The Grapes of Wrath (1940) ☆ 👁

141 szavazat
Szerinted:
☆☆☆☆☆

2023-07-06 01:01:37 dorothygale (4) #25

H. Fonda átütő. Olyan szuggesztív iconikus figura, hogy nem tudsz nem rá figyelni .
Én ezt a könyvet ma délelőtt fejeztem be , s gondoltam megnézem a filmet is . Jók az értékelések . Oscar-t is kapott....háááát.... nem adja át a film azt az erős mélységes szenvedést és nyomort , melyet Steinbeck megírt . Így ebben a formában egyes jelenetek értékelhetetlenek . Nincs elmagyarázva , átérezve az adott jelenet : a pillanat , a mi-miért történik érzése .... Legszívesebben 3 pontot adnék , de tiszteletből nem teszem .
Akit érdekel a téma , olvassa el inkább a könyvet . Ez a film nem adja vissza ...

2023-07-06 00:56:07 dorothygale (4) #24

Pontosan így van ....

előzmény: Prüstü (#22)

2021-02-06 11:31:07 Xuja (4) #23

Szuggesztív, sötét, ugyanakkor kissé hollywoodias road movieba oltott dráma. Az eleje nekem döcögős volt és túlságosan érzelgős, de a középső része nagyon tetszett: tökéletesen ábrázolt kilátástalanság és nyomor. Viszont a vége megint csak gyengébb, kicsit olyan, mintha Ford maga sem tudta volna, hogy hova is futtassa ki a filmet.

A fényképezés nagyszerű (Toland, ugye), a színészek nemkülönben: Fonda remek a maga szokásosan visszafogott módján, de Quillan szuggesztív, megszállott tekintete is nyomot hagy a nézőben. Erős film, de kicsit bevállalósabban és kevésbé hollywoodiasan ötös is lehetett volna.

2019-03-29 13:49:56 Prüstü (4) #22

Most olvasom a könyvet, utána majd szépen eldöntöm, hogy akarom-e filmben is.
Hozzászólások alapján elég durván le lehet butítva (hiányzik a mondanivaló.......), szóval lehet jegelem.

2017-01-06 22:55:00 PG (4) #21

Na igen, az messze erthetobbe tette volna a filmet, mint igy, hogy allandoan rendoroket emlegetnek.

előzmény: critixx (#20)

2017-01-06 22:28:12 critixx (5) #20

A könyvben a sztrájkolókat vegzálják, ütik-rúgják a felbérelt fogdmegek, Casey is így veszti életét.

előzmény: PG (#19)

2017-01-06 21:03:12 PG (4) #19

Konyvet nem olvastam, de egyetertek, nagyon hianyzik a valodi mondanivalo.
Lehet, hogy ki kellett vagniuk, de csak a vegen levo monologokbol lehet sejteni, mirol van szo, es persze a sztrajkrol szolo beszelgetesbol, de nagyon hianyzik a valodi mondanivalo.
A "vorosok" emlegetese is csak a levegoben marad.

előzmény: Oki1100 (#16)

2014-10-09 18:55:56 critixx (5) #18

Elolvasván a könyvet kicsit átértékeltem Ford filmjét. Továbbra is kiváló, de a könyv azért magasan veri. A film a negyedét nem hozza annak a társadalmi kommentárnak és emberi drámának, ami a könyvben van (persze, nyilván egyszerűsíteni kellett). Továbbá - Hollywood, 1940 - jóval pozitívabb kicsengést is kapott és a Steinbeck által leírt borzalmakon is jócskán tompítottak.

Az eredeti vég szerint Tom húga halott csecsemőt hoz a világra, majd anyatejével szoptatva táplál egy éhező embert, mivel semmi más táplálék nem adatott neki.

2014-08-10 17:24:27 erahurka (5) #17

Henry Fondáról folyton Willem Dafoe jutott eszembe.

2012-11-09 15:06:42 Oki1100 (4) #16

Könyvhöz képest csalódás.
Rendezés és színészi játék kiváló, forgató könyv gyenge lett.
4es

2012-04-16 18:25:41 critixx (5) #15

A Hova lettél drága völgyünk? nekem sem tetszett, bár lehet adok neki egy újabb esélyt. Ellenben ez a film nagyon is.

2012-04-16 15:25:48 Ivan/ (?) #14

Idővel talán több is.

Kívánom Neked, hogy egy nap mikor majd újranézed a Hová lettél drága völgyünk?-et annál is ezt érezd majd és a négyes és ötös között vacillálj. A filmművészet legszebb és legmeghatóbb alkotása, amit nem lehet elégszer látni. Most pl. az említése véget újra kedvem lett megtekinteni:)

2012-04-16 13:26:59 Olórin (4) #13

Az egész utolsó fél óra, onnantól kezdve, hogy megérkeznek abba a kommunába, nem az igazi. Szinte tündérmeseszerű a film korábbi részeihez képest.

előzmény: BonnyJohnny (#12)

2012-04-16 12:17:08 BonnyJohnny (5) #12

Mi az ok, ami lehúzza? Giccsesnek találtad? Vagy didaktikusnak?

előzmény: Olórin (#11)

2012-04-16 10:56:47 Olórin (4) #11

Sokáig ódzkodtam ettől a filmtől, mert Ford hasonló témájú Hová lettél drága völgyünk?-étől a mai napig hányingerem van, ha eszembe jut. De nem is állhatna távolabb egymástól a kettő, és bár a befejezése ennek is hollywoodibb, mint kellene (a film legjobb része egyébként az utazás Kaliforniába - kíméletlen, megrázó, realista), egy nagyon erős négyes kijár neki. (Idővel talán több is.)

2011-03-10 10:44:19 Gasz András (5) #10

Érik a gyümölcs:

Ez a film is beérett az idők során. Még ma is hatalmas aktualitása van az alsóbb rétegek kizsigerelése, szinte rabszolga sorba való életvitele az egyik-napról a másikra való megélés, bemutatása. a kiszolgáltatottság, az egyes munkáltatók érdekei és trükkjei mind láthatóak. Igen lehet mondani picit piac ellenes lehet ez a film (+ vannak benne politikai felhangok) , de részben igaza van. Tudnék mondani 2-3 olyan gyárat/céget a környékünkön, amely ha azért szerencsére nem ilyen szinten, de lealacsonyítja és lekezeli az 'alsóbb szinteken' dolgozókat. A fizetés pedig természetesen a munkaórák számától és az elvégzendő munka mibenlététől függetlenül kevés. Fájdalmas volt látni ezt a filmben bemutatott családot így megvezetve és kihasználva, Amerikának ebben a káosszal teli időszakában. Velük megannyi más sorstársukat is elénk vetítették. Az angol cím nagyon ötletes és abszolút ide illik, a film egyik fő pontját takarja. A sok megpróbáltatás, időjárásbeli katasztrófa, a 33-as gazdasági válság utóhatásai után ez a család mégis összetartott, megannyi szenvedésen mentek át és hát ennyit utazni se volt egyszerű. Az igazán összetartó családok kiléte ily történések után derülhet csak ki. Ez a munkakereső embereket kizsákmányoló, átverő, hülyének néző látásmód az a vadkapitalizmus amit én se szeretek, de a vadkommunizmust se. Ez a stílus ahogy itt egyes vállalkozók és rendőrök viselkedtek felháborító.
Ez a film legalább felnyitja sokak szemét abban, hogy jé alig változott valami 70 év alatt. Igen ebben merész film, de ilyen is kell és a történet is magával ragadó a mondanivalók mellett.

95%

2011-02-16 19:44:32 Antoninus (5) #9

Hát ez nagyon merész film.
inkább mondanám rá hogy merész és őszinte semmint zseniális
nagyszerű szociográfia, már-már "kommunista" film, new deal propaganda
akik olvasták az eredeti könyvet, azoknak egyébként nem tetszett ez a film...
én még nem olvastam a regényt, ezért tetszett, hiszen át tudom érezni a szegények sorsát...

Ez a film alapvetően a roosevelti New Deal propgandája, de szociális érzékenysége miatt, ha nem is fenntartások nélkül, de megadtam rá az ötöst

2009-12-23 11:49:02 ronin07 (?) #8

Cesare, piszkosul megéri! Henry Fonda ismét remekel, az ő és az édesanyja végső szózata mozdulatlanságra determinál.

előzmény: Cesare Gonzago (#4)

2009-12-23 07:57:43 oscarmániás (5) #7

Az USA-ban kapható (mint minden jó dolog)
egy szép Ford kollekció
ez meg nekem van meg

2009-12-22 22:16:59 Cesare Gonzago (?) #6

Sajnos nincs...

előzmény: Ivan/ (#5)

2009-12-22 22:16:34 Ivan/ (?) #5

Nekem is, csak hála a fantasztikus hazai viszonyoknak esély sincs, hogy megjelenjen bármilyen formátumban is.

2009-12-22 22:14:22 Cesare Gonzago (?) #4

Ez a film kell nekem!

2009-12-22 22:10:46 acidphase (5) #3

na orulok h mas is commentelt vegre ehhez a remekmuhoz.

2009-12-22 09:15:24 ronin07 (?) #2

Témája ma jóval aktuálisabb, mint bármikor.

2009-04-22 19:07:11 acidphase (5) #1

hu, ugy latom a szavazatok alapjan h ez valoban elegge ismeretlen filmnek szamit, pedig remek alkotas, henry fonda egyik legcsodalatosabb szerepe..