Ghost in the Shell (2017) ☆ 👁

Páncélba zárt szellem

(Rupert Sanders)

amerikai akciófilm, krimi, sci-fi

3,1
★★★☆☆
383 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-01-28 17:30:40 Champion (2) #40

Lehetett volna egy gyenge hármas ha nem “haragudnék” , hogy remake.

2020-08-06 23:08:43 lizardking (4) #39

Valamikor 17-18 évesen futhattam bele a tévében az eredeti animébe, és imádtam, amíg el nem aludtam rajta. Jó pár évvel később szereztem be a filmet, és alig bírtam végignézni, megint majdnem elaludtam rajta, és még csak nem is tetszett különösebben. Ismét eltelt pár év, és azt hittem velem van a baj, vagy hogy túl fiatal voltam, hogy megértsem azokat a bizonyos filozófiai mélységeket, amikről mindenki beszélt, úgyhogy újra megnéztem, de hiába kerestem, nem találtam benne eget rengető sztorit, remekül kidolgozott karaktereket, és főleg nem mélységet. Nem is nagyon emlékszem már rá. Ellenben ez a film tetszett, bár leginkább a hangulata miatt, ami a kifogástalan látványvilágnak, és a remek zenéknek volt köszönhető. Magával ragadó a film vizualitása, hamisítatlan cyberpunk világot tárnak elénk. A sztori persze egyszerű, mint a faék, és az akciók is bénácskák, de a képek és a zene összhatása nekem helyenként igen hipnotikus volt. Valamiért Scarlett Johanssonnak is baromi jól állt ez a szerep. És nagyjából ennyi. A hangulat, mindig az a bizonyos atmoszféra, ha az rendben van, akkor még egy történet nélküli agymenés is simán beszippant (lásd pl. Beyond the Black Rainbow). Az eredeti vége viszont klasszisokkal jobb, azt már persze nem merték meglépni.

2018-12-03 19:15:19 GothMan (2) #38

Scarlett Johanssont mindig szívesen nézem, ellentétben ezzel a filmmel.
4/10

2017-12-23 16:51:24 Dangar (4) #37

Végig az az érzés környékezett, hogy ez a film - noha meglepõen ambiciózus - csupán a felszínét kapargatja valami nagyobb, mélyebb dolognak. Ez a mélyebb dolog valószínûleg maga az eredeti, japán GITS univerzum - amit én viszont csak hallomás szintjén ismerek, szóval ez szubliminális hiányérzet lehetett. :)
Hollywood mindazonáltal jó munkát végzett! Tetszett a futurisztikus, neojapán-influensz helyszín, szimpatikusak a karakterek: a fizikailag kemény, lelkileg mégis törékeny Õrnagy, a szolíd, stílusos Lei WuLong imitátor kínai (?) fazon, Kitano kizárólag japánul beszélõ, a végletekig kimért, egyben totál badass boss-figurája...de leginkább Batou-t bírtam. Baromi jól eltalálták az amúgy mára igencsak klisévé vált, nagydumás sidekick karakterét. Egyedül a negatív figurák sikerültek kissé gyengécskére...no meg - mint arra az elején utalást tettem - sokkal többet éreztem ebben a sztoriban, mint amit kihoztak belõle, de végül pozitív érzésekkel (el)telve ültem végig a stáblistát - a fenébe is: tetszett! :)

2017-11-17 08:01:20 tomside (3) #36

Igen, az sajnos full rossz vágány, a karakter félreértelmezése.
És eszem ágában nincs itt úgy tetszelegni, mint az "eredeti" védelmezője,
de az valójában mintegy kiherélése a karakternek. :/

előzmény: Olórin (#13)

2017-08-15 21:36:15 von Schatu (3) #35

Habár eltér a pontszámunk, de sok mindenben egyetértek veled.
Nekem nem volt eget verő élmény, de az előzmények ismeretében nem is vártam sokkal többet egy vizuálisan igényes Ghost in the Shellt nyomokban tartalmazó akciófilmnél, és azt meg is kaptam. Tulajdonképpen az alkotók saját maguknak állítottak akadályt azzal, hogy nekiálltak ezt a franchise-t egy amerikai akciófilmbe átültetni. Ha túlságosan eltér akkor sírnak a rajongók, hogy semmi köze hozzá, ha meg nem, akkor meg sírnak, hogy szolgaian másol. Szerintem egész korrekt lett.
Elsősorban Scarlett miatt néztem meg, mert nekem már a Lost in Translation óta a fejemben van, hogy nagyon jól tudja hozni az elidegenedett figurákat, és szerintem jó is volt Kusanagiként. Nem értettem már előtte sem a fanyalgást, hogy nem ázsiai játssza ezt a szerepet. Praktikus szempontokat nézve nincs egy darab kellő hírnévvel rendelkező jó ázsiai színésznő, aki megfelelne. Az egyetlen aki közel s távol beugrik az Rinko Kikuchi, de ő azért messze nem Scarlett szintje. Másrészt meg pont a GITS testcserélős, kiborgos, univerzális világa kapcsán értelmetlen is a hiszti. Ez nem egy minden ízében japán világ, amit az átültetéssel csak elrontani lehet.
Szóval szerintem egész okés lett, egyszer meg lehet nézni. Tény, hogy nem a GITS csúcsa, de azt csak halkan jegyezném meg, hogy szerintem az eredeti mozifilm is messze elmarad a Stand Alone Complextől, főleg a második évad második felétől. De ez a feldolgozás elég jó ahhoz, hogy meghozza a kedvet a franchiseban való elmerüléshez.
Meg aztán van még valami, amiről sokszor megfeledkeznek, akik szidják Hollywoodot, hogy kiheréli a jó ázsiai alkotásokat: ha a japánok csinálnák meg, valószínű eget verően szar lenne. A fanyalgóknak javaslom, hogy nézzék meg az Attack on Titan vagy a Parasyte élőszerepős verzióját, hogy lássák, hogy milyen igénytelen szemetekkel alázzák porig a saját remekműveiket.

előzmény: yesname (#34)

2017-08-13 16:12:15 yesname (5) #34

Legyek megkövezve, de nekem ez tetszett. Láttam és ismerem az eredeti animét is természetesen és mégis.
Úgy ültem le megnézni a hallottak és olvasottak után, hogy nem az anime mélységét vártam, hanem egy könnyed verzióját, amiben azért ott van a lényege is és nem csalódtam. Nem éreztem összecsapottnak sem és az egyszerűsített sztorival sem volt bajom. Jó volt na, de hát különbözőek vagyunk.

2017-07-28 15:08:53 Jason13 (3) #33

Hiába nem vagyok oda az animékért, az 1995-s Ghost in the Shell hatalmas kedvencem. Amellett, hogy rendkívül látványos, elképesztően erős történettel rendelkezik, ahol az izgalmas sci-fi elemek mellé még jó nagy adag filozófia háttér is társul.
Az meg már csak hab a tortán, hogy később olyan nagyra becsült alkotások merítettek belőle, mint a Mátrix vagy az Eredet.
Emiatt én eléggé vártam az élőszereplős változatot, bár, az sejthető volt, hogy közel se lesz olyan erős, mint az alapmű.
De hiába voltam felkészülve arra, hogy nem egy zseniális darabot fogok látni, azért még így is sikerült csalódnom.
A legnagyobb szívfájdalmam a sztori. A készítők még a premiert megelőzően többször is kinyilatkoztatták, hogy ők egy eredeti történettel rukkolnak elő, melyben csak itt-ott idézik meg a '95-s verziót. Ezzel azonban közel sem fedték le a valóságot, mivel a film első fele szinte egy az egyben az animét adaptálja. Persze, bizonyos szálak és nevek meg lettek változtatva, de ugyanúgy egy cyber-terrorista után nyomoznak a hőseink. Arról már nem is beszélve, hogy komplett jelenetek lettek átemelve az eredetiből.
A gondok azonban nem itt kezdődnek. Igaz, már a film ezen részén is észrevehető, hogy a rendkívül igényesen kidolgozott látványvilág mögött közel sincs olyan erős gondolatiság, mint az eredetiben. Viszont a tempó kellően pörgős, az akciók is jól néznek ki és hangulat terén is sikerül megidézni az animét.
De amikor elkezd tisztulni a kép, hogy mi is áll a háttérben, nagyon leül a cselekmény, miközben az ezerszer látott sablonok is elszabadulnak.
Nem is értem, miért kellett erőltetni az Őrnagy hátterét. Tény, hogy érdekes a karaktere és lett volna potenciál abban, hogy feltárják az eredetét, de ezt nem ilyen filléres módon kellett volna összehozni. Arról már nem is beszélve, hogy a gonosz figura is elveszti a tekintélyét, miközben a giccses képsorok is elszaporodnak.
A finálé pedig rendkívül összecsapott lett, mintha a készítők is észrevették volna, hogy ezen a vonalon nem éri meg sokáig időzni.
A probléma tehát nem ott leledzik, hogy a forgatókönyvírók képtelenek voltak kellő mélységgel felruházni a szkriptet, hiszen ezt a mozit az is elvitte volna a hátán, ha csak egy pörgős sci-fi akciót kapunk. De ők inkább az egyszerű megoldást választották és egy idő után szinte az összes olyan sablont bedobták, ami fellelhető a műfajban.
Ez önmagában is elég dühítő, de ha ehhez hozzávesszük azt, milyen formabontó mű is az anime, már egyenesen pofátlanság.
Ami miatt viszont egyszeri szórakozásnak megteszi a film, az a látványvilág. Az operatőri munka kifogástalan, ahogy a díszleteket se érheti panasz. Maguk az akciók mondjuk elég rövidek (főleg a fináléban látható), de legalább követhetőek és vizualitás terén nagyon szépek.
A zenei aláfestés se sikerült rosszul, viszont az eredeti alkotás nagyszerű dallamai sajnos nagyon ritkán csendülnek fel. Ez engem leginkább a kezdésnél zavart, hiszen az Őrnagy születését illett volna itt is Kenji Kawai mesterművével megfűszerezni.
Aztán itt vannak még a színészek, akik egytől-egyig átlagosnak nevezhetők. Johannson külsőre telitalálat lenne Őrnagyként, de mivel eltájolták a karakterét, nem tudott sok mindent kezdeni vele. A többiekre meg aztán teljesen felesleges szót fecsérelni, mert senki se tud igazán érvényesülni.
Mindent összevetve, elég átlagos produkció lett a Páncélba zárt szellem feldolgozása. Értem én, hogy a PG-13-as korhatár besorolás és a minél több profitra való törekvés esélyt sem adott annak, hogy egy újabb sci-fi klasszikus szülessen, de azért ilyen mértékben nem kellett volna lebutítani a sztorit.
Sebaj, akik csak egy kellően látványos és hangulatos akcióra vágynak, olyan nagyot nem csalódhatnak. Mindenki más azonban jobban jár a '95-s animéval, mert az tényleg egy mestermű.

2017-07-18 12:46:28 necksprain (1) #32

fuhh, azt az első három párbeszéd után már csak arra vártam, hátha jó lesz a lődözős része, és sok lesz belőle. én szégyelltem magam, miközben mondták a magukét. kurva szar volt az is. az eredetit amúgy nem láttam.

2017-07-12 01:02:45 ChrisAdam (4) #31

Szögezzünk le két dolgot az elején. Az első az, hogy egy érdekfeszítő világot bemutató látványos sci-fi könnyen meg tud venni, ha eltalálja a hangulatot. A másik pedig az, hogy imádom Scarlettet.
Egy kedves fórumozó megkért, hogy először nézzem már meg az újat, majd a régit - hiába javasolták lent felebarátaim, hogy a régivel kezdjem. Két dolog miatt álltam rá a dologra könnyedén: körülbelül négy-öt éve flake unszolására ugrottam fejest az anime klasszikusba, amit aztán undorodva kapcsoltam ki, merthogy tévedésből a 2.0-ás verziót töltöttem le. Valamiért nem jött ínyemre az a falat, meg maga a film se tetszett, így a 20. perc után szájamat húzogatva dobtam a nézhetetlenek közé. Így aztán az a sorrend, hogy a régit előbb, újat később, nem nagyon csigázott fel, a rossz élménynek imádkozva. A másik ok persze az volt, hogy e film előzetese, habár sejtettem, hogy nem lesz az év filmje, igencsak felcsigázott, Scarlett miatt is.
És hogy visszakanyarodjunk mondandóm elejére, a Páncélba zárt szellemnek mindkettő megvan: érdekfeszítő világot mutat be, hátborzongatóan gyönyörű látványba mártva, a főszereplő pedig nem más mint az egyetlen Scarlett Johannson.
Aki szeme csak egy kicsit is éber a grafika és dizájn iránt, szépérzéke szimatolva kutat, annak a bevezető már maga a mennyország. Én így voltam. Ha másért nem is, de azért érdemes látni ezt a filmet, hogy ezt az elképesztően gyönyörűen megalkotott látványvilágot befogadhassuk. Bitang gyönyörű. S habár nem lesz egész végig ilyen kreatív és csodálatraméltó, a film által felépített látványvilág kitűnő, hiba lenne nem Oscarra jelölni minimum. De hát ugye nem minden látvány, de azért egy picit mégis. A filmben az a jó, hogy szépen össze tud forrni a látvány és a tartalom, s habár nincsenek mindig egyensúlyban, többnyire kiegészítik egymást - azaz a történettel lesz igazán látványos a film, s a történet is úgy tud előrefurakodni az emberben, hogy a látványt csodálja. Szerintem ezt baromi jól eltalálták. Persze nem mindenhol, hiszen a finálé... de erről egy kicsivel később.

Szóval így az eredeti anime tudatának hiányában sokat nem tudok mondani arról, hogy vajh' mennyire lett lebutítva és megerőszakolva az eredeti történet, vagy mennyire lett Hollywood torz medvedisznóember gyermeke, én csak néztem egy remek kis sci-fit. Persze nem tökéletes. Így messziről és az eredetit nem ismerve is látszik az, hogy kicsit le lett csupaszítva valami nagyobb és bonyolultabb. Pontosabban a vége lett számomra túl egyszerű. Remekül fel van építve az eleje, az első óra szinte majdnem zseniális, izgalmas, érdekes és aminek kell lennie. A probléma inkább onnan érkezik, amikor főhősünk rájön a turpisságra. Rupert Sanders nem elég jó rendező ahhoz, hogy igazán konfliktust tudjon rendezni. Elkapkodott lesz, túl hamar és túl könnyen meg lesz oldva a baj. A fináléval amúgy is akadtak problémák, felszínre tört az eltemetettnek hitt sötétben kalimpáló harcosmódi, amiben a néző sok mindent nem lát, csak néha egy-egy végtagot, meg persze a jajdulásokat. Sajnos ez eléggé kerékbe törte a felemelkedő, meg-megbicsakló, de jó sztorit és kicsit rossz szájízt és hiányérzetet hagyott maga után.

De hát így is pozitívan csalódtam, rosszabbra számítottam. Viszont szerencséje, hogy nem akar több lenni, mint egy remake, nem akar nagyokat mondani, így aztán haragudni se lehet rá, amiért nem váltja meg a világot.
Scarlett Johannsont amúgy imádom baromi jó ázsiai, komolyan egy szemszögből olyannyira úgy néz ki, hogy meg is állítottam, hogy megnézzem, nem alakítottak-e az arcán valamit, de hát nem. Szóval volt jelenléte a vásznon, bőven vitte a prímet. Megemlíteném még a zenét, nekem egész szépen húzták alatta, de hát a film legjobbja mégis a látványtervező, neki nagy tisztelet és hála.
A film meg úgy csűrve-csavarva, szórakozva és kicsit kritikustömegesezve egy gyenge négyes. 60%

2017-07-09 23:42:27 Rorschach (3) #30

Nocsak, nem is olyan rossz ez, tőlem például megkapja azt a jegyet, amit az eredeti is.

Bár elég túlmagyarázott, és nem is ad hozzá sokat ("minden, amit mondtak neked, hazugsááág"), de látványos és szórakoztató kis bullshit. Ha Sanders tudna akciót rendezni, annak mondjuk örültem volna, de amúgy ne tegyünk úgy, mintha megerőszakolta volna az eredetit - ami pölö egy ugyanilyen ciki (ráadásul túlírt, túlmisztifikált) szuperhős-eredet/öntudatra ébredés maszlaggal végződött.

Azért a szentírástól az is messze van.

2017-07-08 09:26:13 Lanie (4) #29

Nem vártam tőle egetrengető alkotói munkát, így jól szórakoztam. Látványos kis film egy elég érdekes utópiában. Másokkal ellentétben nekem Michael Pitt játéka is bejött, de én már a Boardwalk Empireben és a Hannibalban is nagyon szerettem mint színész.

2017-05-08 10:25:15 kilépett felhasználó (?) #28

Olyan esetleges. Az ímmel-ámmal megalkotott világba beküldték a karakter nélküli karaktereket. A jelenetek is néha csak úgy ad hoc sorjáznak, ez nekem nem szokott feltűnni, érdekes ki lehet a hibás érte a rendező vagy a vágó? Az őrnagy és Batou között sincs meg a buddy hangulat, mint ahogy Binoche sem biztos, hogy volt már ennél rosszabb. Az egész film csak egy burok és sajnos minden szellemességet nélkülöz A legnagyobb pozitívum Scarlett Johansson ő próbálkozott. Például látogatást tett a Hülye Járások Minisztériumában is...

2017-04-21 23:34:43 Ugor (4) #27

Mielőtt elmegyek a moziba - gondolom, mindenki így van ezzel – nézegetem a sapkáimat, hogy ehhez a filmhez melyik illik jobban, melyiket vegyem fel… van a nagyarc entellektüel, van az ábrándos, kis mesenézős, a perverz kéjsóvár, meg pl. zúzós dirrdurros is… szóval, kettőt vittem, a mesenézőt meg a zúzóst is. Tök jó volt, egymásra húztam őket. Abszolút működik! Pazar látványvilág, néha örömteli 3D, néha felesleges, persze, vannak benne visszatérő elemek, amiket már mintha láttunk volna, de lehet szeretni, jó kikapcsolódás, még ha nagy világmegváltás nem is lett belőle. Lehetne itt izzadnom az ellentmondásain is, de minek, nem tudományos mozi volt, hanem könnyed eltévelyedés a lazába. A történet kicsit vékonyka, na, de nem az ilyenekért osztanak irodalmi Nobel-díjakat.

2017-04-20 09:59:54 andraas (5) #26

Közben csak most olvasom, Zalaba Ferenc profin megírta az én véleményemet is:
http://hu.ign.com/ghost-in-the-shell-2/21968/review/kritika-pancelba-zart-szellem
:)

2017-04-19 09:16:45 terika (3) #25

Szerintem nem is lehetett volna jobbat választani, ő az igazi erre a szerepre, nekem nagyon tetszett, ráillik. Eleinte Batout is megnéztem volna egy Segallal, ha már ő volt a karakter alapanyaga, de csak a fiatal Segallal.

Tegnap este megtekintésre került eme alkotmány. Kíváncsi voltam rá nagyon. Írom a közvetlen benyomásaimat. Csomó ideig unatkoztam rajta. Nem azért, mert tudtam mi fog történni, hanem egyszerűen unalmas volt - hiába volt látványilag rendben.
Komplett jelenetsorok lettek átvéve az animéből (filmből, sorozatból egyaránt dolgozott), szinte mozdulatra pontosan. De mivel itt más Motoko múltja, mint az animében, így mondjuk a hajós/merülős jelenetnek nincs értelme. Szerintem.

Úgy gondolom annak, aki látta a 1995-ös animét nem igazán tud elvonatkoztatni. Egyszerűen képtelenség, mivel direkt, kifejezetten, szervesen abból építkezik ez a film is. Annak meg szívesen olvasnám a véleményét, aki nem látta az "alapanyagot" és fogalma sincs az egész cuccról.

Meg sem próbált újat mutatni. Megmásították Motoko múltját és ennyi. A hangulat hiányzott nagyon, nem sikerült igazi hangulatot teremteniük - szerintem pont azért, mert egy szép másolást láthattunk.

És nekem végig nagyon hiányzott az anime zenéje, végig azt dúdolgattam magamban, amíg a filmet néztem. A film zenéje nagyon gyenge lett, rossznak mondható szerintem.

andraas
Pont a fentiekben leírtak miatt nem lehet előzményfilm. Nem is törekszik erre szerintem.
Ez egy belépő, szerintem a mai 20 évesek nem néznének meg egy születésük elött készült 'rajzfilmet'.
Szerintem ez csak sztereotípia. Több 20 és huszonéves ismerősöm van, akik simán, minden filmes előképzettség nélkül megnéznek régebbi alkotásokat, mint ők. És mivel ma már az animáció fénykorát éljük nem hiszem, hogy túlságosan riasztónak hatna egy régi "rajzfilm" (ahogyan Te írtad) megtekintése.

Olórin
Azért amikor a végén az őrnagy Batmanként áll a háztetőn, és "watchful guardian" monológgal tekint végig a városon, akkor majdnem elsírtam magam.
Ez a jelenetsor kompletten benne van a sorozatban (SAC). Onnan jött "át".

előzmény: nejmed (#19)

2017-04-18 22:28:13 Havierez (5) #24

Az animevel össze se lehet hasonlítani annyival rosszabb. Egy sima akció-scifinek elmegy na de így hogy milyen jó alapanyagbó dolgozhatottt a director Rupert Sanders óriási csalódás! :(

2017-04-13 11:12:11 Domonkos (3) #23

Egy percig nem akartam magam kivonni a tömegkultúrából :D egyértelmű, hogy a részese vagyok...
És az is, hogy a film tömegkultúrális termék, Walter Benjamin írta azt, hogy a technikai reprodukálhatóság az alapja a tömegkultúrának. (természetesen most nem idéztem :D leegyszerűsítettem)
A GitS is, mármint az eredeti is az, bár az már feszegeti azt a határt, amit a frankfurti iskola keresett, azaz egy olyan lehetőséget, ami bár a tömegnek szól nem lehúzza, hanem felemeli azt. Ehhez kétségtelenül szükséges az önkritika, és az önmagam kétségbevonása. Az eredetiben szerintem ez pislákol!
Azért adtam rá 3-ast, mert ahogy írtam, a végén ez egy semmi, de szép köntösben... Mivel a jelenlegi filmgyártásban ez az alap, ezért próbáltam egy sima sci-fi-re beülő ember szemszögével nézni, ahol egy elmegy belefér... A másik indokom, meg az, hogy legalább megadta rá az esélyét, hogy jó legyen... egészen sokáig hittem abban, hogy kihoznak belőle valamit (nekem már ez is számít :D, meg a végét leszámítva nem szenvedtem annyit a film alatt, mint amennyit szenvedek egy 2-esen)!
Azért Hollywoodot írtam, mert hivatalosan azt tekintjük filmgyárnak. Ez pedig egy tömeg gyártott termék volt, egy kis gyári hibával, majdnem más lett, de szerencsére korrigálták (irónia). Meg azért, nem akartam lebecsmérelni az egész USA filmkészítését, mert az is hamis lenne... Vannak jók is, gondolok itt például Jarmushra.

2017-04-12 18:29:50 Dangar (4) #22

A tömeg Te, én, mi vagyunk. A kultúra más lap, de azt ne feledd, hogy a film tömegcikk, az amerikai filmgyártás pedig - fõleg az ilyen klasszik multikulti-underground címekkel, mint pl. a GitS - globálban gondolkodik és ennek megfelelõen rakják össze a témát. Ebbõl persze mindezek ellenére (vagy inkább pont emiatt) kisülhetnek orbitális gagyik is, de én azt mondom, az ilyen jellegû mozikat még így is milliószor inkább az USA csinálja, mint mondjuk bollywood (õk más mûfajban jók) vagy neadjisten a magyarok (nekem legalábbis erõs ellenérzéseim vannak egy Gesztesi Károly által megformált, szünet nélkül ordibáló, káromkodó örnagyot illetõen...az okfejtésed alapján a mi kultúránk meg ez lenne?).

Amùgy meg jól összezavartál! Nyomsz rá egy okés hármast, majd egy minimum rossz szájízû "elénk hánynak valami szart" hasonlattal búcsúzol. Huh...what? ;)

előzmény: Domonkos (#21)

2017-04-12 16:48:15 Domonkos (3) #21

Lehetett volna jó is.... De nem lett az... Ahogy elkezdődött, egészen megütött az eredeti hangulata, a látványban kifejezetten okos vizuális megoldások is voltak, sőt ami a legfontosabb, hogy nem akart akció film lenni, ezért bizakodni kezdtem, azt hittem, hogy mindez oda vezet, hogy belerakják, ha nem is az eredeti gondolatiságát, de egy hozzá méltót, TÉVEDTEM.
Mert mi volt itt a gondolati háttér? az amerikai filmekben imádott tanulság: nem a múltad, hanem a tetteid határoznak meg. Hazugság, hülyeség, de fogadjuk el nekik ők csak tudják...
És e mellé mit kaptunk az őrnagy válságából? nem emlékszik a múltjára, és már azt hiszi nem is ember
A film, a kettő borzasztóan egyszerű dologból kihozott egy szörnyen ellentmondásos véget... az őrnagy egzisztenciális válsága úgy oldódik fel, hogy visszakapja az ő eredeti múltját... Emberek senki sem gondolta végig, hogy ez a kettő ellentmondásos? hihetetlen.... ráadásul a vágó ezt a kettőt egy időben elénk is tárja.. a film legvége, amikor a lány átöleli az anyját, és azt mondja: most már nem kell kijárnod a halottnak vélt lányodnak a sírjához = múlt. Keveredik azzal, hogy az ölelkezős végső jelenet alatt bemondja az őrnagy, hogy: nem a múltad határoz meg... szörnyű
és akkor arról már nem is kellene beszélni, (de mégis fogok) hogy az indokolatlan gonosz karakter legyőzése úgy volt beállítva, mintha valamit jelentett volna... senki nem érti a motivációját, azon az egy buta, ostoba amerikai "gonosz indítékon" kívül, ami kb az egyetlen elhangzó mondata: ő nem ember, hanem csak egy fegyver... fáj... fizikailag...
Szóval gratulálok Amerikának, megint sikerült... Ezt nevezzük tömegkultúrának... megrágva, leegyszerűsítve a végletekig, elénk hánynak valami szart, szépen becsomagolva, drágán, aztán egyétek. Bon appétit!

2017-04-04 19:07:40 Bogyó (3) #20

Egy remek alapanyagból egy piszkosul középszerű valamit sikerült mozikba küldeni. Már az piszok gyanús volt, hogy a UIP 22 (!!!) videót dobott ki hozzá, eddig a Minyonok volt a "csúcstartó" 17 videóval. Üvöltött a dologról, hogy "akkor is el akarom adni neked ezt a filmet". Aki akcióra vágyna keveset kap, látványvilága viszont hibátlan, aki pedig ismeri az eredetit,ma sorozatot azok számára még csalódás is lehet.

2017-04-04 01:56:24 nejmed (4) #19

Jó volt nosztalgiázni. :) Szépen megcsinált iparosmunka ez, Scarlett Johanssonnak nagyon passzolt ez a szerep (pedig hogy sírtak, hogy nem ázsiai színésznő játsza). Igazán az ő játéka adott pluszt, ami négyesre billentette az osztályzatom. Néhány kultikus jelenetet ugye megpróbáltak megcsinálni ugyanazokkal a beállításokkal és tényleg lenyűgöző látványvilággal tárulnak elénk ezek, de én hiányoltam az eredeti mű ritmusát. Csillogásban igen, de kifejezőerőben nem éri utol az animét, nah!

2017-04-03 09:37:15 Yuriko-chan (4) #18

"Ez egy belépő, szerintem a mai 20 évesek nem néznének meg egy születésük elött készült 'rajzfilmet'.
Ha tetszett akkor Isten hozott a GitS univerzumban, fáradj beljebb, van hová!"

Pontosan erről van szó! Magam sem fejezhettem volna ki szebben. :)

előzmény: andraas (#16)

2017-04-03 08:12:06 Ubul (3) #17

miért kellett újat mutatni?

előzmény: gomez1000 (#15)

2017-04-03 07:45:39 andraas (5) #16

Teljesen egyetértek, ez egy hollywood-i feldolgozás, már az elején lehetett sejteni hogy nem fogja utolérni az elődjét, és ezt még a legközepesebb filmkészítők is fel tudták mérni.

Ugye nem csak én érzem azt hogy ez akár a '95-ös eredeti, előzményfilmje is lehetne akár? Az őrnagy névváltoztatásával is erre utalnak. Így aztán az önkeresés után eljuthat az "általános kiborglét problematikájához", és "a mindenkit érintő, az egész létezést átható dolgokig"...

Ez egy belépő, szerintem a mai 20 évesek nem néznének meg egy születésük elött készült 'rajzfilmet'.
Ha tetszett akkor Isten hozott a GitS univerzumban, fáradj beljebb, van hová!
Ötös alá.

előzmény: Yuriko-chan (#4)

2017-04-02 23:48:45 gomez1000 (2) #15

Ez nagyon gàz volt. Gyakorlatilag nulla ùjat tudtak mutatni.

2017-03-30 19:55:50 kwzatz (?) #14

Tudom, az sorozat, így több ideje van kibontakozni, de számomra a SAC két évada, illetve a Solid State Society jelenti a Ghost in the Shellt. Én ChrisAdamnak (meg kb. mindenkinek) is inkább azt ajánlanám, ha jól akar szórakozni. :) (az első film azért jó, de annyira nem tudta belopni magát a szívembe, mint az előbb említettek)

előzmény: flake (#11)

2017-03-30 15:26:59 Olórin (2) #13

Azért amikor a végén az őrnagy Batmanként áll a háztetőn, és "watchful guardian" monológgal tekint végig a városon, akkor majdnem elsírtam magam. Ez a szuperhősösödi olyan helyeken is kezd becsípődni Hollywoodnak, ahol nagyon nem kéne neki.

előzmény: Tenebra (#12)

2017-03-30 14:11:33 Tenebra (3) #12

Igen. Sajnos én is ettől tartok, hogy jön még egy film :D. Nagyon ilyen levegőben lógós volt az egész finálé, én konkrétan nem fogtam fel elsőre, hogy ez a finálé volt, annyira harmatos volt. Bár ugye az anime miatt sejtettem, hogy ez egy végső leszámolás lesz. De azt gondoltam,
még a főgenya kavarni fogja kicsit a szart.


Nagyon össze kell kapnia magát a készítőknek, hogy egy esetleges folytatás már combosabb legyen.

előzmény: Yuriko-chan (#10)

2017-03-30 12:41:43 flake (2) #11

Persze, de attól még mélységet adhattak volna neki. Azért a GitS világa erre bőven ad lehetőséget. A Stand Alone Complex bármely része kitűnő bizonyíték erre :)

előzmény: Yuriko-chan (#7)

2017-03-30 09:33:57 Yuriko-chan (4) #10

Na mindegy, én jól szórakoztam, és ennek megfelelően osztályoztam, dehát valamilyen szinten ez a filmnézés lényege, nem? :D Megértem azokat is, akiknek nem tetszett, hiszen tényleg csak egy újabb látványos akciófilm (abszolút folytatható, még sok bőr lehúzására alkalmas módon lezárva). Ugyanebben a témában az A.I. sokkal hatásosabb érzelmileg, azt a mai napig nem tudom fapofával végignézni, pedig sokszor láttam már.

előzmény: Olórin (#8)

2017-03-30 01:26:42 Tenebra (3) #9

Ha nem láttad az eredetit, akkor azonnal pótold inkább azt! :D Ezt pedig max. DVD-n. Bár az IMAX szerintem fasza lett. Meg a látvány is. De semmi több.

A sztorival erőlködtek, hogy átalakítják kicsit, és utalgatnak a klasszikus animére. De ez így egy harmatgyenge Szárnyas fejvadász és A szökevény utánérzésű running man... izé woman thriller lett. Totál kiszámítható. És természetesen pont az veszett el belőle az agyatlan akció mögött, ami az animét naggyá tette. Pl. számomra az 1995-ös GitS-ben ezerszer többet érnek a passzázsjelenetek bárminemű lövöldözésnél. Mikor a csodás zenére végigvonulunk a jövőbeli, futurisztikus és lepusztult megapoliszon. itt erre persze nem jutott idő, és a zene is csak a végefőcím alatt csendül fel, addig tök átlagos blockbusterprüntyögés megy.

Michael Pitt meg egy gyenge Rutger Hauer-utánzat lett... :D

Tényleg csak Scarlett Johansson és a látványvilág miatt adok rá 3-ast. De ez nagyon gyenge 3-as. Hollywood meg vagy ne nyúljon inkább távol-keleti filmekhez, mert nem ért hozzájuk, vagy egyszerűen csak ne közepes / gyenge rendezőknek és íróknak adja oda.

előzmény: ChrisAdam (#3)

2017-03-30 00:39:31 Olórin (2) #8

"22 év alatt bőven szét lett boncolva az a téma, ami annak idején még friss, meghökkentő és gondolatébresztő volt, ezen a téren nem igazán lehetett újat nyújtani."
Ez egy nagyon jó meglátás - de ettől még nem kellett volna kidobni mindent, és Robotzsarut/amnéziás szuperügynök-sztorit faragni belőle. Mert az még annyira sem friss és gondolatébresztő:)

előzmény: Yuriko-chan (#7)

2017-03-30 00:06:28 Yuriko-chan (4) #7

22 év alatt bőven szét lett boncolva az a téma, ami annak idején még friss, meghökkentő és gondolatébresztő volt, ezen a téren nem igazán lehetett újat nyújtani. A 2017-es filmnek nem olyan - és nem is lehet olyan, mert fizikai képtelenség - a hangulata, mint az 1995-ös animének, de én úgy gondolom, hogy amit lehetett, azt kihozták belőle.

előzmény: flake (#5)

2017-03-29 23:26:15 ChrisAdam (4) #6

Magamra utaltam egyébként, gondolkodom, hogy most, ha hazaugrok, beüljek-e rá. :)

előzmény: flake (#5)

2017-03-29 22:53:32 flake (2) #5

Lehet bejön majd neki, de rajongani biztosan nem fog érte :)

Yuriko-chan:

A legnagyobb gondom vele, hogy az utalásokat/másolásokat nem számítva semmi olyan nincs benne, amitől ez valóban Ghost in the Shell lenne. Teljesen nélkülözi a 95-ös eredeti gondolatiságát. Baromi felszínes, közepesen látványos akció film lett belőle, de számomra annak sem kielégítő.

előzmény: ChrisAdam (#3)

2017-03-29 22:53:28 Yuriko-chan (4) #4

Engem megvett kilóra. Szerintem nagyon szépen utaltak a '95-ös anime ikonikus jeleneteire, és még az Innocence-ből is vettek át elemeket. Csak azt sajnálom, hogy a Making of Cyborg a stáblista alá került, nem pedig az eredeti helyére, ahol sokkal ütősebb lett volna.

A trailerben látott leszbi csók nincs benne a kész filmben. És végül nem lett teljesen igazuk azoknak, akik amiatt reklamáltak, hogy az Őrnagy nem ázsiai...

2017-03-29 22:42:36 ChrisAdam (4) #3

Aki nem látta/nem szerette az eredetit, annak tetszhet ez? Egyáltalán érdemes-e megnéznie?

előzmény: flake (#2)

2017-03-29 22:33:00 flake (2) #2

Hát ez elég gáz lett, de pihenek rá egyet hátha el tudok majd vonatkoztatni az zseniális eredetitől. De úgy érzem, ez így önmagában is maximum egy nagyon gyenge hármas lenne.

2016-11-14 12:26:18 terika (3) #1

Trailer itt. Majd meglátjuk mi lesz belőle.
Batou szerepében úgy megnéztem volna Segal "bácsit". :D