A lovasíjász (2016) ☆ 👁

(Kaszás Géza)

magyar dokumentumfilm

3,6
★★★☆☆
52 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-01-06 19:26:01 Fonghi (4) #26

Magáról a filmről szólva: Egy közepesen erős, hullámzó minőségű, manipulatív elemeket nem nélkülöző alkotás. Az első részben elmesélt állattartási elvek például nagyon is alkalmasak arra, hogy olyan közönséget szólítsanak meg, akik a film témájára, koncepciójára ideológiai kereteik miatt kevésbé érzékenyek, (miközben azért a jelenetek nem feltétlenül vannak összhangban a verbálisan megfogalmazott elvekkel, de összességében elég szimpatikus, mondhatni példaértékű koncepció.) Ha ezután nem "történelmi" irányt vett volna a film, úgy ahogy azt tette, akkor talán nem is lépi át a manipuláció határait ezzel. A 15 perces töri gyorstalpaló, amely során megmondjuk, hogy mit mondanak a tudósok meg az Akadémia (mindenféle forrás nélkül), hogy ez mekkora butaság, és hogy miért mondják, elővezetjük a saját elméletünket, gyakorlatilag érvelés nélkül, erős audiovizuális érzelmi befolyásolás mellett, és még gúnyolódunk is - nos ez nem tartozik a film méltatandó részei közé.

Annyira célzottan szól ez az alkotás a címszereplőről, akit példaképként állít elénk, hogy ezzel arra sarkall, hogy róla és rólam beszéljek. Egy kicsit mindig averzióba hajló ambivalenciával viseltettem az ennyire sikeres, kiegyensúlyozott, magabiztos és önmagával elégedett emberek irányába, nyilván azért mert én nagyon nem vagyok ilyen. A frappáns sorsfordító, identitásképző történeteket (mint a kacsaverős itt) pedig kifejezetten irigyelni tudom. Eléggé hozzászoktam ahhoz, hogy ahogy egyre inkább megismerem önmagam, úgy más embereket is jobban megértek, ezért összességében van bennem némi bizonytalanság a hitelességet illetően. Az is nyilvánvaló, hogy nem egy szerény emberről van szó (sok más mellett önmagában a tény is erre utal, hogy egy ilyen film készülhetett róla). Kétségtelenül számos szimpatikus elve van Kassai Lajosnak, de igazából a gyakorlat emeli ki őt sokak közül. Pedagógiai nézetei is meglehetősen nagy hangsúlyt kapnak. Ezek - mondhatni természetesen - nem azt tükrözik, hogy kiemelkedő értékeket teremtő gondolkodó lenne, de kétségtelenül sok meglátása ül, és ezek képezhetik egy hatásos iskola alapjait. Egy gondolata megfogott, még ha nem is abban az értelemben, ahogyan azt használta: hogy nem a tanítványaiból él. Azt hiszem, hogy a köznevelés sokkal több olyan embert kellene elbírjon, akiknek nem a tanárkodás az egyetlen vagy épp a fő tevékenységük. Mindenesetre van egy tipikus és alapvető hibája tanárként: ti. hogy erősen irányít, a követésére nevel, miközben ő maga épp azáltal lett ilyen sikeres, hogy a saját feje után ment.

Végül egy ilyen film után nehéz megkerülni azt a felvetést, hogy ezeknek a hagyományokat ápoló, gyökereket kereső tendenciáknak nyugodtan lenne megfelelőbb, és akár nagyobb helye az életünkben és a nevelési rendszerünkben, ha kicsit ki tudna szabadulni a demagógiák szorításából.

2018-05-26 21:31:30 SentryD (1) #25

Az eleje szimpatikus volt, de amikor tíz percig ment a drónozás a Nagy Fal körül, ahogy Kassai szuperhősként kémleli a távolt, aztán elszánt arckifejezéssel pátoszos zenére lassítva lovagolt át a nádason, az már nekem nagyon sok volt. Nagyonnagyon. Ez egy reklám.

Edit: na jó, szenvedve de végignéztem. Gennyesen önajnározó, coelhoi álfilozófiában nyakig megmártózó szutyok.

2018-02-02 06:58:09 dittike (5) #24

A lovasíjász egy olyan alkotás mely visszavezet ősmagyar múltunkhoz és átviszi azt jelenünkbe úgy hogy tanulunk folyamatosan miközben nézzük ezt az alkotást. A történelmi hagyományok mentén való haladás és a Kassai féle módszer szigorának ötvözete zseniális párosítás. Az önfegyelem, kitartás, tudás iskolapéldája ez az egész módszer és a film maga is.

2018-01-22 22:56:41 caulfield (?) #23

Tényleg érdemes megnézni azt a kocsmai beszélgetést. Én se láttam a filmet, Kassait sem ismertem, de figyelemre méltó embernek tűnik.
Bejár egyfajta hullámvasutat a trió ebben a két órában. Nekem végig olyan érzésem volt miközben néztem őket, mintha kicsit "élve boncolták" volna Kassait. Érezhető a népi urbánus dolog is. A jobbján egy szerintem kevésbé józanabb, a balján pedig egy nagyon is tiszta fejű ül. Mintha egy apa fia páros venné közre árgus szemekkel a lovasíjászt. Életszagú és kicsit magyarosan nyomorúságos, viszont ugyanakkor mégis néhol felemelő eszmecsere. Említésre kerülnek a tradicionalisták, akiktől Kassai sajátságos módon elhatárolódik, aztán tényleg kiegyensúlyozottságról tesz tanúbizonyságot az érezhetően kritikus véleményével a hagymázas, múltba révedő, törzsi gondolkodású “nagymagyarokról”. És a lovak exportja, illetve a japánok kulturális térhódítása kapcsán azért bizonyítja meglévő bölcsészi vénáját, hűvös, kimért, de az aktuálpolitikai helyzetet értően látó ember. Aki tényleg szereti a lovakat.
Érdekes, hogy a kommentek a videó alatt nehezményezik a vendéglátás milyenségét, vagyis hogy alig jutott szóhoz a meghívott, de valójában szinte mindent, amit el akart mondani szerintem elmondta. Kétségtelen, hogy a beszélgetés végén viszont, hát… a lovasíjász végül.. ködösíteni kezdett azzal a bizonyos történettel a kaszkadőrről. A balján lévő megszállott (ezt dicséretnek szánom!) pedig megsüvegelendő módon keresztül látott ezen és szét is lőtte a délibábot, nem engedte, hogy lóvá tegyék, míg a jobbján lévő már ment is volna vele jó magyar szokás szerint az erdőbe, dülöngélve… Fontos, hogy ne gyártsunk tévképzeteket, sajnos eléggé nagy tehetségünk van benne, mert amíg a fantáziáinkkal elvagyunk a hollandok addig szépen kitúrják a lovainkat a piacról.
Ami lejön nekem végülis ebből, hogy nem léteznek ma már tanárok, ez is egy illúzió. Persze nem praktikus értelemben véve nincsenek. De úgynevezett életvezetők, mesterek aligha vannak. Tegez, íj és nyilak állnak rendelkezésre, és mindenkinek csak saját ügye, hogy megtanul-e lőni és lovagolni.. bármekkora közhely is ez.

2018-01-21 21:55:50 slawter (?) #22

Pont most nézem én is a beszélgetést, a filmet már akartam, de vártam vele, most projektoron majd pótolom, főleg hogy már a beszélgetés miatt is még több háttéranyagom van.

előzmény: ryood (#21)

2018-01-21 11:16:13 ryood (?) #21

..szóval az van, hogy nem láttam ezt a filmet, mert sajnos nekem is iszonyú prekoncepcióim voltak Kassai Lajosról..persze ez is nagyrészt a kiváló magyar médiának köszönhető..
aztán most 15-én hétfőn az 'apu azért iszik mert te sírsz' című beszélgetős "kocsmafilozofálós" est vendége volt Kassai, amin én is jelen voltam a mika tivadar mulatóban.
nagyon ajánlom mindenkinek a beszélgetés megtekintését, kiváló este volt, Kassai pedig egy rokonszenves ember, intelligens, értelmes, és semmi köze a magyarkodást külsőségekben produkáló idiótákhoz, se bármilyen politikai szervezethez.
ami a legjobban tetszett tőle, hogy nem a lovasíjászatra akarja megtanítani a tanítványait, hanem azon keresztül szeretné elvezetni őket önmagukhoz
ITT tekinthető meg a beszélgetés.

2017-12-04 21:44:39 Coolfool (4) #20

Néhány tanárnak érdemes lenne megnézni, hogyan lehet a gyerekek figyelmét felkelteni, megtartani...a film második felének megtekintését kötelezővé tenném!

2017-03-31 16:50:26 Ehun69 (?) #19

Jó film, akit ez a téma vonz annak biztos tud 1-2 jó percet szerezni. Nekem például nagyon tetszett a Kínában forgatott rész és a kentaúr újraértelmezése. Szép felvételek és a film vége is tetszett.

2017-02-26 09:00:22 Gasz András (5) #18

https://www.youtube.com/watch?v=eadL7s7nWV0

Vallató rovat 44. adás - Interjú Kaszás Gézával, a Lovasíjász rendezőjével

Egy élmény volt elkészíteni! Köszönjük!

2017-02-05 13:37:26 noresz02 (5) #17

Valóban van Kassainak egy olyan oldala is, ami a nézeteit mindenkin keresztül felsőbbrendűnek titulálja. És ez jellemhiba, hiszen azt hiszem még az ő szájából is elhangzik a nagyon fontos "szerény" szó. A hun-magyar gyökerek 1000 év kereszténység után nehezen applikálhatók társadalmunkba, de mint alap amire építhetünk kiváló, annak akit érdekel, rosszat biztosan nem tesz vele. Itt be is fejeztem a szokásos kismagyar hőzöngésemet, amúgy egy hibátlan, lelket melengető szinte már vágyálom-szerű létforma, komolyan elgondolkodtam közben, hogy a 4 éves fiam később mit szólna hozzá.

2016-12-28 08:48:37 Kogaledo (2) #16

Kassai példaértékű és zseniális, amit tesz, nem különben, igazi példakép lehet sokaknak. Ám a film az én véleményem szerint egy hatásvadász, tehetségtelen, elnyújtott és igazán a lényeget nem megragadó, erőltetett giccshalmaz lett. Ha csinál egy klasszikus portréfilmet több Kassaival és kevesebb Kaszással, szerintem még többekhez eljutott volna a mondanivaló.

2016-12-01 21:27:04 Ágó (4) #15

Dettó. :)

előzmény: Ugor (#14)

2016-12-01 20:33:09 Ugor (5) #14

Érdekes. Pont így gondolom én is, ahogy te.

előzmény: BonnyJohnny (#12)

2016-12-01 19:46:24 BonnyJohnny (4) #13

Na, jó... Csak tovább néztem. Szerencsére a töris rész pont addig tartott, ahol betelt a pohár.
Utána ismét Kassai úr lenyűgöző személyisége került középpontba. Legolas és Yoda keveréke. :) Fantasztikus lovas, íjász és lovasíjász. Kiváló pedagógus, mintaszerű személyiség, érdekes és értelmes filozófus, igazi tanító alkat, akire érdemes odafigyelni. Rendkívül sikeres és elismert, világhírű, igazi nemzeti büszkeségünk.
Csak a magyarok eredetéről nem beszélnék vele... :P

előzmény: BonnyJohnny (#12)

2016-12-01 19:03:21 BonnyJohnny (4) #12

Hun-magyar rokonságot két dologra alapozza. Egyrészt az életmódra, ami általános nomád életmód, bizonyos elemei a hunoktól függetlenül, akár náluk régebben léteztek. Másrészt meg kevesebb, mint 1000 rokon szóra. Ami nem kevés, de ennél több rokon szavunk van a törökből, a szlávból, sőt a németből is. Mit bizonyít ez a kultúrális kapcsolatokon kívül? De ez még nem zavarna. Viszont az az egyoldalú, a másik érveit semmibevevő, saját hiányosságait elhallgató, a másikét felnagyító hozzáállás nem korrekt. Az öntelt, lenéző, aljas viszonya az ellenvéleményhez pedig kifejezetten undorító. Amúgy nem állítom, hogy nincs igaza. Nem állítom, mert nem tudjuk mi az igazság. De ilyen undorító módon hozzáállni a történelemhez, egyszerűen nem bírtam tovább nézni. Az pedig kifejezetten dühítő, hogy ezzel mekkora hamis muníciót ad a jobb esetben félművelt követőinek. (Ismétlem, lehet, hogy igaza van.)
Mondjuk abban igaza van, hogy a Tudományos Akadémia is pont ilyen. Csak akkor, kérdem én, mivel jobb ő azoknál?
Jobb volt, míg életmódról és filozófiáról beszélt. Az tetszett.

2016-09-05 19:01:49 Bogyó (5) #11

Szép csendben gyönyörű nézőszámot csinált a film. Érdemes rákeresni, hogy a hazai nagy filmes oldalak közül hányan írtak akár egy mondatot is a filmről.

2016-03-18 15:55:43 zéel (?) #10

egymás ellen filmeket nézni :))) ill. :(((
No, igen. Úgy látszik, hogy a fejlődés megállíthatatlan.

előzmény: Ugor (#9)

2016-03-18 15:46:56 Ugor (5) #9

Igazából az lenne a jó, ha minden szép dolog megnézése demonstrációs tettnek számítana. :o) És nem egymás ellen néznénk filmeket, hanem azért, hogy mindenki jól érezze magát. :o) Na, ez is mehet az OFF-ba..

előzmény: zéel (#8)

2016-03-18 15:39:20 zéel (?) #8

Kár, hogy nem a Mennyit ér egy ember (ebben a szép új világban)? c. francia film számít demonstrációs tettnek. Pedig ez rólunk szól, nekünk szól, még ha Franciaországban is játszódik. És még csak rendszer(kapitalizmus)-kritika sincs benne. Csak úgy pőrén, a való világ. Nem a tévés, hanem az igazi. (Bocs! Mehet az OFF-ba.)

előzmény: Ugor (#7)

2016-03-18 13:14:30 Ugor (5) #7

Na igen, mióta megtekintése világnézeti demonstrációs tettnek számít, nyilván sokan látták. De nem baj az, ha moziba járnak az emberek. :o)

előzmény: bambula (#6)

2016-03-18 12:05:41 bambula (3) #6

Ez nagyon szép nézőszám!

http://www.origo.hu/filmklub/blog/boxoffice/20160317-mar-tobb-mint-55-ezren-lattak-a-lovasijasz-kaszas-geza-kassai-lajos.html

2016-02-20 20:30:49 Gasz András (5) #5

Nekem hatalmas pozitív csalódás volt régen láttam ennyire jó doksi filmet, bár az előzetes képei már árulkodtak szuper operatőri munkáról, de azt nem gondoltam volna, hogy végig leköt majd a film. A zenéje, a természetessége, a mondanivalók, s a lovasíjász élet és tréning bemutatása nagyon tetszettek! A mozi tele volt, egy szalmaszálat se lehetett volna arrébb rakni.. :D 5-90 éves korig voltak nézők. A filmvégén pedig taps! :) Néhol talán túl harsongó volt a zene, és néhol túl sok a volt a lassításból, de ennél több baja ne legyen egy filmnek se! Kassai úrt pedig minden tisztelet megilleti, a látásmódját a tanítás, képzés mikéntjéről pl sokan átvehetnék, emellett a legnagyobb profi abban amit űz, ez nem kétséges.

90%

2016-02-10 19:07:20 Umberto (4) #4

Kissé túlnyújtott, a tájba túl sokszor el-elrévedő tabló egy emberről, aki példa lehetne a jövő nemzedék számára. A zene tolakodó mivolta és a didaxis rontják az összképet, a hun-magyar rokonságról szóló múltidézés pedig inkább erőltetett volt, semmint odaillő, és így nehéz eldönteni, hogy ez egy, az MTA irányába célzott fricska volt, vagy pedig annak bizonygatása, hogy a lovasíjászat bizony egy fontos, történelmi-kulturális hagyomány.

Mindezek ellenére Kaszás Géza filmjének hatásvadászata igenis betalál, a film elejétől a végéig működőképes, ami persze elsősorban a címszereplőnek köszönhető, aki a hátán viszi az egész produkciót. A végefőcím előtti tekintet például minden szónál többet mond, és utána hiába az ész diktálta ellenérvek, nemesebb szívvel állunk föl a székünkből.

2016-02-01 19:47:29 Magyar feltámadás (5) #3

Manapság ritkaságszámba menő, kiváló magyar film.
Nem csak Kassait méltán példaképnek tekintő vagy önmagában a lovasíjászatért fanatikusan rajongók számára ajánlom.
Véleményem szerint legfőbb mondandója arról szól, hogy mit jelent magyarnak lenni. Ez pedig nem könnyű kérdés a mai, valódi értékek nélkül sodródó világunkban.

Akiket érdekel (és miért ne érdekelne, a média úgy sem erőlteti) azoknak az alábbi vetítést ajánlom figyelmébe:
Lásd off topik

2016-01-27 20:06:39 Ugor (5) #2

Megnéztem, a film csodálatos, ez az ember, akiről szól, példaértékűen szépséges viszonyt alakított ki a természettel, a környezetével, a hitével, fogalmat, legendát teremtett maga köré. Azt csinálja, amit szeret. Benne él a maga módján korszerűsített történelembe. Gyönyörűen van fényképezve, remek zenékkel fűszerezik a képet, szóval, lehet örülni, értékteremtő ez is! és semmiféle más filmmel nincs okunk összevetni, párhuzamba állítani. Önmagában jó.

2016-01-12 23:37:28 Gasz András (5) #1

https://www.youtube.com/watch?v=wIpR7f9S8Jg

Exkluzív - A Lovasíjász - Beszélgetés Kaszás Gézával

De szép az operatőri munka, érdekes lehet.