The Girl on the Train (2016) ☆ 👁

A lány a vonaton

(Tate Taylor)

amerikai dráma, krimi, thriller

3,2
★★★☆☆
388 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-01-10 12:00:39 Adam Taylor (3) #24

A könyv alapvetően egy jól megírt, feszült krimi, amely a központi bűncselekmény mellett a karaktereket, meg a közöttük lévő kapcsolati hálót is jól ábrázolja - na ez nem megy a filmnek. Így viszont nem sok értelme volt átvenni tőle a nőkre koncentráló hármas tagolást sem. Tate Taylor filmjének azért vannak jó pillanatai (Megan kád-jelenete), de inkább lapos és unalmas, ráadásul a hangulata sem túl megkapó.

2021-03-27 11:37:33 ChrisAdam (4) #23

Ha csak filmként nézem, egészen középszerű, ami szolgál pár igazán jó pillanattal (Emily Blunt saját tükörképéhez intézett vágatlan monológja), de közben pedig inkább folyamatosan sóhajtunk, hogy "lehetne ez acélosabb is". Amiért mégis négyest kap, azt valahol Ugor mondja el hárommal lejjebb: gondolatébresztő, mert bizony egészen komoly kérdéseket vet fel (még ha ímmel-ámmal, vagy éppen szájbarágósan). Szóval elgondolkodtam, míves korkörkép. Sokkoló, ijesztő, amire lila tehénként tekintünk, de közben nagyon is valós, állandó. Emily Bluntnak virtuális taps, hatalmasat játszik, a többiek mellette csak madárijesztők.

2019-09-28 16:31:24 saatonda (3) #22

sokmindent nem lehet róla irni, potenciálisan érdekes, de a gyakorlatban felszínes és közhelyes dráma, krimi/thriller-elemekkel átszőve hogy érdekesebb legyen. szépen fényképezett, hangulatos, de többet nem kell várni tőle. hogy a regény-film után minek kellett még színdarab is, számomra rejtély.viszont annyira nem is rossz, mint amennyire egyesek lehúzzák, bár persze nem ez lett az új gázláng:)

2019-08-05 14:47:11 Zsoca87 (2) #21

Megnéztem a filmet, hát... Egynek elment vasárnap délután, de ez az a fajta nagy krimisiker akart lenni, ami a végén nagyon meglep. De csak akart, holtgyenge.

2018-05-06 04:05:19 Ugor (5) #20

Úgy a feléig mindig kialakul valami kép, hogy ez hányas... ahogy feleletnél, meg dolgozatjavításnál is. Aztán néha mégis megváltozik a végére. Ezt úgy végig négyesre véltem, mert nem tetszett olyan nagyon, de azután nem tudtam megbeszélni magammal, hogy miért nem. Mert, hogy nem volt elég akciódús, vagy miért? Valami borzalmakat mesélt el, a világ egy részének lakossága valahogy ráér arra, hogy hetekig-hónapokig szenvelegjen valamin, csak úgy, munka nélkül, hobbiként. Ősi, nyomasztó betegségben szenvednek, féltékenyek egymásra, nem tűrik a másik viselkedését, nem tudják eldönteni, hogy mit szeretnének, beleőrülnek, belenyomorodnak. Pszichiáterekhez járnak. Persze, más népek meg máshol csak úgy egyszerűen leszúrnak valakit ilyenekért, sok szenvelgés nélkül. Fura leírni, de az legalább egy őszinte tett. Az évekig tartó egymás lelkileg nyomorítása meg brutálmocsok, de hitünk szerint civilizáltabb. Na, sebaj, ezt itt nem értem. Viszont egy sereg gondolatot oltott belém a film.

2017-07-21 12:40:20 Champion (2) #19

Nem értem, hogy miért adott bárki erre ötös értékelést. Hihetetlen lapos volt végig, már-már bántó. Meglepően kiszámítható, az tartotta bennem a lelket a végéig, hogy csak nem úgy fejezik be...
Tipikus példáját látom ebben a filmben, amikor egy sikerstoryt filmre visznek csak a pénz kedvéért.

2017-06-04 21:36:42 lakatoszoltan01 (3) #18

Erős közepes. Mivel a végső csavart a közepén már szinte tudni lehetett, ezért nem hozott fordulatot. A rendőröknek semmi jelentősége nem volt a filmben. A legvégére tettem volna egy csavart, mondjuk, hogy valójában a két csaj közösen akart leszámolni a férfival, és a legvégén, amikor a rendőrök kikísérik őket, akkor ezek az összeesküvések lettek volna bevágva. Na, akkor csillagos ötös. Így meg egy sima tévéfilm, vagy "A gyanú árnyékában" egy része...

2017-06-04 21:19:05 noresz02 (4) #17

Maga a történet nem egy gordiuszi csomó, de én az első pillanattól kezdve nem ezen éreztem a hangsúlyt, hanem a drámán. Emily Blunt egyszerűen zseniális, de tisztességesen helytálltak a többiek is. Nagyon komoly érzelmi töréseket fejt ki, szépen egybefűzve.

2017-05-28 10:28:55 erasto (3) #16

Bár a könyvet nem olvastam, de ha ott sem lehet azonosulni egyik szereplővel sem, az elég nagy öngól... Engem nem vett meg, Emily Blunt viszont itt is elsőrangú!

5/10

#kritikustomeg

2017-04-22 22:05:57 Reaper (5) #15

Ez a film zseniális. Annyira szeretem az ilyen csavaros, fordulatos sztorikat. A kép is nagyon jó, a színészek is jól játszanak, és a sztori... hatalmas volt. :)

Egy percre nem unatkoztam, jól játszik a film, hogy ne tudjuk eldönteni, kinek az oldalára álljunk. Hogy az italozó nő áldozat, vagy a bajok okozója. Azon is jól egyensúlyozik, hogy ne tudjuk ki a tettes. Á, felesleges ömlengeni, nagyon jó a film. :)

2017-03-19 20:58:53 kfiro (4) #14

Én is a pozitív oldalon állok. Tetszett a film, és egyáltalán nem volt unalmas. Én megvettem :-)

Nem hasonlítgattam semmihez és nem olvasgattam előtte róla semmit, csak azt tudtam, hogy könyvben is létezik.

Emily Blunt vitte a filmet végig és szerintem nagyon jól csinálta.

Egyetlen negatívum az időbeni ugrálás.
Igazából az kicsit zavaros volt, de egészében nézve mégis jót tett a történetnek.

Jó szórakozást!

2017-03-04 23:16:34 Bubu (3) #13

Úgy ültem le a film elé, hogy se a trailert nem láttam, sem semmilyen előzetes utalást nem hallottam a Gone Girl-re. Nem is értem amúgy, miért hasonlítják hozzá, de a beharangozás okozhatott csalódást. Így nem hasonlítgattam össze mással.
Nekem tetszett az anyaság témájának a körbejárása: aki annyira szeretne, hogy belerokkan, hogy nem lehet; aki nem vallja be magának, hogy csak az anyaság nem kielégítő számára; és aki elvesztette a gyermekét, ezért soha többet nem akar még beszélni sem róla. Illetve a gyerek (vagy annak a hiánya) hatása egy-egy kapcsolatra is jól be lett mutatva. És jó volt a szembeállítása annak, amit a "kirakatban" látunk azzal, amilyen a valóság... Ez a facebook korában szerintem fontos üzenet...
Eddig a filmig még eszembe sem jutott, hogy valaki így visszaélhet a társa alkoholizmusával, ez az ötlet tetszett, és elég sokáig nem esett le, ki lehet a gyilkos.

Mindent összevetve nekem tetszett a film, nem hiányoltam belőle a feszültséget. Emily Blunt nagyon jól hozta a figurát, elhittem neki, hogy nem hihetek neki... A forgatókönyvön még kicsit dolgozhattak volna, a nyomozás lehetett volna erősebb, egy idő után minimum ki kellett volna hallgatni hivatalosan is szemtanúkat, gyanúsítottakat.

2017-01-28 17:46:11 gebra (2) #12

hát a film alapján nem bánom, hogy nem vettem meg a könyvet.
az utóbbi idők egyik legnagyobb csalódása.
sokszor azt vettem észre, hogy unatkozok. lehetet volna ezt a sztorit jobb köntösba is öltöztetni.

2017-01-18 23:39:56 Vitelotte (5) #11

Ej, de sok a fikázás itt. Szerintem nagyon jól voltak vezetve a szálak, nem volt hiányérzetem, és egyáltan nem unatkoztam. Mélyen belemerültem Rachel lelkivilágába, ennyire még sose tudtam azonosulni egy alkoholistával.

2017-01-18 21:50:48 Jason13 (2) #10

A film megjelenése előtt több helyen is lehetett olvasni, hogy a végeredmény akár a Holtodiglan című Fincher mozi nyomába is érhet majd. Az előzetes láttán pedig én is elkezdtem várni a Lány a vonaton-t, hiszen egy kellően hangulatos thrillert vázolt fel, melyben a szereplőgárda is egész neves színészekből állt össze.
Aztán jöttek a negatív visszajelzések, melyek el is vették a kedvem az alkotástól. Sebaj, a napokban azért erőt vettem magamon és rávettem magam, hogy leüljek a film elé.
Így a végeredmény után pedig egyet kell értenem a lehúzó véleményekkel.
A lány a vonaton egy bitang gyenge eresztés, Fincher legutóbbi munkájával pedig nem is lehet összemérni.
Hiába az érdekes alapötlet, a sztori rendkívül hamar unalomba fullad. Ész nélkül kapjuk a visszatekintéseket a múltba, melyek rendesen megakasztják a jelenben zajló eseményeket. A legzavaróbb az, hogy a flashback-ek közül egyedül azoknak van létjogosultsága, melyek Blunt figurájához köthetők. Az ő karaktere ezáltal tényleg kidolgozottá válik, azonban az összes többi szereplő teljesen két dimenziós. A nagy csavar pedig rendkívül rosszul lett tálalva, hihetetlenül súlytalan az, amikor lehull a lepel a tettesről. Sőt, a film több szálon futó eseménysorozatát is szépen földbe döngöli, hiszen jól látható, hogy az időbeni ugrálással a készítők szándéka nem volt más, mint elrejteni szem elől a szinte már tévéfilmes fordulatot.
Színészek terén is csak Blunt az, aki érvényesülni tud, köszönhetően annak, hogy az ő karaktere ki lett dolgozva. A többiek szinte említésre se méltók, de ez nem az ő hibájuk. Egyszerűen nem volt miből dolgozniuk.
A filmből a feszültség is hiányzik, arról már nem is beszélve, hogy a tévéfilmes hangulatot nem csak a csavar, de az egész kivitelezés is erősíti. Rendkívül átlagos az egész látvány és hiába a magas korhatár besorolás, sehol egy véresebb képsor, esetleg egy fülledt szexjelenet. Pedig az előzetes ezeket is belengette, viszont a végeredmény simán elférne bármelyik nagyobb csatornán, fő műsoridőben.
Összegezve a dolgokat, ez egy elég gyenge darab lett. Pedig a sztori alapjaiban véve nem lenne rossz és a színészek se kutyaütők, de az esetlen rendezés és a rosszul bemutatott történetszálak rendesen aláaknázzák a filmet.

2017-01-13 21:57:38 kaamir (2) #9

Ahhoz képest, hogy a bemutató előtt még Oscar-esélyeket emlegettek...hát. Persze már a regény is harmatos volt, de a film még ostobább, felszínesebb és érdektelenebb.

Blunt viszont zseniális, mint mindig.

2016-10-24 21:10:52 BonnyJohnny (2) #8

Egy szög egyszerű történet, érdektelen karakterekről, kallódó színészekkel eljátszva egy követhetetlenségig (és érdektelenségig) csavart, ugráló és narrált történetben.

2016-10-16 12:23:24 Jereváni Rádió (3) #7

Holtodiglan light. Próbál itt elevickélni a David Fincher-film farvizein (apróság, de a stáblista betűtípusa egy az egyben onnan való), de az a gond, hogy míg a Fincher-mű a krimi szál mellett egy kőkemény pszichés/családi drámát és egy brutális médiakritikát is bemutatott bravúrosan, addig a Lány a vonaton (már az eredeti cím sem stimmel: a lány nem lány, hanem már elvált asszony, de mindegy) még a krimi szálat sem tudja jól teljesíteni. A film kétharmadában egyértelműen lehet tudni a csattanót: amikor Scott elmondja Rachelnek, hogy Megan terhes volt, és a DNS nem egyezik sem az övével, sem a dr. Kamal Abdic DNS-ével, akkor rögtön lehet tudni, hogy más eshetőség nem lévén Anna férje kufircolhatott Megannal - más pasi ugyanis nincs bemutatva a filmben - , így senki más nem lehet a gyilkos, mint Tom).

2016-10-08 21:16:09 allegra (?) #6

Már a könyv is rossz volt.

előzmény: Rorschach (#5)

2016-10-08 19:44:58 Rorschach (1) #5

Hajjaj.

Benne volt az előzetesben a lehetőség, hogy ez végül ilyen lesz, de igyekeztem pozitívan hozzáállni, hiszen Emily Blunt újabban nagyon jól választ magának filmet. Sajnos most viszont nem sikerült neki. Még hogy Gone Girl kaliber, ugyan már... A lány a vonaton témájában (és minőségében) sokkal közelebb esik a Született feleségekhez, mint a Holtodiglanhoz, ha már viszonyítani kell - ez egy túlmisztifikált, amúgy rém egyszerű kertvárosi sztori, amiben mindenki kefél mindenkivel (ennyi öncélúan beletömött kufirccal nem csoda, hogy az eredeti bestseller lett), csakhogy kong, de KONG az egész történet az ürességtől.

A nem túl izmos alapokat megtámogatva ráadásul kurvára amatőr módon lett levezényelve az adaptáció. Bármelyik jó érzésű rendező az itteni narrációt csak a kukába vágná, egymást érik a flashbackek, a konfliktusok nem futnak ki sehová (céltalan nulla a rendőr-szál, a faszi a vonaton-szál, és még sorolhatnám), a befejezés pedig nagyszerűen illik az azt megelőző száz perchez - azaz felettébb fárasztó. Ez itt a kulcsszó sajnos, mivel húsz perc után már fárasztott ez a film, ami nagyon ritka.

Honnan ismerni meg a jó thrillert? Onnan, hogy egyetlen aspektusában sem olyan, mint ez a zsák szar.
Blunt magasan kilóg innen, egy ilyen filmmel ő csak rontott az ázsióján; azt viszont nem tudom, milyen téveszmés félbolond találhatta ki, hogy Justin Theroux képes lesz hitelesen eljátszani egy ilyen karaktert.

2016-10-08 17:33:24 Gatyamadzag (3) #4

Killjoy véleményét osztom, lehet a kritikák elkerülése segített de nekem is egy nagyon erős dráma lett ebből, izgalmas történettel.

A fénypont egyértelműen Emily Blunt akiből nem néztem ki volna ezt az alakítást, le a kalappal.

Sajnos valóban lassan indul be, és nekem a vége is kicsit elcsúszott, de ez még így is az erősebb filmek közé tartozik idén.

előzmény: Killjoy (#1)

2016-10-07 23:53:15 TheDriver (3) #3

Ezt a tevefilm dolgot sokan irtak a film kapcsan...azert ez eleg ciki. Bar en tuti kihagyom, nagyon nem erdekel az egesz, de a velemenyeket olvasva nem veszitek semmit.

előzmény: erahurka (#2)

2016-10-07 21:52:02 erahurka (3) #2

Olyan mint egy tévéfilm, mintha a Hallmark-ot néztem volna csak vásznon és reklámok nélkül.

2016-10-07 06:53:21 Killjoy (4) #1

Nem lett zseniális mert kicsit lassan indul be, de az apró részletek (cserepes ajkak, kiszáradt bőr, piszkos körmök), amivel Emily Blunt hozta az alkoholistát, és azért az egész csavaros történet élvezetessé tette. Talán a film egyik legnagyobb hibája az a marketinges fogás volt, hogy állandóan mindenhonnan a Holtodiglanra utalgattak, de ez a történet egészen máshogy tartogat meglepetéseket, így sokaknak lehet majd csalódás a sokkal "hétköznapibb" valóság. Viszont ha valaki egy igazán nyomasztó hangulatú thrillert keres, akkor érdemes tennie vele egy próbát.