Mr. Deeds Goes to Town (1936) ☆ 👁

Váratlan örökség

(Frank Capra)

amerikai szerelmi történet, vígjáték

4,3
★★★★☆
88 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-01-05 10:34:07 Xuja (5) #11

Na ez felkúszott ötösre, a műfajában igazi mestermű. Valóban pátoszos kicsit, de ezt leszámítva engem kilóra megvett: fordulatos forgatókönyv, hús-vér karakterek és változatos poénok. Cooper remekel a jámbor, de mégis határozott és kifejezetten intelligens "vidéki man" szerepében, Jean Arthur meg igazán elbűvölő. A mellékkarakterek - és azok viszonya a főhössel - is megfelelő mértékben kidolgozott és hiteles. A tárgyalásjelenet meg frenetikus.

2016-12-04 22:20:29 Xuja (5) #10

Nagyon bájos kis filmecske. Cooper meglepett, hogy ennyire jól adta ezt a fura falusi figurát.

2015-03-22 19:34:15 gerbence (4) #9

Á, igen, kihagytam a film egyik fontos erősségét: Jean Arthur elképesztően szexi. Mai szemmel nézve is az, pontosabban ránézve egyáltalán nem tűnik fel a kor-különbség. Modern módon szexi.

előzmény: csabaga (#8)

2015-03-22 15:39:24 csabaga (4) #8

A film a New Deal korszak és Frank Capra világlátás eredménye,szerintem nem tipikus Hollywood.A naiv stílus és a pátosz akkoriban szinte kötelező kellék filmes volt.

A rendező sorozatban gyártotta a gonosz kapitalistákat leleplező,rajtuk felülkerekedő "kisember"filmeket.
Ilyen volt a Váratlan örökség,az Utca embere és az Így élni jó is.

A híres az Élet csodaszép már más korban készült,a hidegháború idején,elsőre nem is volt már siker,a karácsonyi jellege mentette meg.Capra hitt ebben,de már nem kellett ez az őszinteség,több ismert filmje nem is készült.

A Kádári kultúra persze előnyben részesítette ezeket az alkotásokat:Nem csoda...

A fiatal Jamers Stewart ideális főszereplő volt,de a mindig becsületes embereket alakító Gary Cooper máskor szintén.A termékhez tartozott egy ügyes,okos nő,aki elsőre csőbe húzza a hőst,majd utána a nyámnyila férfi segítségére siet.
Jean Arthur több alkalommal játszotta ezt.

Egy kis népnevelés ma sem lenne baj.:)

előzmény: gerbence (#7)

2015-03-22 11:08:31 gerbence (4) #7

Nagyon kellemes film, szórakoztató figurákkal, humoros betétekkel, idézhető párbeszédekkel, és persze fordulatos történettel, ami a végére igazi tárgyalótermi izgalmakat is tartogat. Persze nagyon naív a sztori, ezt meg kell bocsátanunk neki, és van benne egy kis pátoszosság is, afféle népnevelő iránymutatás, de azért szerencsére messze nem a gyomorforgató fajtából és mértékben. Persze meg van nekünk, széles közönségnek mondva, hogy a csöndes, dolgos, nagyravágyástól mentes élet a valódi érték, a nagyvárosi elit céltalan, pazarló léhasága és a pénzemberek hideg számítása pedig taszító. Ezzel persze még egyet is lehet érteni, de számomra mindig hiteltelen, amikor ezeket a tételeket éppen Hollywoodtól kapom. Ha onnan jön, az efféle "tanítás" mögött mindig azt a valódi üzenetet sejtem, hogy "ne vágyj a gazdagsága, a MI gazdagságunkra, csöndben és elégedetten dolgozzál, ne akard azt ami nekünk van, te csak legyél elégedett azzal, amid van; mi meg majd szórakoztatunk időnként".
De azért senki ne ijedjen meg: a film maga teljesen élvezhető és szerethető, egy amolyan kicsit naív, kicsit együgyű, mindenki közös igazságérzetére alapozó, de éppen ezért könnyen felvállalható, azonosulásra alakalmas mondanivalóval bír. Más kérdés, hogy ennek az őszintesgét alkotói oldalról én nem bírom nem megkérdőjelezni. Da a mozi maga, mint szórakoztató darab, mindennel rendelkezik ahhoz, hogy valóban mulattasson. Humor, szerelem, dráma, intrika, izgalom, és egy kellően változatos sztorivonal.

Számomra külön érdekesség, hogy pont akkor akadt a kezembe a film, amiután befejeztem Kurt Vonnegut: Isten áldja, Mr. Rosewater! című könyvét, ami alaphelyzetében számos ponton mutat hasonlóságot jelen történettel.
Egy öröklés folytán dollármilliók fölött diszponáló fitalemberről szól, aki erős empátiával bír az egyszerű emberek irányába, megveti a pénz és a művészet köreit, és különös vonzódást érez az önkéntes tűzoltósághoz. És akit - a család pénzügyeit intéző négynevű ügyvédi irodán belülről kiindulóan - az oldalági rokonság úgy akar kiforgatni megörökölt vagyonából, hogy peres úton bolondnak nyilváníttatják. Persze az egy más hangvételű sztori, de azért Vonnegut alighanem megnézte a filmet, mielőtt nekiült a regénynek.

2011-06-17 23:42:04 Pityi (3) #6

Ahogy most az üres akciófilmek, akkor ez kellett az amerikai nézőnek. Kevéssé kedvelem a kor ízléséhez igazított mondanivalót.

2010-09-02 17:52:28 csabaga (4) #5

Több lehetőség volt ebben a történetben,mint amit a forgatókönyvíró kihozott belőle...

2010-06-22 07:13:50 mchn (?) #4

Némi kiigazítás: Ulysses S. Grant elnök self-made man kultusza előtt hódol Mr. Deeds.

Ez erdekes egyebkent, h pont az a Grant mondott ilyesmit, aki egy fuggetlen anarchista telepen szuletett :D

2009-11-16 15:39:35 Cesare Gonzago (5) #3

Némi kiigazítás: Ulysses S. Grant elnök self-made man kultusza előtt hódol Mr. Deeds.

Érdemes sok Cooper-filmet nézni. Még Robert Rossen középszerű They Came to Cordura című 1959-es filmjében is nagyon jó volt.

előzmény: ronin07 (#2)

2009-11-16 12:59:49 ronin07 (?) #2

Végre egy olyan amerikai film, amiben nem egy tökéletes, ennélfogva szinte jellegtelen (antipatikus?) ember váltja meg a világot és hozsannáz egy játékidőnyi USA-himnuszt. Longfellow Deeds őszinte, romlatlan, becsületes ember (akárcsak a film maga), akinek a szájából nem hangzik rosszul a George Washington self-made man kultusza iránti hódolat. Gary Cooper pedig valóban remek színész, én ugyanis csak a Délidő határozott seriffjeként láttam, igazi, kőkemény arcéllel. Én viszont úgy tartom, az igazán jó aktor képes átvedleni, képes határozottan más jellemű figurák megformálására. Cooper pedig a galamblelkű kisember szerepében kiválóan helytállt. Meg az, ahogy a vermonti városkát ábrázolta az elején Capra, valami óriási. Bárcsak ilyen mennybéli világban élnék!:) És valóra válna mindenhol az Alkotmányban írt becsületes munkáért járó nagy és szép jutalom!:) Capra zsenijét dicséri, hogy ilyet szellemes szkriptből és remek színészekkel meg tudott jutalmazni egy ilyen remek filmmel.

2009-07-01 01:17:24 acidphase (5) #1

ahogy Capratol megszokhattuk, ez is egy zsenalis film:) az elemzes is franko:P