Doctor Strange (2016) ☆ 👁

(Scott Derrickson)

amerikai akciófilm, fantasy, kalandfilm

3,4
★★★☆☆
606 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-11-24 23:32:34 Hege (4) #29

Nem vált pszichopatává, csupán volt 2 mélységes csalódása a Rendjében, amiben szentül hitt. Egyrészt az Ősmágus a sötét dimenzióból merítette az erejét, másrészt Strange megszegett egy természeti törvényt, mikor Dormammuval szemben manipulálta az időt. Ezek ütköztek Mordo elveivel, ezért kilépett a Rendből. A stáblista utáni jelenetben megfosztotta Pangbornt erejétől, mivel azt ő is a sötét dimenzióból nyerte (lopta) a természet kárára.

előzmény: Mizi (#27)

2021-11-24 15:27:28 BonnyJohnny (4) #28

Mert csalódott abban, ami segített neki kilábalni abból az állapotból, mikor csalódott a világban. Meg különben is... a világnak az a nagy baja, hogy túl sok a varázsló.

előzmény: Mizi (#27)

2021-11-24 15:19:37 Mizi (3) #27

A négerből miért lett pszichopata a végére? Örülnék, ha ezt valaki megmagyarázná.

2021-11-01 10:53:11 iris orai (3) #26

Igen, a kifutása szép a történetnek, sőt, még egy-két halvány poén is van benne, de az a baj ezekkel az idő-visszatekerős ketyerékkel, amik a velük apellálló összes film egész cselekményét, teljes történetét alapjaiban határozzák meg, hogy irgalmatlan logikai űrt hagynak maguk után. Miért addig tekeri vissza? Miért nem tovább? Miért nem addig, mielőtt meghalt a főmágus? Sőt, akkor már miért nem addig, mielőtt elveszett New York? Vagy London? És ha már itt tartunk, miért nem a balesete előttre teker, vagy akkorra, amikor Kaecilius ellopta a kódexekből a titkos tudás lapjait, ahonnan az egész kalamajka eredt? Vagy ha nem ő, miért nem tekergészte a főmágus vissza az időt akkor nyomban, hogy költséghatékonyan megmentse a világot? Mert egy ilyen eszközzel ugye a formula mindenki számára, aki nem teljesen idióta, valójában így nézne ki:
1. rossz ember: kitervel valami rosszat / rossz esemény: történik
2. idővisszatekerős kütyüvel rendelkező főhős: megsejti a rossz tervet / eseményt
3. idővisszatekerős kütyüvel rendelkező főhős: visszatekeri az időt a rossz előttre és jól megakadályozza az egészet, mivel a jövőből ő már tudja, hogyan kell
4: idővisszatekerős kütyüvel rendelkező főhős: trollface és nevetés
5: végefőcím, Benny Hill main theme
Total Runtime: 1 min 26 secs

2018-05-17 11:04:38 mimóza (3) #25

Mr. Doctor Stephen Strange... igazán nem tudom, hogy hová tegyelek ebben a nagy tér-idő száguldásban és keveredésben, hajlításban és viharban... Azt hiszem, megnézlek majd újra, hogy alaposabban felfogjam a párbeszédeket, talán ott majd rejlik valami számomra. Mindenesetre a kezdő és a végpont, ahogyan eljutottál a "minden rólam szól"-tól a "nem rólam szól"-ig, tetszésemre válik. A folyamat kibontása lehetett volna némileg alaposabb, de igazán elvethetném már a kényszert, hogy minden műfajban a lélektani drámát keressem-kutassam. Ha sikerülne lemondani erről - amit erősen kétlek -, mehetne akár fölfelé is a közepesről ez az alkotás. :)

2018-05-08 22:50:03 The Cortez (4) #24

A híresztelésekkel ellentétben szerencsére nem lett belőle sem horror, sem nagyon darkos agymenés. Scott Derrickson ide vagy oda, a Doctor Strange 1 pszichedelikusabb fantasy akció, megspékelve humorral, jó sok spirituális bölcselkedéssel és egy komolyabb LSD-trip jelenettel. Témái a várva várt mágia + az alternatív dimenziók, melyekkel aztán kellően kitolja a Marvel-univerzum határait.
Az eredetfilm egyszerre idézi meg magát az Eredetet (főleg látványban, ám ha tényleg a Dr Strange-képregények ihlették Nolan moziját, akkor úgy szó sincs koppintásról), a Mátrixot, a Harry Pottert, de még van benne 1 erős Aladdin-párhuzam is. A főszereplő meg olyan, mintha a Vasembernek & Dr House-nak lenne a furcsa keveréke. A rendezés pörgős, a vizualitás igényes, a színvilág szédületes, az akciók kreatívak, egyben őrültek, a "végső harc" – ami valahol a sztori közepe tájékán elkezdődik – végső fázisa pedig meglepő, köszönhetően annak, hogy egyáltalán nem klisés. Olyannyira nem, hogy az alkotás címe simán lehetne "Doctor Strange - A cselszövő", mivel a főhős furfanggal győzi le ellenfeleit. Mindezek mellett még a stáblistás jelenetek is ütősek!
Benedict telitalálat a szerepre. Tilda Swinton is jól eljátssza ugyan a sajátját, de a karaktere eredetileg 1 ázsiai férfi volt, így az ő castingja valahol a Marvel baromságai közé tartozik. A mozi hibája mégsem ez, hanem inkább a súlytalan főellenség megírása/Mads Mikkelsen elpazarlása, és a trailerben hallható zenei téma lecserélése.

2017-07-21 00:16:17 kilépett felhasználó (?) #23

Amúgy szerintem itt derült ki, hogy nem mindegy ki a rendező. Példának foci. Vannak zseniális játékosaid és mégse tudsz egy jó edző nélkül egy világverő csapatot összehozni. Egy jó másodedző se árt lsd. fkíró

2017-07-20 15:33:14 Ubul (2) #22

nyugi, én már 1 hét alatt elfelejtettem :D

előzmény: ChrisAdam (#21)

2017-07-20 15:15:31 ChrisAdam (2) #21

Igazából a legnagyobb buktája ezeknek a filmeknek az, hogy semmi, de semmi feszültség nincs bennük. Annyira ugyanarra a kaptafára épülnek, hogy hiába minden, a film annyira langyos semmi lesz, hogy az elképesztő. Fájdalmasan sablonos, klisés, semmitmondó. Ezért örültem kicsit a Polgárháború kapcsán, mert ott nem a hagyományos vonalat követték. Mióta a Bosszúállók városrombolós gigaakcióhadjárata szépen bemutatkozott és ette a közönség, azóta mintha mindig ezt kéne letolni a torkunkon. Rettenetesen unalmas már, hogy minden filmben fél világok pusztulnak le és jóvanazúgy. Nem is az a baj, hogy a filmben sok ember hal meg, mert egy film és kész, de ezáltal olyan szinten tét nélküli lesz a konfliktus és kiszámítható, hogy nagyon. Tényleg nem érezzük a súlyát semminek, nem tudnak egy igazi, nehezen megoldható bonyodalmat felállítani, vagy éppen egy épkézláb főgonoszt. Ezek működhetnek képregényben, de a film más műfaj és forma, ha folyamatosan csak furcsán sminkelt sötét ábrázatú Mads Mikkelsenek mászkerálnak ide-oda, bolygóigázós célzattal, akkor már nem lesz benne semmi tét, feszültség, semmi, de semmi izgalom, csak bámuljuk a képernyőt, ahogy mindent lerombolnak, ide-oda röpködnek, aztán az univerzum hologramszagú lilaképű fenegyereke pedig visszafordul a bolygó kapujában, mert egy két hete startolt padawan kicselezi időhurokkal. What?
Szóval az egész akkora katyvasz és pont arra nem tesznek igazán nagy hangsúlyt, ami érdekelte volna az embert. Ez a mágia, a multiverzumok közti kapcsolat és annak veszélyei, stb. Úgy éreztem magam a film alatt, hogy csak nézem ennek az erőnek a következményét, de tudni nem tudom, hogy miből és honnan fakad. Ami még nem is lenne baj, hiszen az a lényeg, hogy Doctor Strange tudja meg a többiek, de valahogy azt éreztem, hogy ennek az alapvetően szerteágazó és bonyolult rendszernek mindenki csak az alapjait tudja, a többi meg úgy működik, mintha Strange odaülne hangtechnikusként egy keverőpult elé, húzogatná a kapcsolókat, nyomogatná a gombokat, ki-be csatlakoztatná a kábeleket, de a végeredmény, szerencséjére, véletlenül jól sülne el és így lenne happy end a vége. Szóval ez nekem nagyon sovány volt, nagyon vérszegény. Pedig láttam benne a jót, a lehetőséget, amivel merően más lehetett volna, mint az előző középszerű Marvel termékek (egy-két kivétellel), de sajnos beállt a sorba és olyat adott nekünk, amit már láttunk egy párszor.
A szomorú tényleg az, hogy korunk egyik legtehetségesebb színészei viszik a prímet, Blenderdick Cabbagepatch és Mads Mikkelsen nagy aktorok, mégis tehetségüket olyan szerepekre kell pazarolni, ahol nem tudják megmutatni azt, különösen Mikkelsen, hát az a karakter valami szégyenletesen rossz volt. Rachel McAdamsot is sajnálom, mert csúnyán háttérbe szorult, pedig ő még felvirágozta azokat a jeleneteket, amikben szerepelt. Pozitívumként ugyanakkor fel kell hoznom a tükörmágiatérhajlítós akcióbombát, na, az működött, Inception ide vagy oda, baromi jól nézett ki. Alapvetően a látványban volt kreativitás, bár ha kiderülne, hogy némely jelenetek LSD-vel készültek, nem lepődnék meg és nem is lenne ez különösebben baj. De a látvány kreativitásán túl sok minden van, ami haldoklik a filmben. Viszont talán még meg kell említenem a központi mondanivalót, gondolatot (ami egyébként pont az LSD-hez köthető), avagy "az én megszűnik", ezáltal lesz lehetséges sok minden. Ez egyébként egy elég jó vezérfonal, s Strange karaktere is a gőgös, egós doktorból így lesz alázatos, másokért élő hős, de az a baj, ez se volt eléggé szépen kibontva. Így tényleg nem érdemelhet jobbat egy kettesnél. Nézhetetlentől azért messze van, mert így a munka mellett jól elszólt, de ez a legkevésbé sem pozitívum. Megint egy időre elegem lett a szuperhős filmekből, igazából erre is csak Cumbersnatch miatt voltam kíváncsi, mert azért a színészt kedvelem nagyon is és egyébként sokat is javít rajta, bár fényévekre volt igazán jó önmagától, de erről meg nem ő tehet.

40% Ez egy stabil, erősebb kettes. Kíváncsi vagyok mennyire fogok rá emlékezni mondjuk 3 hét múlva.

2017-05-23 11:27:46 lakatoszoltan01 (5) #20

Nekem a látvány és a gondolatmenet tetszett és kész.

2017-04-10 09:20:35 noresz02 (3) #19

Egy erős kezdés, ami akkor még bizakodásra adott okot, úgy tűnt megpróbálják rendesen felépíteni a karaktert. Majd egy unalmas középső rész és egy elkapkodott túltolt befejezés. Az alkotók pl nem gondolták hogy túlságosan fontos lenne bemutatni azt, hogyan lett egy remegő kezű roncsból világűrben cikázó szuperhős, aki ha jobban belegondolok a sztori alapján még superman-nál is erősebb karakter. A végső látványorgia majdnem viccesre sikeredett, viszont a Hong Kong-i visszafele tekerős akció egyedinek mondható. Erős közepes csak.

2017-03-24 21:48:18 tomside (2) #18

lol, tényleg! :D

előzmény: trockij (#17)

2017-03-24 21:46:53 trockij (2) #17

Nulla (0!) dimenziós karakterek!

2017-03-19 02:13:46 slawter (4) #16

Ezt a Marvel cuccot még képregényben is elolvasnám.

2017-03-13 22:44:38 kfiro (3) #15

Sajnos ez nem az én világom, pedig nagyon jól kezdődött. Olyannyira nem, hogy még bele is bóbiskoltam. :-)
Amúgy a látvány szuper és a színészi teljesítmények is nagyszerűek, ezért is adtam hármast, amúgy súrolta az egyest.

Persze megértem azokat, akik szeretik az ilyen fajta fantasy-kat, de én inkább az "Éhezők viadala" féle megoldásokat kedvelem. :-)

Jó szórakozást!

2017-02-19 12:10:19 Lanie (5) #14

Én, aki cseppet sincs oda a szuperhős filmektől, remekül szórakoztam rajta. Nem vettem komolyan egyetlen percét sem, nem kerestem benne csodálatosan mély párbeszédeket, csak hagytam hogy sodorjon az ár. Nekem sem tűnt volna fel, ha még egy órácskával is tovább tartott volna, én teljes mértékig elégedett voltam, ha tudom hogy bejön, még moziban is szívesen megnézem.

2017-02-16 13:52:22 terika (4) #13

Nos, szerintem menő lett. Kifejezetten jól szórakoztam rajta, érdekes volt, lehetett volna még érdekesebb vagy 1 órával hosszabb (fel se tűnt volna), elnézegettem volna még ezt a világot. Nagyon sok mindent lehetett volna még tisztázni, megmutatni, bemutatni. Itt-ott a poénok nagyon gyengére sikeredtek, ez olykor kicsit kínos is, de vannak nagyon jó pillanatai a filmnek. Igazából szinte semmi újat nem tudott felmutatni, számos másik film eszünkbe jut közben (ezt a jelenetet itt láttam, ezt meg amott), ennek ellenére mégis elfogadható, kedvelhető az egész.

2017-02-02 08:11:49 kaamir (3) #12

A mágikus megközelítés és néhány, a térrel játszó akciójelenet ad némi egyediséget neki, de amúgy ugyanaz a Marvel-film, mint az összes többi. Tucat-karakterek, tucat történet, tucat-gonosz (gonosz, mert gonosz és kész). Az itt-ott rettenetesen blőd párbeszédeket ("Nem te választod a cipőfűzőt. A cipőfűző választ téged.") a remek színészek (akiknek viszont nem ilyen filmekben kéne játszani) eladják, de sok helyen így is kínos.

2016-11-27 22:52:19 tomside (2) #11

Csalódott vagyok.
A Doctor Strange ugyanis úgy tágítja a Marvel-univerzumot, hogy közben az rengeteget veszít konzekvenciájából. Egyre széttartóbb az egész... - persze, ha valaki mániákusan kedveli, az mentegetni is fogja.
A szkeptikus, ironikus Doctor Housenak - tudom-tudom, Strange volt korábban, és anakronikus vagyok, de akkor is - vannak élvezhető pillanatai, és igaza volt valamelyik videobloggernek, a palástja sem újdonság; tényleg olyan, mint Alladin varázsszőnyege. A "főgonoszra" nem vagyok hajlandó ennél az egy mondatnál többet pazarolni.
... és vannak a filmben szép képek is. Csak ez önmagában már réges-rég kevés egy szuperhős-filmnek az üdvösséghez.

2016-11-26 15:25:55 Domonkos (5) #10

Tegnap láttam a filmet, és szerintem nagyon rendben volt! Nemcsak az, hogy rendben volt, de szerintem a legjobb szuperhősös film, amit idáig láttam! :D
A látvány lenyűgöző, nem érdekel,hogy az eredet már használta-e vagy sem, az se, hogy a képregényben már hamarabb benne volt-e vagy nem... Az érdekel, hogy működik vagy sem: és működik, de nagyon, tátott szájjal néztem az izgalmasabbnál izgalmasabb képi megvalósításokat.
A történet egy szokásos eredet sztori, de ezeket mindig is szerettem, most is jól működött. A főellenség nem volt extra , a legyőzése nagyon klassz ötlet volt. És most legyünk őszinték, lehet, hogy nem volt a történetben világ megváltó újítás, gondolat, de ezek szuperhősökről szóló filmek... Soha egyetlen percig nem vártam egy tarkovszkij szintű szellemi utazást tőlük. Ráadásul a történet a többi szuperhőshöz képest, sokkal jobban sikerült lett!
Színészek jók. Mad Mikkelsentől többet vártam, de ez nem is egy olyan szerep volt, amibe hatalmas dolgokat lehetett volna megjeleníteni.
És az akció! Én őszintén utálom a legtöbb akció filmet, mert mindig unatkozok az akció jeleneteken, semmi vérpezsdítő nincs bennük semmi látvány, semmi eredetiség...Nem nyűgöznek le a robbanó dolgok... De itt, egy másodpercig sem unatkoztam, végig odaszögezett a vászon elé: Varázslást még ennyire jól vissza adva még nem láttam filmben!

Szerintem ez egy erős ötös! Felkerült a kedvenc szuperhősös filmjeim listájára: Watchman, Batman 2, Vasember 1 mellé!

2016-11-21 10:02:04 goromba (2) #9

Baromi érdekesnek találtam, hogy moziban megnézve, azt gondoltam, OK, illeszkedik az univerzumba, vannak benne színészek is, jó ez.
Aztán, gondoltam, megnézem még egyszer, és hát eltűnt a varázs.
Bizony, hogy ez egy újabb Vasember-történet, mással, kissé máshogy.
Számomra ez szánalmasan Batman Begins egy kis Inception-nel keverve.
De, ami a legjobban zavar, az a nagyságrendileg más erőknek ebben az univerzumban történő elhelyezése.
Hogy is mondjam, nem áll arányban mondjuk Strange/Hawkeye, vagy pl. Loki, Thor/Black Widow, Winter Soldier, Captain America lehetőségei egymással, egymással szemben.
Cumberbatch kétség kívül nagyon jó a szerepre, de ha megint leoltják majd egymást Martin Freemannel egy későbbi filmben-és ez nyilván be fog következni-, akkor azért nem fogok mosolyogni.
És ez a trend szerintem nagyon zavaró a Marvel alkotásoknál.
És már lassan Stan Lee cameo-i sem viccesek, semennyire sem.

2016-11-19 21:08:33 BonnyJohnny (4) #8

Olvastam olyan véleményt is, akinek az nem tetszett a Ghost in the Shellben, hogy hasonlít a Matrixra. Most erre mit mondjak? Ő azt látta előbb, pedig amaz készült korábban.
De mint írtam is, ez nekem irreleváns. Én huszadszor is elnézek egy sablont, ha jól oldják meg, de elsőre sem tetszik egy eredeti ötlet, ha szarul van kivitelezve.
Nevezz igénytelenek, de szerintem az eredetiségnek semmi köze nincs a kivitelezés minőséghez. Márpedig én azt osztályozom.

előzmény: Rorschach (#7)

2016-11-19 20:40:02 Rorschach (2) #7

Nevezz naivnak, de én 2016-ban is várnék valami eredetit. Az meg nem igazán érdekel, hogy a Doctor Strange képregények előbb voltak, mint az Inception pölö, mert ha nem tévedek, nem a sok évtizedes képregényekre fizettem be, hanem a 2016-os filmre, úgyhogy annak kell elkápráztatnia az eredeti ötleteivel :) Egyébként nem az a baj, hogy ez a film néhány pillanatában hajaz erre-arra, hanem hogy ez a film minden percében hajaz erre-arra.

Wonder Womanes ostora Strange-nek volt, azzal harcolt; azt meg nem fogadom el, hogy közben New York is elbukott offscreen, említés nélkül, egyrészt mert olyan nincs, hogy nem közlik a nézővel, ez sima feledékenység, másrészt - és főleg - azért, mert ha olyan nagyon elbukott volna, akkor a film végén Strange-nek nem lett volna hová beköltöznie :)

előzmény: BonnyJohnny (#4)

2016-11-13 02:45:26 Batyu (3) #6

Szép látvány, jó színészi játék.
Feszültség mentesség. Szokásos Marvel, semmiért nem lehet izgulni, semmi lényegi dolog nem kap elég időt. Pedig ott vannak jó gondolatok és igenis lehetne benne dráma. Úgy érzem megpróbáltak picit komolyodni ebben a filmben, de nem sikerült annyira.

Összességében jó, ajánlom megnézni, csak megint az a szokásos üresség van az emberben utána hogy, oké oké de ez most így nem igazán adott semmit az én életemhez. :D

A sztoriról meg annyit hogy a felétől elég erős lejtmenet van. A fő fő gonosz nagyon gyenge volt, ahogy a legyőzése is.

A technikai részleg előtt le a kalappal azért elképesztő hogy mi munkájuk lehetett. Dúrva hogy volumenbe mennyit fejlődött a dolog. Minőségben közbe meg valahogy mégsem. 10-ed ennyi effekktel 10szeres hatást is el lehett volna érni szerintem. (Mondjuk kapunk 10 percet arról ahogy ismerkedik a köpenyével, ki ne nézte volna szívesen? :D)

2016-11-08 23:48:42 MicaHiro (3) #5

Sajnos én sem vagyok úgy elragadtatva a filmtől, mint sokan.

Tény, hogy a film baromi látványos, és a látvány nem "csak" minőségi és jól megcsinált, de izgalmas is. Ehhez kapcsolódik, hogy Strange világa látszólag határtalan, igaziból szinte bármi megtörténhet, és ettől tök kiszámíthatatlan lesz az egész. Viszont ez a kiszámíthatatlanság sajnos csak a harcok lefolyásának a módjában mutatkozik meg, a történetvezetés fordulatosságában egyáltalán nem. Pedig én annak jobban örülnék.

Egyszerűen szerintem Strange-hez illetve volna egy kaotikusabb, picit nehezebben követhető film, ahol a végén áll csak össze, hogy mi miért történt, ki kivel van, mi hogy működik. És én ezt imádtam volna. Ehhez képest a történet teljesen kiszámítható, kb. a karakterek megismerése után meg lehet tippelni, kinek milyen szerepe lesz a továbbiakban.

Cumberbatch valóban jó Strange, színészileg más kiemelkedő viszont szerintem nincs. Jó példa erre Tilda Swinton: olyan kisugárzása van a nőnek, hogy simán elhiszem, hogy ő az ősmágus, de ehhez neki érdemi színészi teljesítményt nem kell nyújtania, mint ahogy (pláne magához képest) nem is teszi.

Ja és a legkisebb problémám: Dormammu filmbeli verziója egyáltalán nem hat félelmetes, misztikus ősgonoszként a képregénybeli verzióhoz képest. Valahogy nincs benne semmi kicsit is félelemkeltő vagy pokoli, csak egy "műanyag" lila fej, amitől félni kéne, de nem tudok. Viszonyításképp a képregényes verzió:


Az pedig, hogy újfent nincs jó gonosz a filmben, már annyira megszokottá vált Marveléknél, hogy komolyan elgondolkoztam rajta, hogy szándékosan csinálják. Talán azért, mert csak a hősöket akarják jellemzően továbbvinni több filmre, a gonoszokat meg nem, így az ő felépítésükkel nem foglalkoznak, csak ha muszáj.

2016-11-08 07:10:28 BonnyJohnny (4) #4

New Yorkot is elfoglalták, amíg a korházban voltak. (Bár ezt nem mutatták csak gondolom... pont azért, mert így logikus.) Hong Kongot is egy ember őrzi állandó jelleggel, csak odahívtak másokat is a helyzetre való tekintettel... akik amúgy láthatóan nem sok vizet zavartak... :P
Nekem inkább az volt furcsa, hogy ugyanaz őrzi, aki a Himaláján könyvtároskodik közben... ennyire hiány van mesterekből. :D

A máshonnan ismerős elemeket felemlegetni 2016-ban szerintem igazságtalan. Pláne olyan példákat felhozni eredetinek, amelyek mindegyike feldolgozás. Ráadásul az Inception már jóval a Doctor Strange képregények után született (sőt, szerintem Nolan is. :P), szóval ez eleve öngól, ha azt akartad érzékeltetni ki kitől lopott.

De ismétlem, a lopás maga nem bűn. A lényeg az, hogy hogyan használják fel. És itt jól működött a valóságtorzítós... pontosabban tükörvalóság torzítós koreográfia.

Amúgy kinek volt a filmben Csodanős ostora?

A story és karakterek sablonosságát érintő kritikádba nem véletlenül nem kötöttem bele... ;) Maradjunk annyinan, hogy a script nem erőssége a filmnek... :P
Viszont a párbeszédekkel nincsen baj. Hozzák a Marvel szintet. Ez persze nem mindenkinél jelent jót... :D

Valamint a főellenség... hát igen... abból még nyolc év után is csak egyet sikerült kiizzadni a Marvelnél... aki már nem is igazán ellenség... ahogy az MCU jelenleg kinéz, nem lepődnék meg, ha az Infinity Warban már az Avengers oldalán harcolna... :P Ja, és Zemo... akkor kettő.

előzmény: Rorschach (#2)

2016-11-08 00:16:27 Jason13 (4) #3

Kissé vegyesek az érzéseim a Marvel Filmes Univerzumával kapcsolatban. Hiába szeretem például szuperhőseik közös kalandozásait, az eredettörténetek közül nem mind nyerte el a tetszésem.
Ezért is féltem egy kicsit Strange doki első feltűnésétől is. Hiszen egy újabb karakter "születésének" lehetünk szemtanúi, akit ugyan egy remek színész testesít meg és a mellékszereplő gárda se piskóta, azonban a rendezői széket az a direktor foglalta el, aki sikereket ezidáig csak kis költségvetésű horrorokkal ért el. Első nagy látványfilmjén ugyan már régen túl van Scott Derrickson rendező, de az egy csúnya nagy fiaskó volt.
Sebaj, legyőztem kétkedésemet és jegyet váltottam a filmre és szerencsére nem ért csalódás.
Persze, a sztori adott, hiszen a vásznon először mutatkozik be a címszereplő, így a forgatókönyv erőteljesen használja a már megszokott kliséket. Adott egy öntelt karakter, akit trauma ér és próbál ismét értelmet nyerni életének. Az útja pedig a hőssé váláshoz vezet. Láttunk már ilyet, nagyon sokszor. Viszont a készítők rendkívül ügyesen oldották meg a már ismert elemek újratálalását. A kötelező bevezető kellően gyors és dinamikus, a poénokat sem hanyagolja, de teret enged a drámának is. És amikor elszabadul a mágia és bepillantást nyerünk a MARVEL- eddig még nem ismert tartományába, ott kő kövön nem marad. Ugyan nem vagyok híve a túltolt CGI-effekteknek, de ide pont illett ez a fajta megvalósítás. Az akciójelenetek is elég magas színvonalon mozognak, köszönhetően a készítők kreativitásának. Igaz, első blikkre nekem az Eredet városhajlítgatós képsora jutott eszembe (amit elvileg a Strange képregények ihlettek), mégse ostoroznám ezért a készítőket. Mégpedig azért, mert az akciók elképesztően dinamikusak és jól koreografáltak, olyan az összes összecsapás, mint egy őrült, de baromi szórakoztató LSD-trip.
Michael Giacchino zenei aláfestésére se lehet panasz. Bár, néhány tétel meglehetősen hasonlít a Star Trek-szériához írt dallamaihoz, így is akadnak fülbemászó taktusok.
Amit még pozitívumként kiemelnék, az a színészi játék. Cumberbatch figurája kellően szimpatikus (annak ellenére is, hogy sok az átfedés Tony Stark karakterével) és ugyanez igaz a mellékszereplőkre is. Ha kell poénkodnak, ha kell profin megoldják a drámai képsorokat. Egyedül Mads Mikkelsen az, aki nem sok pluszt tudott hozzáadni a gonosz figurájához. Az ellenlábas a szokásos MARVEL-betegségben szenved, azaz túl sekélyes és érdektelen.
Ezzel át is térnék a negatív oldalhoz. Ahogy fentebb említettem, a sztori a szokásos panelekre épül, hiába a mágikus háttér. Igaz, a stúdió alkotásaitól nem is szabad ilyen téren nagy változtatásokra számítani, de mégis, pont ilyen téren kéne némi újítást beiktatni, mert leginkább ez húzza le az élményt.
Az összkép viszont így is kellően élvezhető. A Doktor Strange ugyan megnyit néhány új dimenziót az Univerzum következő darabjai számára, de a spanyolviaszt nem találja fel. Ennek ellenére piszok szórakoztató és látványos, kellő humorral és drámával.
A végén pedig még megemlíteném, hogy hiába van néhány gyengébb láncszem a stúdió alkotásai között, sikerült egy igencsak komplex világot kitárniuk, melynek építése filmről filmre történik, ilyen téren pedig a Strange még közelebb hozza a Végtelen háborút. Reméljük, az is kellően ütősre sikerül.

2016-11-04 21:43:05 Rorschach (2) #2

Ennél azért többet vártam.

Mindennemű kertelés nélkül: a Doctor Strange összes gondja visszavezethető arra, hogy fél perc eredeti tartalom nem szorult belé - totálisan, teljesen érdektelen film. Sztenderd Vasember sztori; klasszik eredetsztori-dramaturgia; igazi szutyok futószalag főgonosz (x2). És itt még nincs vége. Baromi szerencsétlen, hogy mindenütt olyasmibe futni, amiről más képregények, más filmek jutnak eszünkbe. A már említett Vasemberen túl van itt természetesen Inception, de akad a turmixban Csodanő (ostor), Zöld lámpás ("teremtsd meg a fegyvered" + a spoilerbox az előző kommentben), Ezüst utazó (a film vége), sőt Aladdin repülő szőnyege is visszaköszön.

Ez az egész két dolgot eredményez: egyrészt, mivel a film nem tartogat nagy megfejtéseket, a néző elkezd gondolkodni. Ez ugye baromi szerencsétlen dolog. Eszünkbe jut ugyanis, hogy a sztorit nem gondolták át, az egész egy logikátlan darab szar. Londonnak vége, az oké, de New Yorkot hiába nem foglalták el a rossz arcok, mikor Hong Kong csávába kerül, az ősgonosz-megagonosz már zavartalanul kebelezné befelé az egész bolygót. Ehhez eddigi tudásunk szerint nem az kéne, hogy mindhárom bástya elessen? Az amúgy miért van, hogy NYC-t és számtalan relikviáját egy szál bácsi őrzi, Hong Kongra meg annyi kiskatona jut, amivel Dunát lehet rekeszteni.

Másrészt fájó, hogy mindazt az időt/energiát, amit a film abba fektet, hogy beálljon a sorba, attól vonja el, ami üde színfolttá tehette volna. Vagyis a varázs-mechanika nincs rendesen bemutatva, elmagyarázva, a multiverzum veszélyei úgyszintén csak lógnak a levegőben. Annyi puskapor volt ebben az egész medzsik-spiritualitás dologban a Marvel berkein belül, hogy bűn egy hetvenkettedik generic eredetsztorihoz felhasználni (mit felhasználni, odakenni) az egészet. Ez eljuttat a konklúzióhoz: azt az aspektust, ami egy friss löketet adhatott volna a Marvel-szekérnek, csupán egy homályos háttérelemnek használták fel, így azt kell mondanom, hogy a Doctor Strange az eddigi legfeleslegesebb Marvel-film.
Láttam az összeset, egyaránt megjártam a hegyeket és a völgyeket is, de soha nem volt még olyan, hogy egy konkrét karaktert ennyire jellegtelennek éljek meg. Az eddigi egyetlen feltűnése alapján azt mondom, nincs benne köbö semmi, ami hangyányit is növelné az élvezhetőséget egy event-filmben, de kapcsolódási pontot is csak annyit kínál, amennyi egy filmes univerzumban a létminimum (a zöld kavics).

Nem hittem volna, hogy ez lesz a helyzet, főleg miután a Párducot eredetsztori nélkül is zökkenőmentesen integrálták be az univerzumukba.

Mindez amúgy még elég lett volna egy halovány hármasra, aztán belegondoltam, hogy ezek képesek voltak elpazarolni egy Mads Mikkelsent, hovatovább, ha egy nagy költségvetésű kasszasikerben feltűnhet Scott Adkins, az minden bizonnyal a vég kezdete.

2016-11-03 09:45:12 Varga Ádám (4) #1

Pazar látványvilágú Marvel film lett. Viszont a forgatókönyv elég kapkodóra sikerült: Strange orvosi oldalát nem bontották ki eléggé, így kevésbé katartikus az átváltozása varázslóvá. dormanu feje a végén hihetetlen gagyi lett, egy az egyben a zöld lámpást jutatta eszembe