Tertium non datur (2006) ☆ 👁

(Lucian Pintilie)

francia-román dráma, háborús film, rövidfilm

4,0
★★★★☆
13 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-04-24 21:06:02 hhgygy (4) #4

Vagy ahogy Révész Sanyi énekelte: "a becsület ennél mégis többet ér".

előzmény: zéel (#3)

2022-04-24 16:46:02 zéel (4) #3

Parabola. Példázat. Erkölcsi tanítás.
Nekem elsősorban ezt jelenti ez a film. Hogy milyen tanítás? Mondhatnám örökérvényűnek, bár, manapság inkább régies, sőt, idejét múlt.
Ugyanis a legfőbb tanítása az, hogy a becsület mindennél előbbre való. Melyhez a filmben csatlakozik az idős román tábornok által képviselt példamutatás is.
(Nagyon érdekes az offerus által idézett értelmezés is. Egy másik nézőpont.)

2022-04-23 15:13:39 offerus (5) #2

Harmadik lehetőség nincs.

Román (és kelet-európai) sorstörténet pintiliei szatírába csomagolva. Abból a fajtától, amit az érintetteknek nem kellemes nézni.

A film allegorikus értelmezésére a Metropolis cikke tesz kísérletet, ebből a spoileres idézet: „A miniatúra, mint a kisebbségi komplexust és túlzó nemzeti büszkeséget ötvöző nemzeti identitás metaforája a legkifejtettebben, központi narratív funkcióval jelenik meg a Tertium non datur történetében, amely kortárs politikai események allegorikus jelölőjévé válik. A második világháború idején játszódó anekdotikus történet román tisztek hivatalosnak szánt találkozóját eleveníti fel a német szövetségeseikkel, egy német tábornokkal és annak kelet-európai származású szárnysegédjével. Azonban a stratégiai megbeszélés megalázó helyzetbe fordul át, amely arra készteti a román résztvevőket, hogy felülvizsgálják egyéni és nemzeti büszkeségüket. Az interkulturális találkozás jelenete, egyértelműen Románia uniós, a Pintilie filmjének megjelenésével csaknem egybeeső, a 2007-es csatlakozást megelőző tárgyalásainak allegóriája. A két német tiszt az Európai Uniónak Kelet-Európával és főként Romániával szembeni kétféle attitűdjét képviseli: a közönyös távolságtartást (a tábornok egyetlen szót sem szól a találkozó alatt, kimért és kifejezéstelen marad) és az egzotikus Másik vonzásába került „gyűjtő” kíváncsiságát (amelyet tábornok lelkes szárnysegédje képvisel). A vacsora alatt kiderül, hogy a szárnysegédnek egy ritka, meglehetősen értékes, a Moldvai Fejedelemség címerét formázó bélyeg van a birtokában, egyike a két utolsó fennmaradt darabnak. A bélyeg eltűnik, és egy nagyon érzelmes, drámai jelenetben a román tábornok megparancsolja a jelen lévő tiszteknek, hogy vetkőzzenek le teljesen, bebizonyítandó, hogy nem lopták el az értékes tárgyat. Végül kiderül, hogy a bélyeg felragadt egy tányérra, a vendégek távoznak, majd az egyik román tiszt beismeri, hogy birtokában van a másik bélyeg, amely ajándék az anyjától, egyfajta védelmező amulett. Mégis, a román fél számára megalázó jelenet után elégeti a bélyeget, mint az intimitás és nemzeti büszkeség szimbólumát, amelyet a külső nyugati tekintet immár a „másik” (nem túlságosan hízelgő, de ennek ellenére belsővé tett) képévé alakított. A cím (jelentése: nincs harmadik, köztes lehetőség), amelyet a szárnysegéd latinul mond ki, hogy hangsúlyozza a bélyeg ritkaságát, a film által bemutatott két identitásdiskurzus — a hazafias nemzeti és a vállalt másság — közti feszültség kifejezéseként is értelmezhető.”

Magyar felirattal itt.

2022-04-22 09:16:25 mimóza (5) #1

Ez a 38 perces film félelmetes. Félelmetesen üt, és nem kímél. Azt írják róla, egyszerű történet. Hja, valóban?!
Komplex remekmű, Pintilie mester utolsó darabja.