Félvilág (2015) ☆ 👁

Demimonde

(Szász Attila)

magyar dráma, történelmi film

3,5
★★★☆☆
337 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

"A Tiburon Nemzetközi Filmfesztivál 15 éves történetében először fordult elő, hogy egy film öt díjat kapjon, magyar film pedig sosem nyert még fődíjat. A Félvilág elnyerte a legjobb filmnek, rendezőnek (Szász Attila), forgatókönyvírónak (Köbli Norbert) és a legjobb operatőrnek (Nagy András) járó díjat, a legjobb férfi színész díját pedig Kulka Jánosnak ítélték oda péntek este a Tiburon Nemzetközi Filmfesztiválon. A péntek éjjel véget ért filmfesztiválon 34 ország 64 alkotása versenyzett, melyek közül 15 volt nagyjátékfilm." (filmtett.ro)

A 2. Magyar Filmhéten négy Magyar Filmdíjjal ismerték el.

"A film tavaly szeptemberben az A-kategóriás Montreal World Filmfesztiválon kezdte nemzetközi fesztiválkörútját, amelynek Tiburon a hetedik állomása volt. A Félvilág legközelebb Nashville-ben és Dallasban lesz látható." (filmtett.ro)

"A Félvilág alkotói és a film nemzetközi fesztiválkörútját szervező MTVA munkatársai ezúton is gratulálnak Kulka Jánosnak, és mielőbbi gyógyulást kívánnak neki – áll a produkció közleményében." (filmtett.ro)

"A magyar közönség tavaly december végén láthatta először a Félvilágot a tévében, február óta pedig már a mozikban is megtekinthető. A film gyártását a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja támogatta." (filmtett.ro)

Demimonde

(franc. ejtsd: dmimond), szóról-szóra a. m. félvilág, az ifj. Dumas ilyen nevü szindarabjáról (1855) elnevezett nagyszámu társadalmi osztály Párisban, mely külsőleg a legmagasabb körök szokásait s életmódját utánozza, anélkül, hogy az ahhoz szükséges eszközökkel rendelkeznék. Azóta más városok hasonló köreit is, különösen nőit, ha azok képviselői rossz erkölcsi hirben állanak, általában D.-nak nevezik.

Forrás: Pallas Nagylexikon