Catch Me If You Can (2002) ☆ 👁

Kapj el, ha tudsz

(Steven Spielberg)

amerikai-kanadai dráma, életrajzi film, krimi, vígjáték

4,2
★★★★☆
1506 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

A film valós eseményeken alapul és aki mindezt átélte, maga is szerepel a filmben, a reptéri jelenetben.

Az egyik jelenetben Carl mutatja az igazolványát, de a "pofás" fele, vagyis az iratos oldala a saját arca felé néz.

A rendőrségen a film végén van egy tábla, amit ha figyelmesen olvasunk, láthatjuk, hogy Hanksnek és Spielbergnek üzennek az eddigi közös munkákra utalva.

Mikor a Frank-et elviszik a film végén a rendőrautóval, Carl a kocsi hátuljánál nyugtatja Franket, hogy nem lesz semmi baj. Itt megfigyelhető, hogy a kocsi hátsó ablakán fűtőszálak vannak. Viszont ilyen technikai újítás csak jóval később jelenik meg a világon. Ugyan ez igaz a korházi jelenetnél, ahol modern riasztó látató a recepciónál -ez is messze megelőzi a korát.

Habár a film valós eseményekre épít, nem minden felel meg a valóságban történteknek. Frank Abagnale úgy nyilatkozott, hogy Steven Spielberg az egyetlen rendező, aki valósághűen tudja ábrázolni a történteket. Franknek azonban akadt némi ellenvetése a filmmel kapcsolatban. 2001 novemberében megemlítette, hogy sosem találkozott Spielberggel, nem is beszélt vele és a forgatókönyvet sem olvasta, de ezt jobbnak is látta így, valamint tudomásul vette, hogy édesapját jobb fényben tüntetik fel, mint amilyen a valójában volt. Egy interjúban elmondta még, hogy reméli a film szórakoztató, izgalmas és vicces lesz amellett, hogy fontos üzenetet hordoz a gyermekkorról, a családról és a válásról.

Carl Hanretty FBI ügynök karakterét Joe Shea-ről mintázták. Abagnale könyvében a Sean O'Reily álnevet használta, ugyanis Joe akkoriban még az ügynökség szolgálatában állt. Azóta nyugdíjba vonult. A forgatókönyvben még a Joe Shea nevet használják, a filmben már Carl Hanretty-t. A változtatás oka nem ismert.

Spielberg olyan filmet szeretett volna létrehozni, amiben a néző szimpatizálni és azonosulni tud a szélhámossal. Szerinte Frank Abagnale egy XXI. századi zseni, aki az ártatlan 1960-as években dolgozott, amikor még az emberek bíztak egymásban.

A produkció a nyitó hétvégén 30 millió dolláros bevételt könyvelhetett el. A film világszerte nagy sikert aratott a közönségnél és anyagilag is. A Kapj el, ha tudsz volt a tizenegyedik, legnagyobb bevételt hozó film 2002-ben.