Hajnali láz (2015) ☆ 👁

Fever at Dawn

(Gárdos Péter)

izraeli-magyar-svéd dráma

3,4
★★★☆☆
54 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2017-11-26 18:14:27 pobeda (4) #14

Aki a színes betéteket nem érti, az lemaradt a filmkészítővel készült riportokról. Az izraeliek úgy adtak pénzt, ha a szinésznőt-egyébként kíváló színész- beteszi a filmbe. A film nekem tetszett, nagyon jól meg van csinálva. A fényképezés és a színészek is nagyon jók.

2017-08-31 14:49:47 Atazzz (?) #13
2016-09-18 00:05:26 Adam Taylor (3) #12

Az a fura ebben a filmben, hogy mint könyvadaptáció, nagyon jó. A színészek egytől egyig remekelnek - ismeretlen, fiatal színészeket választani a főszerepekre már magában jó ötlet volt, de hogy ez a két színész, Piti Emőke és Schruff Milán ennyire bájosak, élettel teliek, valódiak, az már hab a tortán. Sikerült megragadni a könyv közvetlen, keresetlen hangulatát is, nincsenek tájképek, grandiózus kameramozgások, felesleges művészieskedés, csak két ember, intim közelségben, és az ő történetük.
Szóval jól adaptálja a könyvet, ami egyébként egy kiváló regény. És valamiért filmként, önállóan a saját lábára állva mégis döcög a Hajnali láz. Nem találja a saját tempóját, gyakran unalomba fullad, és bőven el tudom hinni, hogy aki nem olvasta a regényt, az kívül reked a történet bűvkörén. Talán valahol itt van a hangsúly: a film nem rántja be a nézőjét. A könyvnek varázslatos hangulata van, a film pedig sokszor csak pereg a szemünk előtt.

2016-06-08 23:24:49 budaik (3) #11

Valahogy nagyon az az érzésem, hogy ez még rendelkezik az összes filmes magyar hibával. Látni, hogy film, valahogyan teljesen természetellenes. Nem rossz, meg érezni a szeretetet belőle, de nagyon régivonalas (ami nálunk ugye nem a legjobb)

2016-04-25 19:49:37 berto (1) #10

Kíváncsi voltam erre a filmre, próbáltam megnézni, de 46 perc után abbahagytam. Állítólag igaz történet alapján készült, de a látottak alapján erősen megkérdőjelezhető számos momentum. Az egyik legszembetűnőbb mozzanat: egy koncentrációs táborból megmenekült tüdőbeteg férfi (hat hónapot jósolt neki az orvos!) cigarettázik! Ez nehezen képzelhető el, hiszen az ő állapotában az első slukktól kiköpné a tüdejét. Ami ennél is jobban idegesített az a rengeteg német nyelvű szöveg. Egy magyar film élvezetéhez feltétlenül hozzátartozik egy felsőfokú német nyelvvizsga??? A slendriánság netovábbja, hogy nem mellékeltek magyar feliratot. Egyébként is a hangminőség, a dialógusok érthetősége kritikán aluli. A film hangmérnökét el kellene tiltani a munkájától. A színészeknek (lelkes amatőrök) a film forgatása előtt egy beszédtechnikai gyorstalpalót kellett volna elvégezniük, hogy a suttogás és motyogás helyett legalább a dialógusok felét, kétharmadát lehessen érteni. Tudom, hogy a fentiek nem érintik a film üzenetét, mondanivalóját, de arról nem is ítélkezhetek, hiszen csak egy viszonylag kis részét láttam, de ugyanakkor annyi is elég volt, hogy számomra érdektelenné váljon. A könyvet a közeljövőben el fogom olvasni, mert tudni szeretném, hogy milyen alapanyagból készült az általam nézhetetlenre minősített film.

2016-02-03 06:46:30 cucu (3) #9

A legerosebb szal a filmben a kikeresztelkedes, mint opcio. Hogy mikozben teljesen termeszetes valasztas (is lehetne), mennyire "kenyszer", mennyire abnormalis elethelyzetbol adodik.

előzmény: Ugor (#8)

2016-02-03 01:29:51 Ugor (4) #8

Én a Művészben, Huszárik terem, 16:45. A Judit-kérdést pedig értem, nekem is inkább terhemre volt már, de kétségtelenül meglepetéssel szolgált közben, hogy honnan is származnak az indulatai? És hát igen, kiderült. Amúgy nem sokat tudtam eddig erről a svéd vonulatról, hogy akkor ott mi történt, de nagyon érdekes vetülete ez is az egésznek. Meg annak is, hogy a a zsidók miért is lettek nagy számban cionisták vagy szocialisták. Itt teljesen megértettem ezt. Az brutális kérdése a létnek, hogy pl. kikeresztelkedünk és egy Hitler-szimpatizáns svéd családhoz beköltözünk, zsoltárokat énekelve Hát ez mélyütés volt.

előzmény: cucu (#7)

2016-02-02 23:10:31 cucu (3) #7

Ma lattad? Hanykor es hol? :-) Mi 6-kor az Uraniaban. Kar, hogy ra kellett szolnom a kozelunkben ulo kozepidos parra, akik elobb csak rendszeresen beszeltek, utana meg zacskot is kezdtek zorgetni. OFF vege

A film amugy jo/nem rossz (3 es 4 kozott ingadozom), de azzal egyutt is, hogy igaz tortenet, nekem tul szentimentalis.

Amit nem tudtam hova tenni, az Judit karaktere, aki minden tragedia es trauma ellenere annyira nem tudott empatiat kivaltani belolem, hogy az ongyilkossagakor inkabb megkonnyebbulest ereztem, mint szomorusagot. Nem tudom, hogy ez volt-e a cel.

előzmény: Ugor (#6)

2016-02-02 21:15:01 Ugor (4) #6

Olyan ez is, amit napokig emészt az ember. Aztán majd talán megnézem újra, és talán még jobb is lesz. De nem lehet elkerülni, maradandó magyar film.

előzmény: zéel (#5)

2016-02-02 20:25:56 zéel (4) #5

Ez a film tényleg többet érdemelne. Több nézőt és jobb kritikákat!
Ha csak azt nézem, hogy a két fiatal (szinte ismeretlen) színész kiválasztása milyen telitalálat, már jó a film.
Ugyanis, ahogy mondani szokták, ez a két színész, a női és férfi főszereplő szinte hátán viszi el a filmet. És akkor még nem is szóltam, hogy Gárdos Péternek volt bátorsága fekete-fehérre forgatni. (Azt továbbra is úgy gondolom, hogy a színes "betétekért" nagy kár volt. Nem tesz semmit a filmhez. Viszont elvesz. Szerencsére nem sokat.)

A téma, a történet pedig szinte hihetetlen. Hihetetlenül szép. A mindent legyőző szerelem, életigenlés. Annyi borzalom után is. Vagy éppen a miatt!

2016-02-02 19:49:50 Ugor (4) #4

Tízen láttuk másfél hónap alatt? Azért ez a film többet érdemelne. Nagyon jó. Valami még hiányzik nekem ebből, még nem tudom, hogy mi, de ez nagyon jó. Fantasztikus részekkel egészítette ki az eddig hiányos ismereteimet a témáról. Nem olvastam a könyvet, meg a filmről sem semmit, hát mellbe vágott rendesen. Miket élhettek át az eleink! A mi életünk egyetlen szürke hétköznap a múlthoz képest, de azért nem biztos, hogy cserélnék velük.

2015-12-18 10:41:08 Ágó (2) #3

Nagyon nem szívesen írok róla rosszat, tudva, hogy milyen sokat jelent ez a film Gárdos Péternek. De ez szerintem most félrement.
Valóban, a "kerettörténet" zavaró, minduntalan kizökkent. A koprodukciós partner nyomására, kérésére került bele. A két főszereplő fiatal valóban nagyszerű választás volt, de itt én meg is állok. Minden mást mesterkéltnek, megrendezettnek, hatásvadásznak éreztem.
Inkább a könyvet, ha lehet...

2015-12-18 10:15:57 zéel (4) #2

Nagyon szép fekete-fehér film - lehetett volna. Nagy kár azonban, hogy kiegészítették (feleslegesen, szerintem) színes képsorokkal, narrátorral. A történet a visszaemlékező nélkül is teljesen kerek lett volna. A visszaemlékező percek csak megtörték a (fekete-fehér) film hangulatát.

Egyébként a történet szinte mesebeli (de igaz!), a képek, a fekete-fehér képek szinte bergmani hangulatot árasztanak, a két főszereplő fiatal (Piti Emőke, Schruff Milán) remek választás (meg a főszereplő lány egyik barátnőjét alakító Petrik Andrea is).
Röviden: egyáltalán nem bántam meg, hogy megnéztem a filmet. De azért el kellene olvasni a könyvet is! (Amely már úton van a világsiker felé.)

2015-12-08 17:46:38 Ágó (2) #1

A könyv ennél csak jobb lehet.