High-Rise (2015) ☆ 👁

(Ben Wheatley)

angol-belga-ír akciófilm, dráma, sci-fi, thriller

3,1
★★★☆☆
55 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2016-12-27 03:08:16 leplesbitang (5) #16

-----

2016-07-27 07:36:42 Mikkey (3) #15

ez ilyen tipikus 1-5 kategóriás film, és én keményebbre voltam felkészülve, már ami a szálakat illeti.
A Field in England-hez képest tök tiszta a sztori, tetszik ahogy a csikorgó rendszer álomtégláira hullik szét, mint egy rossz alapokra épült ház :)
picit érzetre nekem a Snowpiercer és a Lobster világa is megidéződött
Továbbra is a Sightseers-t és a Kill Listet tartom a rendező irányadó műveinek.

2016-07-15 16:56:31 Jason13 (3) #14

Ben Wheatley rendező tavalyi filmjét már elég régóta vártam. Ugyan előzeteseket nem néztem róla, de számomra a színészi gárda és az alapsztori kellően érdekesnek tűnt ahhoz, hogy leüljek a végeredmény elé. Aztán ahogy múlt az idő, elkezdtek szállingózni a megosztó kritikák a High-Rise-ról, de ezek nem tántorítottak el a filmtől.
A történet J.G. Ballard írása alapján készült, akinek a munkásságát én személy szerint nem ismerem. Ennek ellenére érdekesnek tartottam, hogy rengeteg cikk említette, hogy az ő regényeiből (különösen a High-Rise-ból) nehéz mozgóképes adaptációt forgatni. Ebben lehet valami, hiszen Wheatley alkotása elég felemásra sikerült, de ne szaladjunk ennyire előre.
A sztori főszereplője Dr. Laing, aki beköltözik egy hatalmas toronyházba. Az épület igencsak impozáns, saját uszodával, edzőteremmel és bolttal is rendelkezik. De ahogy telnek a napok, a lakók között kezd elmérgesedni a helyzet. Ahogy az lenni szokott, a gazdag népek (akik a legfelsőbb szinteken laknak) összetűzésbe keverednek a szegényebbekkel és ez a harc egy idő után már vérre megy.
Hol is kezdjem? Sokszor láthattuk már ezt a felállást filmekben, de mégis, elég érdekes ahhoz, hogy mind a mai napig foglalkoztassa az embereket. A High-Rise pedig első ránézésre elég ügyesen foglalja magába a témát. De ahogy halad a cselekmény, egyre öncélúbbá válik a sztori bemutatása, ami a képi világ javára, azonban a karakterek bemutatásának rovására megy.
A szereplők egytől-egyig csak lógnak a levegőben és hiába a majd kétórás játékidő, alig tudunk meg valamit a motivációjukról. A társadalmi rétegek egymásnak feszülése is elég harmatosan lett a vászonra álmodva, az egyik pillanatról a másikra válnak ellenségekké. Ez pedig elég nagy hiba, mivel így pont a cselekmény gerince veszik el.
Hiába a hangulatos felvezetés, ha utána egy nagy káosszá esik szét a sztori, amelyből később nehéz kihalászni olyan információkat, hogy akkor mi-miért is történt. Ahogy fentebb már említettem, a regényt nem ismerem, de gondolom, ott azért jobban ki van dolgozva a történet.
A képi világ és a zene az, ami megemeli a mozi nívóját. Az operatőr remek munkát végzett, gyönyörűek a beállítások, számomra élvezet volt elmerülni a toronyház különböző helyszíneiben. Az aláfestésért pedig a nagyszerű Clint Mansell felelt, aki jó szokásához híven kiváló dallamokat írt. De a betétdalokra sem lehet panasz.
És hiába a kidolgozatlan figurák, azért Tom Hiddleston, Jeremy Irons és Luke Evans alakításaiba nem lehet belekötni. Ahogy az épületben elhatalmasodó káosz bemutatására sem, kár, hogy az odáig vezető út tartalmaz elég nagy kátyúkat.
A High-Rise egy ígéretes ötletre épülő film, amiből sajnos nem sikerült a maximumot kihozni. Ennek ellenére nem bántam meg a megtekintését, köszönhetően a látványvilágnak és a színészi játékoknak, de többször biztos nem ülök le elé.

2016-06-04 22:23:43 ifj. Ó. Posszum (5) #13

Wheatley legerősebb filmje, lenyűgöző.

2016-05-10 12:16:27 Olórin (3) #12

Hát ez tényleg max. csak az árnyéka a könyvnek.

2016-05-03 18:57:49 BonnyJohnny (3) #11

Hasonlóan érzek én is, céltalan és unalmas film, de nem "utáltam" annyira, hogy kettest kapjon. Voltak benne jó részek, csak nekem valahogy nem állt össze.
Egyébként a Holy Motors ennél határozottan jobban tetszett anno (arra négyest adtam), bár az sem az én világom.

2016-05-03 13:10:31 Rorschach (3) #10

Azért nem utáltam a filmet :)

Elidegenített magától ugyan, de simán végig tudtam nézni, nem kapartam az arcomat, semmi ilyesmi. Azon ritka filmek egyike a High-Rise, amiknél - bár én nem zárom a szívembe -, látom, hogy más, nálam arra fogékonyabb embereknek miért tetszhet.

És így azt is meg tudom érteni, ha valakinek nem jön be. Szóval, ha gondolod, nyugodtan vágd rá a karót :D

előzmény: Dió (#9)

2016-05-02 22:44:36 Dió (2) #9

Tetszik azért, ahogy a film iránt érzett utálatodat megfékezted a hármasnál, pedig a jelek szerint legalább akkorát szenvedtél, mint én:) Most így konkréten én már arra sem emlékszem, mire adtam a kettest...
A Snowpiercer hasonlat adja magát, nekem is az járt a fejemben - azért a filmért sem vagyok oda, de még az is sokkal több jelentéssel és mögöttes tartalommal bír, mint ez.

előzmény: Rorschach (#8)

2016-05-02 05:58:47 Rorschach (3) #8

Hát, Dió kolléga még finoman fogalmazott.

Ez a film posztmodernnek ugyan jó, de jónak túlságosan posztmodern (azért hála istennek nem egy Holy Motors). Amúgy meg szimpatikus és tehetséges brit színészek nyögik egy baromi öncélú brit rendező keze munkáját.

Még annyit, hogy az előzetes eléggé félrevezet, én azt látva egy vertikális Snowpiercer-1984 féleséget vártam, ezzel szemben egy full frontal káosz a film már a legelső perctől.

2016-04-26 21:05:58 Rorschach (3) #7

Bár sem a High-Rise könyvet nem olvastam, sem a filmet nem láttam, szigorúan csak a Legyek ura olvasatában azt mondom, nem feltétlenül gáz, ha itt légből kapottabbnak érződik az átváltozás. Nekem pl. a Legyek urával pont az volt a bajom, hogy elég szájbarágós, érezni rajta a didaktikai szándékot rendesen.

De nem láttam a filmet, tehát lehet, hogy a légből kapott motivációk csak egy elbaltázott koncepció részei :)

előzmény: Dió (#6)

2016-04-26 20:06:13 Dió (2) #6

Inkább még most egy kérdés, mert mire megnézitek a filmet, elfelejtem:)
A film első felében Richard Wilder beugrik a gyerekekkel fürdeni egy medencébe, majd az orruk előtt megfojt a vízben egy kutyát, mert épp úgy tartja a kedve, majd lubickol tovább. Sok ilyen jelenet volt a film elején és még több a végén, és ezekre mondom, hogy öncélú erőszak, mert míg pl. a Legyek urában konkrétan be volt mutatva a szereplők megőrülése (vagy legalább értetted, hogy az miért történik), amely így érthetővé tette a gyilkot, és az így adott célt is szolgált a történet szempontjából, itt minden ilyen jelenet - a szereplők nem létező motivációival együtt - "légből kapott". Ami pedig súlyosbítja mindezt, hogy míg más ilyen filmeknél a szereplők megőrülésére alapuló káosz és gyilok drámát (vagy legalább valamit) eredményez, itt képtelen voltam eldönteni, hogy Wheatley szatírának szánja -e ezt, és akkor most mosolyogjak, vagy súlyos dráma akar -e lenni (és erre mondom, hogy hanyag adaptáció, ha tényleg jó a könyv, ahogy mondjátok).

Bár gondolom a film ismerete nélkül ezekre nehéz válaszolni, de én meg a könyvet nem olvastam, szóval gondoltam, azért felteszem kérdésként, hogy ezek ott is előjöttek -e (a lentebbit olvasva feltételezem nem).

előzmény: Olórin (#4)

2016-04-25 21:20:37 Dió (2) #5

Igen, erre számítottam, kíváncsi leszek akkor a kritikákra (köztük a Tiédre). A filmet sem mondanám annyira cselekményközpontúnak amúgy, ez nem (vagyis nem ez) zavart.

előzmény: Olórin (#4)

2016-04-25 21:11:58 Olórin (3) #4

Én olvastam a könyvet, abszolút mestermű (már a prózája is fantasztikusan jó) - amúgy határozottan nem cselekményközpontú. A filmet még nem láttam, de az előzetesek alapján úgy tűnik, elég hűen követi az eredetit.

előzmény: Dió (#3)

2016-04-25 20:53:45 Dió (2) #3

Egy krakkói moziban ültem be rá:) Rottenen kapott pozitív kritikákat is, nem mondom, hogy reménytelen a film, de van egy sejtésem, hogy a könyv ismeretében (amit én nem olvastam) talán kevésbé diszharmonikusabb. Mert elvitathatatlan tőle ennek az 1984 + Legyek ura alapatmoszférának az erőssége, úgyhogy ha valakinek emellé átjön a sztori és a motivációk, és így bír jelentéssel a film végi káosz, akkor szállnak majd itt erősebb osztályzatok is. Nálam ez nem volt meg. Úgyhogy ha van/lesz olyan, aki a könyvet olvasta, ahhoz nekem is lenne majd pár kérdésem.

előzmény: Rorschach (#2)

2016-04-25 17:36:39 Rorschach (3) #2

Nagy kár, pedig ez ígéretesnek tűnt.

Szabad megkérdeznem, hogy jutottál hozzá?

előzmény: Dió (#1)

2016-04-24 22:48:46 Dió (2) #1

A trailer láttán már anno felvéstem a must-see listámra Ben Wheatley disztópikus opuszát, míg a végeredményt végigszenvedve most már inkább átkozom a napot, amikor ezt megtettem.
Pedig ígéretesen indul, a fantasztikus alapötletet ugyanis szuper képekkel és zenével táblázzák alá, de elképesztő, hogy milyen szinten esik mindez atomjaira már fél óra után (ami rossz ómen a teljes játékidő hosszára nézve). Sok aduászt vonultat ugyanis fel a történet, amelyekre tovább építve sokfelé kifuttathatnák azt, ehelyett azonban a film egy másik irányt választ: semmilyent. A feladott labdák leütése helyett ugyanis irritálóan ellenszenves szereplők debilebbnél debilebb, teljességgel megmagyarázhatatlan és motiváció nélküli baromságaik veszik át a stafétabotot a film első felének erősségeitől, amelyet aztán az öncélúan és funkciótlanul használt erőszak- és szextenger tetéz be, teljes diszharmóniába fullasztva szegény nézőt. És bár nagy naivan azt hittem, hogy a végén valamilyen csavar vagy megvilágosodás visszabillenti majd mindezt az egyensúlyába, ez persze nem történt meg. Úgyhogy a kettes pusztán csak Hiddleston játékának és az első fél órának jár, míg minden más egy vélhetően eleve nehezen megfilmesíthető könyv hanyag adaptációját sejteti. Kár érte.