Circle (2015) ☆ 👁

(Aaron Hann - Mario Miscione)

amerikai dráma, sci-fi, thriller

3,5
★★★☆☆
104 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-06-21 19:21:33 fempolip (5) #12

Nagyon erős alkotás, Aminek a lényege a mondanivaló. És ezt bizony a nézőre bízza. Itt tényleg nem igazán éreztem azt, hogy befolyásolni akar.
Viszont a vége sajnos nekem nem teljesen illik oda. Végig olyan feszült, amit rég láttam már. Azt is keveset.

2021-03-22 01:44:39 Doc (5) #11

Vadonatúj észrevétel a végével kapcsolatban:
Amikor a fickó kiszabadul, és csatlakozik egy csomó másik emberhez, akik feltehetően szintén túlélték a dolgot. Ha az ember jobban megnézi, látszik hogy szinte kizárólag nők és gyerekek állnak ott!
És ez mindjárt megmagyarázza a kulcsmondatok újrajátszását is: emlékeztető, hogy mi volt a várható kimenetel...

2019-10-25 21:38:23 Doc (5) #10

Én biztos vagyok benne, hogy jogodban áll :)
Amúgy érdekes ötlet.
Bár ezzel a filmmel én megvagyok bármi körítés nélkül is, de a te ötletedet is szívesen megnézném egy hasonlóan jól megcsinált filmben.

Kiszavazóshow / ValóVilág: a Doctor Who epizódban, amit említettem, pont erről volt szó. Big Brother-t meg Leggyengébb Láncszem-et játszottak az életükért.

előzmény: tomside (#9)

2019-10-25 09:21:04 tomside (4) #9

Mivel a film nem ad szigorú értelmezési keretet, ezért, azt hiszem, jogomban áll.
Azt feltételezem, hogy az idegenektől származunk, hogy most valami genetikai mutációjuk vagy direkt kitenyésztett fajuk vagyunk-e, az mindegy. De az biztos, hogy a Földön ők úgy gondoznak minket, ahogy mi a tücsköket gondoznánk egy terráriumban. Kerek, egész rendszerben élünk, és kizárólag tőlük függünk. A mostani kísérletük célja egyértelmű. Úgy megtizedelni a lakosságot, hogy csak a legéletrevalóbbak maradjanak életben. Ez egy irányított szelekció. Hiszen a szelekciónak ez a célja: csak a legerősebb maradjon fenn, ahol az erő alatt nem feltétlenül izmot értünk. Ezért is helyénvalóbb az életrevalóbb szót használni. Mert ez jobban tükrözi, hogy más-más kontextusban mást jelent életrevalónak lenni. Pl. az őskorban sem azt tartom a legéletrevalóbbnak, aki a legtöbb mamutot megölte, hanem aki úgy szervezte, hogy soha ne is lásson mamutot, erőszakot, betegséget. A világháborút túlélni sem a legjobb katonáknak volt a legnagyobb esélye, hanem azoknak, akik teljesen kimaradtak belőle. Változik az életrevalóság, az erő mibenléte, és ez a film azt állítja, hogy az alattomos, erkölcstelen ész a túlélés kulcsa. Ugyanakkor mégis egy morális keretet adok a filmnek. Azt gondolom, a kertgazdák olyan alapon irtották a kert lakóit, hogy csak azok maradjanak életben, akiknek a legtöbb esélye van a kert életben tartására ebben az önpusztító világrendben. Avagy egy Föld 2.0. Egy reset, újraindítás, új Ádámokkal, Évákkal.
Persze az is lehet, hogy a földönkívüliek szimpla szadisták, akik popcornt majszolva nézték végig, jót szórakozva ezt a kiszavazóshow-t, ahogy mi nézünk egy ValóVilágot. :D

előzmény: Doc (#8)

2019-10-06 20:19:00 Doc (5) #8

Van egy felszínes hasonlóság a Kocka és eközött a film között: emberek vannak csapdában, nem tudják mit keresnek ott és szeretnének élve távozni.
Viszont a Kocka inkább egy rejtély megoldásáról szólt, és kevésbé az interakciókról, addig ez a film egy nagyon durva szociálpszichológiai kísérletnek néz ki, ahol pont az interakció a lényeg. A scifi csak egy köntös, földönkívüliek helyett mondjuk nácikkal pont ugyanígy működött volna.
A sokkal több ember és a sokkal gyorsabb történés is jelentős változás, de a legfontosabb, hogy nyilvánvalóan dönthetnek a következő "kiesőről".
Egy Doctor Who epizód játszott el egy elég hasonló ötlettel, de nem vitték ilyen következetesen végig.
Eredetileg azt gondoltam, hogy vagy mindenki feléled a végén, vagy esetleg újra és újra lejátsszák ugyanezt. De így utólag azt hiszem ez így jobb lezárás. Azzal, hogy a legszemetebb kiszabadul - és csak ő - sokkal kikerülhetetlenebb lett a kérdés: én mit tennék?
Viszont ezek a földönkívüliek sem kedves népek...

Nagyon erős film, még gondolkozom a "zseniális" minősítésen.

előzmény: agymosott09 (#3)

2019-10-06 15:07:18 Doc (5) #7

Ha a vége alatt a kulcsmondatok újrajátszását érted, akkor én se igazán tudom miért kellett az oda - de gondolom amolyan emlékeztető, hogy a genyó, aki életben maradt, az mennyire genyó is.
Ha viszont utolsó "párbajokra" gondolsz, akkor az annyi, hogy először a gyereket beleugratta, hogy lépjen ki a körből, és közben gyorsan a csajra szavazott, aki viszont nem szavazott - azt hitte, hogy a fickó is kilép a körből. Aztán kiderült, hogy a babát külön meg kell ölnie. És mivel elég genyó volt, szabadon távozhat - ennyi.

előzmény: tomside (#1)

2017-03-20 21:12:29 Dangar (?) #6

Ehhez készült magyar szinkron?
Bár a jelek szerint még magyar címet sem adtak neki, szóval alighanem marad a sufnifeliratozás...:/

2017-02-21 23:21:34 Dió (3) #5

Az ilyen alapötletekből hozzák ki a legjobb scifiket. Ez most az írók hanyagsága miatt sajnos nem sikerült. Mi a pélót akartak akkor végül az ufók? Fogalma sincs se a nézőnek, se a forgatókönyvírónak... mert különösebben nem érdekelte őket, hogy normális lezárást kanyarintsanak a sztorinak. Odáig amúgy ok a film, ha azt nem számolom, hogy ezt ötven körben álló ember helyett tízzel is meg lehetett volna csinálni, és akkor kevésbé lett volna monotónabb és repetatívabb - hogy ilyen sokan álljanak a körben az ugyanis teljesen indokolatlan, és ebből kifolyólag csak a játékidő húzását szolgálja. Ezeket leszámítva nem rossz, de gyenge hármasnál többre nem elég.

2016-03-07 16:00:15 tomside (4) #4

Mert nem a kocka újrajátszása.
Elég izgalmas, érzékenyen kezel társadalmi kérdéseket, gondolkodtat, és megáll a lábán az egész koncepció. Nem az évszázad filmje, de műfajkedvelőknek merem ajánlani.

előzmény: agymosott09 (#3)

2016-03-07 14:40:30 agymosott09 (?) #3

nem láttam még, de a leírás alapján úgy tűnik, mintha a kocka újrajátszása lenne. miért érdemes megnézni?

2016-03-07 12:47:12 dikalosz (3) #2

Ha jól emlékszem földönkívüliek vizsgálták hogy ki mennyire életképes, mivel 'talán' valami céljuk volt az alfaegyedekkel, akik ugye megmaradtak. Bár itt szerintem nem is a miért a lényeg, hanem a hogyan.

Nekem összességében tetszett, az biztos, hogy (legalább is számomra) innovatív dologról van szó.

előzmény: tomside (#1)

2016-01-02 15:20:45 tomside (4) #1

Annyira nem értem a végét, hogy az elmondhatatlan.
Valaki?