Atomic Blonde (2017) ☆ 👁

Atomszőke

(David Leitch)

amerikai akciófilm, thriller

3,2
★★★☆☆
306 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-06-30 01:38:45 iris orai (4) #24

Charlize Theron eleve egy istennő, de a beharangozók alapján azt gondoltam, hogy ez a John Wick buta, feminista változata lesz. Hát nem. Theron itt is gyönyörű, intelligens és nehézsúlyú.
Az akció Bourne-szintű top, a lépcsőházi jelenet meg egyenesen lélegzetelállító. Egy már eleve magas mércéhez képest is félelmetesen über-reális, ahogyan ez a vékony szőke nő agyonver két keménykötésű KGB-s pribéket.

De valójában ez nem egy gyenge kémfilm, nekem legalábbis nem az, hanem egy remek hangulatfilm. 80-as évek NDK, postpunk /new wave, Neunundneunzig Luftballons, Peter Schilling, +Bauhaus, Joy Division, Depeche Mode, The Clash, Siouxsie, The Cure, Giorgio Moroder, Duran Duran, Queen... az OST kötelező. Kit érdekel, ha a forgatókönyv biceg? Egyszerűen jó a hangulata a filmnek, bár egy kissé tényleg túl van nyújtva.

2020-04-06 12:29:33 GothMan (4) #23

Szexi, látványos időutazás, ami legalább annyira hamis, mint valódi. Ha jól értettem, ez is valami képregény alapján készült, és így már érthetőbb. Olyan volt, mintha egy párhuzamos univerzum Berlinjét látta volna az ember. Theron szerintem remekelt ebben a szerepben, a leszbikus jelenetek kíválóak, akárcsak a soundtrack, vizuálisan pedig szinte zseniális. McAvoy viszont a hobbitos fizimiskájával kb. annyira volt hiteles a nőcsábász, szuperkém szerepében, mint Damon Jason Bourne-ként anno. Az epilógust azért lehagytam volna. (Remélem, csak félre értettem valamit, de tényleg az a végkifejlet, hogy a főhősnőnk valójában nem is kettős ügynök, hanem egy CIA-s? Amerika megint mindenki eszén túljár? Nemár.)
7/10

2019-08-14 16:06:28 saatonda (2) #22

persze, bár nem tudom egészen pontosan mit jelent a zavaros

előzmény: ryood (#21)

2019-08-14 15:37:24 ryood (2) #21

azért ugye számomra lehet zavaros, ha neked nem is az?

előzmény: saatonda (#20)

2019-08-12 18:34:51 saatonda (2) #20

nem igazán zavaros, pusztán rossz, teljesen feleslegesen és bűnrosszul próbált "realista" lenni, az eredmény hiteltelen, elképesztően ronda, főbb elemeiben érdektelen, holott szórakoztatónak kellene lennie.

előzmény: ryood (#19)

2019-08-12 00:15:51 ryood (2) #19

minden elemében (történet, narratíva, képi világ, színészi jelenlét, zene, vágás, stílus, rendezés) atomzavaros katyvasz. az elején még némileg fenn tudta tartani az érdeklődésemet a különössége, "kúlsága", aztán egyre idegesítőbb lett minden, és a második felére dögunalmas lett, ahogy egyre több, akcióorgia tárult elém. a végére teljesen érdektelen lett minden.
charlize therontól meg valahogy nagyon idegen volt ez a képregényakcióhősnő szerep ebben a történelmi közegben pláne, a szinte felismerhetetlenségig szétplasztikzátott, agyonsminkelt külsejével.
james mcavoy meg csak simán idegesítő volt, de unalmasan idegesítő ráadásul.
nagyon gyenge az összkép.

2019-06-08 21:35:15 convar (4) #18

Én nagyon élveztem a filmet. Eleve ott van/volt Theron, aki egyik kedvenc színésznőm, és akiben van vmi megfoghatatlanul vonzó, jéghideg, egyben mégis olykor igencsak tüzes elegancia, ami egyben ha ő úgy akarja akkor nagyfokú coolság is, amit mellesleg nagyon imádok benne. Így aztán imádtam ebben a szerepben (is), na, mert ebben a filmben aztán a csúcsra járathatta ezt az adottságát.

Aztán azok a pasztelesen gyönyörű neonfények, színek (különösen pl. Theron szállodai szobájában), amik végig jellemezték a film látványvilágát, egyszóval nekem nagyon bejött az operatőri munka is.

Aztán persze maguk azok az akciók……………. a lépcsőházi verekedés pl. sztem az egyik legnagyobb action scene evör - nem mondom hogy A legjobb, mert nehéz vagy inkább egyenesen értelmetlen rangsorolni köztük, dehogy ez is oda került közéjük, az biztos:
https://indavideo.hu/video/Atomszoke_Atomic_Blonde_-_a_lepcsohazi_verekedes_1 vagy ha valaki esetleg rühelli az indát:
http://videa.hu/videok/film-animacio/atomszoke-a-lepcsohazi-verekedes-akcio-akciofilm-blockbuster-mE8CwaaaNT8MbZD3
Nem is értem hogy csinálták meg, egy deka vágás nélkül (??? vagy legalábbis látható vágás nélkül, tehát ha mégis vágták, akkor baromi ügyesen csinálták), hiszen bár persze, azt már ősidők óta tudjuk hogy a pofonokat lehet imitálni, nade! pl. aki legurul a lépcsőn az tényleg legurul (vagy nem????), akinek nekivágják a rezsót annak tényleg nekivágják (vagy nem????), stb. stb. Egyszóval utólag is már egy párszor visszanézve, nézem nézem, de akkor se ill. annál inkább nem értem hogy ezt a 8 percet hogy úszhatták meg a színészek sérülés nélkül. (Pedig megúszták, erről egy werk videóban Theron maga is nyilatkozik, ill. ezzel kapcs. még poénkodik is :) https://www.youtube.com/watch?v=gNX5TgW0gTs „A kaszkadőrök rengeteg ütést álltak ki, amiért nagyon sok alkoholt kellett vennem kiengesztelésül.” :DDDD Amúgy az azért sokat elmond Theron képességeiről és a munkája iránti áldozatkészségéről , hogy nemhogy egyáltalán kaszkadőr nélkül, de a tetejébe hosszú snitteket is fel tudtak vele venni, amivel még a rendezőt is nem kicsit lepte meg.) De hát Hollywood nagy varázsló, mint tudjuk :)

Meg azok a remek egysorosok, mint pl. ...

...de inkább lásd az idézetek fület, oda beírtam egypárat.

...vagy a végén, ahogy megkapjuk a stáblistát.


Persze egy filmnek szokott lenni sztorija is. Ennek is volt, de tény hogy ezt a filmet nem ez emeli ki a középszerűségről (hanem amikről eddig volt szó, ill. abban is van vmi amit egy helyen olvastam, hogy maga az idő és a hely, ill. maga az a neves történelmi esemény, amely ott zajlik közben a szereplők körül inkább mintha csak egyfajta hangulatos díszletként szolgált volna - hát igen, viszont legalább így tényleg nagyon hangulatos lett :) ), mert ami igaz az igaz: a forgatókönyvön azért lehetett volna még csiszolni(=egyszerűsíteni). És emiatt, tehát egész pontosan a kicsit már túlzottan is elkoptatott sok csavaros felépítésben gyökerezik számomra a film legnagyobb hibája is: méghozzá az, hogy itt is bekövetkezett így az ami ilyenkor rendszeresen beszokott, tehát hogy a legvége (pontosabban az utolsó előtti) csavar, tehát amikor kiderül hogy Lorraine volt Satchel, a kettősügynök, az utólagosan zárójelbe, vagy ha úgy tetszik majdhogynem illegitimmé tett egy csomó addigi (akció)jelenetet. Persze azért megpróbálják gyorsan egy odavetett mondattal kimagyarázni (Lorraine: „Egy pillanatra azt hittem, meg akartok ölni.”), de ez lássuk be, nagyon gyenge duma, avagy nagyon kevés annak kimagyarázására, amik addig történtek a filmben. Hogy csak egyet említsek, mint ahol ezen csavar miatt a leginkább kilóg a lóláb, ami pl. ott a lépcsőházban (meg aztán abban az utcai incidensben is, aminek a végén a vízbe is lökték Lorraine autóját) történt. Mert ott márpedig igenis rohadtul biztos, hogy az életére törtek Lorraine-nek. Mert ha mégsem (mondjuk ez a látottak alapján nagyjából amúgy kizárt, de mondjuk úgy hogy ha mindezek ellenére mégis azt akarná nekünk beadni Leitch), akkor azzal ott pont a lényeg veszne ki teljesen abból a jelenetből, mégpedig a dolog élethalálharc jellege ugyebár, ami azt a jelenetet annyira naggyá teszi (ill. nem pont ez, igazából ez csak az egyik alapfeltétele volna annak hogy úgy ill. azon a magas predesztinálon kezeljük azt a végletekig véres és csontropogtató bunyót ahogy sztem a rendező is szeretné, nameg ahogy a filmrajongók is, így pl. én is). Szóval ez sztem egy óriási logikai hiba a film cselekményében úgy érzem, ezért (és csak ezért) a -1 csillag.


Viszont amiért 4 csillagnál rosszabbat erre akkor se tudnék adni ha egy hónap internetmegvonással fenyegetnének, azt megintcsak lásd visszább, ill. hameg azokat egy adott perspektíva mentén összegezni akarnám: mert látszik hogy ez egy olyan film amibe rengeteg melót tettek a színészek meg mindenki más is, ill. amin ezek tényleg látszódnak is nem kicsit. Ja és még mert...

...az a teljesen váratlan, és ezzel együtt kivételes(en szürreális) élmény, hogy Charlize Theron-t látni a magyar 3-as metrón, miközben szól a Depeche Mode Behind the Wheel-je *** : MEGFIZETHETETLEN :) 1000 köszönet érte, David Leitch!!!! :)


Jöhetnek a folytatások!


*** fél OFF

Bocs hogy a végén itt majd kicsit kitör belőlem a DM fan, de amúgy aki még esetleg nem ismerné a Behind the Wheel-t, minden idők egyik legnagyobb szintipop muzsikáját (mondjuk a másik sztem legnagyobb is egy DM szerzemény, a Policy of Truth: https://www.youtube.com/watch?v=7smG_3QdYtw közöttük sosem tudtam dönteni :) ) annak tényleg érdemes egy esélyt adnia a death metál, opera, és Lagzi Lajcsi rajongókon kívül kb. mindenkinek, mert a magán a zenén kívül az Anton Corbijn által rendezett videóklipje is vmi egészen varázslatosan hangulatos, ill. a kettő együtt egy tényleg páratlan élmény, én legalábbis úgy gondolom: https://indavideo.hu/video/Depeche_Mode_-_Behind_The_Wheel

2019-06-08 21:32:20 convar (4) #17

.

2018-11-24 02:07:58 Ugor (3) #16

Szerettem volna, ha egy kicsikét jobban tetszik. Részleteiben néha igen jó volt. De úgy egészében valahogy... van, ami egyes filmeknek jól áll, másoknak meg nem.

2018-03-03 21:08:30 kaamir (2) #15

A lépcsőházi jelenet párját ritkítja, amúgy szóra sem érdemes butaság.
(Az meg külön vicc, hogy Charlize Theron végig amerikai akcentussal beszél, és a végén meg kéne lepődni, hogy az amerikaiak embere.)

2017-12-10 19:36:52 GabN (4) #14

Nem vagytok egyedül!
Egyébként engem is meglep ez az átlag, mert teljesen rendben van ez a film. Nincsenek üresjáratok, dübörög végig.

2017-12-06 12:16:03 ChrisAdam (4) #13

Örülök én is, hogy nem vagyok egyedül. :D Kicsit meglepődtem az átlagon, azt hittem, legalább eléri a 3.6-ot.

előzmény: BonnyJohnny (#12)

2017-12-06 10:24:02 BonnyJohnny (4) #12

Végre valakinek tetszik. Kezdtem szégyellni magam. :P

előzmény: ChrisAdam (#11)

2017-12-06 01:17:53 ChrisAdam (4) #11

Húú! Régen volt részem ilyen hangulatos élményben. Egy évig Berlin közelében éltem, így hála égnek volt lehetőségem bejárni a várost keresztül kasul, a németeket és a német nyelvet megszeretni, s ezen felül persze ott van a mi kis fővárosunk, ami oly könnyen szokott Berlinné vedleni.
Szóval nosztalgiabomba, hangulatbomba, koridézés, ez a része a filmnek nagyon betalált. Kegyetlen jó a látványvilága, a neonfényes leghidegebb város pedig tökéletes helyszíne egy ilyen "kis" rendbontásnak. Örültem, hogy végre nem egy jellegtelen kis fülvakarás kerül az asztalra, hanem van benne kraft.
Charlize Theronért sokáig oda voltam, e film után inkább golyóálló mellénnyel és szekuritivel közelednék hozzá. Hihetetlen, hogy tudja sugározni magából a kegyetlenséget.
A film egy nagy hibája, hogy elfelejtette bekötni a cipőfűzőjét. Szóval itt van egy remek kis cipő, pöpec mindenhonnan nézve, de ha belebújunk és nem kötjük be a fűzőt, nem fog passzolni. Az Atomszőke kapcsán pontosan ez a remekbe szabott párhuzam jutott eszembe, merthogy a hosszű fűzők elérnek a 115. percig, holott bekötve talán épp csak a 90-et lépnék túl. Sok helyen feláldozta magát a film a látványvilág és a hatásvadász, "jól-kinéző" snittek oltárán, néhol egyszerűen az amúgy kiszámítható sztorit tekeri jobbra-balra feleslegesen, néhol pedig egyszerűen nem tudja az érdekes, lényeges dolgokkal is fenntartani a figyelmet.
Meg kellett volna a fűzőt húzni nem csak a játékidőnél, alapvetően feszesebb, gyorsabb tempójú, gondolkodású, lendületű filmért kiált ez a projekt.
Noha ez elég súlyos hiba, hiszen sok esetben éppen ezek csökkentik a filmélményt, az Atomszőke párját ritkítja, manapság igenis üdítő élmény. Jogosan hasonlíthatjuk a John Wick-filmekhez, de egyértelmű az, hogy ez lényegesen vaskosabb, mint azok. Kellemes csalódás, mely mellé azért egy kis negatív szájíz is társul, lehetett volna ebből ötös film is, nálam onnan indult és egész sokáig tartotta magát. Mindenesetre a lépcsőházas 'gyakás' csillagos ötös, elképesztő erő van benne!

75%

2017-12-04 10:28:59 Rorschach (2) #10

Váratlanul rémes film, kábé minden unalmas, ami nem Charlize Theron rendrakása a lépcsőházban.

Mikor értik már meg, hogy nem attól lesz jó egy kémtörténet, ha agyon van csavarva (meg még kétszer)? Amúgy sincs az a mennyiségű plot twist, amivel el lehet rejteni, milyen kínos gagyi az Atomic blonde sztorija.

2017-12-01 11:46:32 Leo_Stotch (4) #9

Friss, hangulatos kis akció.
Theron akárhogy is, a legszebb nő hollywoodban..
A lépcsőházas jelenet felér 5 városrombolással!

2017-11-05 18:30:44 tomside (3) #8

Ha kivennénk az A-listás színészeket, a film egy gyenge közepes lenne. Így viszont elég erős.

2017-11-05 13:20:36 ZoLeEe (4) #7

Jó kis pörgős akciófilm és remekül el lett kapva ez a vasfüggöny-hangulat. Theron kitett magáért, az az egy bizonyos jelenet visz mindent, de fuhh, nem tudom láttam e már filmbe nőt ennyire szarrá verve :D
Meg érdekelne honnan szedtek össze ennyi ladát? :D

2017-08-09 17:28:24 Jason13 (5) #6

Nagyon vártam ezt a filmet, hiszen a direktori székben a John Wick első részének társrendezője ült, míg a főszerepet egyik kedvenc színésznőm kapta, Charlize Theron. Az meg már csak hab a tortán, hogy az előzetesek egy rendkívül brutális akciófilmet ígértek, az ilyen típusú alkotásokat meg igencsak szeretni a szoktam.
Így talán nem meglepetés az, hogy az Atomszőke elnyerte a tetszésem.
Egyedül a történet az, melyen lehetett volna még csiszolni, hiszen a forgatókönyv az összes olyan klisét ellövi, ami a kémfilmekre oly jellemző. Így a háttérben álló, a dolgokat jól megkeverő személy kiléte is elég hamar világossá válik, az ezen felül érkező fordulatok pedig közel sem olyan erősek, mint azt a készítők elsőre gondolhatták.
Ezen viszont könnyen túllendültem, köszönhetően annak, hogy Theron rendrakása rendkívül profin van összerakva.
Egyrészt a hidegháborús hangulatot már az első percekben remekül megteremti a mozi, köszönhetően a korhű díszleteknek, jelmezeknek és a bitang erős zenei aláfestésnek. Mind a betétdalok, mind a Tyler Bates által komponált tételek nagyszerűek és fülbemászóak, alig lehet betelni velük.
Aztán itt van az operatőri munka és a vágás, mely végöl felteszi a pontot az i-re. Az akciók végig jól követhetőek és zsigerig hatolóak, minden bevitt ütésnek és elsütött fegyvernek súlya van. Ennek köszönhetően vér is folydogál, nem is kevés, ami szerintem egy tökös akciódarabnál egyáltalán nem hátrány.
A színészek is hozzák a megszokott formájukat, Theron meggyőző hideg és profi ügynöknőként, míg James McAvoy minden megnyilvánulása aranyat ér. De a mellékszereplők között is olyan nevekkel találkozhatunk, mint John Goodman, Toby Jones vagy Eddie Marsan, akik ha nem is életük alakítását nyújtják, így is kellően meggyőzőek.
A film tempójával se volt bajom, bár a kihallgatós részek itt-ott megakasztják a cselekményt, de ott is voltak egész ötletes vizuális megoldások, melyek nem hagyták, hogy lankadjon a figyelmem.
Amiről még érdemes szót ejteni, az a közel 20 perces vágatlan akció-szekvencia, mely olyan dinamikus és ötletes, hogy simán ott a helye az utóbbi évek leglátványosabb zúzásai között.
Ezen látszik meg igazán, hogy kevés pénzből is lehet eszméletlen képsorokat rögzíteni, nem kell más hozzá, csak kellő tehetség és elhivatottság.
Mindent összevetve, nem hibátlan darab az Atomic Blonde, de számomra bőven nyújtott annyi remek megoldást, melyeknek köszönhetően feledni tudtam kisebb-nagyobb hibáit.
A John Wick 2. mellett meg is van az év másik ütős akciódarabja!

2017-07-31 15:57:20 bambula (3) #5

Ha nincsenek a remek akciójelenetek és a soundtrack tutira bealszok a film alatt.
Amikor ugyanis egyik sem volt jelen a filmben,akkor számomra elég vontatottá vált.
Azt hittem,hogy legalább a kihallgatásos rész is ütős lesz,de amilyen jól indult elég hamar leült az is ,hiába lett volna helye benne remek kis csörtéknek a három fél között.
Szofi Nutella szálát is teljesen feleslegesnek éreztem.
Számomra már a végére az is érdektelen volt,hogy ki kit ver át.

Azt se nagyon értettem,hogy tudta volna McAvoy végig követni/lehallgatni Theront,ha csak egyetlen kabátjába rejtett jeladót,amit kb. egyszer hordott a film alatt a csaj.

A 115 perces játékidőt is simán megvághatták volna 90 percesre.
Nagyon látszik,hogy miben jó a rendező,jó lenne,ha ezt ő is észre venné és Deadpool 2-nél inkább az akciókra gyúrna rá,nem pedig a körítésre,ami az akciók között zajlik,mert az nem nagyon megy neki.

Ami még tetszett,hogy néha ráismertem egy-két Budapesti helyszínre.Főleg a filmesek által elég gyakran használt volt Andrássy úti MÁV székházra,a fönőkeim egykori főhadiszállására. :)

2017-07-30 18:25:58 BonnyJohnny (4) #4

Hogy-hogy a John Wickek négyesek, ez meg csak hármas?!

előzmény: Olórin (#2)

2017-07-28 07:36:33 TheDriver (4) #3

Igen, tudom hogy a sztori alapja egy képregény. Akkor helyesbítek: nem szuperhős mozi, Marvel, Dc stb.

előzmény: Olórin (#2)

2017-07-28 02:58:06 Olórin (3) #2

Megjegyzem, ez is "képregényesdi":)

előzmény: TheDriver (#1)

2017-07-27 18:17:13 TheDriver (4) #1

Üdítő mozi, a sok képregényesdi és folytatás között, nagyszerű Charlize Theronnal, legendás zenékkel és néhány remekül megkoreografált és emlékezetes akciójelenettel. Mindemellett a hangulat is remek, a 80-as évek Berlinjével.

80%