Ma nuit chez Maud (1969) ☆ 👁

Éjszakám Maudnál

(Éric Rohmer)

francia dráma

4,1
★★★★☆
76 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-12-31 09:57:28 somogyireka (4) #7

1969. Emberek beszélgetnek, nem csak úgy el-elszólogatnak egymás mellett, locsi-fecsi, hanem igazán próbálkoznak, tényleg hidat szeretnének a másikhoz építeni. Nyitottak, kíváncsiak egymásra. A beszédnek még valódi funkciója van.

Matematikáról, szerelemről, önmagukról. Karácsony van, aztán szilveszter lesz, nagy a hó, szép tél van.

És közben nagyszerű látleletet kapunk az érzékeny, koncepciók rabságában élő, de gondolkozni és szeretni vágyó férfiről. Lényegében a férfiérzés sokféleségébe hatolunk be, ahol úgy tűnik, dobogós a szerelem, de idővel kiderül, az "egyéb" típusú érzelmeknek is van/lenne létjogosultsága. Számomra újabb látlelet a film monogámia nemlétéről, illetve arról, talán ideig-óráig, szerelem idején elhiteti magával a férfi, hogy létezik, hogy aztán az érzelmei újra sokféleségükben, természetességükben fedjék fel magukat, és kiderüljön, érzés és érzés között nem kellene rangsort tenni. Nem csak az számít, akibe szerelmesek vagyunk, hisz vannak árnyalatok, és egy egyszer volt, hol nem volt, talán nem is volt igazi férfi mindettől nem ijed meg, hanem élete trónjáról, karmesterként irányítja azokat.

Ám ez nem történik meg, és a kezdeti nagy, gondolati csapongás, szárnyalás itt is egy elfojtós, inkább ne is beszéljünk róla, "idilli" családi élebe torkollik, ahol a nők ahelyett, hogy ünnepelnék azt, hogy ugyanazt a férfit szeretik/szerették, a szokásos módon vetélytársként tekintenek a másikra. És ezt hurcoljuk, örökítjük évszázadok óta, és az ember nem változik.

2021-05-14 21:53:30 Zuzmo (3) #6

Nem igazán tetszett de érdemes volt látni.
Hiába beszéltek olyan témákról ami nekem érdekes és nagyon aktuális (vagyis szerelem, monogámia, vallás), mégis nehezen kötötte le a figyelmem.

A történések, a karakterek, a párbeszédek, minden olyan volt mintha előre pontosan ki lett volna számolva és megtervezve.
Erről a két férfi még beszélgetett is, amikor összefutnak. Nincsenem véletlenek, minden szükségszerűen történik és eleve el van rendelve. (Legalábbis a filmben.)

Folyamatos kétségek között vagyok a monogámiával kapcsolatban és általában az az egyszerű konklúzióm hogy: "Sehogy sem jó"
Talán csak azért mert ez az aktualis véleményem, de a filmből is ezt szűrtem le. Nem jó házasságban, nem jó szeretővel, nem jó egyedül és igazán sehogy. De valahogy mégsi lenni kell és valahogy alakulnak a dolgok.

2020-10-22 18:55:03 macready (4) #5

„Olyan dolgokat akarok megmutatni a filmvásznon, melyeket filmre-vihetetlennek ítélnek, olyan érzelmeket ábrázolni, melyekről azt tartják, lehetetlen a megelevenítésük, hiszen túl mélyen rejlenek a tudat börtönében” Eric Rohmer

2018-04-12 13:47:47 mimóza (5) #4

Remek és okos tanmese Rohmertől barátságról, szerelemről, hitről, elvekről, valószínűségszámításról, a 7 perces tea elkészítéséről, s arról, hogy ki az agyafúrt. Némi Pascal körítéssel, de nem követhetetlenül.

Gondolkodtat, mert nem félős. Ne mondd, hogy nem nevettél fel néha, miközben nézted, DE azt sem, hogy nem ráncoltad a homlokod, és bólogattál önkéntelenül, mert valahol magadra ismertél. Valami titka van ennek a rendezőnek, hogy ez folyton sikerül neki.

Nyugtalanító, nem?

Ami engem illet, rám csupán egyetlen mondat hatott igazán megnyugtatóan: "A matematika eltávolít Istentől."

2017-03-08 20:54:53 ryood (5) #3

szégyenszemre ez az első filmem rohmertől..
ideje volt már pótolni hiányosságomat, de biztosan okkal kellett ennyi időnek eltelni, hogy most jusson el hozzám.
szóval...egy ideje nem kerestem már az efféle "férfi-nő" filmeket, erre itt van ez az alkotás...és hát azt mondom, hogy ilyet még nem láttam így ebben a formában. tehát ez már így nem is "efféle",,,
pedig a "sokatbeszélős" filmek közül nagyon kevés, amit elismerek (woody allen, tarantino) ez viszont egészen lenyűgöző. végre van értelme a dialógusoknak, végre megnyílnak egymásnak emberek, végre kíváncsiak egymásra...és bevallom, régen késztetett ennyire magamba tekintésre egy film..
a kérdésem csupán ennyi: a többi filmje mennyire hasonlít erre rohmernek?

2015-12-30 09:37:24 Schumacher (5) #2

Ez Rohmer egyik legjobb filmje , téli hangulatos és vidám

2013-06-17 18:00:20 coles (4) #1

"...Kell ennél több?"

[link]