Free Fire (2016) ☆ 👁

Össztűz

(Ben Wheatley)

angol-francia akciófilm, krimi, vígjáték

3,2
★★★☆☆
100 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-01-24 21:24:00 DevilTakeU (2) #9

Csodálkozom hogy nagy általánosságban mindenki a film utolsó harmadát ekézi,engem az egész produkció idegesített,de nem kicsit. :P A kevés pozitívum Hammer szakálla,a bőrjakók,meg amikor célba lőttek Brie Larsonra,egyébként határozottan felejtős.

kieg.: executive producer Martin Scorsese...na ezen meglepődtem.

3/10

2018-02-10 22:03:35 Rorschach (3) #8

Tele van jó színészekkel és jó beszólásokkal, de az utolsó harmada annyira lapos kúszás-mászás meg két méterről mellélövöldözgetés, hogy magam is meglepődtem, mennyire kiszerettem a filmből. Kábé teljes egyetértés amúgy Bonny ötös kommentjével, abban pláne, hogy minőségibb kamerakezeléssel élvezhetőbb lett volna a végeredmény.

2017-10-05 17:48:15 necksprain (4) #7

ha lenne benne egy cseppnyi lélek, simán menne új kedvencnek. a konkrét hibáit meg már leírták alább.

2017-09-30 14:38:52 Mikkey (3) #6

olyan mintha a Mario Puzo írta volna, szó szerint..

2017-05-31 21:50:13 BonnyJohnny (3) #5

Zalaba Ferenc kritikájában olvastam a nagy megtervezést, meg az alaprajzot. Nagy kár, hogy ebből a filmben nem látszik semmi. A kamera sokszor statikus, egy helyre figyel, ráadásul sokszor félközelikkel, azt is rosszul vágva. Pedig ide dinamikusabb kameramunka kellett volna, ami leköveti az adott akciót, kellő távolságot is kellett volna tartani néha, hogy lássuk ki hol van, és hosszabb vágásokkal, hogy tudjuk követni. Tekintetbe véve, hogy egyetlen nagy térben lassan mozogtak az emberek, simán lehettek volna hosszabb snittek, a kamera átsiklott volna egyik szereplőről a másikra, hogy lássuk a koreográfiát.
A kúszómászó, egymást csak véletlenül (nem mindig szándékosan) eltaláló emberek önmagukban nem sokáig viccesek. Több olyan jelenet kellett volna, mint a furgonos a végén.
Amellett hogy nem volt elég humoros, az utolsó harmadára el is laposodott.
Négyes, de gyengébbik fajta. Összességében csalódás. Bár lehet, én vártam többet/mást.
Copley (megint) viszi a showt. De, ha beleszámítjuk, hogy tőle nem is vártunk kevesebbet, én Sam Riley-t is kiemelném, mint meglepetés.

2017-04-13 08:18:39 gerbence (3) #4

Ebben a filmben bizony az égvilágon semmi dráma nincs, és kriminek is csak annyira krimi, hogy egy bűncselekmény (illegális fegyverkereskedelem) adja az alapszituációt, és hogy a szereplői bűnözők.
De ez a film semmi egyéb, mint egy akció-vígjáték, annak is a végletekig lecsupaszított váza. Tulajdonképpen történet sincs, csak az alapszituáció van, meg a rengeteg lövöldözés. Ennek megfelelően az izgalomnak is híján van (feszültséget pedig még véletlenül se várjunk), legfeljebb abban, hogy lehet tippelgetni, hogy milyen sorrendben köszönünk el a szereplőktől.
Akik mind egydimenziós matrica-jellemek, de nagyon szórakoztatóak, és (többnyire) remekül formálják meg őket a színészek. Ami a The Raid volt a komoly akciófilmeknek, az ez a film az akció-vígjátékoknak: a végső esszencia, a minden más összetevőtől megfosztott minimum-szint. A hard-core.
Tulajdonképpen ez a film a Kengyelfutó Gyalogkakukk féle rajzfilmek felnőtt változata. Minden szereplőről az elejétől fogva tudjuk, hogy kicsoda és mit várhatunk tőle, a konfliktus is végig adott és nem bonyolódik, csak zajlik; mégis élvezettel nézhetjük, mert a lényeg itt nem a MIn, hanem a HOGYANon van. Még az is stimmel, hogy a prérifarkas az egyik snittben felrobban egy rúd dinamittal a kezében vagy lezuhan a kanyonban, de aztán a legtermészetesebb, hogy a következő jelenetben ismét akcióba lendül.
Ez a film egy élőszereplős rajzfilm, rengeteg vérrel és lövöldözéssel. Ez nem hiba: pontosan EZ is akar lenni.
Sajnos ezzel együtt viszont ezen a nem túl összetett, de tagadhatatlanul szórakoztató vállalásán belül is vannak hibái: sokszor könnyű összezavarodni, hogy ki hol van (konkrétan a térben), kire ki lő, ki kire lő, illetve ki lő kire. :) Zavaróak a teljesen kaotikus reakciók, hogy egyik-másik szereplő olykor halálosan rátámad az egyik másik szereplőre, aztán mégsem, hanem "összecimbiznek", aztán mégsem, aztán mégis, stb. Illetve teljesen abszurd módon váltakozik, hogy kinek éppen milyen súlyos az állapota: aki pár perccel ezelőtt még megmozdulni sem tudott, a következő jelenetben simán elsétál (vagy épp verekszik); aki magánál sem volt, az feláll és akcióba lendül; aki a pisztolyt sem tudja felemelni, a következőben már egy mozgó kisbuszba kapaszkodik fel.
Igaz, annyira gyorsan és sok szereplővel és megállás nélkül történnek az események (értsd: akciók), hogy a film nem hagy elgondolkozni ezen, így nem igazán billentenek ki ezek a megmagyarázhatatlan "fordulatok", de azért az egyértelmű, hogy a forgatókönyv kizárólag önmagáért van, és saját logikáját is simán félredobja egy új ötlet kedvéért. Igazi, hamisítatlan exploitation-mozi: annak minden előnyével és hátrányával együtt.
Ezért be kell, hogy valljam: nagyon jól szórakoztam a filmen, ám végig bennem volt az érzés, hogy kis odafigyeléssel és egy kidolgozott, konzekvens sztoriboarddal egy szinttel feljebb léphetett volna a film. Akkor lett volna IGAZÁN jó; így eggyel alacsonyabb értékelést kell adnom - ezért lett hármas, de a nagyon szórakoztató fajtából.
Nem azért nem több, mert keveset vagy rosszul teljesít, hanem mert ennyit vállal. Azt viszont elég jól teljesíti is.

2017-04-12 23:55:52 Tenebra (4) #3

Kutyaszorítóban 2. :D

Ben Wheatley ismét bebizonyította, hogy remekül ért a fekete humorhoz, s ismét remek színészek dolgoztak a keze alá. Nekem ez a téma miatt jobban tetszett, mint a Field in England. És amúgy akciófilmnek sem utolsó.

De valahogy túl nyilvánvalóak voltak a Kutyaszorítóban-áthallások, így nem éreztem olyan eredetinek. Ám a 4-esem erős, gondolkodtam az 5-ösön is.

2017-04-09 20:37:18 bambula (4) #2

Nem volt rossz.Copley és Hammer brílliroztak a leginkább.Most Brie Larsonnnak is jutott szerep,nem úgy mint a Kongban.
Néha kissé zavarosnak tűnt a film,annyira össze-vissza vágták,ahogy a két banda lövöldözött.
Nem bánnám,ha már az InterCom egyszer lecsapot a filmre,akkor valami jó kis ütős szinkronnal megpróbálkozna vele moziban hivatalosan is.

2017-01-09 10:51:16 Ubul (3) #1

a kategória besorolásnál a vígjáték is simán belefér a trailer alapján,várós nagyon :D