Rogue One: A Star Wars Story (2016) ☆

Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet

(Gareth Edwards)

amerikai akciófilm, fantasy, kalandfilm, sci-fi

3,8
★★★★☆
613 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

A filmben feltűnik James Earl Jones Vader hangjaként, mivel a történet a harmadik és negyedik epizód közt játszódik.

Az első Star Wars egész estés film, melynek nem John Williams szerezte a zenéjét, hanem Michael Giacchino.

Ez az első olyan Star Wars-film, amiben nem hangzik el a Skywalker név.

A Zsivány Egyes öt évvel játszódik a Star Wars: Lázadók animációs tévésorozat eseményei után, és alig néhány nappal az 1977-es első Star Wars-film, az Egy új remény cselekménye előtt.

Ez az első olyan Star Wars-film, aminek az elején nem láthatjuk az ikonikus, az űr háttere előtt felfelé kúszó bevezető szöveget.

SPOILER!
Ez az első olyan Star Wars-film, amiben nem szerepel egyetlen Jedi sem - hacsak nem számoljuk Darth Vadert, aki korábban ugye az volt.

Az összes eddigi Star Wars-filmben szerepel a „valami rossz érzés fogott el" kifejezés ilyen-olyan változatban. Ezúttal a droid K2-SO kezdi el mondani, de félbeszakítják, mielőtt befejezhetné.

A film jelmeztervezője, David Crossman szerint a Zsivány Egyesben felhasználtak néhányat a klasszikus Star Wars-trilógia máig meglévő eredeti kosztümjei közül is.

A film főszerepére Tatiana Maslany, Rooney Mara és Kate Mara is esélyes volt, míg végül az alkotók Felicity Jonest választották.

A Zsivány Egyest Gareth Edwards rendezte - de a producerek nem voltak teljesen elégedettek az általa összerakott első változattal. Így pótforgatást rendeltek el néhány új jelenet és képsor erejéig, amit már Tony Gilroy vezényelt le, és aki ezért pedig 5 millió dolláros gázsit kapott.
Így fordulhatott elő, hogy a film első előzeteseiből meglepően sok képsor végül nem került bele a Zsivány Egyes végső változatába.

A filmben Tarkin tábornokot ugyanaz a Peter Cushing játssza, aki ezt már az 1977-es Egy új reményben is tette - és aki 1994 óta halott. A színész arcvonásait ugyanis számítógépes effektekkel keltették életre, és montírozták utólag a Cushingra amúgy is hasonlító Guy Henry arcára. (Aki Sherlock Holmes szerepében egyszer már volt Cushing utódja.)

SPOILER!!!

Ugyanezzel a technikával jelenítették meg a filmben néhány másodpercre a fiatal, negyedik epizódban bemutatkozó hercegnőt is.

A Chirrut karakterét játszó Donnie Yen először nem akarta elvállalni a szerepet, mivel 5 hónapig kellett miatta távol lennie az otthonától. Végül pont a fia győzte meg, aki nagy Star Wars-rajongó. Yen pedig azzal az ötlettel járult hozzá a film történetéhez, hogy legyen a karaktere vak.

A főszereplő Jyn apja, Galen karakterének megalkotásához az egyik minta J. Robert Oppenheimer, az „atombomba atyja" volt. Mindkét figura olyan zseniális szakember, aki lelkiismeretfurdalást érez egy szörnyű tömegpusztító fegyver megalkotása miatt.

A film végi, Scarif bolygónál zajló nagy űrcsatához felhasználtak a filmben néhány olyan snittet is, amelyek több mint 30 évesek: még A Jedi visszatérhez forgatták őket (az endori ütközethez), csak akkor kivágták őket a filmből. Külön érdekesség, hogy több ilyen képsoron női pilótákat fedezhetünk fel.

R2-D2 és C-3PO egyetlen rövidke jelenet erejéig ebben a filmben is felbukkan, így ez a két karakter (és az aranyszínű protokolldroidot játszó Anthony Daniels színész) mondhatja el csak magáról, hogy az összes Star Wars-filmben szerepelt.

A filmben Darth Vadert a lakhelyén is láthatjuk: egy működő vulkánra épült, erődszerű építményben. Ezt a helyszínt a régi Star Wars-filmek látványvilágát megalkotó művész, Ralph McQuarrie annak idején nem felhasznált rajzai nyomán készítették el.

A film bemutatása utáni első hétvégén 155 milliós bevételt termelt, minden idők második legjobb decemberi indítását produkálva. Magyarországon pedig szintén csak az első hétvégén már 190 ezren váltottak rá jegyet.

A film kosztümtervezője szerint számtalan korabeli kosztümtervet újra felhasználtak, amit annak idején a negyedik, ötödik és hatodik epizódnál használtak.

Az egész film a negyedik rész bevezetőjének pár mondatára épül.

A hosszú évtizedeken keresztül égető kérdést ez a film válaszolta meg: tud-e a Halálcsillag hiperugrást végrehajtani? Természetesen eddig is tudvalevő volt, hogy igen, hiszen a negyedik részben igen hamar elér a Lázadók támaszpontjához, azonban egyszer sem látjuk a monstrumot belépni, utazni, vagy kilépni a hiperűrből, így mégis kétség maradt. Egészen idáig.

A film fájljai, tekercsei a mozikba "Los Alamos" néven érkeztek.

SPOILER!!!

Carrie Fisher, az örök és feledhetetlen Leia hercegnőnk másfél héttel a bemutató után elhunyt. Lehetősége volt megnéznie a filmet és elmondása szerint öröm volt látni magát újra fiatalként a vásznon.

Az első Star Wars-film, melyben a képre vannak írva a helyszínek szövegei.

Az első Star Wars-film és 1985 óta az első Disney-film, melyet 70mm-re forgattak.

Az első Star Wars-film, melyben a zárójelenetben beszélnek. Eddig mindig a "zene" beszélt.

A filmben három megjelent karakter is elhunyt 2016-ban: Carrie Fisher (Leia Organa hercegnő), Kenny Baker (R2-D2) és Drewe Henley (Vörös Vezér).

A film bemutatója előtt szárnyra kelt egy tévhit, miszerint Jyn, a Zsivány Egyes főszereplője a hetedik epizód hősének, Reynek az édesanyja.