A természetfilm magyar találmány? (2014) ☆ 👁

(Lerner János)

magyar dokumentumfilm, rövidfilm

?,?
 
3 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

"Különleges időutazásra indulunk. A magyar természetfilmezés néhány meghatározó alkotójának segítségével a magyar természetfilm nyomába eredünk. Arra vagyunk kíváncsiak, miként ötvöződik a magyar természetfilm múltja és jelene, létezik- e még mindaz a "magyaros" eredetiség, ötletesség és találékonyság, amely mindig is jellemezte a magyar természetfilmek alkotóit.
Az elmúlt fél évszázad során a magyar természetfilmesek kamerái nemcsak a hazai tájakra, hanem Afrikától az Antarktiszig, az óceánok mélyétől a magashegységekig és a földfelszín alatti világig mindenhová eljutottak, és lenyűgöző alkotások születtek. Miként sikerül a nézőt odavarázsolni e távoli tájakra? Mitől lesz egy természetfilm igazán látványos? Vajon a magyar természetfilmesek is részletes forgatókönyv alapján dolgoznak, vagy csupán követik a régi filmes mondást, mely szerint a jó természetfilm forgatókönyvét az élet írja? Hogyan próbáltak iramot tartani a szűkös anyagi körülmények közepette dolgozó természetfilmeseink a világ technikai fejlődésével, miként tudtak világszínvonalú alkotásokat létrehozni?
A természetfilm magyar találmány című film rég elfeledett filmarchívumi jeleneteket varázsol a képernyőre. Ezekből megismerhetjük az egykori stábok munkáját, látjuk, milyen volt akkoriban az Antarktisz, az óceánok mélye vagy éppen egy ismerős magyar táj. Ezzel párhuzamosan a néző betekinthet a mai stábok munkájába, és eközben nemcsak azt tudja meg, hogy mi változott meg ember és természet között az elmúlt bő fél évszázadban, de kiderül az is, miért lehetnek a természet szerető emberek büszkék arra, amit a természetfilmezés terén a hazai filmesek felmutattak. Csakugyan magyar találmány lenne a természetfilm? Filmünkben talán erre a kérdésre is választ kapunk."


Bemutató

Szavazatok összes > összes v

Ki akarja megnézni? összes > összes v