Under Sandet (2015) ☆ 👁

Aknák földjén
Homok alatt

(Martin Zandvliet)

dán-német dráma, háborús film, történelmi film

4,2
★★★★☆
141 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-12-11 21:44:45 slawter (5) #15

Mi ebben az elképzelhetetlen? Barátok, akik évek óta jó cimborák, képesek egy pillanat alatt összekapni egy hülyeségen és utána évekig nem beszélnek. Ha egy távoli ismerősöd odamenne hozzád és pofán verne csak úgy, nem kapnád fel a vizet? Nem küldenéd el a francba és kerülnéd el jó messzire ezek után?

A film elég nyomós okokat ad a hirtelen, intenzív érzelmi megnyilvánulásokra és váltásokra. Az, hogy esetleg neked ez nem elég, nem a film hibája.

előzmény: noresz02 (#10)

2019-10-31 10:22:03 somogyireka (4) #14

Itt a 21. század elején, amikorra az élet nagyjából egy üvegházban eltöltött vegetációhoz hasonlít, ahol élethossziglan a telet húzzuk ki, valamiféle hőn áhított tavaszra vágyva, itt ahol valójában idegen a valódi öröm és a valódi fájdalom, ahol instantguruk regélnek szabadságról, és háborúkról is csak a hírekből hallunk, itt ahol lényegében valódi amplitúdó nélküli az életünk, mert mintha nem tudná eldönteni a 21. század eleji Európa merre is lengjen ki, ez az utolsó reményünk, hogy még valójában érezzük a létet minden védelem nélkül, hogy ilyen filmeket nézünk..hogy nem feledünk, hogy mindennap emlékeztetjük magunkat a második világháborúra és következményeire..
Mert itt nincs lehűtve, felmelegítve, kipúderezve, gyorstalpalós harmóniatanfolyamon kigyógyítva a a rettenet. Itt szemtől szembe áll az ember minden védelem híján az "ősgonosszal", a megnyilvánult világ egyik pólusával, és azt gondolom, csak ezt a rettenetes kínt és mélységet ismerve ejthetjük ki a szánkon azt, hogy boldogság..akarom mondani, nekem boldogsággal ebben a kettétört világban csak az jöjjön, aki megvívta harcát ezzel a gyilkos őrülettel, akinek 18 éves fiát akna tépte szét, vagy akinek fiából SS tiszt lett, mert azért utóbbi sem könnyű sors...

2019-03-03 12:02:22 gerbence (5) #13

Ezt a filmet itthon (legalábbis dvd-n) Homok alatt címmel forgalmazták.
Célszerű lenne ezt a címet is fölvenni, mert így nehéz megtalálni itt, ha valaki ezzel a címmel találkozik a filmmel (nekem is nyomoznom kellett). Arról nem is beszélve, hogy ez a film eredeti, dán címe.

2018-01-04 20:45:45 kfiro (4) #12

Érdekes a történet, én sem láttam még ilyen szemszögből a német katonákat.

Én is maximálisan elítélem a holokausztott, és amit a németek műveltek a II. világháborúban, de ebben az esetben együtt tudok érezni ezekkel a emberekkel, gyerekekkel és sajnálni tudom azokat, akiket büdös náciknak mondott a világ, de valójában ők is csak egy elvetemült, esztelen, rezsim áldozatai.............nem volt más választásuk. Kötelező volt háborúba menniük, mert a "vezér" azt mondta. Ha nem mentek, a hazájukban várt rájuk a halál.

Szomorú dolgok ezek, de igenis erről is beszélnünk kell, ebben az esetben is meg kell néznünk az érem két oldalát és be kell lássuk, ezek az emberek is ugyanúgy áldozatai annak a mocskos diktatúrának, amit nácizmusnak hívunk.
Parancsra hajtották végre, amit tettek, jó katona módjára. Minden országban a jó katona, teljesíti a parancsot.................ma is minden így zajlik és lehet hogy holnap, majd ugyanúgy népírtásnak fogjuk gondolni azt, ami ma még az erkölcsi normáinknak tökéletesen megfelel.

A film nagyon jól és hitelesen mutatja be ezt a részét a történelemnek, valóban sajnálni tudom azokat, akiket amúgy lefasiztáztunk.

Persze hogy valójában hogyan történtek ezek a dolgok, azt én sem tudhatom, de nem tudom elképzelni azt, hogy Németországban mindenki egyetértett ezzel az eszmével. Erre egy nagyon jó példa most Észak korea, de nagyon jól tudjuk hogy burkoltan az egész világ erről szól. :-(

Jó szórakozást!

2017-07-29 22:55:11 zéel (5) #11

Ez a kitűnő háborús dráma nem lesz közönségsiker. Ehhez ugyanis legalább be kellett volna itthon is mutatni. (Szerencsére DVD-n megjelent.)
Ez a film jó példa arra, hogy egy katarzishoz nem szükséges sok-sok dollár, szuper látványosság. Attól még nem lesz hiteles, jó a film.
Ebben a filmben nincsenek jó ügyért harcoló hősök. Ebben a filmben nincs jó oldal meg rossz, csak két, szemben álló oldal. És mindkét oldalon vannak jó emberek meg rosszak. És gyerekek, akiknek "háborúsdit" kell játszaniuk. Életre-halálra. Értelmetlenül.

2017-04-06 14:02:38 noresz02 (3) #10

Ez se háborús filmnek, se drámának nem igazán jó, az alaptörténet volt, ami nagyon különleges. Schindler listája Dániában, zsidók helyett német gyerekkatonákkal. Egy valóságban elképzelhetetlen dán őrmester, aki egyik pillanatban könnycseppekkel az arcán vigasztalja a testvérét elvesztő kisfiút, másik pillanatban meg az aknamezőn menetelteti őket szegény kutyulija miatt. Olyan a film, mint a kóla light - no cukor, no íz, skandinávok ne csináljanak háborús alapokon nyugvó filmeket szerintem.

2017-03-05 15:32:10 bambula (5) #9

Behozhatná már valamelyik forgalmazó a filmet a magyar mozikba,vagy legalább DVD-re.Az se baj,ha szinkron nélküli DVD-n jelenne meg.
Ilyen filmek forgalmazására kellene inkább ráállnia az ADS-nek,ha már mindenképpen mozifilmeket akar forgalmazni.

2017-02-17 20:28:53 Adam Taylor (5) #8

Hihetetlenül erősen és brutálisan kezd a film, utána pedig a gyönyörű képek alatt igazi, hidegrázós hangulat alakul ki - itt tényleg bármikor, bárki alatt robbanhat a bomba.
Aztán amikor az egyes karakterek arcot kapnak, és elkezd az érzelmekkel machinálni a film - teljes sikerrel! - akkor egy kissé kiszámíthatóvá válik, de ezen kívül csak a legjobbakat tudom róla elmondani. Kevésbé ismert történet nagyon is humánus és különösen aktuális mondanivalóval. Szerintem ez a Legjobb idegennyelvű film idén.

2017-02-09 09:00:00 zozonagy (3) #7

Azt hittem egy érdekes, újszerű filmet fogok látni és kíváncsi is lettem de semmi újat nem mondott, a szokásos háborús filmes paneleken vegetált. Olcsó az emberélet, a háború kegyetlenné tesz és vérszomjassá de csírájában ott a jó csak felszínre kell, hogy kerüljön a végén happy end. Majdnem rossz a film kizárólag az menti meg, hogy a szerepeket felcseréli a szerző és most már tudjuk, hogy ÁLTALÁBAN véve mindenki ember nem csak győztesek és vesztesek. De ez sem nóvum, ebben a témában sokkal jobb filmek is készültek pl.: Jöjj és lásd!

2017-02-05 20:50:16 Dió (5) #6

Hmm, a lopásos jeleneten kívül egyáltalán nem dereng a többi, amit írsz, ezért is tartom/tartottam foghíjasnak a pálfordulást. De így legalább adtál egy remek okot az újranézésre:) Amúgy meg ettől függetlenül is a tavalyi év legjobb drámája az Under Sandet (a Captain Fantasticcal együtt), úgyhogy ez nem is fontos igazából.

előzmény: DrSzolon (#4)

2017-02-04 23:21:58 ryood (5) #5

nagyon ritka, hogy egy ilyen humánus üzenetet, amilyennel ez a film is rendelkezik, ennyire sallangoktól mentesen, giccs és pátosz nélkül, természetesen tud közvetíteni egy aloktás.

2017-02-04 21:58:17 DrSzolon (5) #4

Az őrmesterrel kapcsolatban:
Én nem éreztem úgy, hogy átmenet nélküli lenne az, ahogy az őrmester megkedveli a gyerekeket. Lehet látni, ahogy egyre többet hezitál a döntéseinél, visszafogja magát, aztán már a saját bőrét is a vásárra viszi, amikor például ételt lop nekik.

Tényleg jó a témaválasztás, nem is hallottam arról, hogy ez történt a háború után Dániában. A film erőssége szerintem az, ahogy bemutatja az őrmester attitűdváltozását. Kevés olyan film van, ami ilyen hatásosan tudja érzékeltetni, hogy milyen változások mennek végbe egy emberben mindenféle történések következtében. A zene és az operatőri munka is a helyén van, megteremtik a film hangulatát.
Nem egy gyors film, vannak üresjáratok is benne, de szerintem a dán filmek kedvelői nem fognak csalódni.

2016-11-28 13:26:30 Dió (5) #3

Ahogy ryood is leírta, valóban nagy erény 2015-ben ilyen erős és egyben még elmeséletlen világháborús sztorit találni. És amikor dánok nyúlnak egy ilyen alapanyaghoz, ott ugye már nagy baj nem lehet... még úgy is, hogy középtájt bizony most csúnyán megrezeg a léc: Az őrmester motivációi ugyanis sajnos teljesen érthetetlen fordulatot vesznek a közepénél: az egyik pillanatban még vérgeci katona, a másikban - átmenet nélkül(!) - már együtt teadélutánozik a fiúkkal. És bár az ott olyan, mintha hiányozna belőle fél óra, a végére az ő karaktere is helyrebillen, és onnantól már csak viszik a szemet az eszméletlen képek, a feszültség amit végig vágni lehet, a gyönyörű zene, és az olyan jelenetek, amik - bár láttam már idén pár filmet - még így is az idei év legdrámaibb szcénáinak számítanak. Bár annyira (szerencsére) nem szed darabokra, mint a legutóbbi En chance til, papírzsebkendők nélkül ez elé sem érdemes leülni.

2016-09-02 16:09:42 unrealnoise (5) #2

Remek, sőt hátborzongató mozi, sok feszültséggel, remek képekkel és fantasztikus zenével. 9/10

2016-06-10 19:01:03 ryood (5) #1

a második világháborúnak még mindig vannak el nem mesélt történetei. valószínűleg ez egy kiapadhatatlan forrás. ez a film is egy ilyen történetet mond él.
a németek kivonulása után dániában, a nyugati parton csak úgy hemzsegnek a németek által telepített taposóaknák a homok alatt. ezeknek az eltávolítása pedig természetesen a németek feladata..az "aknavadász" alakulatokban meg egy csomó gyerek..egy ilyen egység élére jelölik ki a film főhősét, egy dán tisztet.
a film az ő emberésgességéről szól, pátosz, giccs és érzelgősség nélkül, ahogy azt a skadinováktól megszokhattuk..
a dánok szemében ezek a srácok is csak aljadék nácik, nem képesek a megkülönböztetésre. kezdetben ebben a szellemben irányítja őket carl őrmester is. aztán ahogy jobban ráébred az egész helyzet abszurditására szép lassan ő maga is átalakul belül..közel kerül a fiúkhoz, s a film végén igazi hőssé válik, hogy hogyan s miképp, azt már nem árulom itt el, nézzétek meg!