Swiss Army Man (2016) ☆

Az ember, aki mindent tudott

(Dan Kwan - Daniel Scheinert)

amerikai dráma, fantasy, kalandfilm, musical, szerelmi történet, vígjáték

3,3
★★★☆☆
110 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2017-06-06 15:19:08 tomside (3) #7

Roppant kreatív film, ami eléri célját, pukkasztja rendesen a polgárt.
Azt hiszem, tudom a helyén kezelni, lenyűgözőnek tartom a címválasztását, és vannak jó pillanatai,
de valami mégis hiányzott belőle, és van, ami már túl sok volt.
A végén egy pillanatra mindenkit beránt az ember a játékba, amikor Manny elfingja magát a végtelen óceán felé. Nálam ez egy szomorú olvasatot kap, Hank valószínűleg nem találja meg visszaútját a társadalomba, nem jön vissza a valóságba. Néhány dologból túl sok volt; legyen szó az altesti poénokról, vagy az e helyütt teljesen felesleges homoszexuális szálról.

2017-03-04 10:33:20 Dió (1) #6

Amikor az első jelenetsorban Paul Dano ráfekszik Radcliffe partravetett hullájára, majd az abból megállás nélkül áradó bélgázt "jet-ski meghajtásként" hasznosítva tovasiklik a végtelen óceánba, tudtam, hogy na még most kell kikapcsolni. Bár így tettem volna.

A legfájdalmasabb pedig az, hogy a fináléban egy konkrétan okos film körvonalai is felsejlenek, amit - pont mikor már gondolkozni kezdenék, hogy most akkor mit látok - megint belefojtanak ebbe az önfeledt fingszörf-fináléba, megdolgozva ezzel egy gyönyörű, veretes kapáért.

Szeretem a gondolkodásra késztető filmeket, ahol a történet metaforikus éle mögöttes tartalmat sejtet. Csak amikor a rendezők úgy választanak metaforát, hogy azzal csuklóból kizárnak valamennyi, nem a hugyozós-fingós vígjátékokon nevelkedett nézőt, akkor onnantól megérdemelnének egy istenes Málna díjat. Radcliffe-t és Dano-t pedig külön sajnálom: nagy színészekről van szó, akik nagyon mellényúltak.

2016-11-05 21:16:53 noresz02 (4) #5

Szerintem ez az a film, amibe mindenki képes más dolgot beleképzelni. Nekem úgy jött le, mintha a jó és a rossz énje viaskodott volna egymással mielőtt valami tragédia történne. Nem mellékes szempont, hogy a tengerpart, ahol fel akarta akasztani magát, vagy a tábor, ahol a gallyakból összerakott buszon játszotta el a lánnyal történt első (egyetlen?) találkozást, az a csaj házától pár méterre volt csak. A kesze-kusza monológok nálam lassan kezdtek összeállni, a metaforikus jelenetekkel együtt. A humor nem volt más mint a cselekmény továbbgördítésének eszköze. De lehet hogy rosszul látom. Elgondolkodtató, az biztos.

2016-10-11 00:24:06 GeryFlash (4) #4

Az év legegyedibb filmje, talán egy Me, Earl and the dying girl-hez lehetne hasonlítani (a humora talán a Warm Bodies esetleg Walter Mitty) de ezek is kissé erőltetett példák, egyszerűen tényleg annyira egyedi a film.

De ez is akár csak a Dying girl film mélyen inkább dráma(i) mint vígjáték, és bár bemutató előtt mindenki nagyon felkapta, hogy ,,fingós hulla, ez mekkora állatság lesz" szerintem ez inkább hátrányára vált a filmnek.

Sun Dances vetítésről kimenő kritikusokat meg tényleg nem értem, elején volt pár gusztustalanság, de ezek azok akik állva tapsolnak ha ennél 3-szor nagyobb ocsmányságot rak eléjük Lars Von Trier, szóval eléggé álszentnek érzem, mert maga a film története egyáltalán nem indokolta volna.

2016-10-10 10:09:51 hedike (2) #3

nemtudom mit mondjak.. fura film, az biztos. nekem nem tetszett, persze ettől függetlenül elismerem, hogy van mögötte tartalom - vagy legalábbis igyekeztek így alakítani. de valahogy mégsem jött át a dolog.

2016-09-13 11:18:37 The man who laughs (5) #2

Persze, hogy egy fingós poén. Ám a a legokosabb, legkreatívabb és legsokrétűbb (és legérzelmesebb), amit valaha elsütöttek. Emellett pedig baromi egyedi és humoros film is, és bár a vége nem teljesen egyértelmű, azért bőven nem nevezném tartalmatlannak sem. Lehet, hogy pusztán én látom bele: de szerintem remekül mesél a párkapcsolatok formáiról és a normalitás "túlhájpoltságáról is".

2016-09-12 10:48:51 Szamár (3) #1

A film egyes pontjain már-már elhittem, hogy a végére talán kikerekedik valami emberi az altesti poénokból, de aztán a zárlat biztosított róla: nem szabad túlgondolni, ez tényleg csak egy 90 perces fingós poén.