Hercules (1997) ☆ 👁

Herkules

(John Musker - Ron Clements)

amerikai-francia animáció, fantasy, kalandfilm, musical, szerelmi történet, vígjáték

3,9
★★★★☆
595 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

A filmben számos utalás található. A csillagokban fellelhető Marilyn Monroe alakja, kicsivel később pedig Az oroszlánkirály Zordonját szúrhatják ki a figyelmesebbek.

Hádészt, James Woods (az eredetiben ő volt a karakter szinkronhangja) életművének egyik kedvenc szerepeként tartja számon. Sőt a forgatás alatt annyira megszerette ezt a karaktert, hogy amikor a Disney csökkentette a film költségvetését, a színész ingyen fejezte be a munkálatokat.

Az animátorok átlagosan 6 és 14 óra hosszáig rendereltek egy-egy képkockát, amin a Hydra látható. A munkaórák száma attól is függött, hogy éppen hány darab fejjel kellett ábrázolni a szörnyet.

Eredetileg a készítők, a Spice Girls-t szemelték ki a múzsák szerepére, de időpont egyeztetési nehezségek miatt végül nem jött össze a dolog.

Philoktétész fizikai megjelenéséhez sokat merítettek Danny DeVito kinézetéből, aki egyébként a karakter hangját kölcsönzi az angol verzióban.

Jack Nicholson, David Bowie és Willem Dafoe is esélyesek voltak Hádész szerepére, sőt John Lithgow már le is szerződött a produkcióhoz, de később mégis James Woods kapta meg a szerepet.

Az 1988-as Olivér és társai óta a Herkules volt az első olyan Disney film, ahol a gonosz karakter nem énekelt.

Zeusz szerepére többek között John Goodman, James Belushi és Patrick Stewart voltak a legesélyesebbek. Az alábbi színészek végül mindannyian szinkronizáltal egy karaktert a Disney későbbi filmjeiben.

Magyarországon csak 5 hónappal az amerikai premiert követően mutatták be a mozikban, egészen pontosan 1997. november 27-én.

Herkules Zeusz fia, Zeusz testvére Poszeidon, Poszeidonnak van egy Triton nevű fia, Triton pedig Ariel édesapja, tehát tulajdonképpen Ariel és Herkules másodunokatestvérek :)

Amikor Hercules, Phil és Pegazus a tengerparton edzenek a film egyik jelenetében az utalás az 1984-es, A karate kölyök című filmre.