Kincsem (2017) ☆

(Herendi Gábor)

magyar dráma, kalandfilm, szerelmi történet, történelmi film

3,5
★★★☆☆
157 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2017-12-07 11:28:46 Pityi (3) #28

Nem tudom.
Van, akinek az újkori kikacsintások miatt tetszik ez a film?

2017-12-02 12:03:47 Ugor (3) #27

Ez a helyes diagnózis.

előzmény: BonnyJohnny (#26)

2017-12-02 10:10:46 BonnyJohnny (3) #26

A film nézése alatt a négyes osztályzaton gondolkodtam. A végén a kettesen. Maradjunk a hármasnál, mert tényleg profi munka, senkivel sincs különösebben baj (és ez alatt nem csak a színészeket értem, rendező, operatőr, vágó, jelmeztervező, stb...). Egyedül a forgatókönyvírót kéne tökön rúgni... kétszer.

2017-11-30 15:18:42 bambula (3) #25

Sajnos Herendi nem egy Várkonyi.Ő biztos sokkal jobb filmet készített volna ebben a közegben,ebből a sztoriból.
Érdekes,hogy Mr. Vajnának Nagy Ervinnel volt baja,nem pedig Petrik Andreával,mert szerintem ő volt rossz választás.
Sokkal jobb lett volna szerintem ,ha nem egy romantikus kalandfilmben gondolkodnak az alkotók,egy híres magyar versenyló neve mögé bújva.
Kiváncsi lennék,hogy eltudták-e már adni külföldi forgalmazásba,mert ha jól tudom voltak ilyen tervei is az alkotóknak,főleg Mr. Vajnának.

2017-07-19 17:40:07 Ugor (3) #24

Ma igen öntudatosan elmentünk, hogy gyarapítsuk a nemzeti nézőszámot, én vagyok a rekordnézés plusz 1, és persze jó szívvel és várakozásteljesen tettem. Nem kértem rajta számon történelmi hűséget, csak amennyi a szórakozáshoz kell. És igen, bűnbánóan bevallom (dehogy bűnbánóan, wazze!), hogy egész életemben ilyen voltam, amennyire csak lehettem, szilaj lovak és asszonyok élvezője, életem jelentős (és boldog) részét töltöttem el lóháton, erdőkön, mezőkön, porzó hóban vágtatva, és nem is felejtem el soha. Lószerszámok között szeretkezni lószagban, szénában és horkantások között bibliai élmény! Szóval, élveztem is nagyon, szügyig a vízben, végig a tarlón, igen! Az már kissé... hogy is mondjam, szóval beleharapott a lábamba, amikor az a tánc a fogadáson. Pfff… a kocsikulcsot, meg a karcolásselegyenrajtát nagyon rosszul vettem. A zsoké „tréfás” beszólásánál (tetszésnyilvánítás) homlokon vertem magam… A végén meg már (amikor a cicaló mókásan ácsorog a nyaldosó tűzben, majd kötéllel kivontat, akkor.. áááá… felálltam, hogy kirohanok. De még nem tettem. De amikor a lángoló kastély előtt a dzsentri Django és kiszabadított kedvese hátat fordít a kastélynak, és humorkálva elindul a jövőbe, miközben a talán még kormos cicaló pajkosan fickándozva negédel körülöttük… na, szóval ott néző feláll, elindul…) de éppen akkor a filmnek is vége lett. Itt valahol leküzdötte magát az addigi elismerésem a hármasalára.

2017-05-25 15:38:03 Mizi (?) #23

Tévedni emberi dolog. :)

előzmény: PG (#22)

2017-05-25 10:49:23 PG (?) #22

"A Kincsem lett a legjövedelmezőbb magyar film, az alkotás bevétele már meghaladta a félmilliárd forintot – közölte a forgalmazó szerdán az MTI-vel."

Alig ket honap alatt?

előzmény: Mizi (#1)

2017-04-19 22:21:22 pedroalvarez (4) #21

Úgy ültem be a moziba, hogy direkt nem olvastam semmit utána, persze a híroldalakon szembejövő egysorosok elkerülhetetlenek voltak.

A film posztmodern köntösbe való bújtatása összességében jól sikerült, leszámítva a már lentebb is említett két poént. A kalandfaktort teljes mértékben kimaxolták, szinte egyetlen pillanatra sem próbáltam a realitással összevetni a jeleneteket.

Külön ki kell emelni a karakterek alakítását. Csak nemrég hallottam, hogy eredetileg nemzetközi produkciónak szánták nagyágyú színészekkel, de lehet jobb, magyarosabb így. Klara szerepében Petrik Andrea játéka önmagában elviszi a hátán a 121 percet, de sikerült minden más szereplőbe is azt a bizonyos ritkán látott életet lehelni, egytől-egyig mindegyikkel lehet azonosulni.

A versenyjelenetek kellőképpen izgalmasak, az alattuk futó zenékkel pedig sikerült előhozniuk azt a szurkolási reflexet, amit - bár hiába van valóságtartalma - mint nagyrészt kitalált történet nem érdemelne meg.

Összességében előzmények ide-oda, a film önmagában teljesen rendben van. Nem szeretek 5-ösöket dobálgatni, de szívem szerint megadnám neki. Kap egy stabil 4-est, mely a felkorbácsolt magyar virtus lankadásával lehet korrektebb osztályzat lesz. :D

2017-04-04 02:05:29 nejmed (4) #20

Majdnem sikerült kinőnie az un. magyar film gyerekbetegségeit, de azért annyira nem, hogy pár elidegenítő gaget ne hagyjanak benne. Máskülönben nagyon össze van rakva: ki van találva a fikciós történet, meg vannak írva a dialógusok, el vannak játszva a szerepek, bátor, ahol bátornak kell lenni. A kamera mögött mondjuk nem egy Pohárnok Gergely volt, de ezt fogjuk a kényes ízlésemre... Nagyon meg voltam elégedve összességében! :)

2017-03-25 14:29:26 TomPowell (?) #19

Ne is mondd! Interjúztam anno ennek kapcsán a rendezővel (egyébként tök jó fej, közvetlen pasas), de már akkor el voltak szállva a készítők. A szerepekre ilyen neveket próbáltak meggyőzni, mint Martin Freeman, Ed Harris és Mads Mikkelsen, akik "nagyon érdeklődtek" a szerepek után. Mondjuk a helyzet komolyságát jól leírta, hogy az operatőr, Ragályi Elemér aznap, a sajtótájékoztató reggelén tudta meg, hogy ő lesz a film operatőre, de legalább volt annyira jó fej, hogy elment, még ha érdemben semmit sem tudott nyilatkozni. Már akkor Herendiéket preferáltam jobban, mivel ez már akkor előkészületi fázisban volt (ez kb. 3 éve volt) és szóba is került, a producerek pedig vért izzadva próbálták elhessegetni a témát és bizonygatni, hogy mennyire klassz film is lesz az övék.

előzmény: critixx (#18)

2017-03-25 12:44:19 critixx (?) #18

Tudtommal volt egy másik Kincsem projekt is Bereményi Gézával, de végül ez a terv került ki győztesen a kettő közül. Amúgy Vajnapapa regnálása óta nagyon sok kanyart vett már ez a történet. Pár éve még úgy volt, hogy a Travolta-féle szcientológus opus, a többszörös Arany Málnával kitüntetett Háború a Földön rendezőjét importáljuk ide Amerikából, hogy megrendezze a sztorit, de végül Herendi mellett döntött a hörcsög.

előzmény: Mizi (#17)

2017-03-25 09:31:08 Mizi (?) #17

Más kérdés, hogy mikor indult a projekt, emlékeim szerint nem erről volt szó.

előzmény: Szamár (#16)

2017-03-25 09:29:12 Szamár (3) #16

Nem ez volt a film hibája, sőt, néhány "modernizációt" kifejezetten eltaláltak (kosztümök, báljelenet, még a szelfizés is működött, ellenben Fluor Tomi és a lájkolás gyenge poénok voltak szvsz). De az a helyzet, hogy egyáltalán nem törekedtek a történelmi hűségre, tehát ezt számon kérni a filmen badarság. Még csak nem is igaz történet alapján készült, kint van a stáblistán is, hogy nagyrészt fikció az egész. Például az egész nemzeti konfliktus fabrikált olyan értelemben, hogy Blaskovich Ernő apja kifejezetten császárhű volt, akitől sose vették el a birtokát és Kincsem is eleve náluk született. Ha utánaolvasol kicsit, rájössz, hogy az egész történelmi közeg (beleértve a címszereplő lovat) mindössze csak díszlet volt egy romantikus sztorihoz. Ezt jól mutatja az is, hogy
Ernő az első adandó alkalomkor képes eladni az országát egy nőért, amikor arra kéri a zsokéját, hogy fogja vissza Kincsemet. A film hiába egy tipikus Rómeó és Júlia sztori, amely arról szól, hogy a szerelem minden akadályt legyőz, de mivel az osztrák-magyar konfliktus egy elnyomó és egy elnyomott konfliktusa, és nem két egyenlő fél viszálykodása, minimum fura, hogy Ernő hajlandó önként meghunyászkodni az elnyomók előtt, csak hogy megszerezze a nőt. A karakteréből amúgy adódik, mert korábban se úgy állították be, mint akinek elvei lennének bármivel kapcsolatban, de hát na. Bár az én szimpátiámat nem itt vesztette el végleg, hanem amikor ezt követően megkorbácsolta az engedetlen Kincsemet. Egyszer állt bosszút a filmben, és akkor is egy szerencsétlen állaton tette, nem az apja gyilkosán vagy a nemzete elnyomóin. Hát, nem lesz a példaképem a tag, az biztos.

És innentől folyamatos a lejtmenet: a béna CGI-tűzzel megtámogatott zárlat kifejezetten bénácskára sikeredett szerintem, és bármi volt, csak nem izgalmas.

Szóval nálam itt vannak a gondok.

előzmény: dorebore (#15)

2017-03-25 00:40:10 dorebore (3) #15

Csatlakozom Umbertohoz:
Egy ilyen filmben, amiben úgy látszik, hogy törekedtek a történelmi és a korhűségre, hogy merülhetnek fel XXI. századi, egyáltalán nem odaillő dolgok? Mikor meghallottam a Fluor-számot, nem akartam elhinni. Nem is értem a célját: ezzel akartak volna nagyobb sikert elérni? Pont ellenkező hatást váltottak csak ki... Ezek nélkül tényleg jó lett volna a film: a látvány és a zene szuper volt!
A sikernek mindenesetre örülök.

2017-03-21 00:42:36 Umberto (4) #14

Szerintem megérdemli a figyelmet, és örülök, hogy végre aratnak a magyar filmek (mind anyagilag, mind szakmailag).

előzmény: Ugor (#13)

2017-03-20 23:28:34 Ugor (3) #13

Na, és mit szólunk a film fantasztikus sikeréhez?
"Az első héten 72 ezren látták Herendi Gábor filmjét a mozikban, és ilyen magyar filmmel nem fordult elő az elmúlt évtizedben."
"Tizenegy éve nem ment úgy magyar film a mozikban, mint a Kincsem"
"Az elmúlt tíz év legjobb első hétvégi eredményét produkálta a Kincsem című magyar romantikus kalandfilm, amelyre a premier előtti vetítésekkel együtt több mint 72 ezer jegyet váltottak - közölte a film forgalmazója."
"Az országszerte több mint 80 moziban látható Kincsem eddigi bevétele megközelíti a 100 millió forintot" stb.

2017-03-18 16:34:44 Umberto (4) #12

Nem rossz, határozottan nem rossz, de ha a készítők a sok trendinek szánt vicceskedés helyett (lájkolás, szelfizés és Fluor Tomi-idézet egy igaz történeten alapuló kosztümös filmben???), szóval az ilyesmik helyett inkább ember és állat barátságát, vagyis Kincsem és gazdájának kapcsolatát boncolgatták volna, még ennél is többre mehettek volna. A lóversenyes jelenetek viszont mindent visznek, azt meg kell hagyni.

2017-03-05 00:22:32 zéel (?) #11

Hamarosan kiderül!:)
Egyébként, köztünk szólva, én is inkább Pálfinak és a Toldinak adtam volna.

előzmény: ChrisAdam (#10)

2017-03-05 00:18:36 ChrisAdam (?) #10

Nem temettük, csak félünk. Ami félelem pedig nem alaptalan. :)

előzmény: zéel (#8)

2017-03-05 00:13:47 Dangar (?) #9

Mármint döglött lóba nem rúgunk?

előzmény: zéel (#8)

2017-03-04 23:49:50 zéel (?) #8

Eddig, ugye, nem volt szokás, hogy egy filmet látatlanban (előzetes alapján) temetünk? Pláne nem, egy új magyar filmet.

2017-03-04 23:40:56 BonnyJohnny (3) #7

Nekem kezdettől gyanús volt a hárommilliárdos film Kincsemről. Még, ha egy legendás magyar sikertörténet is, amit Overdose aktualizált is... Nekem Hídember második próbálkozásnak tűnik kezdettől fogva. Akkor inkább már a Toldi filmet kellett volna tető alá hozni.

előzmény: Mizi (#6)

2017-03-04 23:19:43 Mizi (?) #6

Én is szurkoltam neki, az első trailer még meg is vett, a második viszont adott egy marha nagy gyomrost.

előzmény: Ugor (#2)

2017-03-04 23:18:34 Ugor (3) #5

Ahogy gondoljátok, felek. Nekem a Kincsem-téma gyerekkorom óra bizsergető, maga a csodaló, meg a dzsentrivilág, a kikapós úriasszonyok, a vágta az erdőkön át, a paták által felvert por és sár, a célszalag, a győzelem, a lószag egyáltalán... nem, a ló- és asszonyillat... hát szóval na.

2017-03-04 23:14:12 ChrisAdam (?) #4

Most tudtam meg, hogy a héten már bemutatják, valamikorra őszre vártam, az előzetest így megnéztem, arról se tudtam, hogy már több hónapja kijött. Erről azt hoztam le, hogy a marketing részleg igencsak nem végezte olyan jól a munkáját, mert egy árva cikket, reklámot, stb. nem láttam a filmről, pedig igencsak forgolódok filmes oldalakon, akár Facebookon is. De lehet csak én vagyok így.
Szóval ha pénzügyi buktára gondolsz, egyetértek, valahogy én is azt érzem, hogy nem az a mozi, amire tolongani fognak az emberek - maga a téma se olyan érdekfeszítő. Számomra. De szerintem ma már nem azt a közönségfilmet keresik a mozikban, amiben korabeli jelmezekben románckodnak a múlt században kis ármánykodással fűszerezve. De még jó film lehet belőle, mert a trailer nem rossz. Olyan közönségfilmes.

előzmény: Mizi (#1)

2017-03-04 23:04:15 ryood (?) #3

hú, ez a rendező már önmagában egy komoly rizikófaktor..
(nekem mondjuk a téma se különösebben érdekfeszítő...)

előzmény: Ugor (#2)

2017-03-04 22:51:34 Ugor (3) #2

Én valahogy szeretném, hogy ne. Kíváncsivá tesz a téma is, a rendező is...

előzmény: Mizi (#1)

2017-03-04 19:27:46 Mizi (?) #1

Na, ez akkorát fog bukni, mint az ólajtó.