tudom fapofával végignézni, pedig sokszor láttam már.

előzmény: Olórin (#8)

2017-03-30 01:26:42 Tenebra (3) #9

Ha nem láttad az eredetit, akkor azonnal pótold inkább azt! :D Ezt pedig max. DVD-n. Bár az IMAX szerintem fasza lett. Meg a látvány is. De semmi több.

A sztorival erőlködtek, hogy átalakítják kicsit, és utalgatnak a klasszikus animére. De ez így egy harmatgyenge Szárnyas fejvadász és A szökevény utánérzésű running man... izé woman thriller lett. Totál kiszámítható. És természetesen pont az veszett el belőle az agyatlan akció mögött, ami az animét naggyá tette. Pl. számomra az 1995-ös GitS-ben ezerszer többet érnek a passzázsjelenetek bárminemű lövöldözésnél. Mikor a csodás zenére végigvonulunk a jövőbeli, futurisztikus és lepusztult megapoliszon. itt erre persze nem jutott idő, és a zene is csak a végefőcím alatt csendül fel, addig tök átlagos blockbusterprüntyögés megy.

Michael Pitt meg egy gyenge Rutger Hauer-utánzat lett... :D

Tényleg csak Scarlett Johansson és a látványvilág miatt adok rá 3-ast. De ez nagyon gyenge 3-as. Hollywood meg vagy ne nyúljon inkább távol-keleti filmekhez, mert nem ért hozzájuk, vagy egyszerűen csak ne közepes / gyenge rendezőknek és íróknak adja oda.

előzmény: ChrisAdam (#3)

2017-03-30 00:39:31 Olórin (2) #8

"22 év alatt bőven szét lett boncolva az a téma, ami annak idején még friss, meghökkentő és gondolatébresztő volt, ezen a téren nem igazán lehetett újat nyújtani."
Ez egy nagyon jó meglátás - de ettől még nem kellett volna kidobni mindent, és Robotzsarut/amnéziás szuperügynök-sztorit faragni belőle. Mert az még annyira sem friss és gondolatébresztő:)

előzmény: Yuriko-chan (#7)

2017-03-30 00:06:28 Yuriko-chan (4) #7

22 év alatt bőven szét lett boncolva az a téma, ami annak idején még friss, meghökkentő és gondolatébresztő volt, ezen a téren nem igazán lehetett újat nyújtani. A 2017-es filmnek nem olyan - és nem is lehet olyan, mert fizikai képtelenség - a hangulata, mint az 1995-ös animének, de én úgy gondolom, hogy amit lehetett, azt kihozták belőle.

előzmény: flake (#5)

2017-03-29 23:26:15 ChrisAdam (?) #6

Magamra utaltam egyébként, gondolkodom, hogy most, ha hazaugrok, beüljek-e rá. :)

előzmény: flake (#5)

2017-03-29 22:53:32 flake (2) #5

Lehet bejön majd neki, de rajongani biztosan nem fog érte :)

Yuriko-chan:

A legnagyobb gondom vele, hogy az utalásokat/másolásokat nem számítva semmi olyan nincs benne, amitől ez valóban Ghost in the Shell lenne. Teljesen nélkülözi a 95-ös eredeti gondolatiságát. Baromi felszínes, közepesen látványos akció film lett belőle, de számomra annak sem kielégítő.

előzmény: ChrisAdam (#3)

2017-03-29 22:53:28 Yuriko-chan (4) #4

Engem megvett kilóra. Szerintem nagyon szépen utaltak a '95-ös anime ikonikus jeleneteire, és még az Innocence-ből is vettek át elemeket. Csak azt sajnálom, hogy a Making of Cyborg a stáblista alá került, nem pedig az eredeti helyére, ahol sokkal ütősebb lett volna.

A trailerben látott leszbi csók nincs benne a kész filmben. És végül nem lett teljesen igazuk azoknak, akik amiatt reklamáltak, hogy az Őrnagy nem ázsiai...

2017-03-29 22:42:36 ChrisAdam (?) #3

Aki nem látta/nem szerette az eredetit, annak tetszhet ez? Egyáltalán érdemes-e megnéznie?

előzmény: flake (#2)

2017-03-29 22:33:00 flake (2) #2

Hát ez elég gáz lett, de pihenek rá egyet hátha el tudok majd vonatkoztatni az zseniális eredetitől. De úgy érzem, ez így önmagában is maximum egy nagyon gyenge hármas lenne.

2016-11-14 12:26:18 terika (3) #1

Trailer itt. Majd meglátjuk mi lesz belőle.
Batou szerepében úgy megnéztem volna Segal "bácsit". :D