Batman v Superman: Dawn of Justice (2016) ☆ 👁

Batman Superman ellen: Az igazság hajnala

(Zack Snyder)

amerikai akciófilm, dráma, fantasy, sci-fi

2,7
★★☆☆☆
490 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-12-23 03:23:22 slipknot (5) #253

Visszaolvasva a régi kommentjeimet, néha szégyenkezem mennyire szektás tudtam lenni itt-ott. No nem azért, mert szeretem ezt a filmet, hiszen minden hibájával együtt továbbra is szeretem, sőt még mindig úgy látom, hogy sok "hibája" egyáltalán nem annyira hiba, mint azt sokan gondolják, de ez a film már egy ilyen dolog marad. Néhányan nem szeretik, mások számára kifejezetten kedvenc. Teljesen rendben van ez így, kellenek a megisztó alkotások is.
De hogy milyen hisztivel tudtam előadni a véleményemet, ha valaki más nem úgy látta, vagy esetleg más szemszögből nézte, az elképesztő.

2021-03-15 21:12:14 Livcsy (2) #252

Szörnyű ez a film. Közvetlenül ébredés után néztem meg, de így is majdnem elaludtam. Egymáshoz szinte semmilyen módon nem kapcsolódó jelenetek (mintha többszáz különböző film lenne egymás után pakolva), pocsék alakítások és egy olyan konfliktus, ami még egy tisztességes férj-feleség veszekedésben nem se állná meg a helyét, nem hogy egy ekkora produkcióban.... Jó ég, de sótlan volt mindenki!

2021-03-12 21:40:38 Gasz András (4) #251

Oh igen azóta én is láttam egy s mást a sráccal kapcsolatban. Az már 5 éve volt lassan az a komment amire reagáltál :)

előzmény: The Cortez (#249)

2021-03-12 21:40:07 Gasz András (4) #250

https://www.youtube.com/watch?v=0oO-E_j--BQ
Végül jött is róla trailer az Ultimate edition feljavított változata. Lesz majd még Ultimate extended recut, final cut is? :D

előzmény: Xuja (#248)

2021-03-01 15:54:34 The Cortez (2) #249

Tudom már régi komment, de hihetetlen, hogy ide is képes voltál bemásolni ennek a hülye gyereknek a hisztizését. Régről ismerem a csávót, ő már fél évvel a Man of Steel előtt eldöntötte, hogy az lesz az év filmje, és a BvS-el is valahogy így volt, amikor meglátta az első, amúgy rakás szar képet Batmanről. Nem kell bedőlni neki, mert hiába tartja el a kisujját, hiába hangoztatja, hogy ő Bergman-filmet vár egy DC-mozitól, időnként csúnyán leleplezi magát. Például egy idő után a Man of Steelel kapcsolatban bevallotta, hogy reméli a főszereplő majd egy órát drámázik, azután a főellenséggel együtt szétveri az egész várost (ami végül meg is valósult). Tehát a saját logikájából kiindulva, ő pont olyan agyatlan látványfilmzabáló, mint akiket leugat a kritikájában.

előzmény: Gasz András (#109)

2021-03-01 14:49:39 Xuja (?) #248

"Elvileg idén jön egy remaster :D egyrészt 1:4:3 as képaránnyal IMAX jelenetekkel, bluray-re és 4K ra is ki fog jönni! "

Tűkön ülök. Ja várj..

2021-03-01 11:31:50 Gasz András (4) #247

A bővített változat viszi fel 4 esre igazából nálam. Sokkal egységesebb képet ad és betöm pár lyukat. De sajnos attól még a párbeszédek gyakran gagyik és a CGI se lett jobb. Elvileg idén jön egy remaster :D egyrészt 1:4:3 as képaránnyal IMAX jelenetekkel, bluray-re és 4K ra is ki fog jönni! A színpaletta tónusán is változatnak kíváncsi leszek, hogy így még jobb látványvilága lesz e.

2020-07-19 19:26:20 DevilTakeU (4) #246

Bajban vagyok,mert a ma hajnali belelkesedésem az Acélember kapcsán a 151 perces BvS nézése alatt lassan de biztosan párolgott el,percről percre éreztem hogy nincs egy szinten a kettő,márpedig ha azt feltettem 4 csillagra,ezt sajnos lefelé kellene módosítanom - ám a 180 perces vágatlan változat van annyira mellbevágó élmény,hogy nincs szívem lejjebb venni a végső értékelést. Bevallom,kicsit tömény volt a két verzió így közvetlenül egymás után (egy kis Csupasz pisztoly-kúra estére jól fog jönni),azt viszont mindenképpen leszögezném,hogy a magam részéről egyértelműen utóbbi a teljesebb történet,úgyhogy az alapján pontoztam. Nem is értem,a moziba küldött anyagból olyan dolgok hiányoznak melyek simán értelmetlenné tesznek,lebutítanak jeleneteket,motivációkat,ezek után csodálom hogy Snyder egyáltalán elvállalta a Jusice League megrendezését. Egy példa: bár nem kell mindent a nézők szájába rágni, szerintem sokaknak nem esik le,hogy amikor Kent a szerkesztőségben polaroidokat néz egy halottról (moziváltozat), az ugyanaz a tag,akit egy korábbi jelenetben Batman a "kihallgatása" után megbélyegzett (moziváltozat), majd elfogták,lecsukták,és a börtönben megkéselték (vágatlan változat),ergo Batman halálra ítéli ezeket az embereket. Még arról is van bevágás,amikor a csóri tag könyörög hogy ne tegyék be a többiek közé,mert akin bélyeg van,azt megölik. (Az már egy másik kérdés,hogy Batman ugye nem gyilkol...)

A kezdés zseniális,a film első 10 perce nálam dobogós a képregényfilmek között (ahogy a Watchmen eleje szintén,Snyder ilyen szempontból világverő). Maga a cselekmény értelemszerűen ráérősebb,mindenből és mindenkiből többet kapunk,de ez csak a nagy egész javára válik. Nagyon tetszik ahogyan a karaktereink szépen lassan keresztezik egymás útját,az aukciós rész Gal Gadot-val,Jeremy Irons-szal remek,ahogy Kent és Wayne első találkozása is. Kapunk visszaemlékezéseket,életképeket,mégis lassan de biztosan haladunk előre,egyedül talán a rémálmokat vitték túlzásba az írók. Ezekhez kapcsolódik az egyik legemlékezetesebb akciószekvencia is,de sokakkal ellentétben a sivatagi bunyó nekem nagyon nem jött be,főleg a suta koreográfia miatt,kb. minden gépfegyveres belép a ruhától mozogni alig bíró Batman ütőtávjába,ahelyett hogy távolról lőnék,a raktári hirig az ütő-szúrófegyverek miatt sokkal hitelesebb.

Nem ragozom,aki akarta már látta,vagy remélhetőleg ismét megnézi,szerintem mindenképpen érdemes egy esélyt adni neki. Az egyetlen (jó,az egyetlen komolyabb) negatívum számomra Jessie Eisenberg. Semmi bajom a sráccal,sőt kifejezettem bírom a megszokott,idegrángásos geek szerepeiben (Zombieland, Szemfényvesztők),de itt óriási melléfogás. Egy milliárdos, izgága kis hülyegyerek,nem szokásom ilyet írni,de minden egyes jeleneténél bizsergett a tenyerem. Semmi méltóság,semmi ördögi finesz,a közös jelenetei a szenátorasszonnyal (Holly Hunter rlz!) erőltetettek,amennyire fenyegető próbál lenni,annyira lesz saját maga paródiája,vannak vígjátékok,ahol a nyilvánvalóan eltúlzott főellenség hitelesebb mint ő (Mark Strong például). A motivációiról semmi sem derül ki a három óra alatt,de legalább a film végén levágják a haját. Az viszont örömteli hogy behozták Doomsday-t,így a két sztreccsruhás szuperhíró végül nem egymást gyepálja a stáblistáig,hanem a kriptoni entitást,némi nemi segítséggel - itt jegyezném meg,hogy amelyik férfitársamnak nem állt fel a mindene Wonder Woman nagybelépőjénél,az gondolja újra. :P

Ja,és Géza nagyon jó választás volt!!

Lenne még mondanivalóm,de úgy hallom Martha szólít,úgyhogy részemről marad a 4 csillag,ha az Acélember 7.5 pont volt,akkor ez 7/10.

2017-11-09 13:20:41 slipknot (5) #245

Láttam logikusan felépített szuperhősfilmet, de nem várom el görcsösen! Az a helyzet hogy én ha filmet nézek elmerülök benne, és nem foglalkozom a logika hibákkal! Pláne ha már ALAPVETŐEN logikátlan az egész koncepció. Nekem egy szuperhősmoziban az a lényeg hogy legyen hatalmas az epic faktor, a karaktereknek legyen érdekes személyisége (tudom-tudom, Superman, de mint ahogy mondtam, ő tudatosan "tompa" MÉG!), legyen képregényhű, és ha univerzmot épít, ne térjen el a már felépítettől. Ezeben a BvS pedig remekel! Nyilván egy más jellegű filmet, amiben nem ezeket keresem, nem szeretnék, de ettől, mint képregény-fan, nagyjából ezt vártam!

előzmény: Mizi (#244)

2017-11-09 12:40:32 Mizi (1) #244

Vannak logika hibái, de ezek köpenyes igazságosztók basszus!

Tehát egy szuperhős film nem lehet intelligens, mert amúgy is abszurd az egész? Én láttam már jó szuperhősfilmet, ami nem volt tele logikai bukfencekkel. Te még nem?

A fürdőkádas jelenettel mi bajod? Ki nem ugrott még be a barátnője mellé ruhástól a kádba????

Az utolsó pár mondatom már inkább trollkodás volt a részemről, bár tényleg zavaróak számomra ezek a momentumok. Egyébként nem láttad, hogy kiment az összes víz? :D

előzmény: slipknot (#242)

2017-11-09 12:04:08 kilépett felhasználó (?) #243

"Watchmennel felépített egy sajátos atmoszférát, azt tolta ki" Én úgy fogalmaznék, hogy azt tolta túl. Amennyire szeretem a Watchment annyira lettek középszarok a DC filmjei. Szerintem. Pedig én még az Álomháborút is szeretem tőle. (de-de vannak ilyenek bizony, nem is olyan kevesen :-D) Mindenesetre elég megosztó ez a Snyder

előzmény: slipknot (#242)

2017-11-09 11:51:30 slipknot (5) #242

De, igen is okosan épít, de ez később fog kiütközni (Justice League, Flashpoint).
Ben egy kiégett, öregebb Batman, aki MÁR gyilkol, ilyen a képregényekben is előfordult, a karakterjátéka pedig számos alkalommal idézi az Animációs Sorozatot, bár ez lehet Snydernek köszönhető.
Tény hogy Superman nem az igazi, ezt meg is írtam, de a végére beérik. Ő még egy kezdő szuperhős, lassan épül fel a karaktere, szerintem ez is tudatos, a Ligában már más lesz ilyen.
Snyder sosem volt hülye, mindent pontosan eltervezett. Nem véletlen tartották őt filmes látnoknak.

Nem, nem érzem hogy Nolant próbálná majmolni. A Watchmennel felépített egy sajátos atmoszférát, azt tolta ki látványosabb irányba.
Vannak logika hibái, de ezek köpenyes igazságosztók basszus! Egy gyerek ha elveszíti a szüleit, elmegy pszichiáterhez és nem jelmezt készít bűnt üldözni. A fürdőkádas jelenettel mi bajod? Ki nem ugrott még be a barátnője mellé ruhástól a kádba????

előzmény: Mizi (#241)

2017-11-09 11:21:28 Mizi (1) #241

Te ugyanazt a filmet láttad?
Nem, Snyder nem épít fel semmit OKOSAN. Pont ez a baj, a film BÁRGYÚ.
Batfleck egy eszelős barom. Egyszerű mint a faék. Ráadásul teljesen szembe megy a képregényszereplő elveivel: egy igazi gyilkológép. Affleck nem tud játszani, ráadásul még szarul is van megírva a karaktere... Cavill annyira semmilyen, hogy az fájdalmas. Pedig ezeknek a karaktereknek kéne a hátukon elvinni a filmet.

Wonder Woman egyetlen akciójelenettel ellopja a showt a két férfi orra elől.

Ezzel egyetértek, de nem volt nehéz dolga, és ez a baj.

olyan eredeti és sötét atmoszférával, ami egyedi és páratlan a szuperhősfilmek világában.

Ezt ugye te sem gondolod komolyan? Snyder nem csinál mást, csak Nolant próbálja meg majmolni... Mondjuk ebben lehet a stúdió a hibás, nem tudom.

Hidd el, én pozitívan álltam hozzá. De már a első 10 perc után utáltam. Ha Wayne nem telefonál oda a dolgozóknak, akkor mit csinálnak? Vegetálva várják a halált? Jack miért maradt ott? Bruce szemei hogy képesek rázoomolni Supermanre? Louis miért nem fog kezet a kamerással? Clarknak miért kell ruhástól belemászni a kiskádba? etc. Ezek mind a film elején vannak. Később meg csak rosszabb lesz.

előzmény: slipknot (#237)

2017-11-09 09:54:51 Tenebra (3) #240

Nemcsak a Mártával van a baj, a film második fele több sebből vérzik (erőtlen showdown, elsikkadó karakterek, erőltetett tempójú univerzumépítés stb.). Amúgy így 1,5 év után azt mondom, egy gyenge 3-ast megérne a film. Azonban nem fogom feljavítani az osztályzatom, mert a film első fele alapján tőlem is majdnem kiérdemelte az 5-öst. Viszont a második fele akkora csalódás volt, hogy még.

Ennek fényében kíváncsi vagyok, hogy Igazság Ligája tud-e pozitív meglepetést okozni, amitől már a bárgyú trailerei (illetve a legelső trailer az elég hangulatos, de a többi szar) alapján sem várok túl sokat. :D

előzmény: slipknot (#237)

2017-11-09 08:24:29 MicaHiro (3) #239

"ami egyedi és páratlan a szuperhősfilmek világában."
Miben áll az egyedisége?

Abban amúgy egyetértek, hogy nem érdemli meg ez a film azt a rengeteg szidást, amit kap. De azért jónak nem tartom.

előzmény: slipknot (#237)

2017-11-09 05:15:51 ChrisAdam (1) #238

Remélem csak trollkodsz. :)

előzmény: slipknot (#237)

2017-11-09 02:41:11 slipknot (5) #237

Nem tudom, nem értem, nem is akarom...! Valahogy, valaki, valamikor azt mondta hogy: CGI szar, Martha, szarvágás, szarforgatókönyv... és azóta ezt hajtogatja mindenki, mindennek teljes, demagóg valójában! A szuperhőstörténelem legjobban várt harca nyilvánvalóan nem teljesíthette a lehetetlen elvárásokat, de hogy a tetejében még hibái is voltaaak?????? SNYDER VÉRT MINDENKINEK, A ROTTEN TOMATOES FIZETI!!!

A ráolvasott hibáknak egy része mondvacsinált, egy része a mozis verzió miatt van jelen (NEM EZ A TELJES FILM!), egy része pedig tényleg létezik, de ez édeskevés ahhoz hogy ne vegyük észre a film erényeit.
Snyder okosan épít fel egy világot, kinyit pár kaput amit csak azok nem értenek, akik nem ismerik a képregényeket, mindezt olyan eredeti és sötét atmoszférával, ami egyedi és páratlan a szuperhősfilmek világában. Affleck Batmanje/Bruce Wayne-je a valaha volt legmélyebb, legképregényhűbb Batman, Cavill Supermanje, karakterként kissé eltompul mellette, hogy aztán a film végi önfeláldozó epic-faktorral visszatolja a mérleget. Wonder Woman egyetlen akciójelenettel ellopja a showt a két férfi orra elől. S és B viszálya súlyos, minden egyes megtekintésnél érzem a betontömböt a mellkasomon amikor Superman letépi a Batmoble oldalát, a harcuk zseniális, de sajnos rövid, Lois Lane és KGBeast unalmasak, ezzel ellentétben Perry White kifejezetten jó, Alfred pedig zseniális, Luthor fura, engem az ő karaktere bosszant a legjobban. Nem azért mert rossz, hanem mert nem szeretem ha valami nem képregényhű. Doomsday csak van, egy használati elem, abból is elég szarul néz ki, a villodzó CGI túlzás, de nem vészes.
A film rengetegszer és hűen nyúl a képregényekhez. És könyörgööm... KÖNYÖRÖGVE KÖNYÖRGÖK: értsétek már meg a "Martha" jelenséget, mert ez az "ugyanúgyhíjják azannyukat ezértjóbalesznek" szöveg annyira, de annyira inkorrekt és érzelmi intelligenciától mentes, hogy Hajdú Péter ezzel zárja a Frizbit egy éve!

Nem hibátlan alkotás, SŐT, de az erényei bőven túlmutatnak mindenen, amit a kommersz és sziporkázó szuperhősfilmek képviselnek!

2017-11-08 12:11:53 Mizi (1) #236

Értem, bár szerintem nem csak akkor volt irreálisan erős, mikor páncélt viselt, de végül is mindegy, ez nem oszt nem szoroz. Gondolkodtam azóta a pozitívumokról is, és kettő jutott eszembe: Az új Batmobile vagány lett (persze a Dark Knight tank azért jobb), és Gal Gadot dögös volt az amazonruciban.
Egyébként WonderWoman mi a lópikulát csinált a pendrive-val (vagy mi fene volt az), ha utána Wayne küldi el róla neki a cuccokat? Ennél bénábban nem tudták volna behozni a sztoriba a csajt? :)

előzmény: BonnyJohnny (#235)

2017-11-08 06:43:19 BonnyJohnny (2) #235

Amúgy igen, a páncélban erősebb lesz Batman. A páncél eleve olyan robosztus, hogy hordani sem tudná másképp, ha a páncél nem lenne önhordó. (Kb. mint Iron Man páncélja)

előzmény: Mizi (#234)

2017-11-08 03:34:01 Mizi (1) #234

Hűha...
Sejtettem, hogy gyenge, de hogy tényleg ennyire...
Ebben a filmben a karakterek nem normálisan viselkednek. Ez a film figyelmen kívül hagyja az alapvető emberi ösztönöket. Ez a film fittyet hány a fizika törvényeire (Attól még, hogy Batman páncélban van, nem lesz szupererős, vagy lemaradtam valamiről? Esetleg Superman lesz pehelysúlyú a kriptonittól?). És ebben a filmben a képregény szereplők ellentmondanak saját elveiknek. Talán ez a legnagyobb baj... na meg a film elején lévő CGI Batman, az kész röhej.
A történet egy faszság. Pedig alapvetően érdekes lett volna a Batman-Superman konfliktus, de a film javarészt nem is erről szól. Egyébként Luthornak mi is volt a motivációja? Ja tudom, elfelejtették megírni. Persze cserébe kapunk sok felesleges szálat és karaktert. Snydernek meg szólhatnának már, hogy nem akkor lesz jobb egy szuperhősfilm, ha minél többet rombolnak benne.
Humora egyáltalán nincs a filmnek, annyira komolyan veszi magát, és annyira erőlködik, hogy végül pont emiatt fossa össze magát.

2017-06-08 17:51:24 The Cortez (2) #233

Sajnos nem. Ugyanolyan nagy mellénnyel folytatják tovább a hülye ötleteiket :)

előzmény: BonnyJohnny (#232)

2017-06-08 17:35:33 BonnyJohnny (2) #232

A Warner nem úgy néz ki, mint akit zavarna a kritikai bukás. :) Keményebb stúdió az annál. :D

előzmény: The Cortez (#231)

2017-06-08 17:18:42 The Cortez (2) #231

Anyagiról nem, de kritikairól igen, és hát a várva várt közönségsiker is elmaradt.

előzmény: BonnyJohnny (#230)

2017-06-08 06:21:15 BonnyJohnny (2) #230

Azért bukásról nem beszélhetünk a film esetében. Inkább "csak" elmaradt (még a minimum) elvárásoktól is.

előzmény: The Cortez (#229)

2017-06-07 20:36:57 The Cortez (2) #229

A Batman v Supermant a Warner már évek óta tervezgette, és más régebbi filmekben is utalgatott rá. Azt lehet mondani, hogy ez a produkció volt a stúdió álma, ami jó sok premierdátum tologatás után, 2016-ban végre megvalósult. Ekkora beégést azonban ritkán látni Hollywoodban, mert azt azért senki nem gondolta volna, hogy a DC/Warner legyártja nekünk 2016 egyik legnagyobb szégyenfoltját. Az alkotás 1 rakás szar lett, viszont egyáltalán nem meglepő, hogy végül így alakult!
A 2013-as bejelentés elsőre még jópofa ötletnek tűnt, rengetegen ordítozva ugráltak örömükben, de már akkor is lehetett látni, hogy a DC/Warner sík hülye az univerzumépítéshez, mivel a Man of Steelt követően, sokkal logikusabb lépés lett volna mondjuk 1 Batman solo mozit berendelni, ha már a kukába vágták a The Dark Knight trilógiát. A hatalmas beharangozó után, hülyébbnél hülyébb rémhírek érkeztek a cégtől: a képregények totális semmibevétele, arcpirító sületlenségek bevezetése, a fél DC Univerzum beleerőltetése a történetbe, Gal Gadot, Jesse Eisenberg, valamint egyéb színészóriások kicastingolása stb. Az elvakult DC hívők minden gyökérséget megtapsoltak és megmagyaráztak (pl: Eisenberget), miközben az igényes filmnézők már rég tudták, hogy a rengeteg baromság, meg az ész nélküli kapkodás csak is káoszhoz vezethet. Igazunk is lett, de a végső ütést az éveken át tartó, gátlástalan marketing kampány vitte be a crossovernek.
Az alkotók sikeresen lelőtték a főbb poénokat, így végül aztán semmi újat nem tudott nyújtani az alkotás. Na nem mintha annyira feszült, vagy érdekfeszítő lenne a sztori! A történet unalmas, összecsapott, és a végtelenségig elnyújtott. Zsibbasztó az az erőltetett komolykodás, amit le akartak nyomni a torkunkon. A 2 főszereplő nem vészes, de az ellenségük már annál inkább (érdekesség, hogy a DC fanatikusok valamiért elfelejtették az Eisenberg-Ledger párhuzamot emlegetni a bemutató után...), ráadásul Wonder Woman beígért felesleges cameojából, 1 még feleslegesebb mellékszerep lett. A zseniálisnak szánt "fordulat" meg 1 szánalmas vicc, bár azon legalább lehet röhögni.
Sokáig azt hittem, hogy majd az action fogja felhúzni a filmet, de Snyder az akciójelenetek terén is alulmúlta önmagát, pedig az ő neve garancia a színvonalas zúzásra. Az mozi egyetlen erőssége a vizualitás, mivel ha mást nem is, a darkos képi világot sikerült eltalálni.
Nyugodtan bemutathatták volna 2015-ben, kár volt 1 évvel eltolni, aztán továbbra is ide-oda rakosgatni a premiert. Mondjuk az érthető, hogy beijedtek a Civil Wartól. Erősen borítékolni lehetett a stúdió látványos bukását, ami úgy még kínosabb, hogy a megjelenés előtt, 1-2 nagyképű stábtag melldöngetve promózta a saját szarját, miközben leszólta a sokkal termékenyebb konkurens céget.

2017-06-03 19:30:25 terika (2) #228

Nekem az a legfurcsább, hogy ennyire intelligens karaktereket is, mint Batman, simán hülyévé alakítanak egyik pillanatról a másikra. Az egyik jelenetben még van agya a másikban meg, mintha lobotómiát végeztek volna rajta. És nagyon dühítő, hogy ebből csinálnak filmet.

2017-05-23 13:24:55 lakatoszoltan01 (2) #227

Már megint egy sötét, éjjel játszódó DC szuperhősfilm. Csoda, hogy a DC univerzum lakói nem D-vitamin hiányosak. Amúgy meg gyenge történet. Nem, még egyszer biztosan nem.

2017-01-09 18:08:39 Gasz András (4) #226

Igen elég fura volt. De elolvasva a spoileres részt engem is elgondolkodtatott.

előzmény: Tenebra (#223)

2017-01-08 15:37:00 ChrisAdam (1) #225

Hát, van, amikor az embernek nincs elég retinája végignézni a filmet. És van, amikor ChrisAdam tévedésből a három óra öt perces Extended Editiont nézi meg és ezt csak az első óra végén veszi észre. És van, amikor az embernek dönteni kell: vagy együltébe megnézi és meghal, vagy kimegy közte időnként friss levegőt szívni.

Utóbbit választottam, ez az egész vasárnapi programom idáig és rettenetesen nagy bűntudatom van. Alapból lelkiismeret-furdalás az, amikor az egész vasárnapod délelőtt 9-kor kezdődik, aztán mire felkelsz az ágyból, már 10 óra és mire elkezdesz valami értelmessel is foglalkozni, lement a nap. De amikor mindez meg van spékelve egy Batman v Supermannel, akkor önkéntesen jelentkezek a máglyára.

Pedig olyan jól indult, csodálkozva néztem, hogy az első órában nem robbant fel semmi városméretű fényáradat közben, még mindig egyben a város és érdekel a film, jó a tónusa. Bár nem volt igazán izgalmas - gondolom közbejátszott az ultimate edition adta plusz jelenetek -, de kellemesen csalódtam, mert volt hangulata, bírtam a látványvilágát és habár nem volt valami okos a szkript (össze kéne egyszer szedni, hány logikátlan dolog van benne), elnézegettem, elszórakoztam rajta.

Aztán. Aztán, jött a cunami. Máig emlékszem, 2013 nyara, ülök a moziban, tűkön ülve várom a Man of Steelt, el is kezdődik és az izgalom szülte mosoly a végén üres tekintetté vált. Akkor ölte ki belőlem Zack Snyder a szuperhősfilmes rajongást. Zack Snyder igen, Mr. Snyder, akit egyszer el fogok kapni grabancánál és megfenyegetem, hogy ne legyen retinagyilkos.

Elképesztő, amit művel. És a lehető legnegatívabb értelemben. Míg az első óra egy erős hármas, gyenge négyes lehetne, a második fele, vagy inkább az utolsó kétharmad akkora egyes, hogy nagyobb pusztítást végez a lelkemben, mint az egész CGI-ordító-sablonos-kifaszom-szörny a városban. Én rohadtul nem vágom, ki volt ez a Zod-utód monster, de a lehető legrosszabb, ami történhetett a filmmel azon túl, hogy Batman egy gyökér, Superman pedig egy sótlan nagy semmi, Lois Lane pedig jó kirakat. Szegény Amy Adams, szegény Cavill, szegény Affleck, szomorú áldozatok, Snyder áldozatai, aki előtt ott volt egy fényeffekt-kreáló DJ-pad, amit vihogva, sivítva teljesen random ütögetett a film rendezése közben.

Szegény lakosok, megint meghaltak mind egy szálig.

Olyan szintű merénylet ez, hogy komolyan érdekesebb volt a monitor lekerekített széleit, a logó vonulatait figyelni a film közben, mint a pusztító, össze-vissza vágott csatát, amiben semmi, de semmi akciórendezés nincs, csak robbanások, pofátlan pusztítás, Wonder Womanre csak maximum azért emlékszünk, mert viszonylag szép, de egyébként teljesen feledhető (de korántsem Gal Gadottal van a probléma), az egészre jellemző ez a beállított, "nézzenkijól" stílus, a hatásvadászat, lassítások és az egészből kiveszik a dráma, az izgalom és arra jövünk rá a vége előtt nem sokkal, hogy tulajdonképpen már lelketlenül, érzéketlenül villannak fel előttünk a lövedékek és zombiként nézzük, ahogy az egyik szuperhős a másikat, vagy a gonoszt náspángolja el. Totális logikátlanságok jellemzik a filmet, hülye motivációk - miért is kaptak össze pontosan Batmanék? A szuperhősvilágban nem szokás beszélgetni, csak némán ütni verni és közben jól hangzó mondatokat bemondani extramély hangon? A "Martha" pálfordulást tényleg komolyan gondolták? Btw, lehet egyáltalán még ilyen szar Batman-Superman csatát kreálni, vagy ennél alább nincs? Visszasírom a The Dark Knight Returns zseniális animációját, abban volt spiritusz, s mégis, 1 órával majd' rövidebb. A film baja még, hogy rettenet el van nyújtva minden, az expozíció, a bonyodalom, amikor pedig éppen kéne csinálni valamit - a lényeg, a csata, akkor meg mindenki hazamegy a stábból, Snyder meg kezébe veszi a fényáradat kezelő DJ-pultját és kielégíti önmagát. Fúj. Amikor pedig ezzel végez, a forgatókönyvíró visszatér és hallom, amint kérdezi: "Most mi lesz? Hogyan is zárjuk le a filmet?" Snyder az akció hevétől még mindig nagyokat lihegve, keresztbe állt szemekkel, remegve suttogja: "Valahogy. Tök mindegy. Legyenek hosszú drámai snittek, meg ilyenek." A forgatókönyvíró meg leült és elkezdett drámai snitteket írni. Csak hát, miért sikerült volna, ezért lesz az, hogy az utolsó tíz percben csak idegesen forgatjuk a szemünket és azt kérdezzük, mikor lesz már vége. Totális káosz, aránytalanság.

Máris több energiát fektettem bele a filmbe, mint amennyit a forgatókönyvírók, a középkori büntetések szerint most le kéne vágni a kezüket, de hát miért is ne ők írnák a következő ocsmányságot. Szomorú, rettentő szomorú, hogy ennyire a pénz által motivált a filmipar, semmi alkotói vágy, semmi újítás, semmi lélek nincs a munkákban. Ezért is különleges például a Star Wars, lehet, hogy futószalagon adják ki azokat is már, de mégis van bennük lélek, még az előzmény trilógia is 'forradalmi' volt olyan értelemben, hogy ez a CGI-okádás nem volt nagyon bevett módszer. Folyamatos fejlődés, folyamatos újítás, itt pedig csak azt látni, hogy a rendező, a forgatókönyvírók beledobják a nagy gépezetbe az összetevőket, Affleckostul, Gadotostul, DJ-pultostul, aztán megnyomják az "ON" gombot és kezüket dörzsölve szaladnak a gép másik oldalára, ahol nagy sziszegések és toporzékolások közepette várják a pénzt, amit aztán nagy zsákba szednek, kurjongatnak és mint a rablók, elszaladnak. Kábé így történt a Batman v Superman.

30% Olyan gyenge kettes, hogy mindjárt egyes. Az első óra azért megmenti a teljes pusztulástól és attól is, hogy lesüllyedjen a Man of Steel értékelhetetlen szintjére. Szerencsére azért a Suicide Squad szintjére nem lép le, az tényleg már mínuszban van.

Egy héttel később: Egyes, boldogan.

2017-01-01 15:16:50 Rorschach (1) #224

előzmény: Gasz András (#222)

2017-01-01 14:36:51 Tenebra (3) #223

A "Martha" számomra soha nem rejtély volt, hanem szimplán egy gagyi, elcseszett motiváció. :D

előzmény: Gasz András (#222)

2017-01-01 14:13:17 Gasz András (4) #222

and when lois tells: ''It's his mother's name! It's his mother's name''; that expression in batman's face like ''oh my God, he was talking about his mother, he was fighting for his mother...what am i doing? i was blind for angry for i couldn't save my mother.....and now on my blindness, i was stopping to someone else to save his. ¿what have i become?''. man that moment always move me

Itt egy angol válasz a Martha rejtélyre...

2016-12-30 22:19:24 slawter (3) #221

Wonder Woman zenéje marha dögös.

2016-10-26 15:19:01 gomez1000 (4) #220

A bővített verzió sokkal jobb, mint a vágott verzió.
Bizonyára a film hosszúsága miatt meg kellett vágni, de ettől még butább és értelmetlenebb lett a film.
Azért akad így is logikátlanság, például Lois Lane hogy kerül a szuperhősök közé állandóan, és hogyan él túl minden robbanást, és sugárzást?

2016-09-25 21:00:43 unfamous (1) #219

Idegesítően sz*r film, totális meggyalázása mindkét címbeli szuperhősnek! Annyira rossz, hogy hirtelen nem is tudom eldönteni, hogy Luthor H.Ledger majmolása, vagy a történet ostobasága dühített fel jobban. Végig kinlódtam a bővitett verziót, a végére egy levél xanax elrágcsálásán gondolkodtam. Snydert legszívesebben agyonvernén ezért az unalmas, borzalmas, gyalázatos, és elfuserált giccsparádéért!

2016-09-07 15:05:28 MicaHiro (3) #218

Én a bővítettet néztem, de ennyire azért nem tetszett. Nem olyan rossz, mint gondoltam, de egyértelműen túl hosszú, és néhol idegesítően művészieskedőnek éreztem (lassított jelenetek pl.). De voltak benne jó dolgok is, Luthor bénaságáért engem kárpótol Wonder Woman és Doomsday, úgyhogy olyan nagyon nem tudok rá haragudni sem.

előzmény: Bogyó (#217)

2016-09-07 09:28:07 Bogyó (4) #217

Nem volt ezzel semmi baj, csak valahogy az emberek nem tudnak elvonatkoztatni a Marvel filmektől. A bővített verzió meg már majdnem zseniális.

2016-08-09 08:53:34 tomside (3) #216

Szóról szóra egyetértek.
Vegyék már el Snydertől ezt az egészet!

előzmény: Dió (#215)

2016-08-08 22:55:42 Dió (2) #215

Batman sarokba szorítja Supermant, lesújtani készül.
"Martha" - hangzik el valahonnan.
"Miért pont ezt a nevet mondod?", ordít fel Batman.
"Mert az anyukámat így hívják" - felel Superman.
"A Te anyukádat is? Ja, jó, akkor legyünk barátok!"


Az ilyen jelenetek miatt remélem, hogy Synder csúnyán égni fog. Pedig elsőre hármast kapott, mert a Földgolyó súlyát elérő, arcpirító faszságok tömkelegét félre(khm)téve, remekül szórakoztat a maga módján. De amikor ezek a jelenetek később rémálmodban köszönnek vissza, akkor hirtelen elfelejted, miért is nézted végig egyáltalán.

2016-07-28 10:52:17 miraculum (3) #214

Messze nem olyan rossz film, mint amilyenre számítottam a kiritkák alapján. Sztori az tényleg nincs benne, de ez nem meglepetés, nem is emlékszem olyan szuperhősös mozira az elmúlt évekből, amiben lett volna bármilyen meglepetés ebből a szempontból. Viszont jó sötét a hangulata, nincsenek benne beszólogatós-ugratós-viccelődős párbeszédek, amiktől már a falra másztam a Bosszúálló-univerzumban, van viszont három szuperhős, akiknek mind nagyon jól áll a szerep, amit kaptak. Cavillnél nyilván nem lepődtem meg, ő tökéletes Superman, noha ahogy előttem már írták, Kentként mutathatna többet is. Affleck Batmanje konkrétan jobban tetszik mint Bale-é. A Wonder Woman-karakter előzetesen erőltetettnek és óvodásnak tűnt, de Gal Gadotnak olyan kisugárzása van ami bőven egyenrangúvá teszi a megszokott szuperhősökkel. Soha rosszabbat.

2016-07-17 16:56:54 purplerain (2) #213

A mozis verziót néztem, szóval vagy nem volt benne, vagy elkerülte a figyelmem:

- kiderül Lex motivációja? Egyáltalán, hogy mi a faszt akar az életben minek kavarja a szart? Vagy Batmant huszadjára is fel kell vezetni, de Lex-et nem mert róla tudjuk, hogy egy pöcs?

- Superman máskor is hívta az anyját Martha-nak? Nem nagyon rémlik, mert akkor nem csengett volna hülyén a fülemben mikor Batmannel bunyóztak... Nyilván így kellett hívnia, hogy...

- Lois honnan a picsából hallotta, hogy Superman milyen nevet mondd, mikor szalad hozzá és Batmanhez? Ugye odaér és ennyit mond kábé, hogy így hívják az anyját... Úgy rémlik akkor mondta ki Superman, mikor Lois még az épületen kívül volt...

- Az csak nekem nem logikus, hogy ha van egy baszott nagy szörny és egy lándzsa ami megöli, akkor nem a szörnyet csalom a lándzsához, hanem elrohanok érte és visszamegyek a szörnyhöz...


Ezek az utolsó 20-30 perc rettenetei, az egész film tele van ilyen okádék szarokkal. Azért nem nézhetetlen, mert végigültem, amúgy hulladék, szelluloidszemét az egész. Mondom ezt úgy, hogy még az Acélember is jó 4,5 egy 5-ös skálán, imádtam... Itt kiherélték mint a szar. Affleck meglepően jó volt a cinikus, kiégett Wayne-ként de ennyi.

Nem tudom, lehet én öregszem és kevésbé vagyok szellemileg rugalmas, vagy csak a korral igényesebb az ember (nem akarok nagyképűnek tűnni), de azért 20-30 éve is csináltak akciófilmeket és azok valahogy nem voltak ennyire bárgyúak... A Halálos fegyverek, a Die Hard-ok, vagy a Predator, Commando, Rambo-filmek, Beverly Hills-is zsaru, 48 óra filmek meg sorolhatnám biztos napestig... 80-as, 90-es évek... Akkor is volt szar, de akkor az volt az átlag és a fentiek voltak kiemelkedőek (ahogy ezt is annak szánták). Vagy ott vannak istenem Sly filmjei. Nem azt mondom, hogy egy zseni a pali, de vitathatatlan, hogy nyomott hagyott Hollywoodban. Manapság pedig ez a moslék DC-Marvel-Transformers-Star Wars dömping ami jön, az ember csak szörnyűlködik. És a legrosszabb az, hogy 34 évvel és jó pár filmmel a hátam mögött, megnézek egy előzetest és látom, hogy egy szar... Nagyon kevés film tud már meglepni jó értelemben... Idén moziban se voltam, ez maximum az ötödik film amit láttam az 'újabbak' közül (és itthon), de ugyanúgy kihagyhatónak látom a megtekintés után is mint előtte... Pár jópofa epic jelenet (számomra persze), ahogy Batman feláll a kocsiból Supermannel szemben, ahogy Superman elkapja a zuhanó Lois-t, vagy mikor Wonder Woman nyomkodja a gépet és nézi a videókat (próbáltam nem nagyon spoilerezni, nincs kedvem még egyet iderakni...) és kb ennyi... A zenét se értem... A film alatt baromi hangulatos az egész. A cd lement kétszer is a film előtt (sajnos nem végig mert nem bírtam :)) és mintha teljesen más zene lenne azon mint a filmben... Botrány.

No mindegy, a lényeg, hogy üdv mindenkinek! :)

2016-07-13 20:45:38 Adam Taylor (3) #212

Eszméletlen mértékű fröcsögés után jutottam én is oda, hogy megnézzem a filmet - és ha akartam ha nem, a prekoncepció erősen befolyásolt. Mert szép lassan rá kellett döbbenjek hogy ez nem egy szar film.
Nem egy kívülről kisuvickolt, fröccsöntött Marvel, amelyeknek az alapjai (drmaturgia, koncepció, karakterek) azért mindig szilárdak, csak épp egykaptafa az összes, én pedig csak jelenetekre emlékszem, de arra már nem, hogy melyik szuperhős melyik folytatásában mi történt. Itt egy kicsit (nagyon?) biceg a történet, sántít a motiváció, meg-megcsuklik az iram, de őszintén szólva én már kicsit ennek a felemásságnak is örültem, még úgy is, hogy ahogy alattam BonnyJonny írta, szemérmetlenül lop például az említett Marvel-filmektől is.
Viszont nem untam magam halálra, mint az Acélembernél, Eisenberg kimondottan jó volt, Affleckkel meg szintén nincs bajom, csak jó lett volna ha írnak is mögé egy figurát. Supermant továbbra sem tudom szeretni.
Szóval azzal kezdtem hogy nem rossz film ez - nyilván nem is jó. De alapvetően mégis élveztem, voltak egészen remek jelenetei, és szerintem néhány nap múlva, mikor ugyanúgy összekeverem majd a többi hasonszőrű filmmel, ahogy az lenni szokott, azért mégis inkább pozitív filmemlékként fog felsejleni.

2016-07-10 20:56:04 bruce (2) #211

Snyder másodjára is sikeresen elhasalt a DC univerzumában... A trailerek már jó előre lelőtettek minden poént de nem gondoltam, hogy ennyire untatni fog. Az egyetlen üde színfolt Amy Adams néha megjelenő dekoltázsa és Ben Affleck meglepően jó Batman és kb ennyi. A forgatókönyv olyan mintha egymásra dobálták volna az ötleteket a nagyobbnál nagyobb baromságokat és Snyder mint valami jó kisfiú a vizsga munkájával szépen leforgatta őket! Jah és Eisenberg meg olyan mint egy hülye gyerek akinek elvették a játékát rém irritáló az egész film alatt.

2016-07-07 20:36:03 Sántha Orsolya (2) #210

Na ne már! Iszonyúan elnyújtott, rétestészta az egész, egy órába belefért volna. És... Na ne már!

2016-07-01 18:57:39 tomside (3) #209

Nichts besonders, nur Bimm-Bamm.
(Und der Gott ist nicht tod, auch.)

előzmény: ifj. Ó. Posszum (#208)

2016-07-01 18:29:52 ifj. Ó. Posszum (5) #208

Bimm-Bamm, Der Gott ist tod. Kövezzetek meg, de zsigerekig hatoló hőseposz ez, filmélmény.

2016-06-30 17:30:53 Gatyamadzag (3) #207

Az ultimate cutot láttam, a mozis verziót nem, szerintem ez egy baromi látványos képregényfilm volt, tele iszonyat jó shotokkal, de semmi sem kötötte össze igazán a jeleneteket, hasonlóan a 300 vagy Watchmenhez.

Szerintem aki Zack Snydertől mást várt az nem is ismeri igazán. Az alap szerintem ott volt, rengeteg tehetség és tehetséges ember tette bele a szívét de a túl sok építkezés és karakter elhúzta a filmet. Főleg a túl kevés expozíció. Ettől függetlenül nagyon várom a folytatást, ha tudnak ezekből a hibákból tanulni.

Batfleck pedig ütött.

2016-05-10 15:38:40 tomside (3) #206

Szóval, azt hiszem, mostanra eldőlt, hogy Zack Snyderrel sohasem lesz jó a DC. Örülnék, ha végre kivennék a kezéből ezt az egészet, mert én vele már biztosan nem fogom tudni szeretni. :/
Nagyon sajnálom az egészet, úgy, ahogy van.

2016-04-21 00:39:33 Leo_Stotch (4) #205

Túl nagyok már ezek a mozik és egyre jobban elegem van az univerzum építésből.
Ennek is legjobban az első 50 perce tetszett. Ott kezdett valami kialakulni, de a villódzásos csillivilli már unalmas.
Batman ahogy verekedett bejött (Nolannál nem volt ilyen jó) plusz cakumpakk szimpatikusabb Affleck Bale-nél.
Cavill is jó Superman, de gyenge Kent.

Hála Istennek Aquaman és Flash csak pillanatra tűnt fel, Wonder Woman is elég lett volna annyira, bár a casting jó.

Lex meg....ilyenre számítottam, jól is állt ez Eisenbergnek.

Sok hibát fel tudnék róni, de mégis, összességében tetszett (teszem azt egy TDKR gyengébb).

Lesz ez még három is, de most még elvagyok, nagyrészt Affleck miatt...

2016-04-19 22:12:39 Leo_Stotch (4) #204

Holnap végre...
Ennyi savazás után csak a saját szemeimnek hihetek, mint mindig :)
A Man of steel kedvenc, de itt félek, hogy roppan a súlytól (Karib 3 szag)...

2016-04-17 04:28:14 gomez1000 (4) #203

Szerintem Snyder azt hiszi, hogy a film hosszúságával lehet pótolni azt, ami a mélységéből hiányzik.

2016-04-09 10:49:54 BonnyJohnny (2) #202

Persze, és Loisét miért hallotta meg, és ért oda? Azért, mert a forgatókönyvírók úgy akarták, és kész. Az utólagos magyarázatra nem vagyok kíváncsi...

gomez1000: Snyder nem érti, hogy ennek a filmnek nem hosszabbnak kellene lennie, hanem rövidebbnek. :P

előzmény: Gasz András (#200)

2016-04-09 08:41:55 gomez1000 (4) #201

3 órás rendezői változat? Miért nem inkább 4?
Nevetséges.

2016-04-08 22:15:44 Gasz András (4) #200

http://batman-news.com/2016/04/08/zack-snyder-superman-powers-batman-v-superman/

Zack Snyder explains why Superman’s powers had limits in ‘Batman v Superman’ (video)

Snyder itt elmeséli miért nem hallotta meg Superman Martha kiáltását. :D Plusz egy kimaradt jelenetet is elmesél amiben kiderül, hogy miért nem figyeli mindig a problémákat és kezeli azokat Superman a városban és a körül.

2016-04-03 18:50:48 Eglaronion (2) #199

Pár órája jöttem ki a moziból. Megkönnyeztem a kommentedet. +1

előzmény: Rorschach (#67)

2016-04-02 21:27:46 gomez1000 (4) #198

Én leginkább azt róvom fel hibának, hogy hatalmas negatív töltetet éreztem, ahol a jelenetek csak úgy szívták az energiámat, a lassításokkal fullasztották unalomba az amúgy éppen nézhető küzdelmeket. És amikor kicsit javult volna a helyzet, azonnal visszahúzott, az erőltetett lelki mélységekkel. A humor apró jele is hiányzott, és csak a túlcsordult, és erőltetett mélydrámai vonal vezette a vizualízálást, ahol az egyszeri ellenségek pillanatokon belül barátokká válnak, nem is értem miért.

2016-04-02 15:50:33 The man who laughs (2) #197

Na ezzel abszolút egyet tudok érteni.

Bár 2007 óta nem láttam Transformers filmet, így azok öntudatosságát nem tudom megítélni, de hogy a BvS ennyire egy mindenesebbéből vérző ócskaság lát engem is sokkal jobban dühít.

Nem rég láttam az Egyiptom Isteneit, előtte meg az Utolsó Boszorkányvadászt. Szar filmek, talán ennél is még szarabbak, de ezek buktája mégsem dühít annyira, mert nem érdekelnek.

Ám, amikor a Marvel egy Hangyából képes kihozni egy teljesen jó és szórakoztató filmet (részben épp azért mert nem veszi magát komolyan, és nem akarja elhitetni a nézővel, hogy több, mint ami), akkor különösen bosszantó, hogy a WB/DC a világ két legnagyobb hősével sem képes megugrani - az amúgy annyira nem magas - léccet. Láthatóan fingjuk sincs ezekről a karakterekről, vagy arról, hogy mit kéne velük kezdeni. A komolyságnak pedig csak a látszata van meg. BvS ugyanolyan tartalom nélküli blockbuster, mind bármelyik másik, csak éppen sokkal komolyabban veszi magát náluk és próbálja elhitetni a nézővel, hogy ez most sokkal többről szól, amikor nem. Mindeközben pedig a technikai kivitelezése is alulmúlja a konkurenciát. Biztos van ennél rosszabb film is, de ebből olyan mértékű arrogancia árad, ami miatt képes úgy felidegesíteni, ahogy egy Utolsó Boszorkányvadász szintű - kvázi trash - sosem fog. Ja, és éppen emiatt nem is tud szórakoztatni a film. (Pedig egy komor szuperhős film is lehet szórakoztató: Nolan filmjei, vagy a Holló vagy Dredd vagy a Robotzsaru például azok, ez nem.)

előzmény: BonnyJohnny (#195)

2016-04-02 14:19:39 Rorschach (1) #196

"De ez sem lenne akkora baj, hiszen mennyi szar blocbuster jön ki minden évbe Hollywoodból, amit elintézünk egy legyintéssel. Ezek mintapéldája a Transformers filmek. Csakhogy azok tudják magukról, hogy szarok, és önfeledten mártóznak meg a trágyában, és csak elrepül velük a két óra. De, az hogy mindezt egy komoly, mély, sőt helyenként drámai történetnek akarja eladni, a rendezőt meg visionary directornak, az konkrétan vérlázító. Ez a film be akar csapni, és sok embert sikerül is neki, és ez engem dühít (mint a politikusok sikkasztásai is)."

Lelki társra leltem :D
No de komolyan. Ezzel a fentivel így, szóról szóra, egyetértek.

2016-04-02 13:44:23 BonnyJohnny (2) #195

A filmnek szerintem már az alapkoncepciója is hibás. És most nem a szüzsére gondolok, hanem magára a filmhez való hozzáállásra. Amint az imént megjegyeztem az Adél és a múmiáknál, vannak bizonyos filmtörténelmi mérföldkövek, amik nem biztos, hogy kritikailag elismertek, filmesztétikailag kanonizáltak, de mivel viszonyítási pontként szolgálnak az utánuk következőkkel szemben, megkerülhetetlenségük okán mégis mérföldkövekké válnak. A Múmia szerintem egy ilyen alkotás, kritikai elismertségtől függetlenül, hiszen hatással volt az az utáni kalandfilmekre. Azok próbálták utánozni... sikertelenül (ez alól saját folytatásai sem kivételek).
De elkalandoztam, mint pap a pipán...
Hasonló (és kétség kívül kevésbé vitatott) mérföldkő Nolan Dark Knight trilógiája is. A szuperhős filmeket (amik nem egyenlőek a képregényfilmekkel) kiragadta a színes-csillogó (Raimi: Spider-Man), egyes esetekben campbe (Burton. Batman), vagy akár már önmaga paródiájába (Schumacher: Batman) hajló világából, és lerántotta a valóságba. Olyannyira, hogy kérdéses, hogy egyáltalán szuperhős filmek maradtak-e, és nem váltak-e akció-thrillerekké, amiknek éppenséggel egy szuperhős a főszereplője. Kritikusai meg is jegyzik, hogy ilyen realisztikus világban nem lóg-e ki a szuperhős figura, és teszi az egész komoly koncepciót komolykodóvá. (Ezt a jelzőt lentebb már használtam, amivel The Man Who Laughs egyetértett, és szándékomban áll újra elővenni hamarosan.)
De megint túlbeszéltem a bevezetőt... de csak azért, hogy érthető legyen a véleményem, miszerint:
Tárgyalt opusz alapkoncepciója belefulladt abba, hogy nem volt önálló stílusa, és helyette abból építkezett, amit máshol menőnek talált, majd azt összerakta egy fazékba, nyakon öntötték a "visionary director" vizionálásával, aztán addig fűtötték a CGI lángot, amíg oda nem kozmált az egész.

Ennek a filmnek (és előzményének) meg kellett felelni egy Nolani örökségnek, amit a stúdió egyszerűen nem akart (nem mert) figyelmen kívül hagyni. Csakhogy Nolan már az elején leszögezte, hogy az ő világában nincsenek szuperhősök, így a Justice League nem fog összejönni. Ahhoz, hogy összejöjjön, el kell rugaszkodni a valóságtól. (Amivel alapvetően nincsen hiba, tárgyalt zsánernél ezt ugyanúgy felesleges felróni, mint a fantasynek és sci-finek, amelyekhez nem kevés szállal kötődik amúgy.) De meg kell tartani az azóta menőnek számító komor hangulatot. (Ezzel sincs hiba, ha valaki ismeri a DC rajzfilmeket, tudja, hogy lehet azt jól csinálni.) Kell az azóta szintén menőnek számító snyderi vizionálás, kellenek a tranformerses várospusztítások (hisz a Box Office adatok mutatják, hogy arra fizet a nép), de kellene a marveles csapatépítés is, meg kell bele a géppuska szájú excentrikus zseni, meg kell bele a családi dráma, de a szerelmi szál se maradjon ki, meg vonjuk felelősségre a szuperhősöket, ha már a Winter Soldierben és Iron Man 2-ben is megtették ezt... ect...

Ez a film konkrétan nem tudta, hogy mi akar lenni, vagy éppen tudta, de túl sok minden akart lenni... a végeredmény szempontjából mindegy, mert a film így is és úgy is semmi lesz.
És ez a film legnagyobb hibája. Nem a logikátlanságok (persze, addig nem megyünk ki az épületből, amíg a főnök nem szól, de miután szól, azért még marad valaki egy ima erejéig), nem az, hogy kiforgatják magukból a szuperhősöket (öl-nem öl), nem az, hogy súlytalanok az összecsapások (én vagyok a hülye, de én KURVA NAGY különbséget látok az Avengers és tárgyalt film fináléja között az előbbi javára), nem a tét nélküli akciók (Superman ezúttal sem törekedett a károk minimalizálására, csak a forgatókönyvbe "ügyesen" beleírták, hogy az a városrész szerencsére lakatlan), nem az, hogy a film szereplői logikátlanul viselkednek (de most komolyan, miért is harcolnak egymással a szuperhősök, mert a forgatókönyv csak izzadság szagú választ ad rá), ostoba motivációk (névrokonság különböző nők között), az amúgy is sablonos főgonosz hülye terve (ami azon állt, vagy bukott, hogy Superman 5 másodpercen belül meghallja-e Loist vagy sem... és, ha épp máshol ment világot... vagy WC-n ül, vagy valami...), a tactical mastermind Batman üresfejű, dühödt bikává redukálása, az igazság bajnoka Superman durcás kisfiúvá redukálása... etc...
Mert ezek csak mind következményei az alapkoncepció hibájának, valamint annak, hogy az alkotók, a producerektől kezdve, az írón és rendezőn át a színészekig, láthatóan szartak rá, hogy mit csinálnak, éppen ezért a végeredmény olyan is lett, mint a szar, és szerintem pontosan annyit is ér.
De ez sem lenne akkora baj, hiszen mennyi szar blocbuster jön ki minden évbe Hollywoodból, amit elintézünk egy legyintéssel. Ezek mintapéldája a Transformers filmek. Csakhogy azok tudják magukról, hogy szarok, és önfeledten mártóznak meg a trágyában, és csak elrepül velük a két óra. De, az hogy mindezt egy komoly, mély, sőt helyenként drámai történetnek akarja eladni, a rendezőt meg visionary directornak, az konkrétan vérlázító. Ez a film be akar csapni, és sok embert sikerül is neki, és ez engem dühít (mint a politikusok sikkasztásai is).

Az már csak hab a tortán, hogy a túlpakolt, túlbonyolított és túlhúzott történet még unalmas is. Ami egy buta blockbustertől kifejezetten vicces... gondoljunk bele, a Transformersek legalább nem voltak unalmasak.

A visionary director pózolós, lassítós, agyonszűrt vizionálásaitól meg már az első órában elegem lett, pedig aza a film jobb része. De ez már személyes vélemény, lehet, hogy valakinek ez tetszik.

előzmény: Rorschach (#194)

2016-04-02 12:44:44 Rorschach (1) #194

No csak megnézted végre? :)

Bővebb véleményt kérek!

előzmény: BonnyJohnny (#193)

2016-04-02 07:25:02 BonnyJohnny (2) #193

Mint az a bizonyos állatorvosi ló...

előzmény: gomez1000 (#192)

2016-04-01 22:30:02 gomez1000 (4) #192

Itt mindent elrontottak, amit lehet.

2016-04-01 14:02:28 purplerain (2) #191

Nocsak ez új információ :) Na majd utánanézek, köszi hogy írtad ezt a pereskedést. Egyébként igen, érdekes mód Zimmert szokták véres szájjal szidni, hogy lop (pedig szerintem az esetek nagy részében magától :)) holott a zene már létezik pár száz éve és szerintem se nagyon lehet benne újítani, legalábbis olyan értelemben, hogy valami teljesen újat, eddig sosem hallott dolgot talál ki egy komponista... Az is lehet, hogy nem lopás, csak véletlen, de valami simán hangozhat úgy mint egy 50-100-200 éves mű... Nekem ezzel sose volt gondom, ahogy Zimmer önismétlésével se. Ha veretős a film alatt, akkor hadd szóljon :) A Man of Steel nekem speciel rohadtul bejön, letojom hogy mi új benne vagy mi nem.

Ami viszont kicsit megdöbbentett, hogy a Fekete eső zenéjében van egy legalább 15-20 másodperces rész, ami egy az egyben át lett téve a TDK trilógiába, na attól mondjuk sokkot kaptam :)

előzmény: kwzatz (#190)

2016-04-01 13:38:54 kwzatz (3) #190

A Holst Foundation már perelte is őt a Gladiátor zenéje miatt. Arról viszont nem találtam semmit, hogy mi lett ennek az eredménye. A lényege viszont inkább az a mondandómnak, hogy az eredetiség számonkérésének nincs sok értelme, mert valószínűleg mindegyik zeneszerző műve visszavezethető valami másra, amit átalakított, továbbgondolt vagy inspirációt gyűjtött belőle. Szerintem csak az a fontos, hogy passzoljon a film hangulatához, stílusához, hozzáadjon a filmélményhez. Hans Zimmer szerintem ebben nagyon jó.

előzmény: purplerain (#188)

2016-04-01 12:04:37 slipknot (5) #189

Igen, így értem már mire akartál kilyukadni!

előzmény: TomPowell (#186)

2016-04-01 12:03:23 purplerain (2) #188

Akkor Zimmer kurva jól csinálja, mert köze nincs szerintem se Williams, se Holst zenéjéhez :)

előzmény: kwzatz (#187)

2016-04-01 10:21:48 kwzatz (3) #187

A hollywoodi zeneszerzők 90%-a Gustav Holstot másolja, beleértve Zimmer urat, vagy akár John Williamst. Ha valaki nem ismeri Holst The Planets című művét (különösen a Mars, Venus, Jupiter) és először hallgatja, azt hiheti, hogy hollywoodi filmzenék montázsa. :D A Venus-t elindítottam a tesóknak, kérdeztem, hogy melyik filmből van, 5 másodperc múlva mondták, hogy Star Wars, mindketten. Ettől függetlenül én szeretem a munkájukat, de eredetiségről/újdonságról nincs sok értelme beszélni.

2016-04-01 08:03:35 TomPowell (2) #186

Én szeretem azt a zenéjét is, de ha hangzásában, témáiban, megoldásaiban nézzük (és igen, ebbe a Flight is beletartozik), akkor sehol sincs mondjuk a Sötét Lovag trilógiához képest, ahol van egy a denevér szárnycsapkodását idéző, visszatérő motívum (Batman Begins), egy az anarchiát kifejező, feszült téma (TDK) és egy kántáló kórus (TDKR). Ha csak ezekkel vetem össze, már elvérzik a MoS zenéje (pedig azok sem tökéletesek), és ezt írom úgy, hogy tényleg jó zenének tartom Zimmernek azt az albumát is (különösen a complete score-ját), de az eredetiséget abban jobbára az intenzitással ellensúlyozta és nem volt benne olyan megoldás, amit ne hallottunk volna tőle korábban.

előzmény: slipknot (#184)

2016-04-01 03:13:49 bunchielove (2) #185

Ez a film nem egy Batman vs Superman, hanem inkább a két karakter kiforgatása, elkorcsosítása agyatlan verőgépekké. Viszont ha Luthort állítanánk középpontba, és csak a hozzá kapcsolódó jeleneteket tartanánk meg, akkor akár jó film is lehetne.

2016-04-01 01:38:55 slipknot (5) #184

A Superman alaptémaként megnyilvánuló Flight? Az mennyire "nem" érdemi újdonság? :D

előzmény: TomPowell (#183)

2016-04-01 00:05:12 TomPowell (2) #183

Már az Acélember zenéjét is vonakodott elvállalni, szóval szerintem már időszerű volt, pláne ha azt veszem, hogy a TDKR-ben sem volt sok érdemi újdonság, az Acélemberében meg pláne.

előzmény: BonnyJohnny (#181)

2016-03-31 23:06:23 Rorschach (1) #182

Mondjuk... ez megmagyarázna egyet s mást :D

előzmény: BonnyJohnny (#181)

2016-03-31 22:36:58 BonnyJohnny (2) #181

Én úgy tudom, ezt is kedvetlenül csinálta. De lehet, utólag mondta ezt.

előzmény: Rorschach (#180)

2016-03-31 21:53:45 Rorschach (1) #180

Én nem emlékszem, hogy akkoriban a film megjelenése körül nyilatkozott volna olyanokat, hogy az összes töke ki van már a karakterével, akit egyébként utál :)

ChrisAdam: azért Zimmer nem a Batman-filmekből élt az elmúlt tíz évben, továbbra is igen színes a filmes felhozatala.

előzmény: BonnyJohnny (#178)

2016-03-31 21:18:01 ChrisAdam (1) #179

Nem is csoda, hisz mind "egyforma". Nem tud új kifejezőeszközöket találni, mivel a filmek kifejezőeszközei is ugyanazok (ez utóbbi esetben ahogy sejtem, rendkívül rossz). És Zimmer az utóbbi időszakban tényleg bedobozolta magát ebbe a műfajba, holott régen micsoda szép, különleges melódiákat komponált. Totally agree! :)

előzmény: Gasz András (#176)

2016-03-31 21:08:11 BonnyJohnny (2) #178

Én úgy tudom, hogy a Skyfall után már nem szivesen folytatta.

előzmény: Rorschach (#177)

2016-03-31 20:57:18 Rorschach (1) #177

Hehh.

Itt jegyezném meg, hogy Daniel Craig sem a Casino Royale vagy Skyfall sikere után unta meg a "soviniszta" és "idejétmúlt" dupla nullás ügynök öltönyét, amelyet 2006 óta hord, hanem csak akkor, mikor a fél világ pofára esett a Spectre-rel.

előzmény: Gasz András (#176)

2016-03-31 20:27:23 Gasz András (4) #176

http://24.hu/kultura/2016/03/31/hans-zimmer-vegeztem-a-szuperhosfilmekkel/

Hans Zimmer úgy néz ki felhagy a szuperhős filmek zenéinek készítésével.

Én úgy tudom csak szünetet tart az eredeti interjúban erre utalt.

2016-03-31 19:37:11 Tetovaltlany (5) #175

Én bevallom nem tudtam h megfog halni.Szupermanért vagyok,szóval nem volt valami kellemes a "halálát"nézni.Mondjuk vszeg a kriptoni heal az sikerült..Kb direkt semmit se olvastam,néztem a filmről,utálom a spoilereket.Tegnap a film megnézése után adtam rá egy 1est,de inkább 4esre raknám,mert igy utána gondolva nem volt rossz,érthető a túlzsufoltság.Ellenben kezdjenek valamit Lex Luthorral mert pfff.

2016-03-31 10:08:18 kwzatz (3) #174

Ami itt most zajlik, az tipikusan ugyanaz, mint ahogy egy faluban a pletykák terjednek. :D
Critixx ír egy mondatot, aminek Snyder nyilatkozatához csak árnyalatnyi köze van, aztán ezt alakítgatjátok, majd a végén már egyesek azt harsogják, hogy Snyder szerint a készülő Justice League filmje köröket ver majd A hét szamurájra. :D

kovi1970: A képregényben is "kinyírják". Ez kb. onnantól volt nyílt titok, hogy Doomsday szerepel a filmben.

2016-03-31 09:36:46 critixx (1) #173

Dehogyis, ez Bergman Personájának kortárs posztmodern parafrázisa.

előzmény: Tenebra (#172)

2016-03-31 09:30:49 Tenebra (3) #172

Ez a film meg akkor Snyder szerint A jó, a rossz és a csúf verziója? :D Vagy Michael Mann Szemtől szemben c. filmjének szuperhős-változata? :D

előzmény: kovi1970 (#171)

2016-03-31 08:40:00 kovi1970 (1) #171

"Zack Snyder Kuroszavához és A hét szamurájhoz hasonlítja a készülő Justice League filmet."

Önbizalom az van, csak az kevés a rendezéshez. Persze szaharából várat építeni nem lehet könnyű. Vagy a forgatókönyvet, történetet is ő írta? Már ha írta valaki, és nem csak az volt a feladata, hogy csináljon valamit.

előzmény: critixx (#156)

2016-03-31 08:33:57 kovi1970 (1) #170

Ekkora egy böszmeséget is már rég láttam. Kinyírták Superment. Szemetek!
De nemcsak ezért volt az ami. Mi a francért kell 1000-edszerre is elmesélni mi történt a betmen családdal?

2016-03-31 03:55:29 leplesbitang (2) #169

Ajánlom Frank Miller 1986-os képregényét, a szuperhős-képregények egyik csúcsteljesítményét, a The Dark Knight Returns-t azoknak, akik kíváncsiak arra, hogy hogyan lehet zseniális történetet csinálni ebből a témából.
Ez a film szerintem is harmatgyenge, nagyjából mindent elmondtak már előttem. Részemről csak Lex Luthor egyik szövegéért adom meg rá a kettest: "You know the oldest lie in America, senator? It's that power can be innocent."

2016-03-29 22:10:10 slipknot (5) #168

Én nem tolom magam egyik oldalra se! Nem vagyok kifejezetten DC-s, és nem vagyok a Marvel ellen sem! Én ugyanúgy várom a Polgárháborút, és szívből remélem hogy jó lesz! De nekem akkor is olyan, mintha a nagyközönség számára, tökmindegy lenne mit tol ki magából a Marvel, az jó, mert az Marvel, a DC-t meg automat mindenki leszarozza! És ez jön velem szemben a neten folyamatosan! Pont nem vagyok az a kategória aki úgy gondolkodik hogy az egyik oldal jó, a másik nem, kikérem magamnak, de ahogy Te is említetted, a többség ilyen és ebből indultam ki!

kwzatz: Jó szórakozást! Én már csak a Deadpool-lal, a Tini Nindzsákkal és a Fantasztikus 4-esekkel vagyok elmaradva (mindhárom filmmel :D), de a Fantasztikusok, nálam érdeklődés hiányába el is fognak maradni szerintem!

előzmény: BonnyJohnny (#166)

2016-03-29 21:37:55 kwzatz (3) #167

Szerintem is megalapozatlan az esetek 90%-ában. Emellett egészen biztos van olyan átlagember és kritikus is, aki az egyik vagy a másik oldalra húz erősen. De ez így megy mindenhol, az ember azonosítani akarja magát valamivel, vagy valami ellenében. Marvel vs DC, Pepsi vs Coca, Fradi vs Újpest, Lays vs Chio, Star Wars vs Star Trek, LoL vs Dota... a lista végtelen. :D A kritikusok esete meg... Én sem mernék megesküdni rá, hogy néha nem vezérli némelyiküket érdek (főleg a GamerGate botrány óta) vagy éppen némi félelem. Emellett bizonyos esetekben saját véleményem szerint orbitális f*szság az értékítéletük, de hát ez megint egyéni ízlés kérdése.

Slipknot: Nálam az Acélember 5-ös, ez meg 3-as, szóval én például egyértelműen kevésbé szeretem. Marvel filmek is szóródnak 3-tól 5-ig. (bár áprilisban megnézem azokat, amiket még nem láttam - általában a gyengébben sikerültek - úgyhogy lehet, hogy kitöltik majd a teljes pontozási skálát :D)

előzmény: BonnyJohnny (#166)

2016-03-29 21:25:18 BonnyJohnny (2) #166

A tipikusan primitívet lehet sértőnek találta volna slipknot...
Egyébként ez a Marveles érvelés sokaddszorra tűnik fel, hasonlóan megalapozattlanul minden alkalommal. Most gurult el a gyógyszer. Bocsánat!

előzmény: kwzatz (#165)

2016-03-29 21:24:20 kwzatz (3) #165

Ah, nehogy azt hidd, hogy ez a gondolkodásmód tipikusan magyar. Az emberek mindenhol ilyenek.

előzmény: BonnyJohnny (#164)

2016-03-29 21:10:18 BonnyJohnny (2) #164

Tipikus magyar "velünk vagy ellenünk" gondolkodásmód. Ami jellemző politikára, világnézetre, szexualitásra, vallásra, sportra, feminizmusra, John Wayne színészetének megítélésre... etc...

előzmény: Rorschach (#163)

2016-03-29 20:13:38 Rorschach (1) #163

0?

Imádom, hogy ha valakinek nem tetszik a BvS, akkor Marvelbuzi. Mintha nem venné az átlagemberek 80%-a egy kalap alá a képregényfilmeket és csókolom :)

előzmény: slipknot (#162)

2016-03-29 19:21:06 slipknot (5) #162

Értem mire akarsz kijukadni, de a "netkritikusoknak" szerinted hány százaléka elfogult a Marvellel és mennyi a reális?

előzmény: cucu (#161)

2016-03-29 18:55:37 cucu (?) #161

Na de könyörgöm, a Marvelnél nincsenek hibák?

2,9-tol 3,9-ig tart a Marvel-filmek atlaga, vagyis a legjobb is csak "jo". Szoval de, vannak hibak. :-)

előzmény: slipknot (#160)

2016-03-29 18:38:41 slipknot (5) #160

Nem értem ezt a mérhetetlen szigort! Rosszabbul áll jelenleg ezen az oldalon mint az Acélember!! Nem mintha szerintem rossz lenne az Acélember, de nem értem azt hogy valaki ezt kevésbé szeretheti! Ez a MARVEL-ománia leng körbe mindent, meg a Nolan kultusz! Mintha nem lenne jó köztes út, csak a sallangokkal teletömött, rendszerint könnyed hangulatú Marvel filmes univerzum, humoros és megalomán, szájbarágós világa, meg Nolan "tökéletes" Batman trilógiája. Igen, Nolan filmjei brutálisan sötétek, reálisak és zseniálisak, igen a Marvel világa jól fel van építve, kockáról kockára mutat be mindent, és igen, ennek a filmnek vannak hibái! Na de könyörgöm, a Marvelnél nincsenek hibák? Szerintem ez a film a hibáival együtt nagyon nagyon jó lett, a Marvel filmstúdió eddigi 12 filmjéből háromra lehet azt mondani hogy érdemében mellé tehető, úgy hogy ez a Warner második filmje!

2016-03-29 18:13:39 Gasz András (4) #159

https://www.youtube.com/watch?v=3XD-UMLLCGY



Spoilerbe raktam a linket. Snyder a film végi dologról. Nolannal vitatkoztak ezen állítólag...

2016-03-28 20:57:10 kwzatz (3) #158

Ahogy kattintottam a linkre, már arra gondoltam, hogy Zack Snyder filmtörténeti jelentőségűnek aposztrofálja készülő filmjét, aminek nagysága A hét szamurájéhoz lesz hasonló. Ehelyett:
"“Bruce is having to go out and sort of Seven Samurai the Justice League together" Ez most Zack bűne. Édes Istenem... :D

előzmény: critixx (#156)

2016-03-28 20:43:59 BonnyJohnny (2) #157

Miért, nem ő fogja rendezni? :)
Amúgy én szurkolok egy jó Justice League filmnek, csak az alapján, amit eddig a Warnertől tapasztaltam, vannak kétségeim... :P

előzmény: critixx (#156)

2016-03-28 19:01:35 Benzema (4) #155

https://www.youtube.com/watch?v=s-MUzvASr8s

kimaradt jelenet. elvileg ő lenne Steppenwolf, Darkseid "balkeze".

2016-03-27 23:17:45 Olórin (2) #154

A kryptoni fiziológia kb. úgy működik (bizonyos keretek között), ahogy a forgatókönyvíró kitalálja. De ennek a kitalálásnak itt nyilván eleve nem volt igénye.
Egyébként meg van pár szó/kifejezés, amivel jól le lehet írni Supermant, az egyik ilyen ugye a remény. Egy másik az, hogy "There is always a way." Elvek, világnézetek lószart se érnek, ha csak addig ragaszkodunk hozzájuk, amíg az kényelmes. De ahogy arra már céloztam, nem csak a "Superman öl" koncepció vérforraló, hanem (legalább annyira) az a lusta fos-ürügy megoldás is, amely mentén elővezették. Lehet, hogy ha tényleg jól megindokolják, ha tényleg egyértelműen megkerülhetetlen döntés elé állítják, és tényleg megmutatják, hogy iszonyatos súllyal nehezedik rá a tette (nem csak egy gyorsan lezavart üvöltéssel, úgy, hogy a következő jelenetében már csibészes félmosollyal oktatja ki a katonákat egy műhold roncsai fölött), akkor kevésbé zavarna (de valamennyire akkor is).

előzmény: kwzatz (#153)