Silence (2016) ☆

Némaság

(Martin Scorsese)

amerikai dráma, történelmi film

?,?
 
6 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2017-01-24 23:05:47 Ágó (?) #5

Nagyszerű hír!! :)

előzmény: kobretti88 (#4)

2017-01-24 21:42:36 kobretti88 (?) #4

A Freeman Film fogja bemutatni márciusban :)

2017-01-23 10:53:12 robertjordan (5) #3

Döbbenetes erejű alkotás. Hibátlan mestermű.

2017-01-11 01:29:47 caulfield (4) #2

A nagy csend után megszólalni? Bajos megválasztani milyen hangot ütsz meg miután megnézted, mert vagy kényelmesen ellököd magadtól, mint egy megsárgult kódexet és kisétálsz akár már a vetítés alatt (igen sokan így is tettek) már ha ezt a közönyt a lelkiismereted megengedi - mert itt konkrétan pont az van a célkeresztben, vagy ott a másik út, hogy komolyan veszed és hagyod, hogy bevezessen egy olyan térbe, amelyre ma már ebben a nagy zsivajban szavaink sincsenek nagyon. Ez utóbbi esetben ugyanis könnyen megvághat, amit látsz. De legalábbis elnémít egy időre.
Valószínű, hogy maga Scorsese is így volt vele. Sokáig vajúdhatott mire összerakta és érződik is, hol erőlködik: miután Rodrigues atya fogságba esik a lelki terror ábrázolása mintha elnagyolt lenne. Hihetetlenül komótos tempót vesz fel, de a lassú víz partot mos eset szószerinti bemutatása indokolja is ezt. Andrew Garfield pedig kitölti a teret, elviszi a vállán a.. filmet.
Az elborzadástól egészen akár a nevetésig terjedhet a nézői reakciók skálája. A ma emberéből, aki a színes szagos dzsungel világból betéved egy ilyen történetre hathat akár komikusan is az, ami a vászonról lenéz rá (vagy le-nem-szól hozzá). És ez adja az erejét, ez a felfoghatatlan - több ezer évnyi - távolság. A feloldozást adható zene szinte teljesen meg van vonva. Nem mindennapi élmény, mikor a mosoly ráfagy az arcodra, miután a képek hatására égett emberi hús szaga járja be a mozitermet.
A végső harmadra aztán szépen letisztít - elnémít. Vagyis… igyekszik. És hát van katarzis is. De végülis már a nyitó főcím is az, vagy akár már az is annak hat egy ilyen filmnél utólag, hogy elalszanak a fények a moziteremben.
Nehéz értékelni, mert ami negatívat a spoiler alá pakoltam az is személyes szegénységi konfessziónak látszik.
Kevés ennél nyomasztóbb filmet láttam mostanában.

2016-10-28 22:16:59 dikalosz (?) #1

Jézusom, micsoda sztárparádé!! Várós