Lights Out (2016) ☆ 👁

Amikor kialszik a fény

(David F. Sandberg)

amerikai dráma, horror, thriller

3,0
★★★☆☆
197 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-07-31 18:44:57 GothMan (2) #10

Nagyon gyenge. Számomra még a jump scare sem tudott működni. Az alap sztori nem rossz, de amit kihoztak belőle, az egy összecsapott katyvasz. Ráadásul rövid is, nagyjából egy éjszaka alatt lezavarták az egész drámát. A főszereplő csaj tetszett, jó választás volt. Sikeresen végignézette velem ezt a szösszenetet.
4/10

2018-01-21 17:14:21 magichorze (2) #9

egy szóval: fostaliga. szerencsére elég rövid, így végig bírtam nézni. a hossz mellett a másik pozitívum a főszereplő csaj. mármint nem a játéka, hanem az, ahogy kinéz :) minden más kliséhalmaz, egyedül az alagsort hiányoltam, de a végén azt is megkaptam, szerintem alig van Amerikában olyan alagsor, ahol még nem forgattak horrorfilmet :)

amúgy az vicces volt, hogy a szörny


zseblámpával néhol megpörkölhető, néha meg szimplán eltűnik a fény hatására, ahogy épp a dramaturgia megkívánta :)))

2017-11-24 00:53:04 Ugor (3) #8

Nem is lett volna ez egy rossz horror, ha a szereplők nem viselkedtek volna olyan teljesen érthetetlen módon... az nagyon bosszantó volt! Egyébként meg elég hülyén éreztem magam a sötét lakásban a film után. Állandóan füleltem és benéztem ide, meg oda, meg hátrafordultam...

2016-11-17 16:55:01 noresz02 (3) #7

Szegény Teresa Palmer ennél jobbat érdemelne. Ő volt az egyedüli aki próbált valamit alkotni, de ez a karakter nagyon nem találta meg. Nagyon erősen kezd a történet, és az alapötlet erősen kihozza mindenkiből az ősi félelmet, de ahogy már többen is leírták lentebb, minden más klisés gyenge és elcsépelt. Kár érte.

2016-11-01 21:40:23 ChrisAdam (3) #6

Egyetlen megemlíthető pozitívuma a filmnek, hogy Diana sziluettje önmagában is elég fosatós tud lenni, bármilyen háttér- vagy kerettörténet nélkül, de sajnos nem sikerült kihasználni ezt, mert a történet agyoncsapja, nagyon gyenge, sablonos, elcsépelt, kiszámítható... hiába csap bele a lecsóba már az első pillanattól kezdve, hiába tűzdeli tele tucatnyi hatásvadász félelemkeltéssel, a filmen csak egy jót lehet aludni. Második nekifutásra azért csak sikerült befejeznem, de a szemem akkor is le-leragadt.
Kevesebb néha több, na meg próbáljunk már elszakadni a pincés-takaroggyos-nebántsdagyerekeimet-függönymögöttvajonmivan horroroktól és akkor tán félni is lehet.
45% Gyenge hármas, rosszul azért nem szórakoztam.

2016-10-30 21:59:35 Reaper (3) #5

Tetszett... úgy ahogy... :) Semmi kiemelkedő, semmi új, de a kötelezőt hozza. Bár szerintem a kissrác ijesztőbb volt, mint a dög... :D Hogy nem volt a castingon szimpatikusabb gyerek? :D

3/5

2016-10-10 19:11:10 necksprain (2) #4

a kissrác már az elején ellenszenves volt azzal a szájtartásával, a csajszi csak akkor lett, mikor láttam, a pecójában a Mastodonos posztert letakarta negyedrészt egy Avenged Sevenfoldossal.

2016-08-01 19:37:44 Rorschach (3) #3

Nagyjából minden rozoga hármas szint (vagy még olyan sem) magán a genyán kívül... De ez a sziluettes beszaratás még nonstop 90 percen át is működne történet és karakterek nélkül, így nem olyan meglepő, hogy egyedül elviszi a hátán a teljes filmet.

2016-08-01 16:19:23 BonnyJohnny (3) #2

Ami viszont meglepett, az az, hogy az ijesztgetések egész jól működnek.
Egyetértek. Ettől függetlenül nem képes kiemelkedni az átlagos ijesztgetős horrorok közül, sőt, szerintem nem is akar, és (most leszek leszidva), nem is feltétlenül kell. Ezt egy tipikus egyszer nézős, és akkor ijesztgető, oké/elmegy horror. Engem nem zavar az ilyen filmek létezése (a bevételi mutatókból látszik, hogy van rá igény), csak kezeljük őket a helyén.

előzmény: Jason13 (#1)

2016-07-21 19:55:59 Jason13 (3) #1

David F. Sandberg rendező 2013-ban készített egy rövidfilmet, amire aztán felfigyelt James Wan, korunk egyik legfelkapottabb horror direktora/producere. Így Sandberg lehetőséget kapott tőle arra, hogy vízióját a széles vászonra is átültesse. Ezzel idáig nincs is gond, hiszen jót tehet a műfajnak egy kis vérfrissítés, főleg akkor, ha fiatal és tehetséges alkotóknak adnak esélyt.
Igen ám, de az Amikor kialszik a fényre keresztelt mozi elég hatásvadász előzetest kapott, emiatt kicsit tartottam is tőle. De ahogy elkezdtek szállingózni a pozitív visszajelzések a végeredményről, úgy gondoltam, egy próbát mégis megérdemel.
A sok felvezető szöveg után nézzük is a történetet. Főszereplőnk Rebecca, aki elköltözött otthonról és próbál a saját talpára állni a nagybetűs életben. Azonban öccse még mindig az anyjával él, és a nő igen furán kezd viselkedni, amit már a kisfiú sem tud tolerálni. Mint kiderül, a csonka családot egy gonosz lény terrorizálja, ami a sötétben ólálkodik. Miután Rebecca erre rájön, próbálja megismerni a túlvilági szerzetet és megmenteni tőle testvérét és édesanyját.
És akkor itt el is érkeztünk a film legnagyobb negatívumához, ami nem más, mint a forgatókönyv. Szerintem én többet bajlódtam azzal, hogy röviden összefoglaljam a sztorit, mint Eric Heisserer, aki a szkriptért volt felelős. Oké, értem én, hogy egy ijesztgetésre kihegyezett horrornak nem kell végtelenül bonyolultnak lennie, de azért legalább ne félmondatokban intézze el a cselekmény szempontjából fontosnak nevezhető fordulatokat!
Itt van ugye a csúnya rém, aki próbál befűteni hőseinknek. Róla annyi derül ki, hogy a múltban szörnyűségek történtek vele és a depressziós anyukán élősködik. Igen, ezek után jöhetne a többi információ, hogy például micsoda is ő. Talán egy szellem, esetleg démon? Tudja a fene, mert ezt véletlenül elfelejtették közölni a készítők.
A rendkívül rövid játékidő miatt a karakterek is igencsak felszínesre sikerültek. Leginkább Mario Bello figuráját nagyolták el a készítők és ez azért is probléma, mert ő kulcsfontosságú szereplője a filmnek. Sajnos a színésznő se tudott mit kezdeni szerepével, emiatt sokszor már kifejezetten kínos a játéka. Viszont a főhősnőt megszemélyesítő Teresa Palmer alakításával szerencsére nem volt gond, ahogy az öccsét megformáló Gabriel Bateman-éval sem.
Ami viszont meglepett, az az, hogy az ijesztgetések egész jól működnek. Ügyesen vannak felépítve, némelyik nem csak hatásos, de kreatív is. Ilyen szempontból tehát panaszra nem lehet okunk, hiszen már az első percekben belecsöppenünk a rémisztgetések közepébe, melyek aztán szép fokozatosan követik egymást, hogy végül az utolsó 20 percben teljesedjenek ki.
És ugyan a film PG-13-s korhatár besorolást kapott (hazánkban 16-os karikával fut), néhány véresebb képsor is helyet kapott a cselekményben.
Összegezve a dolgokat, simán lehetne egy kiemelkedő horror a Lights Out, szimplán egy épkézláb történet kellett volna ehhez. Mert így, ebben a formában csak egy viszonylag szórakoztató, néhol ügyes ijesztgetésekkel megtöltött agymenés, melynek a forgatókönyve elég lyukas és összecsapott.