The Forest (2016) ☆ 👁

Sötét erdő

(Jason Zada)

amerikai horror

2,4
★★☆☆☆
75 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-06-18 15:38:54 NinaLys (2) #7

Még nem néztem végig, de már most tudom, hogy 2 csillagnál többet nem fog kapni. Többször kikapcsoltam, másnap újra... nehéz szülés volt. Volt egy atmoszférája, de nem filmes értelemben: nagyon nyomasztóan gagyi volt és nem akartam elhinni, hogy ez tényleg történik. Egyszerűen nézi az ember és várja, hogy mikor kezdődik a FILM... erre már majdnem a végén vagyunk. Elképesztően pocsék :D egy csillagnál azért több, mert amúgy szép az erdő.
A srác a lángoló Chicagoban volt tűzoltó, már ott sem csíptem annyira. Sunyi egy tekintete van.

Dormer pedig egy lapos, tehetségtelen ripacs. Nagyon-nagyon rosszul játszott - nem is játszott.

Egy ilyen saját alapötletet/helyszínt ennyire ki nem használni...! ez hihetetlen.

2019-02-22 02:05:54 Ugor (2) #6

Bizony, bizony, nem elég egy horrorfilmhez annyi, hogy egyszál fiatal lányok vagyunk a világ végén, és össze-vissza rohangálunk éjszaka az erdőben és mindig előugrik valami, hogy huhúúú. huhúú...

2017-05-14 03:51:27 Reaper (2) #5

Ez nem volt túl jó, és a végén szinte semmit nem zár le. Annyi nyitott kérdés maradt a végére, hogy az ember győzi kapkodni a fejét, hogy mire mi a magyarázat. Mintha béreltek volna egy írót, aki elkészítette a forgatókönyv első felét, de aztán lejárt a szerződése, és elment volna világgá, így a portásnak kellett befejeznie a sztorit.

2016-06-02 21:01:14 Jason13 (2) #4

Az idei év első horrorfilmjei közé tartozik a The Forest, amit a műfaj rajongói kifejezetten vártak. Ez érthető, hiszen a helyszín (a japánban található öngyilkosok erdeje) adott lett volna egy kellemes borzongáshoz. Viszont a készítők óriási kapufát rúgtak, így 2016 csalódásai közé szinte azonnal bekerült az alkotás.
Engem azonban a negatív visszajelzések nem tántorítottak el, bár az igazat megvallva én nem is nagyon vártam a produkciót. Úgy voltam vele, ha majd lehetőségem lesz rá, megnézem, aztán lesz ami lesz. Így utólag viszont már értem, miért vívta ki a közönség nemtetszését.
A történet főhőse Sara, aki japánba utazik, hogy megtalálja eltűnt ikertestvérét. Magánnyomozása során kideríti, testvérét utoljára az öngyilkosok erdejében látták, ahová olyan emberek járnak, akik véget akarnak vetni életüknek. Hősnőnk nem is teketóriázik sokat, egy ausztrál újságíróval és egy helyi "természetjáróval" beveti magát az erdőbe, hogy minél hamarabb előkerítse tesóját. De ahogy az ilyen típusú alkotásokban lenni szokott, a dolgok hamar rosszra fordulnak.
Film első fele láttán még kifejezetten bizakodó voltam. Igaz, már ott is akadtak hatásvadász ijesztgetések, de a sztori egész érdekesen haladt előre és néhány izgalmas fordulatnak is megágyazott. A probléma akkor kezdődik, mikor a szereplők megérkeznek a címszereplő helyszínre, hiszen innentől ugrik fejest a film minősége a feneketlen mélységbe.
Maga a forgatókönyv is egyre csapongóbbá válik, ahogy haladunk előre a cselekményben. A belengetett fordulatokat teljesen mellőzve maradnak, a karakterek motivációi is a háttérbe szorulnak és még az alaphelyzet se kerül igazán kibontásra.
Nekem olyan érzésem volt, mintha az írók félúton kapcsoltak volna, hogy "hé, ez csak egy ijesztgetős horror, minek törjük itt magunkat?", és inkább egymás után pakolták a műfaj legnagyobb sablonjait. Bár az is lehet, hogy a félbe hagyott szálak és a homályba vesző részletek tudatosan kerültek bele a végeredménybe, hogy a készítők ezzel is a pszicho-horror vonalat erősítsék. Itt jegyezném meg, hogy ez egyáltalán nem sikerült nekik.
Sajnos a színészi játékról sem lehet sok jót írni. A főszerepben "tündöklő" Natalie Dormer nem igazán állt a helyzet magaslatán, engem egy idő után már egyenesen irritált. Mondjuk ilyen gyenge szkriptből nehéz is lett volna jobb karaktert felépíteni.
Pozitívumként a néhol kifejezetten hangulatos zenei aláfestést és a fényképezést tudnám felhozni, ezek némi kis pluszt hozzátesznek az amúgy meglehetősen gyenge alkotáshoz.
Összességében véve, ez egy eléggé félresikerült mozi. Hiába az érdekes kezdés, ha utána a cselekmény belefullad a már ezerszer látott sablonokba és ijesztgetések terén is csak hatásvadász jumpscare-jeleneteket tud felmutatni. Pedig ahogy fentebb már említettem, a helyszín adott lett volna egy izgalmas darabhoz, de ez már sajnos ilyen lett.

2016-04-24 11:30:20 noresz02 (3) #3

Nyilván nem volt jó film, de azért ne felejtsük el milyen kategóriában indul: B kategóriás horror-thriller (értem ez alatt kis költségvetésű, nem A listás színészekkel stb).
Na most aki arra vetemedik, hogy ilyeneket nézzen (én imádom, nagyon sok csiszolatlan gyémántot lehet találni) annak nem szabad elveszni a részletekben, a kihagyott ziccereket is sokszor gólnak kell értékelni.
Ha kategóriájában nézzük, volt valami hangulata, Natalie Dormer egész jól muzsikált, jók voltak a helyszínek, és az alaptörténet is ígéretes.

2016-04-09 18:56:35 VVega (2) #2

Rettenetes.

2016-03-26 09:38:03 guybrush (2) #1

Natalie Dormerrel és a japán Suicide Foresttel azt gondolná az ember, ha az agyunknak nem is, legalább a szemünknek kellemes lesz a film. Ám a készítők lusták voltak a gyönyörű helyszínből kihozni az elvárt minimumot, hiszen akármelyik Gipsz Jakab Instagram profilja stílusosabban van fényképezve ennél. A látványos halálnemeket szintén elfelejthetjük, ugyanis konkrétan egy gyilkosság van a filmben, az is a lehető legsótlanabbul tálalva, szigorúan a PG-13-as korhatár-besorolás keretei között. Az effektektől sem érdemes várni semmit. Fantáziátlanságukkal 3 percenként szembesülhetünk idióta jumpscare-ek kíséretében.

Ami viszont még az előbbieknél is nagyobb gáz, az a történet megvalósítása. Pszichológiai horrort akartak, de kidolgozott lelkik folyamatok, vagy akár minimális személyiségjegyekkel megáldott karakterek nélkül ilyet nem lehet csinálni. Az, hogy a főhősnőnek van egy ikertestvére is csak egy buta gimmick, nem több. Mondjuk annak fényében ez annyira nem meglepő, hogy Dormer még egy fél embert sem tudna hitelesen eljátszani, nemhogy kettőt. Így hát gyakorlatilag csak másfél órányi susnyásban botorkálásból áll az egész film, nulla hangulattal.

Akinek az a perverziója, hogy Trónok harcás színésznők sikoltozását szeretné hallgatni az erdőben, inkább a Nászúttal próbálkozzon. Köröket ver erre a fostömlőre.