Gloria (1980) ☆ 👁

(John Cassavetes)

amerikai dráma, krimi

3,9
★★★★☆
38 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-11-17 20:14:36 ryood (4) #12

Elegge WTF a vege, es valoban eleg buzis... XD
egyebkent tetszett.

2017-08-18 17:59:45 csabaga (3) #11

Az alaptörténet hasonlít a Leon,a profi c. alkotásra.Vagyis,az hasonlít erre...

Újra kellene néznem.

2012-10-05 12:43:46 zéel (5) #10

ha a befejezése a legbuzisabb is, amit valaha láttam. Mert még nem láttad a Sidney Lumet féle Glorát!
Cassavetes nem alkotott rossz filmet, csak magához képest gyengébbeket Egyetértek.
(Sharon Stone - megbocsátva!:)

előzmény: Tenebra (#8)

2012-10-05 12:17:57 critixx (?) #9

A Premier egy csoda.

2012-10-05 11:47:59 Tenebra (4) #8

Egyik gyerekkori (első) szerelmem Sharon Stone kiköpött mása volt - emiatt talán érthető, hogy nosztalgikus emlékeket idéz fel bennem az a nő. :D De valóban nem való ilyen drámai szerepre.

Szerintem Cassavetes nem alkotott rossz filmet, csak magához képest gyengébbeket. Még a bérmunka, az utolsó filmje is jó kis hommage a film noiroknak (Double Indemnity-t parodizálja), illetve ez a Gloria is szerethető, ha a befejezése a legbuzisabb is, amit valaha láttam.

Nekem egyébként kedvencem tőle a Férjek, meg az Egy kínai bukméker... Utóbbi főleg Ben Gazzara miatt, zseniális ebben a tutyimutyi strici szerepében. :D A Férjek meg egyszerűen kiváló hangulatú. Az ember mikor nézi, csak belefeledkezik a párbeszédekbe, meg a flörtökbe és élvezi a jutalomjátékokat.

2012-10-05 11:30:13 zéel (5) #7

Hasonló az ízlésünk!:)

Premier, az meg az egyik nagy kedvencem a Cassavetes független filmek közt is. Persze, hogy bukás!
(Most már mi is utolértük Amerikát. Sokaknak a mozizás élménye nem több, mint a shoppingolás öröme.)
...és bárcsak nekünk lennének most olyan "bérmunkásaink", amilyen Cassavetes volt!

előzmény: critixx (#6)

2012-10-05 11:21:33 critixx (?) #6

Sharon Stone tényleg elviselhetetlen a legtöbb filmjében. Külsőre sem az esetem, bár beismerem, fiatalon nem nézett ki rosszul.

Cassavetes az Egy kínai bukméker... és a Premier bukása után már nem engedhette meg magának anyagilag, hogy folytassa a '70-es évek függetlenfilmes szériáját. Habár a Gloria is stúdiófilm, valójában az Egy kis gubanc, ami teljességgel bérmunka volt, semmi több.

2012-10-05 10:57:47 zéel (5) #5

Igen, a jó művészfilmben is benne lehet a műfaj(film).
De azért, amit Cassavetes produkált a saját filmjeiben, az igencsak eredeti és egyedi. Gondolok itt, mindenekelőtt az általad említett dokumentarizmusra, a (megrendezett!?) improvizációkra és a rendszerellenességre. (Minden igazi gondolkodó rendszerellenes. Minden rendszernek. Szerintem.)

Sharon Stone nem az esetem. Annyira idegesítő volt Gloriaként, annyira nagyon művészit akart alakítani.
Gena Rowlands viszont "csak" egy érzékeny ember, egy hiteles (színész)nő!

előzmény: Tenebra (#4)

2012-10-05 10:35:50 Tenebra (4) #4

Bizonyára ez lehetett a dologban. Bár én úgy veszem észre, Cassavetes alapvetően vonzódik a műfajokhoz, mert a teljesen független Egy kínai bukméker meggyilkolása meg egyértelműen gengszterfilm - igaz, elég sajátos.
S igen, Gena Rowlands és Sharon Stone nem éppen egy súlycsoport. Igaz, mindkettőnek vannak előnyei. :D Gena klasszisokkal jobb színésznő (sőt, ő a színésznő), míg Sharon Stone azért sokkal jobban néz ki. :D Bár ez is ízlés kérdése, Genában is ott van a nő.

előzmény: zéel (#3)

2012-10-05 10:07:15 zéel (5) #3

Annyiban "bérmunka" (méghozzá: elsőrangú bérmunka), hogy Cassavetes időnként csinált olyan filmeket vagy vállalt olyan szerepeket, mások filmjében, melyek bevétele ahhoz kellett, hogy tudjon valódi független filmeket is csinálni.
Igaz, a dokumentarizmusa és az improvizációja, meg persze a rendszerellenessége is benne van. Bizony! Egészen bravúrosak pl. a New York-i utcai jelenetek. Ezeket nyilván élesben vették fel. (Magyar követője, anyagi okokból is, Hajdu Szabolcs az Off Hollywood budapesti, utcai jeleneteivel.)

De, hogy Sidney Lumet miért csinálta az ő Gloriáját?
Kb. annyi "fejlődés" van Lumet filmjében Cassavetes képest, hogy ott már nem kis könyvecskében, hanem floppyn vannak a kínos információk. (Ha most csinálnák már pendrive lenne az adathordozó!:))
Ja és, Gena Rowlands egy színészóriás, míg Sharon Stone (Lumet főszereplője) csak egy sztár.

előzmény: Tenebra (#1)

2012-10-04 15:44:12 zéel (5) #2

Cassavetes megmutatja, hogy...tud közönségbarát, műfajfilmet is csinálni, ha akar.
Hogy Sidney Lumet mit akart megmutatni, hogy miért csinálta meg újra (kissé átírva, nagyon elrontva) ezt a Gloriát, azt nem tudom.

2012-08-28 22:25:56 Tenebra (4) #1

Újranéztem ma. Azt leszámítva, hogy a gejl befejezés kicsit felkúrta az agyam, még mindig egész jó filmnek tartom. Cassavetestől nagyon fura egy ilyen feszesebb műfajfilm (hiszen a Kínai bukméker is csak amolyan "cassaveteses gengszterfilm"). Triviát nem találtam róla, hogy miért. Remélem, critixx majd mond valamit róla, mert érdekelne, mi a faszért lett egy Cassavetes-film ennyire következetes műfajfilm. Igaz, a dokumentarizmusa és az improvizációja, meg persze a rendszerellenessége is benne van, de nekem kicsit olyan, mintha "bérmunka" lenne.

Ezt leszámítva jó és őszinte sztori. Kicsit néhol már túl "érzelmes", nyálas lesz. De a szereposztásból (Gena Rowlands) és a Rendszer vs. egyén sztoriból süt, hogy ez az ő filmje. Bizonyára a Columbiának tudható be, hogy viszonylag közönségbarát. :D

Persze nem a legjobbja, sőt, de mint egy érdekes gengszterfilm megállja a helyét.